Vybavovanie dokladov bez otecka
Ahojte,čo chvíľa idem rodiť a manžel príde skoro po mesiaci. Idem pýtať splnomocnenia,no neviem,aké úrady si ho vyžadujú. Máte niekto skúsenosť? Ďakujem 🙂
obavam sa, ze po rodny list bude musiet tak ci tak prist on.. ...to si over na matrike. K nicomu inemu ho nepotrebujes
@pribinak @majusqa77 lekarka jej bude pilit usi ci uz ma zdravotnu karticku, aj ked je dieta prve tyzdne automaticky poistene. takze si bude musiet aspon zavolat na matriku ake ma dieta rodne cislo nech ho moze nadiktovat lekarom ak ho budu pytat
upsvar ma cas, tam fakt az po tych 28 dnoch sa oplati ist , pridavky poslu aj spätne
socialna poist neviem, treba si zistit lehoty
@mirkazoravy
nepotrebujes jeho splnomocnenie k nicomu, Ty si matka rovnako ako on je otec, ste si rovnocenny, nepotrebujes ani jeho suhlas pri vabyvovani pasu a ani nikde inde, ja som vsetko vybavovala sama, jedine co som potrebovala, tak som pre istotu vsade nosila sobasny list....
ja som si v den ked som prebrala rodny list zasla na socilanu poistovnu, odovzdala som kopiu rodneho listu, isla som do zdravotky s prihlaskou maleho a na urad prace az po 28 dnoch zitia maleho...
googlujem to a pisu aj riesenie spominanej situacie: " Ak sa otec nemôže osobne dostaviť po rodný list, je potrebné, aby ten, kto rodný list preberá (matka, splnomocnená osoba), predložil vyhlásenie otca, že s menom súhlasí (podpis otca na vyhlásení musí byť overený). "
Cize musi ist po neho otec, aby podpisal ze suhlasi s menom. Ak nemoze prijst, podpise to vopred.
Len sa nepohorsujte vsetci,pri prvom vybavoval vsetko on a na zdravotnej musel byt ako zakonny zastupca on,svagrovi to nedali. Bohuzial,nebyvam v meste,kde su urady,musim dochadzat a nie je to 5km... UPSVR neriesim,to mam cas,len ten rodny list a zdravotnu. Pre istotu sa pytam,aby sa na dotycnu osobu,kt. mi to vybavi,nekukali jak na ...
@sissy27
@pribinak
@monciky
@mirkazoravy preto som ti to pisala. Mne povedali, ze mi rodny list deti nedaju, ze musi prist pon muz... ...ostatne veci som uz riesila ja
@mirkazoravy Na rodný list musí byť aj on prítomný, prípadne sa to dá ešte pred pôrodom vybaviť na matrike. Neter toto riešila, lebo manžel bol v zahraničí a nedali jej rodný list pre dieťa. Tak si radšej určite zavolaj na matriku. Inde problém nie je, tam stačí matka,ale k rodnému listu potrebujú aj otca.
@simona24
a bola si vydata ? Lebo ak nie si aala si podpisane uznanie otcovstva alebo otec nebol uvedeny vtedy je to ine ale ak je zena vydata musi prist aj muz pre rl lebo on musi suhlasit s krstnym nemom dietata ak nepride alebo nesuhlasi dieta ma namiesto krstneho mena napisane neuvedene a priezvisko podla sobasneho listu
@majusqa77 To je zaujímavé, my nie sme manželia, mali sme len podpísané vyhlásenie o mene dieťatka ešte pred pôrodom a bez problémov mi vydali rodný list- vôbec neriešili kde je otec..... 😉
Ale inak je to pekná "trapošina" - ale vôbec sa nečudujem - na SVK sú všelijaké a aj koľkokrát zbytočné papierovačky také "moderné" - no byrokracia......🙂
Takze som si volala na matriku,musim mat to vyhlasenie od otca... Ale ze niektori rodny list vybavuju aj 3-4 tyzdne po porode. Tak to hadam dojde a vybavime dodatocne.

@mirkazoravy úprimne netuším, na čo sa pýtaš... Keďže ste manželia, tak bude ako otec v rodnom liste dieťaťa uvedený automaticky... Aké splnomocnenia, resp. aké úradné úkony s ním chceš robiť?