icon

Zmena priezviska bez -ová

26. apr 2022

Chcela by som poprosiť skúsenosti s vybavovaním priezviska bez -ova pre seba a dcéru. Kde vlastne začať? Aké úrady je nutné prejsť. Ak ste si tým prešli, poraďte. Budem veľmi povdačná. Sme z KE.

mata_2012
26. apr 2022

Na matrike som podpisala prehlasenie ze chcem pouzivat priezvisko bez ova, urcite to bude tak aj v dcerkinom pripade.

sona96
26. apr 2022

Ja som to riešila na matrike minulý týždeň a musela som prijať maďarsku národnosť.

melanta
26. apr 2022

@sona96 musela si prijať maďarskú národnosť? Ja mám meno bez ová, mám slovenskú národnosť.

mata_2012
26. apr 2022

Mne tiež ostala slovenská národnosť. Treba ísť na matriku, tam dajú všetky potrebné info.

autor
26. apr 2022

@mata_2012 potom ste išli po matrike vybaviť OP, aj poisťovňu, prácu atď? Na matrike to bolo na počkanie?

endzi83
26. apr 2022

Ja som si menila bez ova ked som sa vydavala a dcerke hned pri porode dali zapisat bez ova, a najprv matrika az potom OP a poistovna. Asi by bolo lepsie zavolat.
nasla som na stranke svidnika pokyny co treba a mas tam aj tlacivo ktore ti bude treba.
https://www.svidnik.sk/vydanie-sobasneho-alebo-...

0ria0
26. apr 2022

to staci len na matrike podpisat, nemusi nic viacej vybavovat

mata_2012
26. apr 2022

Ano na pockanie, najprv som si vybavila nove doklady a potom vsetko ostatne

autor
26. apr 2022

Len na všetkých dokladov mám s -ová, ďakujem za info. Manželove priezvisko má nemecký povod. Už som vydatá pár rokov, len sme sa az teraz rozhodli. Som na rodicaku, tak netuším, či mám potom aj na UP ísť, že sa zmenilo priezvisko..
@mata_2012
@endzi83
Ďakujem Vám.

mata_2012
26. apr 2022

Ja som to riesila po svadbe, manzel ma madarske priezvisko a to ova sa tam nehodi. Mozno bude stacit oznamit na urade mailom pod koho spadas zmenu priezviska. V tomto ti neviem poradit, no urcite staci jeden telefonat na urad a pani ti povie ci to treba.

darkswan
26. apr 2022

mozes, za 5 eur a je blbost ze treba menit narodnost...co sa tyka poistovne, tak tam sa to zmenilo automaticky, asi dva dni po zmene som si to nahodne vsimla v aplikacii dovera, ze mi zmenili priezvisko....

autor
26. apr 2022

@darkswan a kartičku si išla vyžiadať alebo poslali, či netreba?

zuzanka.zuzu
26. apr 2022

ja som nemenila narodnost ale tiez som dala prehlasenie o inej narodnosti, tak pozadovala matrikarka, samozrejme obidvom nam bolo jasne ze mam len 100% slovensku 😀 takze iba preto ze si sa s tym ty nestretla to nemusi byt blbost @darkswan 😉

kaki3
26. apr 2022

@mata_2012 toto si preco musela? Tomu nerozumiem. To je nejako dane ci ako?

darkswan
26. apr 2022

zalezi ci karticku chces mat alebo nie🙂ono v aplikacii je elektronicky preukaz

darkswan
26. apr 2022

@zuzanka.zuzu tak ok asi v ba su pokrokovi proste na matrike🙂

mata_2012
26. apr 2022

@kaki3 co som musela? Nejak nerozumiem na co sa pytas

autor
26. apr 2022

@darkswan aha no jasné😀🤦 dik

sona96
26. apr 2022

@melanta riesila som to minulý týždeň. Pani na matrike mi napisala do tej žiadosti o sobáš maďarsku naradnost s tým, že inak by, som musela mať ová. Povedala, že to je len štatistický údaj a ďalej si môžem písať slovenskú. Možno by sa to dalo vyriešiť aj bez tej maďarskej národnosti, ale mne nebola ponúknutá iná možnosť.

