icon

Vychádzky počas PN v tehotenstve

26. aug 2021

Ahojte, som v 8tt ale býva mi strašne zle, celé dni len preležím, idem sa dať v pondelok vypísať na PN. Môžem na tej PN byť až do kým nenastúpim na materskú alebo ako to je? A čo sa týka vychádziek budem mať na ne nárok?
Ďakujem za odpoveď

lienka.7
26. aug 2021

@viestta nestoji za to cokolvek napisat... este aj ty tu budes za vyvrhela ako ja 😔😔😔

@veronika_sk000 no vidis, cize si na PN kvoli praci... a kde bol problem potom PN ukoncit, doniest potvrdenie a ziadat o preradenie? Takto mas 50% mzdy, mohla si mat 100%. A ano, ako pisu baby, zamestnavatel este aj usetril na tebe 👌
Este raz, neutocim na teba!!! Len diskutujeme...

viestta
Odpoveď bola odstránená
veronika_sk000
26. aug 2021

@lienka.7 problém je v tomto..ja na mojom poste som robila aj nočné..čiže zo zákona by mi ich odobrali a robila by som iba denné, nepracovala s bremenami, iba sa tam tak motkala..problém vyriešený, nie je dôvod hľadať pre mňa iné miesto, tu sa zákon končí...avšak miesto na ktorom pracujem je plné nenápadných infekcií a rôznych iných rizík pre mňa a plod...lenže to v zákone nenájdete dievčence..preto ma moja nadriadená poslala na PN, aby som neprišla o dieťa..je to pre vás už zrozumiteľnejšie? jednoducho v takejto situácii NEEXISTUJE možnosť aby som ja poberala 100% platu a sedela doma

veronika_sk000
26. aug 2021

@viestta jeden detail..tým že som na PN neznamená že nie sú za mňa odvádzané odvody 🙂 ale predpokladám, že všetci máte špecializáciu na pracovné právo.. keby bolo také jednoduché si všetko nájsť na googli tak by asi právnické fakulty skončili bez akreditácie :D mier, vždy sa snažím byť dopredu pripravená na situáciu a mať dôkladné informácie o mojich možnostiach

lienka.7
26. aug 2021

@veronika_sk000 nic by ti neodobrali... len by ta za taku istu mzdu museli dat na inu pracu.. jednoducho je to pre nich takto pohodlnejsie...
ale uz PEACE 👌🕊
A predpokladam, ze toto bude asi pripad aj autorky. Robi nevyhovujucu pracu, nema este potvrdenie o tehu cize hlada moznosti... ja ju za to neodsudzujem!!! Ako ste sa tu do mna pustili 😔
Dakujem bohu ze ja mam zamestnavatela akeho mam 👌👌👌 doslova tehu friendly 😁😁😁

zuzi0911
26. aug 2021

No len vychádzky neviem ci dostaneš v čase škôlky... Poobede ešte, ale ráno... No neviem....

kubkovamama
26. aug 2021

Jasne, mozes, tiez som tak. A vychadzky presne ako ty,jedine kvoli dcere-skolka.Nakoniec kvoli korone bola doma a vychadzky som skoro vobec nevyuzila, tak mi bolo hnusne.Bola som rada, ze lezim doma.

lilinka88
26. aug 2021

@veronika_sk000 ozaj sa mi tu nechce vysvetľovať prečo,ale nehovoríš správne. To,že tebe niečo povedala nadriadena neznamená,že to tak je....mali ti dať akúkoľvek inú prácu, mal ti gynekológ potvrdiť,že pracovné prostredie pre teba nie je vhodné, mala by si prekážky na strane zamestnávateľa, čiže doma a 100% platu. Ak by ti dali nejakú menej platenú prácu, žiadas v SP o vyrovnavaciu dávku, čiže opäť 100% platu. Ale jasne,že im je ľahšie povedať choď na PN. Po ďalšie, kto akože počas PN za teba odvádza odvody? 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ Zamestnávateľ nemá s tebou počas PN žiadne náklady, keďže ani nemáš VZ. Po ďalšie, nie každý dr je taký ústretový a ochotný v podstate klamať a vypísať falošnú PN. Môžeš si tu za posledné dva týždne prečítať pár diskusií,kedy gyn odmietol dať PN,lebo proste nie je dôvod a grcanie ozaj nie je dôvod. Čiže záver je taký,že sa snažia obhájiť,že s tebou zamestnávateľ v podstate vydrbkal... Ale tak tvoja vec

