icon

Vychádzky počas PN v tehotenstve

26. aug 2021

Ahojte, som v 8tt ale býva mi strašne zle, celé dni len preležím, idem sa dať v pondelok vypísať na PN. Môžem na tej PN byť až do kým nenastúpim na materskú alebo ako to je? A čo sa týka vychádziek budem mať na ne nárok?
Ďakujem za odpoveď

Strana
z3
lienka.7
26. aug 2021

@kubkovamama ba y ti to tu vysvetlili...
Ani
@viestta ani
@lilinka88 ti nenapisali NIC zle...
To ze si tehulky nebrania svoje prava, je zial realitou.. a ako pises... ze je bezna prax v zdravotnictve. Prave preto by to mali presetrovat, ze je to bezna prax...
Vies, ale na cigsnov tu budu nadavat ze ototo system.. a vy robite co???
Prepac...

lilinka88
26. aug 2021

@veronika_sk000 a keď si taká múdra, určite vieš,že pokiaľ ti pracovný pomer trvá, dobrovoľne sa pripoistiť nemôžeš, tak prosím ťa netrep,ak sa tomu nerozumieš. Ak by si bola taká múdra v práve a zákonoch ako sa tu prezentujem,tak určite nerobíš zdravotnú sestru a určite vieš,že čo tu tvrdíme je pravda a je to zákonom dané a zamestnávateľ ťa nemá ako odmietnuť a nútiť do PN. Ak to urobil, smer inšpektorát práce, ale to tiež isto vieš,keď máš tak naštudované zákony 👏👏👏
Týmto končím debatu s tebou, lebo ozaj nemám energiu sa naťahovať s niekým,kto nedokáže pochopiť čo mu tu ostatní píšu

lilinka88
26. aug 2021

@veronika_sk000 a ešte teda,upresniť mi prosím aké od ódy za teba zamestnávateľ platí, keď si PN, keďže odvody sú z VZ a tie prosím pekne počas PN nemáš. Rovnako sú tie dni oslobodené, vylúčené a neuvádzajú sa ani vo výkaze do zdravotnej či sociálnej poisťovne!!!

veronika_sk000
26. aug 2021

@lilinka88 zlatíčko, môj partner je právnikom a mám prístup do tejto oblasti (možno trošku viac ako ty, snáď ti nekrivdím), takže sa trošku kroť a neurážaj ma 🙂 nepochybujem, že vy by ste si svoje tehu práva chránili v takejto situácii..držím vám všetkým palce vo vašom ďalšom vzdelávaní cez náhodné články, následnom mudrovaní a nemiestnym vyjadrovaním sa na adresu tehotných žien, ktoré robia pre ľudí možno viac ako robíte vy samé pre seba..neviem kto vám kedy ako ublížil ale prskáte neskutočný jed okolo seba a je mi z toho nepríjemne

viestta
Odpoveď bola odstránená
lilinka88
26. aug 2021

@veronika_sk000 🤣🤣🤣 nikto tu keď neprska, iba sa ti snažíme vysvetliť čo ty nechceš pochopiť a preto je zbytočne s tebou ďalej vieš akýkoľvek dialóg.
Mimochodom neodpovedala si na tie odvody, rada sa nechám poučiť. Pretože ja pokiaľ viem,že som urobila chybu alebo sa nesprávne vyjadrila, podala míľniky info, viem si chybu uznať. Preto by ma ozaj zaujímalo aké odvody sú za teba platené počas tvojej PN

lilinka88
26. aug 2021

@viestta milej pani došli argumenty a my tu prskame jed 😉 iné som ani nečakala, pretože ozaj čokoľvek proti tomu,čo tu chcú ženy počuť a iný názor je prskanie jedu, závisť a nedostatok sexu 🤣🤣🤣

