Zo zákona 6 týždňov s bábom doma

domcapk
25. mar 2018

Dobrý deň neviete mi poradiť ako to je s tým že musím byť zo zákona 6 týždňov doma s bábätkom? Ide o to že sa mi naskytla super príležitosť ísť do práce a priateľ je doma na podpore takže má byť kto s bábätkom len ako to je s tým zákonom či sa môžem skôr alebo nemôžem zamestnať nech zbytočne nejdem na pohovor ďakujem 🤗

bublina_
25. mar 2018

Nemam s tym priamo skusenost, ale podla mojho nazoru nemusis, ak teda nechces poberat MD... na RD to vplyv nema, mozes pracovat a zaroven ho poberat. Ale radsej si zavolat na UPSVaR, tam by ti snad mohli lepsie poradit.. 🙂

domcapk
autor
25. mar 2018

@bublina_ ďakujem

liligreg
25. mar 2018

Neviem, ako to je. Myslím, že tých 6t je z dôvodu šestonedelia. Neviem, koľko týždňov ma babo, ale možno by si to aj stihla, pripadne sa v práci dohodla. Inak, ak by to bola nová pracovná zmluva, tak môžeš naďalej poberať MD a plus plat z novej prace

hettinka
25. mar 2018

pokiaľ by mal priateľ nárok na materské, mohol by ísť na materskú aj on

lenadka
25. mar 2018

Viac výhodné bude on na podporu ona materska aj plat, po 6 mesiacoch keď jej skončí materská on môže nastúpiť.

katka1416
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lenadka
25. mar 2018

@katka1416 prečo by nemohla? Bude mať novú prácu, tz. aj novú zmluvu, vtedy môže.

domcapk
autor
25. mar 2018

Niesom na materskej ale na rodičovskom

mom311
25. mar 2018

Zakon je na to,aby zenu chranil,ale nie nutil. Cize vy mozete nastupit kedy vy budete chciet. Ak ale pojde partner na md/rd,tak tam je tusim zakonom danne,ze moze az po 6tyzdnoch. Ak nepojde partner na md/rd,tak je to vasa osobna vec. Ja mam kolegynu,ktora nastupila na md potom ju prerusila na 2mesiace kvoli praci a potom sa opat vratila na md. Cize ani cerpat md v celku nemusite.

evittam
25. mar 2018

@mom311 To je pekna hlúpost. Ak raz prerušís MD uz nemas na ňu nárok. Len na RD. Môžeš popri MD normalne pracovať na inú zmluvu nie na tu, z ktorej si na MD.
@lenadka MD trva 34tydnov-u zeny t.j.8.5 mesiaca. Otec dietata moze ist na MD az po 6tyzdnoch od narodenia dieťaťa, poberat RP moze kedykoľvek.

lenadka
25. mar 2018

@evittam áno tvoje počty sú presné, ja som to nespocitavala úplne presne, zarátala som to cca s tým že už tam bolo aj tých 6 týždňov po pôrode a ak nastúpi na MD o dva týždne skôr tiež skôr končí. Čiže od toho času.

mom311
25. mar 2018

@evittam pisala som realnu situaciu,ktora sa udiala u nas v praci minuly rok v lete. Dotycna sa bola informavat na SP a tam jej to odobrili. Od porodu bola doma 2mesiace na MD. Potom MD prerusila/ukoncila a nastupila na svoje povodne miesto, kde odpracovala 2mesiace a potom opat nastupila na MD. Realne sa to udialo a SP o tim vedela a odobrila. A nikde som nepisala,ze pracovala popri MD. On bud pracovala alebo bolana MD. Proste necerpala MD ako celok ale prerusovane.

evittam
25. mar 2018

@mom311 To nie je možné.
Ci sa mylim @majusqa77🤔

mom311
25. mar 2018

@evittam ja osobne som bola rovnako prekvapena a pripadalo mi to cudno-divne,ale udialo sa to presne takto a so suhlasim SP. u nas na personalnom mali tiez problem s tym,ale ocividne si to overili a preslo to. Dokonca mali problem najprv s tym,ze nebude na MD 14tyzdnov co ma byt akoze minimanlna MD.

