icon

Žijem v Anglicku, ale rodiť chcem na Slovensku

nikyta31
7. feb 2017

Ahojte baby.
Chcem sa opytat ,zijem uz v anglicku 12 rokov a som tehotna a chcem ist rodit domov ,ale tak ze by som sa uz nevratila do anglicka ,ale zamestnana by som ostala este tu v uk aby som poberala matersku a po 9 mesiasoch materskej by som ukoncila kontrakt v praci.
Mate niekto s tym skusenosti ?
Potrebujem k tomu len formular s2 alebo s1 lebo som citala ze velmi nechcu davat ten s1 formular ,co som pisala do poistovni tak pisali o tom s1 formular
Viem ,ze ten s2 formular zahrna porod a 15 tyzdnov poporodnu starostlivost a potom by som bola ako samoplatca az do konca toho 9 mesiaca kedy by som ukoncila kontrakt a potom by som sa zaregistrovala do pistovne na slovensku .
A co sa tyka dietata ked sa narodi mozem ho riadne poistit na slovensku ,ked ja mam poistenie v uk ?
Prosim vas ma niekto s tym skusenosti?
Lebo co som citala o tomto nieco tak su to uz stare prispevky .
dakujem Veronika

luciagv
28. máj 2018

Dobry den dievcata, som v tej istej situacii ako vy. Citala som tu vsetky prispevky a su velmi napomocne ale aj tak mam nejake otazocky.
Pracovala som v Uk 8 rokov a termin mam 5.jula a rodim v Ba. Manzel stale pracuje v Londyne. S2 mam vybavenu a opeciatkovanu, ale u gynekologicky mi to nechce zobrat ze tam je len peciatka ale ziadne registracne cislo a ze preto si to musim aj nadalej platit. Cize S2 mi vobec nepomaha. S1 som skusala vybavovat 4 mesiace dozadu a nedostala som ziadnu odpoved. Vo Vszp mi stale hovoria, ze potrebujem S1 lenze v Uk ju nedokazem dostat. Som zufala z toho.poslala som im maily a ziadne odpovede. Viete mi niekto prosim poradit co dalej?
Taktiez by som rada vedela co budem s malickou po narodeni. Kedze nemoze byt poistena na Sk kedze otec stale pracuje v Uk to znamena ze kazdu jednu kontrolu u pediatra od narodenia musim platit ci to este S2 pokryje?
- dalej otazocka. Chcela by som si vybavit tiez prispevok pri narodeni dietata, ale ani som neskusila si vybavit zamietnutie maternity grant lebo som o tom ani netusila. Teraz to uz urobit nemozem, ci hej? Gynekolicku tu navstevujem od zaciatku tehotenstva na Sk kedze som kazdy mesiac lietala kvoli tomu domov z Uk. Ak mi teda potvrdi, ze sem pravidelne chodim na vysetrenia a trvaly pobyt mam na Sk mohla by som dostat prispevok pri narodeni?
Prosim vas pomozte niekto ak viete nieco viac.
Vopred vam krasne dakujem

uknovacik
31. máj 2018

@luciagv Na Slovensku skor ziadaju EHIC kartu ako S2.Musia ju akcetovat a ty nemas nic 0atit.2.Za dieta 0ati poistne stat a musia ho poistit.na SR,chod tam s rodnym.listom,napr na Doveru kde mi to aj potvrdili,a poisti ho.3.prispevok pri marodeni ti daju-gynekolog a pediater potvrdi+rodis na SR. Drz sa,je to boj...ale neboj vsetko vybavis

unctadorg
1. jún 2018

@luciagv s2 ti opečiatkovali v poistovni?... z toho treba kopie a dať lekarom.. Lekarka ak to neakceptuje v tomto prípade, je hodná na kontrolou poisťovnou.
S2 je určena na predporodnú a porodnú starostlivosť.. čiže narodením dieťaťa končí jej platnosť. S1 odpoved mne došla až po 5m a to maly už bol na svete, tak som ho iba pripoistila.. Planuješ straviť materskú na SR?:. resp poberať ju z UK a byť na SR? .. v tomo pripade sa treba odvolať alebo zavolať na s1 hotline a povedať, že budeš na materskej na SR.. a potrebuješ to..
Od tohto zaleží aj poistenie dieťaťa.. ak poberaš materskú z UK.. a aj manžel tam robí, ano dieťa vam nepoistia, musis ho poistit pod seba - pod anglicku poisťovnu.. preto treba s1....
v pripade ak sa nahlasiš do SR poistovne... tak vtedy sa da poistiť dieťa normalne...
Treba sa pozrieť na to aj z tej strany, že sice splnaš poradne od 4m, ale tam je kolonka či ste poistene v SR ... a to zaleží od úradničky či to akceptuje... ak budeš mať S1 - tym padom ti vydaju eurospky preukaz poistenca v zahraniči a to plati všade....
@uknovacik EHIC je na bezodkladnú starostlivosť, čím tehotenstvo nie je.

