icon

Vyradili ma z úradu práce

domi410
19. okt 2023

Dobrý deň chcela by som sa opýtať na jednu vec , vyradili ma z uradu prace na 6 mesiacov lebo som išla do zahraničia ale ja som si tam vybavovala papiere aby som tam mohla ostať žiť a pracovať ale nejak mi to nevyšlo a vrátila som sa po roku, ale mám všetky dokumenty že som tam bola registrovaná a proste že som bola tam ten celý rok dá sa to nejak vybaviť aby som nemusela platiť tu zdravotnú a nemala som tam problemi ? Naspet som sa ešte registrovať nebola lebo neviem čo mám robiť poraďte mi mám z toho v hlave mis mas

syslik81
19. okt 2023

no musis si zistit podla krajiny kde si bola ake papiere davaju .. ak si tam pracovala alebo bola niekde zaevidovana platila si zdravotnu etc tak si musela oznamit ze odchadzas .. ak si tam bola len tak a nikde sa neregistrovala mas smolu ..ten cas si musis doplatit

domi410
autor
19. okt 2023

@syslik81 ja som sa tam registrovala a čakala som na status bola som v UK ,,, pol roka som bola v čakačke či mi to schvália alebo nie a nakoniec mi to neschválili mám aj certifikát o tom

vulka
19. okt 2023

@domi410 A platila si si tú zdravotku v zahraničí?

domi410
autor
19. okt 2023

@vulka nie mám len certifikát of aplication že som bola v čakačke na status ale mi neschválili

syslik81
19. okt 2023

https://www.gov.uk/government/publications/nati... na prve 2 otazky odpovies nie a potom das U1 ze ziadas... caka sa na to dlhsie ale dockas sa .. na urade povies ze uz si o to poziadala a donesies to dodatocne

tanyag
19. okt 2023

Tak máš smolu, zdravotku vyplatiť musíš

vulka
19. okt 2023

@domi410 Ten Ti je na dve veci. Zdravotku musíš mať zaplatenú buď u nás alebo v zahraničí. Takže len doplatiť. A neviem na čo čakáš s tým platením.

tanyag
19. okt 2023

@syslik81 a U1 jej z čoho dajú ak tam nepracovala a neplatila zdravotku a odvody? to akokeby bola rok na dovolenke...Nič jej nedajú, lebo o nej nemajú žiadne záznamy v UK...

syslik81
19. okt 2023

samozrejme o u1 ziadas ak si bola zaevidovana aspon na urade alebo si pracovala (sezonne si mohla) .. v uk sa zdravotne neplati .. ale musis tu but niekde zaevidovana

syslik81
19. okt 2023

@tanyag ano dopisala som to .. mohla tu sezonne pracovat - na to status nepotrebuje .. z niecoho tu ten rk snad zila ..

domi410
autor
19. okt 2023

@syslik81 Ano pracovala som tam ale bez zmluvy pretože som na to nemala nárok lebo som nemala insurant tiež mi ho zamietli

syslik81
19. okt 2023

@domi410 tak potom smola ./ bola si tu na cierno a to sa naozaj nepocita bez Ni tu v podstate ani niesi a nemas narok na nic .. takze jedine doplatit .. a na urad cim skor lebo sa to bude navysovat

domi410
autor
19. okt 2023

@syslik81 ach jeej tak zajtra tam volám ,,, ale rok som to tam v UK RIEŠILA a zbytočne len som si narobila problemi na SK strašne

tanyag
19. okt 2023

@domi410 veď si pracovala na čierno, zarobila si niečo nie? vyplať zdravotku a ideš ďalej

domi410
autor
19. okt 2023

@tanyag tak to bude poriadna palka 😀😀😀 ale tak čo už Vyplatim to a zacnem to riešiť z vízou potom

syslik81
19. okt 2023

@domi410 prepac ale mohla si vediet ze status nedostanes .. pokial tu nems rodinu a neziadala si o pracovne vizum dopredu .. to uz je tvoja sprostost -prepac.. zaklad je byt niekde poistena .. zial poucila si sa zaplatis -skus na splatky a budes vediet nabuduce

domi410
autor
19. okt 2023

@syslik81 ja som tam mala priateľa a skúšali sme to vseliak ale tak nevyšlo teraz si urobíme manželskú vizu tak dúfam že to vyjde ,,,, Ano moja sprostosť mám len 23 rokov nemám až také vedomosti ohľadom toho preto sa pytam

syslik81
19. okt 2023

@domi410 no tam zalezi ako dlho ste spolu a veeeeela dokazovania ..https://www.citizensadvice.org.uk/immigration/g... on musi mat dost penazi aby mohol byt tvoj sponzor .. nech skusi zajst sem a poradit sa - je to free pravna poradna .. ale je to na dlho a vela ludom to zamietli ..

januska12323
20. okt 2023

Keď ta vyradili z úradu mala si sa nahlásiť na zdravotnej poisťovni ako samoplatca a mesačne platiť koľko treba. Zdravotná poisťovňa to môže vymáhať aj po rokoch tak radšej kontaktuj sama. Tento rok je základná suma 84,77 € mesačne, približne si to vieš vyrátať. A keď nechceš platiť ďalej prihlás sa na úrad alebo hľadaj prácu.

alickapusinka
21. okt 2023

To musíš platiť ZP tu môže TI prísť exekútor. Ak si išla do zahraničia mala si si riadne tu na úrade ukončiť evidenciu a nie neisť tam aby ťa sami vyradili. Bohužiaľ máš nedoplatok na poistnom a budeš musieť to uhradiť či chceš či nie. Tak máš nedoplatok 508,62 eur. AK poisťovňa dá pohľadávku nejakej exekučnej spoločnosti bude to ešte viac eur.

domi410
autor
22. okt 2023

@alickapusinka ja som si ukončila evidenciu že odchádzam mimo sk

domi410
autor
22. okt 2023

@alickapusinka len som na to zabudla 🤣 som tam volALA