kubkovamama
26. aug 2021

@lilinka88 mne to je uuuplne jedno, ci si ty myslis, ci niekto chape tvojim asertivnym vylevom. Mam po 4och deťoch a PN som mala opodstatnenu,kvoli 3 potratom prave v praci,kvoli krvacaniu,kvoli odtoku plodovej vody, kvoli infekcnemu pracovisku..atd,atd.Nastastie mam super nadriadeneho aj vrchnu sestru a k dohode o PN sme dospeli spolocne a bolo to vyhodne pre vsetky strany.A to,ze ty PN beries ako výhovorku alebo lenivost,to ti nikto neberie,ja chapem,ze to vela zien zneuziva,ale ty nechapes,ze ta PN aj pre nieco byva lekarom vystavena.Poznam xy lekarov,gynekologov,u nas v praci ani jeden jediny nevypise pn iba pre pocit pacientky,preto,ze ona ho "donuti".Su diagnozy,maju cisla a oznacenia a lekar posiela vykaz poistovni,nesmie si šmariť pn len tak ako sa komu zachce.Teraz sa vsetko kontroluje,nie ako pred 10rokmi.Plus mam odpracovanych xy rokov od 18tich,nikdy som nezneuzivala system a ked ty potrebuješ,system s tebou vybabre,myslim,ze to netreba ani konkretizovat.Takze ak sa tehotna citi zle,ma komplikacie,ma moznost ist na Pn,v praci nie su ústretový,tak nech tu Pn ma,tehotna bude kolko,max 3-4x za zivot,drviva vacsina raz.Nechcem urazit,ale porovnaj si ine komunity..ako sa tam zneuziva pn,davky,system.Takze tato debata mi pride ako...😂 Zato,ze ty si bola supertehula a makala.si pomaly az po porodnu salu,tak to klobuk dole,mas moj obdiv,ja ako sportovec,zdravotnik,som si myslela aka budem vykonna a fit,proste som prelezala.A nemam absolútne vycitky.Dalsia vec,nemozes porovnavat sestru na psychiatrii,opatrovatela,sestru na are s niekym kto 8h sedi na urade pri pc.Zdravotnicke profesie su vysoko rizikove uz len pri vstupe do arealu mas milion bakterii.A lebo jedna tehotna sestra makala aj pocas korony,sak o.k,ak sa na to citila,ak robila v ambulancii,ktore pocas korony mali "oddychovy" rezim,tzn.kontakt cez telefon,tak nech sa paci.Kazdy si je zodpovedny za seba,svoje tehotenstvo,svoje dieta.A ak zena odmietne riskovat,je blbe,ubohe,ju za to odsudzovat

viestta
Odpoveď bola odstránená
lilinka88
26. aug 2021

@kubkovamama takto, so všetkým čo si ty napísala ja súhlasím. Ako píšeš, ty si mala diagnózy a dôvody byť na PN ozaj aj od prvého dňa až do materskej, to plne uznávam. Viem aj to,že dr ma kontroly, no napriek tomu pre tehotné väčšina z nich výstavuje PN ozaj len tak, ver mi, viem o čom hovorím. Nejedná mamička ti tu napíše,že povedala či gyn alebo obvodnej,že ju bolia kríže (už v druhom mesiaci trhu) a dali im PN, pretože je to diagnóza, ktorú si obhaja, pritom babe nič nie je. Ja nemám nič proti opodstatnej PN. Rovnako som inde nenapísala,že ja som pracovala až po pôrodnú sál, ani zďaleka, pracovala som normálne do nástupu na MD a denne prichádzala do kontaktu s desiatkami ľudí a mala som psychicky náročnú prácu. Ale keďže som mala v pohode trhu, nebol dôvod ísť na PN a keď mi bolo zle, riešila som to buď krátkodobou on, dovolenkou alebo paragrafom. Nikde som nepísala,že ty máš falošnú PN. My sa tu snažíme vysvetliť,že jedna vec je realita,že napr aj v zdravotníctve,ale aj vo všeobecnosti sa v poslednej dobe veľmi často tehotenstvo bezdôvodne rieši neopodstatnenú PN, pretože žeby nevedia,že sú aj iné možnosti. A tie tu boli vysvetlené. To je proste zákonom dané. Keď ti raz gynekológ potvrdí,že práca pre teba počas tehotenstva nie je vhodná, tak neexistuje,že zamestnávateľ ti povie,že iná možnosť ako PN nie je. Je to jeho pohodlnosť,tiež je to pre neho oveľa jednoduchšie a výhodnejšie. Ale určite to nie je jediná možnosť. Sú dva typy gynekológov - prví nemajú problém dať PN ozaj len tak a druhí idú podľa pravidiel a zaj ju dávajú len vo vážnych a opodstatnených prípadoch a ak inak odmietnu dať PN,ženy ich idú zožrať a dávajú reči že nie sú empatickí alebo či tá PNka ide z ich peňazí...takže ja som sa nenavazala do teba, prosím nenavazaj sa ty do mňa, zvlášť, keď poriadne nečítam to,čo sa tu snažíme vysvetliť

mogaa
26. aug 2021

no bude to pre teba problém keďže vychádzky sú od 8:00 a staršie dieťa musí byť do 8:00 v škôlke.....čas vychádzok je pevne stanovený v 99% je to od 8:00-10:00a od 16:00-18:00, takže aj ísť pre dieťa budeš musieť ísť v dobe kedy ešte nemáš vychádzku...takže ak ti príde kontorla zo SP ráno alebo pred 16-tou - tak smola, nikto ti neuzná dôvod že si išla pre dieťa keďže si PN....

