Úraz dieťaťa v hoteli. Ako postupovať?
Ahojte, poprosim Vas o radu ako by ste postupovali. Sme na dovolenke momentalne v Madarsku. Vcera moj 6 rocny syn utrpel tu na ihrisku zlomeninu ruky a to tak ze sa hojdal a odtrhlo sa na hojdacke lano (resp. vyvlieklo hore z tej svorky). Bol to hrozny pad - mal jedine stastie ze nepadol na hlavu. Boli sme dnes na pohotovosti a vysledok je taky ze - zlomenina ruky a musi mat sadru 4 tyzdne. Zajtra na kontrolu zas.Neviem ako mam postupovat - totiz mame pokazenu dovolenku samozrejme - syn nemoze ist do vody plus stravili sme pomaly cely jeden den kvoli tomu v nemocnici. Nakolko to nebola moja chyba ale chyba hotela zda sa mi nefer im vyplatit celu sumu za pobyt. Neviem co robit. Co by ste robili na mojom mieste? Snad ihrisko ma byt bezpecne pre deti. Ako sa mohla hojdacka odtrhnut?
Tak myslim ze tu ide nie o to dostat peniaze z poistky, ake náhradu za "ubytko" od hotela. Jedine sa tam dohodnúť, na storne a vratrni oenazi napr. Kedze ich ihrisko malo poškodenú hojdačku.
Ale inak vsade byva hranie, kúpanie sa atd na vlastnu zodpovednost.
K poistkam najlepsie su rocne 😁 tych pár eur ma nezlozi a neriesim poistku pred kazdou cestou. Plus napr dcera ma poistku v ramci sporenia celorocnu..
No jedine skúsiť vykomunikovat to s riaditeľom hotela, ale myslím si, že to bude dosť náročné. Ak oni maju vstup na ihrisko len na vlastnú zodpovednosť, pripadne bude ťažke dokazovať, či hojdačka bola poškodená už predtým alebo sa syn moc hojdal a poškodil ju on (tým nechcem povedať, že to spravil, ale aj to môže byť argument hotela). Takže by som si asi riadne premyslela argumenty. No a hlavne sa poučiť a nabudúce sa poistiť, kdyby neco.
No zbytočne už polemizovať nad poistkou, máte poučenie do budúcna. Poistiť sa treba aj keď idete len na dve hodiny lyžovať do Tatier, stať sa môže aj za minútu niečo, nie že na 4 dni netreba. Ale to je už teraz úplne jedno. Asi jedine dohodnúť sa s majiteľmi, prípadne skús napísať do skupiny pravne poradenstvo či ako sa to tu volá, tam ti možno lepšie poradia. Alebo aj na FB je skupina Opýtaj sa právnika. Ale tam málokedy badať že odpíše niekto kto sa vyzná
Uprimne neviem co bez poistenia dosiahnes. Osetrili vas na karticku poistenca, asi EU ze? V hoteli byvate stale. Ze sa maly nemoze kupat lebo ma sadru? Ty mozes, aj na vylety v okoli mozes ist nikam neodchadzate, hotel stale obyvate. Bud rada, ze ma "len" zlomenu ruku
@nataly_111 nenapadlo ťa poistiť sa na 4 dni? To je aká zodpovednosť ženy matky? Vôbec nemyslím že @janai1 je nepríjemná žena iba preto, že napíše, že si urobila chybu, že si rodinu nepoistila. Ja mám celoročné poistenie, pretože viac krát v mesiaci chodím nakupovať do Rakúska a ani na hodinový nákup by som nešla bez poistenia. Mrzí ma, že sa ti nepáčia odpovede, ale väčšina žien tu má pravdu. Aktuálne už neurobíš nič, hotel vám môže aj nemusí dať nejakú zľavu.
Je to hrozne, ale aspon je to len zlomena ruka. Drzim prsty.
@ivkazba asi ti unikla pointa…. pisala som ze @jana1 je neprijemna zena nie z dovodu ze mi doporucila poistenie ale z dovodu jej utokov ze nemam 10e na poistku… ale to svedci uz o kazdeho inteligencii akou formou zareaguje samozrejme😂 a dalsia vec taketo daco sa ti moze stat aj na SK na ihrisku - a tam cestovna poistka asi tiez velmi nepomoze…
@nataly_111 žiaľ ani ja nevidím iný dôvod ako šetrenie, ak rodič ide s deťmi do zahraničia a nepoistí sa. A k hojdačke sa tu už ženy vyjadrili a súhlasím s názormi, že v prvom rade je to na rodičovi.
@ivkazba tvoj dovod ma urcite zaujima hrozne preco som neuzavrela poistku😀 aj vsetky zeny tu urcite😀 a ak sa ti s dietatom nabuduce odtrhne hojdacka tak nezabudni ze bude to vzdy na tebe😀 ze si neskontrolovala skrutky riadne😀
@beata_k sak mudre su tu poniektore a nechapu co znamena technicky stav niecoho…. keby mi dieta spadlo z hojdacky ze sa rychlo hojda tak OK beriem - ale ked sa hojda normalne a padne lano to uz asi v poriadku nie je…
@nataly_111 ešte stále máš možnosť ich zažalovať a požadovať odškodné za ujmu na zdraví, straty a pod. Ale to je samozrejme na dlhé lakte. Hlavne asi nejak sa dohodnúť s manažérom/majiteľom hotela, spísať záznam o úraze. Prajem skoré uzdravenie.
