Výpoveď podľa paragrafu 60 po ukončení rodičovskej
Prosim o radu,skončila mi RD,poslali mi výpoved podla par. 60,kde mi napisali aj vyšku odstupneho....budem mat narok aj na podporu v nezamestnanosti?
@gapa ok,čiže necham to tak....ešte raz pre upresneie..RD mi skončila 19.3.,potom čerpám 5 dní dovolenky,posledný den prvania prac.pomeru bude teda v pondelok 26.3.tak to mam pripravene vo vypovedi,len ma zmiatla jedna informacia,že nie je dobre ked pp je skonceny v piatok alebo cez vikend,tak som zostala v pomykove,či mi ten viken neurobi šarapatu.ešte to možem zmenit na ten piatok,tak preto sa radšej ešte raz pýtam.
@sajmonkaf
myslíš podporu? áno vypláca sa pozadu, ale na prvú si možno počkáš (ak nestihneš, dostaneš naraz potom za 2mesiace), lebo to bude viac papierovania, hlavne budeš potrebovať zo zamestnania potvrdenie o príjme na tlačive sp a rozhodnutie z upsvar o zaevidovaní do evidencie a to chvílu potrvá. Ale ked sa zaeviduješ od 27.3., tak za marec nemáš už vela dní, tak "predpokladám" ti vyplatia v maji augustové + za obd.27-31.3.
@gapa mozes mi prosim poradit co je pre mna najvhodnejsie...dnes mi volali z prace ze mi chcu dat vypoved z dovodu ze sa rusi nasa prevadzka....na materskej som do 28.5. rusit sa ma 1.6. a povedala mi ze nemam narok na odstupne preto ze od minuleho roku sa zmenil zakon....vypoved dostanem podla §63 1a myslim ze tak mi to povedala...zmluvu som mala na dobu neurcitu... a este vravela ze keby som do 31.3, stihla odmietnut vypoved a ju dam ja ako dohodu v tom pripade mam narok na 2 mesacnu vypovednu a aj 2 mesacne odstupne co je podla mna totalna blbost....aj ked je pravda ze sa v tom vobec neviznam...nechala mi cas na rozmyslelenie je este neaka moznost...prosim porad...Dakujem
@jaja27
je to trochu inak, asi si to zle pochopila.
Velmi si daj pozor, kedy prevezmeš výpoved!!!! aby to nebolo posledný den v mesiaci!!!! predpokaldám si ju ešte neprevzala!
Ak by si ju napr. prevzala 28.3., tak ak doručíš zamestnávatelovi do konca toho istého kalend.mesiaca (teda najneskôr 31.3. musí byť prevzaté!!!! tj. jedine osobne, to poštou sa nedá) žiadosť na ukončenie pracovného pomeru dohodou nadväzne ne ich výpoved podla § 63 ods.1 písm.a ZP, tak ti nárok na odstupné zo zákona vzniikne.
tj.
1. pozor na dátum, kedy prevezmeš výpoved (ak osobne, tak uved tam dátum, kedy to prevezmeš, tj. " prevzala dna + podpis, tak isto, ak poštou, tak napíš na doručenku ty dátum prevzatia)
2. napísať žiadosť + uviesť tam, že nadväzuješ na ich výpoved podla § 63 ...
3. mať na kopii/rovnopise tejto žiadosti potvrdené prevzatie zamestnávatelom vrátane dátumu prevzatia, jt. aj oni nech na tvoju kopiu napíšu Prevzal dna + podpis príp. pečiatka
Pozri § 76 Zákonníka práce + príp. § 62
@gapa caka ma nieco podobne, ale nerozumiem...Ak ti daju vypoved, preco mas este pisat ziadost o ukoncenie pracovneho pomeru dohodou, aky to ma zmysel? POdla mojho nazoru, ak poziadas o dohodu pripravis sa prave o odstupne, ak ti da zamestnavatel vypoved z organizacnych dovodou nevidim dovod preco ti nema dat odstupne, ved prave to hovori § 76 ods. 1. Citam ZP sprava-zlava, ale fakt nerozumiem dovodu preco by mala ukoncit pracovny pomer dohodou a ziska tym aj odstupne. Ak mozes prosim vysvetli mi to. Dakujem
http://www.employment.gov.sk/legislativa.html
tu sú aktuálne zákony, aj Zákonník práce
@gapa a ako to je v pripade ze by som tu vypoved dostala k 28.5. hned po skonceni rodicovskej... alebo dajme tomu ze mi v priebehu aprila poslu vypoved a ja ju podpisem aky je potom postup...lebo mne dala tolko alternativ ze som uplne domotana z toho...som myslela ze vypoved dostanem po skonceni rodicovskej s tym ze zoberiem 2 dni dovolenku aby som mala ten vyssi vymeriavaci zaklad a ona mi povedala ze to uz neplati....
