icon

Vybavovanie dokladov bez otecka

mirkazoravy
8. sep 2016

Ahojte,čo chvíľa idem rodiť a manžel príde skoro po mesiaci. Idem pýtať splnomocnenia,no neviem,aké úrady si ho vyžadujú. Máte niekto skúsenosť? Ďakujem 🙂

sissy27
8. sep 2016

@mirkazoravy úprimne netuším, na čo sa pýtaš... Keďže ste manželia, tak bude ako otec v rodnom liste dieťaťa uvedený automaticky... Aké splnomocnenia, resp. aké úradné úkony s ním chceš robiť?

pribinak
8. sep 2016

Dieta sa musi dožiť 28dni a az potom začneš riesit vsetky papiere

majusqa77
8. sep 2016

obavam sa, ze po rodny list bude musiet tak ci tak prist on.. ...to si over na matrike. K nicomu inemu ho nepotrebujes

meluela
8. sep 2016

@pribinak @majusqa77 lekarka jej bude pilit usi ci uz ma zdravotnu karticku, aj ked je dieta prve tyzdne automaticky poistene. takze si bude musiet aspon zavolat na matriku ake ma dieta rodne cislo nech ho moze nadiktovat lekarom ak ho budu pytat
upsvar ma cas, tam fakt az po tych 28 dnoch sa oplati ist , pridavky poslu aj spätne
socialna poist neviem, treba si zistit lehoty

monciky
8. sep 2016

@majusqa77
po rodny list moze ist aj matka, kedze s avydava po tyzdni narodenia dietata, ja som bola po sekcii, rodila som v pondelok a na dalsi pondeloksom cupitala s muzompre rodny list na matriku....

monciky
8. sep 2016

@mirkazoravy
nepotrebujes jeho splnomocnenie k nicomu, Ty si matka rovnako ako on je otec, ste si rovnocenny, nepotrebujes ani jeho suhlas pri vabyvovani pasu a ani nikde inde, ja som vsetko vybavovala sama, jedine co som potrebovala, tak som pre istotu vsade nosila sobasny list....

monciky
8. sep 2016

ja som si v den ked som prebrala rodny list zasla na socilanu poistovnu, odovzdala som kopiu rodneho listu, isla som do zdravotky s prihlaskou maleho a na urad prace az po 28 dnoch zitia maleho...

meluela
8. sep 2016

@monciky
@majusqa77

googlujem to a pisu aj riesenie spominanej situacie: " Ak sa otec nemôže osobne dostaviť po rodný list, je potrebné, aby ten, kto rodný list preberá (matka, splnomocnená osoba), predložil vyhlásenie otca, že s menom súhlasí (podpis otca na vyhlásení musí byť overený). "

Cize musi ist po neho otec, aby podpisal ze suhlasi s menom. Ak nemoze prijst, podpise to vopred.

https://www.slovensko.sk/sk/zivotne-situacie/zi...

monciky
8. sep 2016

@meluela
boze, to je trapne, ze musi to ist otec popdisat, kludne by sa to mohlo porieist pred porodom nejakym vyhlasenim, ze to matka odovzda sestricke v nemocnici...., dakujem za info, tak uz viem, preco sme isli obaja🙂

mirkazoravy
autor
8. sep 2016

Len sa nepohorsujte vsetci,pri prvom vybavoval vsetko on a na zdravotnej musel byt ako zakonny zastupca on,svagrovi to nedali. Bohuzial,nebyvam v meste,kde su urady,musim dochadzat a nie je to 5km... UPSVR neriesim,to mam cas,len ten rodny list a zdravotnu. Pre istotu sa pytam,aby sa na dotycnu osobu,kt. mi to vybavi,nekukali jak na ...
@sissy27
@pribinak
@monciky

majusqa77
8. sep 2016

@mirkazoravy preto som ti to pisala. Mne povedali, ze mi rodny list deti nedaju, ze musi prist pon muz... ...ostatne veci som uz riesila ja

abbey1
8. sep 2016

@mirkazoravy Na rodný list musí byť aj on prítomný, prípadne sa to dá ešte pred pôrodom vybaviť na matrike. Neter toto riešila, lebo manžel bol v zahraničí a nedali jej rodný list pre dieťa. Tak si radšej určite zavolaj na matriku. Inde problém nie je, tam stačí matka,ale k rodnému listu potrebujú aj otca.

pribinak
9. sep 2016

@mirkazoravy kto sa pohoršuje? Normalne som ti odpísala. Sa ukľudni

simona24
9. sep 2016

U obidvoch deti som si bola pre rodny list sama 🙂 cestou s porodnice 🙂

loginexistuje
9. sep 2016

@simona24
a bola si vydata ? Lebo ak nie si aala si podpisane uznanie otcovstva alebo otec nebol uvedeny vtedy je to ine ale ak je zena vydata musi prist aj muz pre rl lebo on musi suhlasit s krstnym nemom dietata ak nepride alebo nesuhlasi dieta ma namiesto krstneho mena napisane neuvedene a priezvisko podla sobasneho listu

evittam
9. sep 2016

@majusqa77 To je zaujímavé, my nie sme manželia, mali sme len podpísané vyhlásenie o mene dieťatka ešte pred pôrodom a bez problémov mi vydali rodný list- vôbec neriešili kde je otec..... 😉
Ale inak je to pekná "trapošina" - ale vôbec sa nečudujem - na SVK sú všelijaké a aj koľkokrát zbytočné papierovačky také "moderné" - no byrokracia......🙂

majusqa77
9. sep 2016

@evittam ono asi ked mas podpisane otcovstvo to staci. A ked je manzel, tak tym, ze pride po rodny list vlastne suhlasi s menom..

evittam
9. sep 2016

@majusqa77 Ale aj tak celé kravina .....

majusqa77
9. sep 2016

@evittam zazila som, ked mama chcela (a nahlasila) meno peter a tato chcel pavol 🙂)))

majusqa77
9. sep 2016

@evittam teraz mi napadlo, ze sa podpisuje vyhlasenie o mene. Ja som to podpisala v porodnici a manzo asi ked siel po rodny list..

evittam
9. sep 2016

@majusqa77 No, ale aj tak sa museli nakoniec dohodnúť......

mirkazoravy
autor
9. sep 2016

@pribinak prepac,nechtiac som ta oznacila :-/ Nehnevaj sa.

mirkazoravy
autor
9. sep 2016

Takze som si volala na matriku,musim mat to vyhlasenie od otca... Ale ze niektori rodny list vybavuju aj 3-4 tyzdne po porode. Tak to hadam dojde a vybavime dodatocne.