@nataly_111 ja som nenapísala že nemáš 10€... Napísala som, že ste chceli ušetriť 😉 naučíme sa čítať s porozumením
@janai1 ty sa nauc reagovat inteligentnejsie …. aby sa to raz tebe nestalo…
Ahoj, neriešim že nemáte cestovné poistenie, už sa stalo, nerátala si s úrazom ale nemáš tu na SVK deti dobrovoľne poistené ? My platíme deťom každej 15€ poistku každý mesiac aby keby sa stal úraz alebo boli v nemocnici nám to preplatili. U nás za zlomeninu podľa rozsahu 50-150€ dajú plus sa počítajú tam dni úrazu /hospitalizácie. Tuším 5€ denne za domáce liečenie a 10€ denne od nejakého dňa v nemocnici ) My máme v poštovej poisťovni. Ak máš dieťa poistené oni by ti preplatili úraz plus by som stornovala zbytok dovolenky keď teraz si to už aj tak neužijete. Takto by sa vám aspoň niečo vrátilo
Či ste alebo nie poistená, je len VAša vec. Prevádzkovateľ ihriska zodpovedá za jeho technický stav, pravidelné kontroly ( a to nielen ročné revízne spoločnosťou, ktorá má na to v EÚ certifikát), ale aj priebežné mesačné, prípadne týždňové, ktoré prevádza zodpovedná osoba na to určená a vedie o tom evidenciu. Ak sa stal úraz tak ako ho popisujete, je na mieste, aby sa to celé zdokladovalo, zapísalo. A nie, podľa mňa nemáte nárok na "zľavu z pobytu", ale VAše dieťa na odškodné. Ak by ste boli poistená, VAše dieťa by dostalo plnenie z Vášho poistenia. Ale na toto má byť poistený prevádzkovateľ, teda hotel!
Riešili ste úraz resp upovedomili ste hneď o úraze resp o pokazené hojdačke riaditeľa resp recepciu?
@nataly_111 osobne si myslím že to nebola ani chyba hotela, ale jednoducho nešťastná náhoda,,,,žiadala by si určitú "náhradu"aj v prípade že by sa stalo dieťaťu v škôlke či na mestskom ihrisku? lebo v princípe je to to isté....
@nataly_111 ma hotel ubytovaci poriadok? Zvykne byt na izbe vyveseny.
No ja neviem, či poistená je, či nie - či sa hojdal.vysoko alebo nie, to nie je normálne aby sa hojdačka vyvliekla počas hojdania.. vôbec nejde o nejaké peniaze, ale na vedenie by som napísala sťažnosť a žiadosť o údržbu - ihrisko predsa musí byť bezpečne pre deti a oni ho musia udržiavať v takom stave aby sa nestavali úrazy za ktoré môže vybavenie ihriska.. schválne zdôrazňujem to slovne spojenie vybavenie ihriska (lebo poznám MK) - za úrazy z nepozornosti nemôžu zodpovedať, ale vyvlecenie hojdačky nemôže byť chyba dieťaťa ani rodica..
Pred pár rokmi sa stalo že spadla celá konštrukcia hojdacky na 5r.chlapca.. dopadlo to veľmi zle.. neviem ako v Maďarsku, ale na Slovensku sa na to niekedy pozor vôbec nedáva v akom stave je ihrisko.. 😒
@jana_eyre_2 tak ja keď vidím ako si dospelé mamy a otcovia neváhajú sadnúť na hojdačku pre deti, pohojdat sa a keď ich upozornite ste ešte za blbca. To by musel tam nonstop stáť policajt asi. A potom nabehnú podvečer mladeznici a koniec. U nás na ihrisku vytrhané, normálne silné laná. Si neviem predstaviť co za dementov sa tam muselo vešať celou váhou a dlho.
Mimochodom ten úraz, kde zavalilo chlapčeka, vraj tiež noc predtým sa na ihrisku vysantila banda dospelých.
A minule matka na šmýkačky sa spúšťala dole a rehot a upozornenie, že ihrisko pre deti do 12 rokov asi nevedela prečítať. To je o ľuďoch
@janage v podstate to je o celej spoločnosti.. dospelí nedávajú pozor na hracie prvky ani z pohľadu užívateľa, ani z pohľadu prevádzkovateľa.. lebo to, že nikto nekontroluje stav ihriska je dosť bežné..

@luccija dakujem za rady ale isto chapete ze to mi uz nepomoze mi tu radit co som mala urobit😂 skor som hladala riesenie danej situacie v pripade ze nemam poustku.. dakujem za pochopenie.. riesim momentalny stav - nie co som mala urobit predtym - to uz nikomu nepomoze