icon

Zmena priezviska dieťaťa: Aké sú legálne možnosti?

cehavuk
7. feb 2025

Žienky, viem, že chcem asi nereálne. Zaujíma ma zmena priezviska pre dieťa. 6 ročne, odmieta byt s otcom, plače, nechodí k nemu, sudime sa. Dieťa sa predstavuje mojim priezviskom, v MŠ hovorí,ze ma moje priezvisko. Priateľa nemám. Je možné, alebo ako sa vám podarilo ho zmeniť? Aké dovody ste udali, aby to súd odsúhlasil? Ďakujem

struhanka
7. feb 2025

@cehavuk So zmenou priezviska musí písomne súhlasiť otec dieťaťa.

januska12323
7. feb 2025

Keď má dieťa oficiálne otca musí s tým súhlasiť on. Inak len cez súd. Ale na tvojom mieste by som dieťa naučila ako sa volá aj keď sa mu to nepáči je to jeho meno.

cehavuk
autor
7. feb 2025

@struhanka áno to viem, preto sa pýtam, že aké dovody musia byt aby to prešlo

cehavuk
autor
7. feb 2025

@januska12323 dieťa vie ako sa vola, ale opakuje, že sa chce volať ako ja a tak sa aj predstavuje

blsa
7. feb 2025

"...Ak o zmenu mena alebo zmenu priezviska maloletého žiada iba jeden z jeho rodičov, k žiadosti priloží aj
- písomný súhlas druhého rodiča s jeho úradne osvedčeným podpisom alebo právoplatné rozhodnutie súdu nahrádzajúce jeho súhlas, ak súhlas nedal alebo ak sa súhlas nedal získať..."
Teda to znamená: ak otec súhlas nedal (odmieta to) alebo sa nedá získať ( nevieš kde sa zdržiava alebo aj v prípade že sa s tebou na tému zmeny priezviska otec dieťaťa odmieta baviť) podaj na sud návrh, aby súd nahradil jeho súhlas so zmenou priezviska dieťaťa. Na súde uvedieš všetky okolnosti, súd vykoná dokazovanie a môže ti vydať rozhodnutie nahrádzajúcej súhlas otca. S tým potom ty ako matka podaš návrh na zmenu priezviska dieťaťa na okresnom úrade podľa miesta tvojho pobytu. Otec bude aj na okresnom úrade účastníkom konania, bude sa mu rozhodnutie doručovať a bude mať právo sa voči nemu odvolať, ale aj keby to urobil (čo otcovia nezvyknú) tak je vysoko pravdepodobné, že ti bude ako matke , ktorá má dieťa zverené do starostlivosti vyhovené