Trvalý pobyt v prenájme
Dobrý deň, trvalý pobyt v prenajatej nehnuteľnosti - má niekto skúsenosť? Bývame tu dlhodobo, nie je žiaden problém z našej, ani majiteľovej strany, no z určitých dôvodov (opatrenia mesta) by nám tu veľmi pomohlo mať trvalý pobyt (ja a manžel), je niečo také vôbec možné?
neviem prečo by som mala dať trvalý pobyt niekomu komu prenajímam byt....ano chápem to z pohľadu prenajímateľa, že v tom vidí výhody, ale nevidím v tom jedinú výhodu pre mňa ako prenajímateľa, skôr nevýhodu ak by sa to v budúcnosti riešilo na súde - napr.nájomca by prestal platiť a neuznal výpovednú dobu a riešil by to cez súd....
Prihlásenie občana na trvalý pobyt nezakladá nijaké právo k budove uvedenej v odseku 2 ani k jej vlastníkovi a má evidenčný charakter.
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/1...
Tu je otázka či môže nájomníkom ak nezaplatili nájom zrušiť trvalý pobyt.
https://www.akmv.sk/pravna-poradna/ako-mozem-zr...
@maranco moze...uplne bez problemov...urad neriesi dovody zrusenia TP
@mogaa
@zuzanockamt
V Ba uz ina moznost nebude...bez TP nezaparkuju...a majitel si tym obmedzuje okruh potencialnych najomcov
@zuzanockamt vidis, my piseme o Ba
@zuzanockamt @zuzanockamt
@mogaa majiteľovi nehnuteľnosti nevznikajú z tohto kroku absolútne žiadne problémy, trvalým pobytom nikomu nevzniká nijaký nárok na nehnuteľnosť, treba si to trochu objektívne právne doštudovať, kým si človek vytvorí nejaké predsudky.
@zuzanockamt a čo sa týka záujmu o prenájom, platené miesta na parkovanie, čo sa týka nových cenníkov, sa uzákoňujú v poslednej dobe a postupne, pre ľudí bez trvalého pobytu na danom mieste sú to v mestách často horibilné zvýšenia, u nás napr. je to 10 násobné zvýšenie, pričom pri TP to zostáva v podstate na pôvodnej sume.
@erikavesela úplne súhlasím, ale ako píšem vyššie, týka sa to už mnohých väčších miest.
nuž ak majiteľ nebude súhlasiť, tak stačí že si to má doštudovať😀ale také jednoduché to predsa nie je....je to o tom, že v budúcnosti ak by ste sa súdili napr.o neplatnej výpovedi z nájmu, on ak ti tam dá TP ťahá za kratší koniec....alebo ak by ťa chcel skôr pri problémoch z nájmu dostať....ja chápem že pre teba je to výhoda, ale žiadna výhoda pre neho ako majiteľa nehnuteľnosti v tom nie je....ale ak si taká presvečená že je to super ak ti dá TP, tak presveč o tom majiteľa daného bytu, nie nás na MK
@mogaa pokiaľ nebude súhlasiť, tak to prirodzene rešpektujem, ale je určite podstatné, aby mal človek o takýchto veciach dostatok objektívnych informácií. A áno, on z toho nemá žiadne výhody, možno okrem tých, že určite by som radšej v tomto vyhovela stabilne bývajúcej rodine, pravidelne platiacej, udržiavajúcej byt a bezproblémovej, ktorá to potrebuje pre parkovanie, ako tam dať nejakých študentov a pod. A čo sa týka toho kratšieho konca, ako píšeš, treba si naštudovať aj to, že majiteľ môže kedykoľvek ukončiť trvalý pobyt len z jeho strany, takže tam určite za kratší koniec neťahá.
@mogaa o com pises?...vobec netaha za kratsi koniec...pises nezmysly
Samozrejme je to možné a tiež sme to tak istú dobu mali. A nevidím dôvod sa ani obavay ako vlastník ničoho, pretože s vlastníctvom nehnuteľností tp nemá nič spoločné. Vlastník moze tp inym osobam aj kedykoľvek zrušiť.
@simca06022011 Ano TP ma sice len evidencny charakter, ALE problem moze nastat vtedy, ak podnajomnik ma napriklad exekucie. Vtedy pride exekutor na adresu trvaleho pobytu a moze zabavit hnutelny majetok nachadzajuci sa v byte. Cize aj nabytok a zariadenie prenajimatela.
Ano, riesenie samozrejme je, ze prenajimatel ma vsetko zariadenie uvedene v najomnej zmluve, cize ma kvazi dokaz ze je to tvoj majetok jeho a nie podnajimnikov (predpokladam ze to tak logicky vsetci maju).