uknovacik
2. jún 2018

@unctadorg tak vidis,ja mam odrodene a mam ine slusenosti.Dieta mam poistene v dovere.Ale tak nebudem radit,ked teda nie je zaujem a S1 ti nedaju-to je poistenie pre ludi vyslanych UK do ineho statu za ucelom prace a nie porodu.

unctadorg
2. jún 2018

@uknovacik s1 plati aj v opacnom smere ked prislusnik uk statu smeruje do ineho. S1 sa rovna celkova zdravotna starpstlivost v inom state.

luciagv
8. jún 2018

Dievcata dakujem vam
Teraz ma zaujima takato vec prosim kto mozte poradte.
Mam S2 formular, ktory mi plati do zaciatku oktobra 2018.
Zasla som detskemu lekarovi tu u nas a nechce mi tu akceptovat S2 na poradnu pre malicku, zevraj kazdu jednu poradnu musim platit 50€. Mne povedali, ze na zaklade S2 mam byt s malickou pokryta az do oktobra. Prosim vas neviete mi poradit, co mam robit? Ci si mam hladat ineho detskeho lekara alebo?

unctadorg
9. jún 2018

@luciagv platnost s2 konci porodom. Ty budes pocas doby porodu a pot0m zdravotne poistena v Uk? Ak ano, potom si musis malu dopoistit s1. Alebo druha moznost lekarovi sa nechce babrat s vykazmi do poistovni tak ta odbil tymto.

luciagv
10. jún 2018

@unctadorg ja mam praveze problem s anglickou stranou. Nechcu mi vobec vydat S1, ze mam S2 a to mi musi stacit. Som zufala z toho. 😐

unctadorg
10. jún 2018

@luciagv vskutku zaujimave, a podanu žiadosť más?... ja som si podala o s1 a do kolonky dovod vydania som napisala že travim materskú v inom štate a po 5mesačnom čakani mi došla domov...

luciagv
11. jún 2018

Ziadost som poslala uz 4 mesiace dozadu. Komunikovala som s nimi mailami a dnes rano sme im volali s manzelom 3 razy.za kazdym nas odbili ze na S1 nemame narok zevraj to davaju len penzistom a ludom,ktori pracuju v Uk na uradoch. Ze mi musi stacit S2. Sme im povedali,ze mi to tu nechcu akceptovat a ze vsetko si musim platit tak nam povedali,ze skuate priniest blocky od toho a mozno vam to preplatime. A som sa ich pytala,ze co budem robit po vyprsani S2 co je v oktobri, ze mala bude potrebovat lekarov atd. Mi odpovedali, ze narok na lekarov mam v Uk tak mam prist s malou tam. Som zufala a neznasam tu krajinu uplne uz. Neviem co dalej...

unctadorg
12. jún 2018

@luciagv ok a tebe povodne dosla aj odpoved? Este moze byt riesenie ked nastupis na matersku das vypoved a prihlasis sa na sr do poistovne.... oni ti matersku musia preplatit...

uknovacik
12. jún 2018

@luciagv ty sa planujes do UK vratit? Ak ano, tak potom S2 a aj dieta bude na S2. Ak nie, tak zo zakona ti musia platit matersku aj po vypovedi. Tak das vypoved, tak sa mozes nahlasit tu na zdravotku a aj dieta.

katka013
18. jún 2018

@uknovacik ...ahoj,tiez som v takej istej situacii,stale cakam na S1,myslis zeby sa to takto dalo keby mi neprisla,ze mozem dat kludne vypoved a aj tak by mi chodila materska?....ako ja som uz rozhodnuta,pokym by mi S1 neprisla,celu matersku aj zrusit,len neviem ci by sa to takot aj dalo,hocikedy ju ukoncit.Ale na ukor toho,ze mi nebude mat dieta doma poistenie,by som to urobila(tiez mi manzel ostava pracovat v Uk,tak inu moznost by som ani nemala)

unctadorg
18. jún 2018

@katka013 najprv nastup na matersku a ked ju začneš poberať potom daš vypoved oni ti bud budu vyplacať nadalej každy tyžden alebo vcelku vyplatia. kedy si si podala o s1?

katka013
18. jún 2018

@unctadorg ...dakujem za.info...no zatiaľ mám ešte čas.S1 som poslala 20 apríla, este stale som v Uk,len už si zbieram informacie ,ze co keby mi ju naozaj zamietli,čo potom robiť. Ešte mi zatial nic neprišlo.