kristinaanna
25. mar 2018

@domcapk ak nempoberáš MD tak niekde v zákone to nie je, záleží len od teba, či sa na to cítiš

majusqa77
25. mar 2018

@mom311 a nebolo to, ze nie prerusena materska, ale ked pracovala jej len stopli davky? Ja som to zistovala a odpisali mi, ze prerusit sa neda...

lenadka
25. mar 2018

@majusqa77 neviem ako je to teraz, ale pri strednej pred siedmimi rokmi som chcela ukončiť MD totiž to mala sa meniť výška RP od nového roka a mne jeden deň v robil problém, potrebovala som nastúpiť na rodičovskú ešte v starom roku. Tak mi na úrade tvrdili, že to sa nedá, že aj keď ukončím materskú a odpracujem 1 deň tak keď sa vrátim budem v zas len na materskej aj keby len ten jeden po.. tý deň. Buď ma pekne oklamali, alebo boli také sprosté, alebo sa to odvtedy zmenilo. A ja som preto mala to nižší o 60€ mesačne.

ladyblcha
25. mar 2018

@majusqa77
@mom311
@mom311 prerusit a nastupit nazad na MD sa urcite neda. ani vlani sa nedalo, ani predvlani. na 100% akonahle ukoncis (kludne tomu hovorme aj prerusis) MD, nazad do nej sa neda ist. ani jej to ziadna SP neumozni. ani na vynimku.

majusqa77
25. mar 2018

@lenadka ja som to riesila v 2014tom...
@ladyblcha prerusit nie, ale viem si predstavit, ze pozastavia pocas prijmu nemocensku davku a potom to obnovia

ladyblcha
25. mar 2018

@majusqa77 ano to pozastavenie nemoc.davky, to asi hej, lebo akonahle by mi nabehol prijem z prac.zmluvy kde som na MD nastupena, tak by zacalo "vysetrovanie".

mom311
25. mar 2018

@majusqa77 no na neviem presne nazvy ci stopli alebo prerusili. Ja som len pisala ako sa to udialo. Ci to slovne nazvali prerusenie alebo nevyplacanie to neviem. Viem len ze potom bola opat na MD od oktobra cca decembra. Asi to bude to ako pisete,ze jej stopli vyplacanie a tym padom mohla pracovat. Ona to prezentovala,ze to moze prerusit a potom pokracovat dalej,co sa aj mne zdalo divne. Tak ak jej to stopli tak sa v podstate ukratila o tie 2mesiace materskej pokial tomu dovre rozumiem.

ladyblcha
25. mar 2018

@mom311 mozno sa citila dolezitejsia, ked to tak prezentovala, niektore zenske su take.

mom311
25. mar 2018

@ladyblcha asi ano. Lebo ked som sa jej pytala ako je to mozne,ze podla mojho info to nie je mozne,tak mi povedala,ze co ju vsetci riesime,ze asi tety na SP vedia lepsie ako my. A ani vedeli lepsie akurat,ze nam to ona zle podala. Takze sa ospravedlnujem za minlnu predoslu informaciu,co som napisala. @majusqa77 @ewittam bolo mi to prezentovane,ze sa to da prerusit a je to so suhlasim SP a az teraz yi uvedomujem,ze keby som si vtedy zratala tyzdne,co realne mala vyplacanu MD,tak by bolo hned jasne,ze jej vtedy len stopli to vyplacanie.

babulkomale
26. mar 2018

Ja sa priznam, ze by som velmi chcela vediet, aka praca stoji za vymenu chvil s novorodeniatkom 😕

warholette
26. mar 2018

@babulkomale napríklad taka čo ti zabezpečí strechu nad hlavou a jedlo do úst, no...

babulkomale
26. mar 2018

@warholette tak to chapem 👍