@lienka.7
@viestta baby, tu je zbytočne sa snažiť vysvetliť,že tehotenstvo nie je choroba a že dať sa na falošnú a bezdôvodnu PN nie je jediná možnosť ako riešiť zamestnanie. No v poslednej dobe je tu vypísanie sa na PN pomaly hneď v prvý deň v tehotenstva až do materskej, v prípade RD ešte aj po pôrode,akýmsi národným športom a keď im chceš vysvetliť,že ozaj sa to dá riešiť inak, pre nich dokonca výhodnejšie,tak ťa tu idú ukenovat,lebo im nedoprajes niečo, čo sa platí aj z tvojich daní a si závistliva, lebo ty si počas tehu pracovala 🤷🤦🏻‍♀️ všetko,len nie napísať iné ako tu chcú počuť/čítať...ale čo sa čudujeme, keď samotný štát podporuje lenivosť napr pamdemickym rodicakom...

lilinka88
26. aug 2021

@autor ak budeš mať vychádzky, v drvivej väčšine sú 8-10 alebo 10-12, čiže škôlku ráno nebudeš stíhať a áno, kontroly chodia aj tehotným,aj teraz a aj hneď po 6 ráno

lienka.7
26. aug 2021

@lilinka88 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Dakujem za pochopenie 😘😘😘
Ani ja ani
@viestta urcite im nic nezavidime preboha 🙉🙉🙉
A ano pandemicky je dalsia kapitola sama o sebe 👎👎👎 ale ked tu napises nieco proti tak im zavidis a nedoprajes.. ja som empaticka aj chapava, ale nechapem preco aj z mojich penazi sa maju podporovat AJ lenivci. Zamerne pisem AJ!!!

kubkovamama
26. aug 2021

@veronika_sk000 nevšímaj si,tiez som zdravotnik,v takychto povolaniach je pn automaticka..lebo sak v nemocnici ta daju na vratnicu. 😂 A velmi mily sposob komunikácie tu maju baby.. Ze "CHAPEME SA??!" To co je.. Keby tak so mnou niekto komunikuje osobne jednu mu plesknem.

veronika_sk000
26. aug 2021

@lilinka88 ubezpečujem ťa, že ja som takýmto spôsobom spokojná a ver alebo never, môj príjem je väčší ako by bolo mojich 100% platu keby sa snažím vybabrať so zamestnávateľom.. pre teba je to PN bezdôvodná a to o tebe niečo vypovedá..a keď myslíš že tehotenstvo nie je choroba tak si hoď do kamoša googlu diagnózy..pokojne ti dám čísielko pod ktorým sa nachádza ťarchavosť a môžeš si pozrieť čo všetko je opodstatnená diagnóza vedúca k PN..

veronika_sk000
26. aug 2021

@kubkovamama ďakujem ti za pochopenie :D začínala som pociťovať frustráciu z mojej neschopnosti vysvetľovať 😂

lilinka88
26. aug 2021

@lienka.7 tu je vôbec škoda sa snažiť niečo vysvetliť, ale my sme tie zlé. Na to som si už zvykla... Lebo si dovoliš oponovať

lilinka88
26. aug 2021

@kubkovamama po prvé, až tak automatická nie je, keď aj včera tu jedna mamička písala,že odpracovala ako zdravotná sestra takmer celé trhu,dokonca minulý rok počas najväčšej korony. Rovnako asi týždeň dozadu druhá písala,že gyn jej odmietol vypísať PN len preto,že pracuje v nemocnici...že to tak robíte všetky, neznamená,že je to automatické a zo zákona správne...
A po druhé, vrátnica bol len príklad, zjavne si nepochopila,čo sme tým celým chceli povedať a vysvetliť,čiže škoda reči ti niečo vysvetľovať, keď to nechápeš a ani nechceš pochopiť

veronika_sk000
26. aug 2021

@lilinka88 zdravotná sestra môžeš byť na kovidovom, zdravotná sestra na traumatológii, zdravotná ambulantná..a ano..cez covid keď lekár ordinuje cez telefón alebo cez okno mohla v pohodičke odrobiť celé tehu...nie keď robíš s psychiatrickými diagnózami napríklad alebo na nejakom stresujúcom oddelení..nie je sestra ako sestra..nie je lekár ako lekár..mne lekár nemal dôvod robiť problémy napríklad..keď si diplomovaná zdravotná sestra, nemôžeš vykonávať povolanie ktoré ťa degraduje alebo prevyšuje tvoje vzdelanie..zdravotná sestra môže robiť zdravotnú sestru..tak ako nemôže robiť ortopéd pediatra tak nemôže robiť sestra vrátničku alebo čokolvek iné...ja mám dojem že to vy nechcete pochopiť o čom tu hovoríme...