ghostsgirl
26. apr 2022

@sona96 presne takto som to mala poriesene pred svadbou aj ja, len teda narodnost mi napisali cesku. Ja som z toho bola najprv v soku, ale na matrike ma ubezpecovala, ze je to absolutne nepodstatny udaj a ze narodnost si mozem menit podla nalady aj kazdy den :D vraj maju z ministerstva taky pokyn, aby to takto riesili, kedze je to najednoduchsia moznost :D proste byrokracia

melanta
27. apr 2022

@sona96 pani ťa oklamala. Áno, je to len štatistický údaj. Ale raz ak som Slovenka, tak nedopustím, aby mi niekto svojvoľne zmenil slovenskú národnosť na maďarskú. Ja som z Bratislavy, muž od Tatier, čo mi mala dať poľskú národnosť lebo to má muž najbližšie? Pani ťa oklamala, išla by som si to zmeniť. Neexist, aby som mala inú národnosť, kvôli nejakej krave na úrade.

melanta
27. apr 2022

@darkswan tiež v BA som nahlasovala meno bez ová. O národnosti nepadlo ani slovo.

sona96
27. apr 2022

@melanta ja som v tomto asi dosť flegmaticka. Sme zo Štúrova, otec má maďarskú národnosť a s madarcinou problém nemáme.

ghostsgirl
27. apr 2022

@sona96 tak ono je to zrejme najjednoduchsia cesta aj pre ludi aj pre pani na matrike, okrem toho narodnost je taky udaj na dve veci, naozaj ju moze mat clovek kazdy den inu podla nalady :D tiez som najprv bola zhrozena, ze ale ved narodnost a potom som si to zistovala ...tak naco sa zavzdusnovat a komplikovat veci sebe a matrikarkam

autor
30. apr 2022

Takže sme to vybavili na matrike, majú prepojenie s políciou a poisťovňou, kartičku z poisťovne dodatocne pošlú. Na polícii je to zmenené v systéme, len OP si treba vybaviť ako zmenu údajov. Žiadnu národnosť som nemusela prijať. Veľmi rýchle to bolo.

maranta_leuconeura
30. apr 2022

@sona96 mohla si si nechat cely cas aj slovensku, ale vtedy sa plati poplatok za zmenu a matrikarky s tym maju viac roboty, tak asi preto ta do toho dotlacila, aby vam obom ulahcila zivot. Mala som to rovnako a dostala som na vyber s tymto odovodnenim, bud si tam na tych 15 minut sobasa napisem inu narodnost (ktoru mimochodom mozete menit tak casto ako ponozky a je to naozaj len statistika, dolezity udaj je statna prislusnost slovenska a ta sa nemeni ;) ) alebo zaplatim poplatok a este budeme vypisovat papiere, plus sobasny bude este s -ova a zmenia mi to az potom. Kedze neznasam byrokraciu, uviedla som si samozrejme inu narodnost, sobasny som dostala v sobotu do ruky bez -ova, v poistovni hned v pondelok o tom uz vedeli a este to bolo aj zadarmo.

sedmicka_x
14. jún 2024

@sona96 ja len doplním, ze aj mne bola ponuknuta zmena narodnosti a ze to je len štatistický udaj a ze si mozem kazdy den mwnit narodnost.. nevyuzila som to, alw po avadbe som si povedala, ze predsa len bez toho ova by to bolo lepšie, tak som tam zavolala, ci sa to este neda zmeniť, ze da, alw keďže uz vytlačila sobasny list, tak to bude za 5 eur - t.j cena noveho sobasneho, a podpisala som žiadosť, ze chcem mat priezvisko bez prechylovania