icon

Vozenie na krúžky počas PN

nikiki29
19. aug 2023

Ahojte, predpokladám, že mimo vychádzok nemôžem dieťa nikam zaviesť. Tak ako ste to riešili vy ak ste boli PN dlhšie a dieťa malo krúžky mimo vychádzky?
Mám vychádzky 15-17 hod., doktorka to vidí ešte tak na 2 mesiace PN 😪 o 15:00 odchádzam z domu, 15:30 beriem syna, 16:00 začína krúžok, ktorý konci 17:00. Kým sa dostaneme domov je 17:30 😪 Manžel z práce žiaľ nemôže. Pomôže mi iba každý druhý týždeň.
Čo robiť?

nikiki29
autor
19. aug 2023

@janage skúsim ešte cez trénera, to je dobrý nápad, predsa len lepšie ako osloviť náhodnú maminku v šatni či nemôže vziať aj moje dieťa 😁
Sú prázdniny, ale tie pomaly končia, a celý september október musím riešiť tento problém, takže by som rada našla nejaké trvalé riešenie.

nikiki29
autor
19. aug 2023

Ďakujem všetkým za rady, skúsim to najprv cez trénera, potom cez lekára či nevie niečo s vychádzkami urobiť a keď nie, budem skúšať iné riešenia…
Riskovať sa v žiadnom prípade nechystám.

janage
19. aug 2023

@karinka223 ale prosím ťa, to by už ľudia ani k lekárovi nemohli ísť na kontrolu, keď sú z dediny a bus ide 3xza deň. A takí onkopacienti či po úrazoch, kde je dlhšia PN a chodí sa na kontroly, isto sa nebudú trepať verejnou dopravou ak môžu šoférovať.
Úplne iné je keď niekto berie lieky, pri ktorých sa neodporúča či je zakázané šoférovať. Ale to má napísané na pribalovom letáku.

janage
19. aug 2023

@nikiki29 ja by som kvôli dieťaťu ak ono chce urobila všetko preto, aby mohlo chodiť a neohrozila svoju PN. Neboj určite sa riešenie nájde.

patka06
19. aug 2023

@karinka223 samozrejme musí byť zdravotne spôsobilá s tým súhlasím, ak by nemohla šoférovať, lekár to zakáže - kamarátka bola ten prípad 2 týždne po operácii, mala zákaz. Potom už ďalej počas PN normálne jazdí - na kontroly k lekárovi a počas vychádzky napr. na nákup.
Či je spôsobilá dokáže posúdiť aj sama, že ju lieky neutlmujú.
Polícia sa pri dopravnej nehode nepýta, či je PN alebo nie.
Poisťovňa, ktorá má hradiť škodu po nehode to tiež neskúma a technicky sa to ani nemá ako dozvedieť

Pridaj prosím ťa, link komerčnej alebo sociálnej poisťovne, kde si sa dozvedela informácie, ktoré tu píšeš.

karinka223
Odpoveď bola odstránená
janage
19. aug 2023

@nikiki29 ešte ma napadlo, ak máte fajn spoje, stačilo by aby tréner alebo niekto z rodičov dieťa nasadil na bus a ono vystúpilo u vás doma. Ak máte v obci chodníky buď samo alebo čiperná dôchodkyňa by ho doviedla k vám.
Ak ste v cirkvi kľudne osloviť ľudí vo farnosti cez kňaza či by o niekom nevedel. Tieto komunity si zvyknú pomáhať

janage
19. aug 2023

@karinka223 aha takže keď máš chorobu ale nie si PN kľudne môžeš šoférovať?
Tá PN tam je, či to si uviedla ty?
Lebo ja to chápem tak, ak máš zlomenú nohu, či si po operácii oka tak to je choroba, pre ktorú nemôžeš šoférovať. Vôbec to nesúvisí PN. Ak máš chorobu, s ktorou šoférovať môžeš v pohode napr ono onkoochorenie v procese liečby, keď chodíš na kontroly si PN , tak šoférovať môžeš bez ohľadu na PN.

nafka0483
19. aug 2023

@karinka223 A ten "vykon prace"?
Ale inak ok, ved toto je jasne, ze ak by lekar zakazal soferovat, tak nebude - ak ma zlomenu nohu, je pod sedativami, ma bolesti chrbtice ze nevie sediet a pod.

Ale ty si napisala ze to je vykon prace a moze mat z tiho problem.

karinka223
Odpoveď bola odstránená
janage
19. aug 2023

@karinka223 preto sa pýtam ci tu PN v zátvorke si doplnila ty, alebo je v originál zákone.
Ja mam v okolí onkopacientov na PN a normálne šoférovali, keď už boli schopní, hoci stále PN. Práve bolo žiaduce, abyvsa netrepali cez chrípku MHD.

karinka223
Odpoveď bola odstránená
226lenka
19. aug 2023

Keď budeš dieťa vyberať z krúžku tu polhodinu skôr?