lienka.7
26. aug 2021

@mogaa radsej tu autorke nic nepis, lebo este ti napise ze jej nedoprajes 🙊🙊🙊
Cely den je jej tak zle ze musi lezat, ale vychadzky moze mat cely den podla nej 👎👎👎
Ja by som takym lekarom brala proste peciatky.

lienka.7
26. aug 2021

@lilinka88 najlahsie diagnozy na PN su "grcky", bolesti a este nervy... to povies a nikto ti nedokaze ze to tak proste nie je...
A zvysok tu budes proste darmo vysvetlovat... 😔😔😔 spokojne su zeny ze dosiahli PNku a aj zestnavatel ze usetri 👌👌👌

lilinka88
26. aug 2021

@lienka.7 veď toto a my sme zakomplexované a máme tu asertívme výlevy 🙈🤷🤦🏻‍♀️ hlavne,že nikto tu nie je ovca 🤣🤣🤣 bože, niekedy neviem či sa mám v tejto spoločnosti z ľudí smiať alebo skôr plakať. Už neraz som povedala,že ako každý nadáva na vládu,e ozaj aký národ, taká vláda a máme len to,čo si zaslúžime. A najradšej mám argument,že vo vláde kradnú,tak môžem aj ja, rómovia dostávajú tak môžem aj ja. Sused sa zabije skokom z okna,asi pôjdem aj ja 🤷

lienka.7
26. aug 2021

@lilinka88 vsak toto... a potom sa divime ze stat je v takych srackach ako je.. a este ja milujem take reci vsak som robila tak mam narok si to teraz "vybrat"... 🙉🙉🙉
by ma len tak na okraj zaujimalo, aku diagnozu maju uvedenu na PN, ked maju neobmedzene vychadzky. 🤔🤔🤔
Zeby som aj ja to skusila na mojho gynekologa 🙊🙊🙊😁😁😁

lilinka88
26. aug 2021

@lienka.7 toto by aj mňa zaujímalo, lebo viem,že neobmedzené vychádzky sa dávajú veľmi zriedka, výnimočne kvôli napr svadbe počas PN na jeden deň a pod. Však aký liečebný režim, keď neobmedzené vychádzky 🤷 inak to už musí byť riadna drzosť prísť k dr,vypýtať si neopodstatnenú PN a žiadať k nej neobmedzené vychádzky 🙈🙈🙈

smejka987
26. aug 2021

@lienka.7 tebe môže byť úplne jedno či je niekto PN alebo nie je ... Či ty tie PNky vyplácas z vlastnej peňaženky? Veď choď na PN aj ty keď ťa tak vytáča, že je niekto na PN, nech už na to dôvod má alebo nemá.

lienka.7
26. aug 2021

@smejka987 jezisi dalsia 👎👎👎
A predstav si ano, tiy PNky idu aj z mojich dani a odvodov.. a aj z tvojich. Ale to ti asi nevadi. Tiez budes asi "pnkova spekulantka" 🙉🙉🙉
A ano, VADI mi ked je niekto na PN len tak!!!

smejka987
26. aug 2021

@lienka.7 dievča moje by toľko odvodov čo mám ja odvedenych o tom sa Tebe môže len snívať. A mimochodom od kedy pracujem som PN nebola ak ťa to upokojí. Avšak nikdy nevieš čo sa môže stať a možno aj ty raz budeš musieť byť PN a pôjde to aj z mojich daní a však naozaj mi to bude jedno pretože nebudem v tvojej situácia a nechodím v tvojich topánkach ... Nesúd ľudí o ktorých živote nič nevieš. Závisť je najhoršia vec aká môže byť

smejka987
26. aug 2021

@mogaa vychádzky vôbec nie sú pevné stanovené... Čas sa da dohodnúť s lekárom...

ukulela
26. aug 2021

@veronika_sk000 zákonník práce jasne uvadza, že pokiaL zamestnávateľ nemá pre ženu inú vhodnú prácu, ostáva doma s plnou náhradou mzdy. Odrbala si sa o peniaze aj voľnosť pohybu pnkou.

veronika_sk000
27. aug 2021

@ukulela to nie je ale môj prípad

Strana
z3