Z akého platu vyrátajú dávku v nezamestnanosti po rodičovskej?
Ahojte mam otazku ako alebo z akeho platu mi vyrataju podporu v nezamestnanosti ked of 1.12014 some bola na materskej dovolenke do 2.7 2014 potom some poberala rodicovsky prispevok. Zmluva zo zamestnavatelom mi skoncila 4.7 2016. Popri rodicovskej som pracovala na dohodu kde som na papieri mala v hrubom 2,5 a mohla odrobit 40h mesacne. On I mi to vyratali podla mna zo mzdy za tu dohodu Co robi 3eura aj nejake drobne. Zajtra tam idem a nechcem but za blbca a hadat sa tam. Prosim poradte ako to presne je
No mne to vyslo ze 85e za mesiac presne ako pises za to ze som pocas rodicovskej bola na dohode a takisto mi to nepovedali a toez som zbytocne prisla o peniaze a teraz radsej musim ist rychlo robit este stastie ze robotu mam tam kde som bola na dohode a ze ma zoberu spat inak neviem co by som robila hrozne toto slovensko
@marmir
@wanessa1616 A preco by vam to mal hovorit niekto na SP? Dohoda existuje aj na nepravidelny prijem kde sa neplatia odvody na poistenie v nezamestnanosti a v takom pripade by vam ta dohoda vysku podpory neovplyvnila.😉
@ evittam vieš, asi preto, že ja som sa nato konkrétne pýtala, povedala som jej, že som na rodičovskom, ale stále vedená u zamestnávateľa pôvodného, kde ale budem nútená dať výpoveď,a že budem mať pravidelný príjem, tak predpokladám, že aspoň mi mohla povedať, aby som si pozisťovala, či je pre mňa výhodné pracovať na dohodu, a že mi tá dohoda ovplyvní výšku dávky v nezamestnanosti, to je myslím to najmenej.A ja by som si už okolo toho behala, lebo by mi dala" chrobáka do hlavy" , ale takto , keď mi nič nepovedala som to nemohla vedieť!
A zaujímavé je, že teraz, keď som sa bola naspäť nahlásiť a zrušiť dohodu, to mi už vedela povedať, že to je problém žien na materskej, akožesi idú privyrobiť na dohodu a pritom si pohoršia, lebo majú potom nízku dávku v nezamestnanosti.
Je to na každej jednej pracovníčke, ale ja by som to tej žene povedala, veď to neplatia zo svojho, a obzvlášť , keď som sa jej na to pýtala, že či to nebude nejaký problém!
potom už neviem teda, či je sociálna poisťovňa pre ľudí, aby im pomohla, alebo pre koho.
@marmir Ja ta chapem. Ale neznalost zakonov neospravedlnuje. A vies, nie kazda ta pracovnicka co tam sedi to aj vie- vlastna skusenost,mne nikdy nevedeli konkretne poradit (cest vynimkam) -maximalne mi povedali,ze chcem zneuzivat system alebo oni take info nepodavaju.
Cize predpokladam,ze ta druha pracovnicka co ti to povedala bola z tych zbehlejsich a "ludskejsich".
Ja som si zistovala vsetko sama.😉
A SP tu urcite nie je pre ludi-treba otvorit oci.😉 Oni maju aj zakazane podavat niektore info. Na co by ti poradila ked by potom SP mala platit neviem kolkokrat viac.
Teraz to uz je jedno mam poucenie do buducna ze ked nieco potrebujem vybavit musim dopredunsi wsetko pozistovat ale holky som rada ze ste mi odpisali a informovali ma v dunajskej mi najprv nechceli nic povedat ale volala som do blavy a tam mi to vysvetlili asi tiez spravna pracovnicka mno co uz spravila som chybu ale ako hovorim pracu mam a to je hlavne dakujem vam 😙

Ahoj, ja som materskej a rodičovskej od augusta 2011 , pri dvoch deťoch, a končí mi teraz 24.5. celý čas som zamestnancom nemocnice, kde som predtým pracovala, bola som na sociálke, kde mi povedali, že sa dávka v nezamestnanosti vypočítavaz obdobia 3 roky dozadu, ale keďže ja som bola 3 roky dozadu na rodičovskej, mala by som mximálnu dennú dávku nejakých 50e na deň, či ako, proste dostávala by som maximálnu dávku v nezamestnanosti 900e, len by som musela dať výpoveď napr. až dva dni po skončení rodičovskej, musím dať výpoveď lebo moje zamestnanie, kde som pracovala, je dosť vzdialené od miesta , kde bývam.
aaale k veci, keďže som si chcela privyrobiť, a nastúpila som na dohodu, 40hod mesačne, všetko sa ruší a bude sa mi dávka počítať z dohody, lebo som prerušila platenie odvodov, ktoré za mňa platil štát počas rodičovske, a platil za mňa zamestnávateľ na dohode, tie kozy na sociálke ma vôbec neupozornili, keď som sa bola na sociálke nahlasovť na dohodu, pritom som povedal, že som na rodičovskej, a teraz keď som sa bola informovať,akú budem mať dávku v nezamestnanosti, tak mi povedal, že to je chyba matiek na rodičovskom, chcú si privyrobiť a pritom si dohodou pokazia dávku, no nemohli to povedať skôr? načo sú tam, som vytočená o koľké peniaze som prišla,a odporučili mi dať hneď výpoveď z dohody, bola som tam 4 mesiace a nahlásiť sa na sociálku zase, aby za mňa zase platil štát, ale už keď mi budú počítať dávku tak tam tie 4 mesiace dohody zarátajú a spriemerujú.
takže aj tebe to asi počítali z dohody, lebo to počítajú za posledných 270 dní za 3 roky či ako mi to hovorili, čiže ti to asi nejako spriemerovali, tiež sa obávam ako mi to výjde.