gapa @ tiez poprosim o radu. RD mi konci 5.11., pracovny pomer je na neurcitu dobu, ale som odstahovana 200 km od sidla. Medzitym sa moje miesto aj zrusilo, preto rozmyslam o ukonceni prac.pom.a poberani podpory (v januari som si doplatila dobrov. v nezam.). Jednoducho povedane chcela som pockat do novembra ako sa to vyvinie (hlavne mi ide o odstupne), ale mam obavy ci momentalna vlada nezmeni narok na podporu. Da sa to nejako urobit, aby som ukoncila teraz a mala aj odstupne a podporu (asi nemozne?!?) Dik
@gapa tiez poprosim o radu. RD mi konci 5.11., pracovny pomer je na neurcitu dobu, ale som odstahovana 200 km od sidla. Medzitym sa moje miesto aj zrusilo, preto rozmyslam o ukonceni prac.pom.a poberani podpory (v januari som si doplatila dobrov. v nezam.). Jednoducho povedane chcela som pockat do novembra ako sa to vyvinie (hlavne mi ide o odstupne), ale mam obavy ci momentalna vlada nezmeni narok na podporu. Da sa to nejako urobit, aby som ukoncila teraz a mala aj odstupne a podporu (asi nemozne?!?) Di
...gapa má pravdu, dávajte si dobrý pozor čo teraz podpisujete...
...vysvetlím:
Pracovný pomer sa môže skončiť:
- výpoveďou
- dohodou
- okamžité skončenie pracovného pomeru
- počas skúšobnej doby
...ľudia si často pletú výpoveď a skončenie dohodou...
...od septembra platí nový ZP !
...ak dostanete VÝPOVEĎ z organizačných dôvodov (len § 63, ods.1) - nedostanete odstupné...
...ak pracovný pomer skončíte z organizačných dôvodov DOHODOU (len § 63, ods.1) - dostanete odstupné...
...ak dostanete výpoveď podľa § 63, ods.1, môžete ešte PRED začatím plynutia výpovednej doby požiadať zamestnávateľa o skončenie pracovného pomeru z organizačných dôvodov DOHODOU a on je POVINNÝ vám vyhovieť...
...v tom prípade - dostanete odstupné...
...dôvodom takto "zamotaných" zákonov je, že sa zrušil súbeh výpovednej doby a odstupného...
...vyberiete si, či budete čerpať výpovednú dobu, alebo vezmete odstupné...
...ak dostanete výpoveď a nestihnete zamestnávateľa požiadať o dohodu pred tým, než vám začne plynúť výpovedná doba (preto gapa upozorňuje na dátumy !!!) , nedostanete odstupné ale bude vám plynúť výpovedná doba...
...do septembra platil zákon, podľa ktorého ste dostali odstupné, ak bol pracovný pomer skončený z organizačných dôvodov výpoveďou aj dohodou...
...toto ľudí mätie...
@jaja27
...ak s tebou zamestnávateľ skončí pracovný pomer podľa § 63, ods.1, písm. a) DOHODOU - dostaneš odstupné...
...ak s tebou zamestnávateľ skončí pracovný pomer podľa § 63, ods.1, písm. a) VÝPOVEĎOU a doručí ti výpoveď napr.28.3.2012, musíš do 31.3.2012 požiadať zamestnávateľa o skončenie pracovného pomeru podľa § 63, ods.1, písm. a) DOHODOU...
...on je povinný ti vyhovieť a dostaneš odstupné...
...ak nepožiadaš, začne ti plynúť výpovedná doba...
...ak si odrobila do 1 roka - výpovedná doba je 1 mesiac...
...ak od 1 do 5 rokov - výpovedná doba sú 2 mesiace...
...ak nad 5 rokov - výpovedná doba sú 3 mesiace...
...toto platí len ak ide o skončenie prac. pomeru podľa § 63, ods.1...
...predpokladám, že máš nárok na 2 mesačnú výpovednú dobu a ak by si dostala výpoveď k 28.3. a nepožiadala by si o DOHODU, začne ti plynúť výpovedná lehota od 1.4. a pracovný pomer skončíš 31.5. bez odstupného...
...výška odstupného sa viaže na dĺžku výpovednej doby...