lilinka88
26. aug 2021

@veronika_sk000 však ok, nemôžeš robiť vratnicku,čiže ti nemá zamestnávateľ ponúknuť aké iné adekvátne pracovné miesto,čiže je to prekážka na strane zamestnávateľa,čiže ostáva doma so 100% mzdou,bez akýchkoľvek obmedzení. Ty si tu ideš len svoje bez toho,aby si uznala,že sú aj iné možnosti,lebo tebe nadriadena povedala....Ale škoda to dokola riešiť...

viestta
Odpoveď bola odstránená
veronika_sk000
26. aug 2021

@lilinka88 choď si s porozumením prečítať komentár kde som vysvetlila moje pracovné miesto a prečo by mi neprešli prekážky s náhradou mzdy prosím ťa..

lilinka88
26. aug 2021

@veronika_sk000 keď je niečo raz dané zákonom,tak slovné spojenie "neprejde mi to" je nezmysel

veronika_sk000
26. aug 2021

@viestta pochopiteľne nehovorím o odvodoch z PN..🙈

lilinka88
26. aug 2021

@veronika_sk000 tak potom o akých, keď sa celú dobu bavíme o PN???

veronika_sk000
26. aug 2021

nechcem vás uraziť ale mám dojem že hranice vášho intelektu sú značne obmedzené a nemá zmysel pokračovať v tejto debate lebo sa to absolútne nikam neposúva

lilinka88
26. aug 2021

@veronika_sk000 napísala si toto - "tým že som na PN neznamená že nie sú za mňa odvádzané odvody" tak neviem ako si to myslela. Lebo keď si PN,tak sa proste odvody neodvádzajú. Jedine,že by si mala inú prácu, z ktorej by si odvádzala a tým porušovala liečebný režim

viestta
Odpoveď bola odstránená
viestta
Odpoveď bola odstránená
lucia147852
26. aug 2021

@lienka.7 aj ja som bola PN kvôli nevoľnosti a prepáč ale asi nevieš čo to je grcat 15-20x denne, schudnúť za týždeň 4 kg a mat tocaky že sa nevieš postaviť u postele. Pretože ak by si toto zažila, tak by si sa do tej roboty ani nedoplazila. A toto som zažívala do konca 6 mes. Potom som sama chcela ísť do prace ale dr má tam už poslať nechcela. Tak čo sa tu do koho obuvas? Tiež neuznávam PN z dlhej chvíle, ale aj “ len” nevoľnosť je na ňu sakra dôvod

evinqua
26. aug 2021

Ja som bola pn od 6tt kvôli zdravotným komplikáciám, až do pôrodu, bola som aj hospitalizovsna viackrát, ale vychádzky som mala 2x2hod denne, no využila som ich minimalne. Kvôli nevoľnosti ak vôbec, ta výpisu pravdepodobne len na par týždňov, o mesiac uz by mali ustupovať, neviem, ci v takom prípade davaju vychadzky

lienka.7
26. aug 2021

@lucia147852 kto sa tu do koho obuva??? Sa ukludni laskavo...

veronika_sk000
26. aug 2021

časť odvodov za teba zamestnávateľ platí aj keď nepoberáš príjem ale tvoj pracovný pomer pretrváva...pre zaujímavosť máte možnosť si odvody platiť aj dobrovoľne ak vám to situácia umožňuje..právo sociálneho zabezpečenie toto dopodrobna rozoberá (okrem iného)..je to zložitá matematika, zložité vzorce..už som spomenula, že nie všetko sa dá vygoogliť a potom tu mudrovať..táto problematika je trošku hlbšia a nedočítaš sa o tom na googli a aj keby si sa dočítala, pochopenie trvá veľmi dlho a zvládnutie tejto problematiky oveľa dlhšie