janage
19. aug 2023

@karinka223 podľa mňa ty nesprávne predpokladáš, že každý chorý na PN je nespôsobilý šoférovať.
On pri tom môže mať ochorenie, ktoré ho v šoférovaní nijako neobmedzuje inak povedané je spôsobilý šoférovať

misana84
19. aug 2023

@karinka223 a keď potrebuje ísť k lekárovi do mesta? Mimo domova??? To čo za blbosť

patka06
19. aug 2023

@karinka223 Z tvojho popisu práce - z hľadiska fyziky správneho, mi napadá otázka.
Čo ak počas vychádzky pôjde pešo na nákup a v rukách ho ponesie domov, je to tiež práca?

janage
19. aug 2023

@karinka223 a práca z pohľadu fyziky, to by si potom ten chorý nemohol ani navariť, bežne upratať byť, či ísť do obchodu, vyprať a vyvesiť prádlo. Co sú úplne bežné veci pre fungovanie jedinca aj chorého, ktorý už je z najhoršieho vonku. Ale stále na PN

mamina7070
19. aug 2023

tak su diagnozy a lieky kedy sa nema soferovat
autorka nepise s cim je na PN (je tam aj zvlastne ako vedia odhadnut tak presne trvanie PN ze dva mesiace) takze k soferovat zjavne moze

karinka223
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
janage
19. aug 2023

@karinka223 nemôžeš pausalizovat, že každá PN sa rovná automaticky choroba vylučujúca spôsobilosť šoférovať a ešte to predkladať ako zákonnú normu.
Ak správne chápem nikde v zákone sa PN neuvádza to si tam doplnila ty?

janage
19. aug 2023

@karinka223 a autorka nevyzerá padnuta na hlavu, aby ohrozovala svoje dieťa a šoférovala s ním pri diagnóze, kedy sa to nesmie.

patka06
19. aug 2023

@janage Presne znenie zákona - o PN sa tam nehovorí

janage
19. aug 2023

@patka06 som si aj myslela. Za mňa nepochopený text, resp. pochopený po svojom.

patka06
19. aug 2023

@janage Je to § dá sa pokrútiť ako potrebuješ 😂

michaela329
19. aug 2023

Popros lekára, nech Ti spojí vychádzky do 4 hodinového bloku popoludní. Šoférovať pre osobnú potrebu samozrejme nie je výkon práce a počas vychadzky vôbec neriešia, čo Ty robíš (ak nerubes drevo ako moj sused 😁) . Ja som počas PN bola mimo vychadzky sama autom u Dr. S kontrolou som sa stretla pred domom - kukli potvrdenie od Dr, pekne pozdravili a išli ďalej. Celodenná vychadzka sa dava jlavne s psychiatrickymi diagnózami - kmotra tak mala.

janage
19. aug 2023

@patka06 skôr si myslím, že príliš rýchly záver, bez poriadneho prečítania, keď sa predpoklad zamenil so záverom.
Nie každá z uvedených chorôb totiž vyžaduje PN a opačne nie každá PN rovná sa choroba, ktorá vylučuje šoférovanie.

simca06022011
19. aug 2023

@karinka223 PN vôbec nemusí znamenať zdravotné obmedzenie co sa týka šoférovania... pleties tu trosku nezmysly...

simca06022011
19. aug 2023

@nikiki29 dohodni sa s lekárkou a kľud. Precitaj si tu príspevky/otázky ohľadom kontrol PN je ich tu kopa na MK. Prístup sa veľmi líši, názory tiež. Za mňa keď musím ísť tak idem, dieťa nedám do domova za to ze som PN ani opatrovateľku u nás mu asi hľadať nebudem, ksd musím nakúpiť musím.. ja som nečakane ostala PN, lekárka ukončiť vo štvrtok nechcela a musela som ísť po dieťa do tábora. Podľa.njektorych teórii by mala prísť sama alebo by som ju tam mala nechať:D. Aj ty by si mala 4r pustiť busom, ved nech ho len naložiť a ty ho počkáš:D ja neverím co sa tu píše niekedy.

nikiki29
autor
19. aug 2023

@janage zastávka je 15 minút chôdze od telocvične a stojí nám pred domom. Len syn má 4, ja sa o neho bojím 😩 malý nie je typ na cestovanie sám, má problém s pozornosťou a za cukrík mi ho niekto odnesie alebo vystúpi inde 🙈 zatiaľ skúsim iné riešenia a toto je asi naozaj hraničné riešenie. Keby mal aspoň 6 tak možno porozmýšľam.
@226lenka ak ho mám brať o polhodinu skôr, to asi zruším krúžok, lebo by stihol 15 minút rozcvičku a 15 minút nejakej aktivity a v najväčšom “zápale” by som ho brala preč. V podstate tú hlavnú časť by 2/3 vynechával.
@mamina7070 2 mesiace nebol presný výpočet ale odhad mojej lekárky, nakoľko v práci dvíham ťažké veci a na PN som s platničkami, kde sa tento pohyb vylučuje… ona sa vyjadrila, že 2 mesiace nech s plnou záťažou nerátam.
Žiadne z liekov neovplyvňujú schopnosť viesť motorové vozidlo, takže sa držím príbalového letáka a bežne šoférujem. Nemusíte sa žiadna o nás báť, taký blázon naozaj nie som 😎
@lonely66 idem k lekárke teraz v stredu na ďalšie infúzie, tak sa jej popýtam či mi vie pomôcť s tými vychádzkami, keď mi ich písala, tak sa ma nepýtala nič ako to chcem, napísala od do a bolo 😏