unctadorg
18. jún 2018

@katka013 no ešte si počkáš... ja som čakala cez 4m a došla mi až ked sa maly narodil priamo na SK adresu :D :D

katka013
18. jún 2018

@unctadorg...tak nech príde aj neskôr, len aby prišla 😀

luciagv
18. jún 2018

Mne s1 zamietli a nechcu dat:( aj by som zrusila pracovny pomer ale bojim sa ze pridem o matersku. Lenze z kazdej strany pocuvam ze dieta ak sa narodi na Sk automaticky by malo dostat poistenie. Som z toho uplne zmatena

bobulko
18. jún 2018

@luciagv dieta urcite nedostane automaticky poistenie narodenim. primarne spada pod poistovnu matky
nezavidim tie natahovacky s uk. my sme sa stahovali az neskor a kym som vybavila pridavky, zostarla som o par rokov

katka013
18. jún 2018

@luciagv ...no ja mám tiež obavy, či mi ju dajú, či nie.Neviem ako to posudzujú, ze to niekom dajú a niekomu nie...🙁...podla mojich inf.dieta musi byt poistené v poisťovni kde matka.Ale keďže ty si stále zahlasena tu,je to problém.A práve aj ja budem na tom rovnako.Skusala si uz doma chodiť po poisťovniach,či by ti ho aj napriek tomu poistili?...mozno by tam bol niekto ochotný,či to len známosť aby človek všade mal...😣

draik
18. jún 2018

@luciagv
Príslušná zdravotná poisťovňa dieťaťa je, a to odo dňa jeho narodenia, zdravotná poisťovňa, v ktorej je alebo bola v čase narodenia dieťaťa verejne zdravotne poistená jeho matka.
Verejné zdravotné poistenie vzniká narodením, ak ide osobu s trvalým pobytom na Slovensku alebo o nezaopatreného rodinného príslušníka, ktorý sa poistencovi na SK narodil v cudzine.

koofinka
18. jún 2018

Ahojte, 2014-tom sme sa vratili na SK z UK. Bola som v 8 mesiaci a chcela som rodit doma, mala som tlacivo z UK, ktore mi v mojej poistovni, kde som bola predtym poistena orazili, to som mala so sebou pre pripad aj v nemocke, ale nikto odo mna nic nepytal. Maly bol hned poisteny v SK poistovni a po 9 mesiacoch ako som dala vypoved v UK poistili automaticky aj mna. Nemala som s tym ziaden problem a ani s vybavovanim “kocikoveho” ani ziadnych pridavkov.

unctadorg
18. jún 2018

@katka013 ja by som nepovedala že známosť, ja som napr nevedela že sa to nedá ho poistiť,vyplnila som tlačivo a podala a im to system vyhodil že ja ako matka nemam poistenie na SR tym padom nie je možne ani jeho poistiť...
@koofinka ak dobre chapem partner sa vratil s tebou..čiže sa prihlasil do poisťovne resp. začal pracovať?,... v tomto prípade ked on sa poistil, nie je problém poistiť dieťa. Problem vznika ked ide matka so zdravotným poistením v zahraničí na sr, dieťa spadá priamo pod matkine poistenie.

katka013
19. jún 2018

@unctadorg ..aha a prosím ta,ako vlastne teraz riesis, keď ti je malé choré, musíš všetko platiť?

unctadorg
19. jún 2018

@katka013 nie mala som s1... nnasa dr vsetko akceptovala a ked mi skoncila materska tak som seba aj maleho poistila..vela sme chodili aj po odbornychh vysetreniach nik nemal problem

katka013
19. jún 2018

@unctadorg ..aha,jaj prepáč som si ta pomýlila s @luciagv..to jej nechcú dať S1.Ale vďaka za odpoveď..😊

luciagv
20. jún 2018

Skusam S1 vybavit znova. S2 mi plati len do oktobra a kedze sa nevraciam do Uk uz viacej tak neviem ako bude poistena mala ked sa narodi.stale trepu ze lod otcom v Uk a ze ked potrebujem lekara tak mam cestovat tam s babatkom. Na hlavu padnute

luciagv
20. jún 2018

@katka013 bola som v VSZP v Malackach a v Dovere e povedali mi ze mi malu nepoistia. Este skusim vszp v Blave

draik
20. jún 2018

@luciagv
Žiaľ, nemôžte si vyberať hrozienka z koláča - papierovo zostať vo VB (=poberať peniaze) a mať poistenie na SK.

katka013
20. jún 2018

@luciagv...prajem ti,aby si tu s1 vybavila..😊