icon

Mám nárok na tehotenské?

17. jún 2023

Ahojte. Som tehotná (6tt) a pracovala som pred prvou materskou v Rakúsku. O 2t (budem 8tt) sa s manželom a synčekom (poberala som materskú, syncek má 1r2m ) sťahujeme natrvalo na Slovensko. Mám nárok na tehotenské? A čo materská? Ako postupovať? Kedy môžem k Dr?lebo pri prvom ma zobral Dr az v 10tt na kontrolu. Ďakujem za každú odpoveď

mamina7070
•
17. jún 2023

malo informacii ale na 90% nemas narok aninna tehotenske a ani na materske
ci dostanes RP zavisi kde pracuje otec dietata

slawka2208
•
17. jún 2023

Pokiaľ ti neboli na Slovensku odvádzané odvody tak nemáš nárok na nič na Slovensku, ak si pracovala v Rakúsku treba riešiť tam na čo máš nárok.

kristinka92
•
17. jún 2023

nároky na dávky zo slovenska máš podľa toho či si tu odvádzala z platu, nie podľa bydliska. ak si pracovala v rakusku a tam odvádzala, pýtaj sa tam na dávky

autor
•
17. jún 2023

@mamina7070
@slawka2208
@kristinka92 odvadzala som všetko v Rakúsku ... v Rakúsku nemaju tehotenske a ani reťazovu matersku😪 takže dostanem nic😖

barbora19911
•
17. jún 2023

Tak podľa mňa na rodičak ten nižší máš nárok veď to ma kazdy aj moje kamošky čo nikde nerobili po škole si neboli schopné zájsť na úrad a platiť si ani zdravotku a normálne po 5-6 rokoch mali nižší rodičak a aj ten príspevok pri narodení dieťaťa dostali

lilinka88
•
17. jún 2023

Retazena materská nie je ani u nás pokiaľ ti netrvá pracovný pomer alebo nie si v ochrannej lehote.

mamina7070
•
17. jún 2023

@barbora19911 to zavisi kde robi otec dietata

barbora19911
•
18. jún 2023

@mamina7070 mam kamošky aj slobodné matky ktoré nepracovali a stále mali ten nižší aj prispevok pri narodení 🤷

mamina7070
•
18. jún 2023

@barbora19911 ak nemali otca v rodnom liste vtedy sa neposudzuje ak otec robi v zahranici

iwesska
•
18. jún 2023

Dostanes ten nizsi rodicak,to je vsetko. Logicky,ked odvadzas dane v inom state,nemozes cakat vyhody v inom state. Mali ste este zostat v AT a vyhody vycerpat tam.

autor
•
18. jún 2023

@barbora19911 mam kamošku ktorá sa vrátila a jej Slovensko dopláca do toho vyššieho rodicovskeho,lebo robila.. základnú časť dostáva z Nemecka a upsvr jej dopláca vraj 112 lebo robila pred materskou. Pôjdem si to vyzistit... ďakujem vám za informácie

mamina7070
•
18. jún 2023

nemusis bikam chodit staci ked napises na socialnu poistovnu ale narok mat nebudes nemas 270 dni NP a ani zo zahranicia
a mas predsa este male dieta tam mas cerpat RP este z rakuska aj ked tam je cerpanie na kratsi cas a teda otazka je aj to ze ak ty si nezamestnana tak sa narok na RP posidzuje podla toho ci pracuje na slovensku