To ale nepoznate slovenskych exekutorov, ktorych absolutne najomna zmluva nezaujima a oznacia vsetok majetok v byte, cize aj prenajimatelov. Prenajimatel sa moze samozrejme odvolat, riesit to a dokazovat a zrejme sa mu to aj podari. Moze to ale trvat mesiace ak nie skoro roky a dovtedy co? Majetok v byte oznaceny, dalsie prenajimanie tym padom v nedohladne, cize prenajimatel ostava v strate.
Toto je jeden z hlavnych dovodov, preco ja nedavam TP podnajomnikom.
@joannita to sa dá vyriešiť vylučovacou žalobou a myslím si, že keď už nabehne exekútor k môjmu nájomníkovi, tak nejaká z druhej ruky kúpená skriňa a posteľ z bazoša ma budú trápiť najmenej 😀 vtedy by som ako prvé utekala k meračom vody, elektriky a pod.
autorka - má to rovnakú výhodu ako prenajímať nezariadený byt - tá rodina sa tam potom dlho zdrží 😉 lebo keď už si niekto natrepe do bytu svoje skrine a prehlási všetky papierovačky, určite sa skoro odísť nechystá. dlhoročný nájomník je lepšie ako výhra v lotérii.
my sme v byte, ktory prenajimame dali TP osobam, ktore tam vobec nebyvali. TP sme im dali len formalne kvoli tomu, aby deti vzali v tej konkretnej mestskej casti do skolky. TP tam mali tusim 4r, kym to potrebovali kvoli skolke, potom sme ho zrusili. ziaden problem v tom nevidim. ide o ochotu majitela, o nic ine.
@joannita jasne :D aj si to zažila? Ci len videla v telke? Lebo my sme to reálne riešili a veru nik na adresu prekvapivo nechodí.
@joannita myslim, ze ten hnutelny majetok v byte ma uplne minimalnu hodnotu, ten mi je tak suma fuk...dolezite je vtedy dotycnemu zrusit TP a vystahovat ho, co najskor...
@joannita Exekutor zistuje majetok a verim/dufam, ze si velmi rychlo zisti, ze dlznik nevlastni nehnutelnost v mieste trvaleho pobytu, takze aj ostatne veci v byte su otazne. A ked uz tak zaujimava je elektrinika, co mavaju najomnici vlastne. Nabytok predavat je ostara s minimalnym ziskom.
@simca06022011 zazil to moj advokat u svojich klientov a nasledne tí mali problem prenajat svoj byt dalej. Ved to pisem hore, staci citat. Exekutor si oznaci majetok peciatkou alebo moze prebehnut aj uschova oznacenych veci. Ty ako prenajimatel s tym mas len opletacky lebo musis podavat namietky, nebodaj vlacit sa po sudoch a byt mas vacsi problem prenajat dalej.
Ale ty mas asi viac skusenosti ako advokat s 20 rocnou praxou. To ze k tebe neprisiel exekutor neznamena, ze to nieje bezna prax omg 🤦♀️
@erikavesela ked pride exekutor, mozes rusit TP kolko chces, uz ti to nepomoze. Este raz.....nejde o hodnotu tych veci, ide o to, ze exekutor oznaci, alebo uschova ten majetok a nasledne mas problem byt prenajat dalej a mjsis pisat namietky a vlacit sa po sudoch, donazovat. Je to len ostara, ktora mi nestoji za to davat niekomu TP
@joannita :D jasne...
@zuzanaete ako si to moze exekutor lahko zistit ze majetok v byte nepatri najomcovi? 😄 Jedine na zaklade najomnej znluvy, kde si jednat prenajimatelia vrla x ani nespisu inventar a ak aj spisu, vela exekutorov na to dlabe. Oznaci majetok a nezajem.
Hore to vsetko vysvetlujem niekolko x, nechce sa mi znova, ale nemas predstavu ako funguju exekutori
@joannita ved nech si ten nepotrebny kram oznaci...prenesiem do pivnice, dotycneho vyhodim a prenajimam dalej...
@joannita toto je druhý náš prenajatý byt a vždy sme chceli prázdny, teda, to len tak na margo tvojho komentára.
@erikavesela to je mozno riesenie, ale mas s tym opletacky. Mne by sa to nechcelo riesit. A ked mam na vyber 5 podnajomnikov ktori maju zaujem o byt, vyberiem si toho ktory nechce TP
@joannita v ba uz inak byt za par mesiacov neprenajmes...

@zuzanockamt tiež sa spýtam na dôvod?