Zmena priezviska bez svadby
Ahojte babule, chcem sa spitat s priatelom nechceme svadbu ale rozpraval mi ze sa da vybavit ziadost o zmenu priezviska. Nikde seom sa o tom nedocitala je to pravda? Da sa nieco take aj bez svadby aby som mala jeho priezvisko ???
Preco sa chces vzdavat svojej identity? A len tak? A ked ta neskor opusti, co urobis s menom?
Ja som vydata, meno som si nechala svoje. Najdu ma aj moje kamaratky z jasliciek!
@ddominusqaa Ak je tvoj priateľ bohatý ako Andrej Babiš (lebo jeho žena má tiež len jeho priezvisko, ale manželia nie sú) tak to pochopím. Ak nie, tak ti poviem len jedno, neuraz sa, ale si sprostučká a hlúpučká. Ale takú on asi potrebuje, že "nechcem sa viazať" no k***t je to!!!
Ak si ta nechce vziat, das vasmu dietatu tvoje priezvisko. Ked bude mat svojim rodicom vysvetlovat, ze sa nechce "viazat" a preto ich vnuk nebude mat ich meno, no to uz bude jeho problem... myslim, ze mu take somariny rychlo vyzenu z hlavy.. alebo mu to dojde aj samemu.
Zmena priezviska len aby ste sa volali rovnako ma zmysel, ked sa dostanes nezavinene (naivitou) do takejto situacie, ked uz dieta to ine priezvisko ma (lebo planovana svadba, ktora sa nekonala) a vy sa rozijdete. Ale ty to dieta este mas v brusku, tak ho proste pomenuj tak, aby bolo jasne, ze patri k tebe!
@ivuska027 toto pocujem prvykrat o tom roku spolocneho zitia v domacnosti a teda neviem ako je to na Slovensku, ale moc sa mi tomu verit nechce. Ale inak ako pises, do BSM idu len veci, co sa nadobudli za trvania manzelstva, ale aj take, ktore sa sice nadobudli predtym, ale casom sa pretransformovali...napriklad....chlap mal byt, ktory zdedil po rodicoch, ten na ziaciatku manzelstva predal, kupil dom, aby mala kde rodina byvat a teraz polovica domu patri manzelke, aj ked nan nedala ziadne prostriedky. Samozrejme, da sa to osetrit zmluvou dopredu, aby bolo jasne, kto cim prispel, ale kolko ludi na to mysli, ked ma na ociach ruzove okuliare?
@ddominusqaa mozes si podat ziadost na matriku o zmenu priezviska, prehodnotia a ak budu suhlasit, zaplatis prislusny poplatok http://www.minv.sk/?zmena-mena-alebo-priezviska
ale ked sa ti chlap nechce viazat, neber si jeho priezvisko a dieta moze mat aj tvoje meno, nie je to automaticke, ze dostane priezvisko po otcovi, ak s tym suhlasit nebudes.
@pribinak uz som o tom pocula, nebrali sa, ale priezvisko si zena dala po muzovi, lebo moznosti na zmenu mena mas.
no inak taketo nieco aj ja citam prvykrat... nikdy by ma nenapadlo si len tak zmenit meno a teda kvoli chlapovi, ktory si mna/nas (s babom) nechce zobrat... mam kamosov, ktori tiez nie su zobrati, maju spolu dieta, ale ona nevahala ani sekundu a priezvisko dala po sebe. a v pripade svadby si chce nechat aj svoje priezvisko.
Poznam taky pripad, je to mozne, neviem za akých podmienok, ale ja by som to nikdy nespravila, chalanisko aky chytri, nezoberiem si ta, ale sak moje priezvisko maj ak chces, no to teda nie! Trosku hrdosti!