...takže, ak si odrobila do 1 roka - dostaneš jednomesačné odstupné...
...ak od 1 - do 5 rokov - dostaneš dvojmesačné odstupné...
...ak nad 5 rokov - dostaneš trojmesačné odstupné...
@racik
ak by si požiadala o ukončenie Rd a oni by nemali miesto a nevedeli, že ty nastúpiť nemôžeš. Ak ale vedia, že bývaš inde, tak velmi neverím, že budú oni iniciovať ukončenie pp. Aj ked v niektorých firmách možno áno. Ak ty chceš ukončiť pp a nie nastúpiť, tak potom nárok na odstupné nevzniká.
@jaja27
ešte dodám, že je najlepšie toto riešiť osobne a nie poštou, lebo ozaj treba žiadosť o ukončenie pp dohodou z organizačných príčin doručiť najneskôr koncom mesiaca, čo poštou nie je možné, resp. nie je zaručené. Mzdárky to vraj robia aj tak, že na ich výpoved len rukou dopíšete, že žiadate o ukončenie pp dohodou a uviesť dátum. Ale to by som si aj na svojej výpovedi, čo mi ostáva v rukách dala podpísať, že prevzali moju žiadosť o ukončenie pp z organizač.príčin (resp. z dôvodu, čo oni na výpovedi uviedli) dna xx.xx.xx + ich podpis, aby sa dalo dokázať, že ste tú žiadosť stihli podať do konca kalend.mesiaca.
@jaja27
ak prevezmeš výpoved v apríly, tak by začala plynúť výpovedná lehota od 1.5., tj. doručiť žiadosť treba do 30.4.12. Pozor, je jedno, že vo výpovedi by bolo uvedené, že je to výpoved napr. k 28.3.2012, ak je doručená v apríly, tak začína plynúť výp. lehota ako som uviedla a dovtedy trvá pp, ale teda je podstatné, ako ste sa dohodli, čo je od ukončenia RD do ukončdnia pp, či čerpáš dovolenku atd. A je podstatné na doručenku napísať ten dátum a nepodpisovať nič spätne, že si to dostala skôr.
Dobre duse,
citam mudre riadky, ale nie som z toho ja mudra... PROSIM o radu tych, ktori sa stihaju orientovat (ja to pri 3 detoch nejako nestiham).
Momentalne som na RD, ale chceme sa z manzelom prehodit, aby bol na RD on a ja isla na chvilu (kym si nevycerpam dovolenku) do prace a potom budem nezamestnana a chcem poberat podporu.
Absolutne ale netusim, ci mam na podporu vobec narok, pretoze za poslednych 10 rokov som striedavo bola na MD/RD a v praci (nebola som ani raz nezamestnana) a nechapem tej podmienke 730 dni poisteny v poslednych 3 rokoch.... Na poslednej MD/RD som od 15.4. 2010, predtym som pracovala od skoncenia predchadzajucej RD (od jula 2009).
PROSIM o radu, ci mam narok na podporu v nezamestnanosti a z coho sa mi bude vypocitavat jej vyska (v praci mi vijdu v ustrety s ukoncenim PP podla mojich potrieb).
Vopred velmi pekne DAKUJEM za odpoved.
poradite? som na RD, oficialne do konca 2/2013 (slobodna mamina), v IX/2012 chcem dat drobca do skolky a tak uz som s predstihom informovala sefstvo, ale to mi povedalo, ze nemaju pre mna pracu, nie je moznost ani prekvalifikovat sa, tak mam pocitat s vypovedou a hladat si inde pracu. co teraz robit? jasne ze si budem hladat pracu, no ako to poriesit - moze ma len tak vyhodit, kedze som slobodna mamina? ked by som fakt zahlasila, ze od toho IX chcem nastupit, je povinna ma prijat a dat mi inu pracu, ked nema pre mna tu, co som robila predtym? mam este aj urcite nejaku dovolenku. mozno pisem s predstihom, ale musim veci riesit.... :( dakujem

@sajmonkaf
ak bude len odstupné 335+335 deleno 7, tak to vyjde na den dosť (viac ako tých74eur). Ak by skončil pp v piatok, tak zaplatíš menej na odvodoch (dan síce vyššia, ale tú si môžeš uplatniť vrátiť v ročnom zúčt.). Ak bude trvať pp ešte 7dní, zase máš ešte 7dnovú ochrannú lehotu pre príp. pn, očr.
pre nárok na podporu je to jedno, bude maximálna vzhladom na odstupné.