@cobhan to viem určite, lebo som to,riešila teraz po smrti mamy, následne hneď sestry, lietala som po notaroch a právnikoch, len pred mesiacom som to uzavrela. Bola som veľmi prekvapená a v strate, lebo som urobila veľa zlých rozhodnutí v silnej predstave, že je to tak, ako si ty myslíš, no veľmi som plakala a bola prekvapená ako je postavený zakon. Čiže mi môžes na 1000% veriť 😉 Kiežby som túto skúsenosť nikdy nemala ☹
@cobhan mozem potvrdit ze je to tak. Ja som to zistovala kvoli tomu, ze sme s priatelom spolu investovali do prerabky jeho nehnutelnosti a kedze sme zatial neplanovali svadbu, tak sme chceli aspon zavet spisat, no zistila som ze kedze sme spolu viac ako rok v spolocnej domacnosti tak netreba... 🙂
ale kedze sa nam podarilo babatko tak sa svadba intenzivne planuje, a presne taka malicka uradna sup sup nech sme rodinka "se vsim vsudy" 😀
nikdy by som nechcela nosit priezvisko chlapa, ktory by si ma nechcel vziat, dokonca by som s takym ani nebola
@ddominusqaa Ty a bábenko budete mať rovnaké priezvisko - TVOJE. Ak chce priateľ aby malo dieťatko meno po ňom, lebo chce mať rodinu, tak nech ju má. Pekne mu na rovinu povedz, že svadba je lasnejšia ako zmena priezviska a súde a čo ušetríte bude pre bábenko 🙂
P.S. Inak musím uznať, že chlapec je dobre podkutý - chce mať všetko a ešte aj zostať slobodný 😀
@monhla ja by som chcela zmenit poslednu samohlasku v. mojom priezvysku a porad ma ide to ked si sponeniem kde ist a vsetky vybsvovacky s to neratam prachy.Som bola blva ze som si nedala po muzovi hned po vydaji
@ddominusqaa ja som nechcela svatbu tak sme sa vzali potajme na urade so svedkami a rodicmi a hotovo .Asi je to jednoduchsie nez vybavovat bez zobratia.
@godzillka tak to si poprosim zakon jeho cislo a rok platnosti kde sa pise to ze ty mas nejaky pravny narok na frajerovu nehnutelnost aj ked si do nej investovala.... mas narok max na tu ciastku ktoru si mu dala a aj to len v pripade ze to vies zdokladovat ze isla na nu. Cash z ruky do ruky nikdy v zivote nevymozes !!! a to aj v pripade ze uz budete manzelia, nemas na dom/byt narok pokial ti neprepise polovicu.
@ddominusqaa nehnevaj sa na mna ale "on nie je na take" ako svadba??? a na rodicovstvo je? To je tak trapna vyhovorka. Neblazni a nechaj po sebe. Az mu dojde ze nie je ani na "partnerstvo" budes to mat ovela jednoduchsie
@natalienka12 ked som sa dozvedela ze p. Babisova, je vlastne slecna, porodila mu deti a v podstate je mu cudzia pani, prve co ma napadlo je, ze tak to je teda poriadna chudera
no ja ti poradim: Nechaj dietatu svoje priezvisko, alebo sa vyberte na urad a dohodnite si normalny sobas na urade, nemusite tam volat ludi, iba svedkov a mate vybavene.. nemusite sa "Svadbovat"... a vyhovorky neber, ja som na to ani nie, ze "naletela",ale privalom emocii po porode som suhlasila a priezviska som sa nedockala a ani svadby, iba vyhovoriek ;) A iba si hlavu plieskam, otcom by bol malej aj bez priezviska, ale takto ja si pridem ako "vyvrhlik" a o dotahovackach vsade ked ma volaju inym priezviskom ani nehovorim 🙂))
@eeffka juj aj 100 likeov by som ti za tu "babisovu"dala...
@eeffka aby som to upresnila... ten moj nema ziadnych dedicov v rade predo mnou...
Dedenie zo zákona
Zákon rozoznáva pri dedení 4 dedičské skupiny. Najskôr dedia najbližší, až potom vzdialenejší príbuzní.
1. V prvej skupine dedia poručiteľove deti a manžel, každý z nich rovnakým dielom. Ak nededí niektoré dieťa, nadobúdajú jeho dedičský podiel rovnakým dielom jeho deti (t.j. vnuci poručiteľa). Ak nededia ani tieto deti alebo niektoré z nich, dedia rovnakým dielom ich potomkovia.
2. Ak nededia poručiteľovi potomkovia, dedí v druhej skupine manžel, poručiteľovi rodičia a ďalej tí, ktorí žili s poručiteľom najmenej po dobu jedného roka pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti a ktorí sa z tohto dôvodu starali o spoločnú domácnosť alebo boli odkázaní výživou na poručiteľa. Dedičia druhej skupiny dedia rovnakým dielom, manžel však vždy najmenej polovicu dedičstva.
3. Ak nededí manžel ani žiadny z rodičov, dedia v tretej skupine rovnakým dielom poručiteľovi súrodenci a tí, ktorí žili s poručiteľom najmenej po dobu jedného roku pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti a ktorí sa z toho dôvodu starali o spoločnú domácnosť alebo boli odkázaní výživou na poručiteľa. Ak niektorý zo súrodencov poručiteľa nededí, nadobúdajú jeho dedičský podiel rovnakým dielom jeho deti.
4. Ak žiadny dedič nededí v tretej skupine, v štvrtej skupine dedia rovnakým dielom prarodičia poručiteľa, a ak nededí žiaden z nich, dedia rovnakým dielom ich deti
Podľa zákona, každý má právo na zmenu priezviska, AVŠAK len z dovodov hodných osobitného zreteľa! teda, ak by išlo o hanlivé meno, ak by svoje meno sťažovalo spol. uplatnenie atd...ale to, že priateľ svadbu nechce nie je dood na to, aby ti niekto vyhovel v žiadosti. Ani náhodou!
http://ekonomika.sme.sk/c/5488940/na-co-dat-poz...
info o dedicoch v bocnych stlpikoch, my sme to neriesili preto, lebo nema surodencov, ani rodicov, ma "len" mna 🙂
a ano, ked je niekto sikovny tak vas moze pripravit o dedicstvo... poznam taky pripad, neviem podrobnosti ale tiez slo o to ze zili v spolocnej domacnosti viac ako rok
@eeffka v druhej skupine su osoby, ktore zili s porucitelom v spolocnej domacnosti min. jeden rok.
Nemozem najst tu poradnu co vtedy, ak sa dobre pamatam, je nutne aby to potvrdili tusim dve osoby uradne overenym podpisom.... ale to nech si kazdy zisti kto potrebuje, ja len pisem co si pamatam a aky bol moj pripad.
@ddominusqaa nevazite si samu seba a nevazite si svojich rodicov, ked sa chcete vzdat svojho mena len task, lebo jeden debil chce. naco vam je jeho priezvisko? potom vas odkopne, lebo zobrat si vas nechce a hlavne ze sa budete volat po nom. nezabudnite si dat vytetovat jeho meno na dobre viditelne miesto
@godzillka pruser je, ze prvykrat sa tito ludia spominaju az v druhej skupine, takze ked ma manzel/ka potomkov, tak ti dedia ako prvi.
V pripade ze potomkov nema a ani manzela, tak dedi druha skupina...ale pokial ma rodicov, tak to zdedia ti (2/3 alebo polovicu, ked zije uz len jeden) a ten 'spolubyvajuci' mozno 1/3 alebo 1/2, ak si to dokaze obhajit a pokial neexistuje zavet.
tak to by si bola blba keby si si menila priezvisko bez svadby v ziadnom pripade za to ze chlap nechce svadbu tak ju nemajte ale priezvisko si nemen a svojmu dietatu das svoje budes mat narok napr.na dlhsiu matersku ako slobodna mama a este su tak dake vyhody ale na tvojom mieste v ziadnom pripade by som nemenila priezvisko bez svadby.O co mu ide?aby mal on vyhody?radsej vyhody pre seba
Môj sa tiež nechcel zenit😂 mama začali vybavovať dátum tak už si nemohol povedať nie mám na úrade ale chceme aj v kostole pre manžela to znamená viac

Nechce sa viazat. Cela veda. Lahsie je odist z takeho vztahu bez papiera. Kvoli takemu chlapovi, co si nechava zadne dvierka, by som si osobne meno nemenila. Totalne sa pred nim ponizis.