icon

Zrušenie trvalého pobytu

nikulli
25. aug 2013

Ahojte, môže zrušiť matka (vlastník bytu) trvalý pobyt synovej manželke? Syn s manželkou a deťmi sa pred pár rokmi nasťahovali k jeho mame, po pár mesiacoch synová manželka od neho odišla, nežijú spolu ale rozvedení ešte nie sú. Bude s tým pri odhlasovaní na mestskom úrade nejaký problém?

fazulocka
•
25. aug 2013

Ahojj...Snáď ti pomôžem, my sme si týmto tiež prešli,,,,,som to dobre pochopila ide o nevestu,,,,Čo sa týka na mestkom úrade tak zrušenie by nemalo byť problém, potrebuje predložiť vlastnický list a musí vedieť dátum narodenia dotyčnej osoby ktorú chce odhlásiť. problém je ak by chceli, aby odišli z bytu,,,Zákon znie ak dáš niekomu trvalý pobyt tak ho "vyhodiť" z bytu môžeš len ak mu nájdeš náhradne bývanie a preukážeš to zmluvou, napr: nájdeš nejaký podnájom, a mám pocit, že je potrebné preukázať aj to, že je nájom zaplatený na 2-3mesiace...Je to na hlavu , ale je to tak,,,Nepomôže ani polícia pokiaľ má trvalý pobyt..
Snáď som pomohla a veľa šťastia,,,

nikulli
autor
•
25. aug 2013

@fazulocka : Ďakujem, pomohla si 🙂 . Ona teda nevesta odišla z bytu už pred úž pred pár rokmi. Už má aj nejakého iného partnera a ďalšie deti s ním, ale nikto nevie kde býva, preto je aj problém s rozvodom.

liz_lemon
•
25. aug 2013

@fazulocka to je uplna blbost, ze ak ma niekto trvaly pobyt u teba, musis mu zabezpecit nahradne byvanie
trvaly pobyt ma len evidencny charakter, k ziadnemu inemu pravu neopravnuje
@nikulli samozrejme, ze vlastnik nehnutelnosti moze zrusit trvaly pobyt hocijakej dospelej osobe, ziadne nahradne byvanie hladat nemusi

hameeda
•
25. aug 2013

@nikulli: na mestskom úrade vlastník bytu nahlasuje alebo odhlasuje kto v byte býva, a je dobré zmenu nahlásiť aj na poštu

fazulocka
•
25. aug 2013

@liz_lemon
budem rada ak si to najpr nastudujete a potom mi napises ze je to blbost,,,este viem co som riesila a zhanala minuly rok,,,
dakujem a nemusite my sem pisat blbost,,,,,pisem co viem,,,,

fazulocka
•
25. aug 2013

@nikulli tak to som rada a kym ide len o zrusenie na mestkom tak je to bez vsetkeho tak ako som napisla pred tym,,,

lucyliena
•
25. aug 2013

@nikulli vlastník nehnuteľnosti môže kedykoľvek zrušiť trvalý pobyt osobe, ktorá nemá žiadne vlastnícke právo k nehnuteľnosti a to na mestskom alebo obecnom úrade, ak sa odhlásená osoba neprihlási na trvalý pobyt na inú adresu jej trvalým bydliskom sa stáva mesto alebo obec (v podstate sa stáva bezdomovcom).

emilia25
•
25. aug 2013

moja svokra tiez pred par dnami bola zrusit trvaly pobyt synovi byva s priatelkou len prisla nahlasila isla prec samozrejme ze potrebovala list vlastnictva.

cecil36
•
25. aug 2013

@fazulocka to co si napisala uz dlhe roky neplati. Ty ako vlastnik bytu nemusis nikomu najst podnajom a uz vobec ho platit. Vymenis zamky a hotovo. Suhlasim s @liz_lemon.

abbey1
•
25. aug 2013

@fazulocka Naozaj píšu pravdivo. Odhlásiť môžeš z trvalého pobytu, ak si vlastník, teda musia to podpísať všetci spoluvlastníci. Žiadne náhradné ubytovanie zháňať nikomu nemusíš. Stačí prísť na matriku a odhlásiť. Jasne, že nemôže odhlásiť spoluvlastní spoluvlastníka, ale len osobu zapísanú tam bez majetkovej spoluúčasti.

fazulocka
•
25. aug 2013

Ok ja vas chapem, ale vy mna ste asi nepochopili,,,,,
Ja som sem pisala ze zrusit t.p na papieri je bezproblemov a bez vsetkeho, ale ak zrusis t.p a ten dotycny byva na adrese tak je tazko ho odtial dostat, vtedy je potrebne to nahradne ubytovanie,,,,este raz zrusenie t.p je bezproblemove problem je dostat cloveka z bytu ak nema kam ist byvat,,,a je to na 100% min. rok sme sa kvoly tomu vlacili po sudoch, preto to tak viem,,,,sna dste ma zuz pochopili,...kludne sa skuste opytat pravnicky,,,co vam povie,,,

abbey1
•
25. aug 2013

@fazulocka Ak osoba nemá trvalý pobyt u vás hlásený, tak nechápem, aký problém môže byť dostať ju z bytu. To je hlúposť. A to potvrdí i právnik. Veď tá osoba nemá v rukách nič, čo by ju oprávňovalo byt obývať.
Že má niekto problém osobu z bytu dostať fyzicky, to viem pochopiť, ale stačí vymeniť zámky, uskladniť jej niekde osobné veci prípadne hnuteľný majetok a si z toho vonku. Tam neexistuje nárok na náhradné ubytovanie. Dotyčná osoba sa súdiť môže koľko chce, ale nemá žiadny nárok na náhradné ubytovanie.
Iné je ak sa jedná o nejaký spoločný majetok, rozvedených partnerov, deti a podobne. Ale to je niečo úplne iné.

fazulocka
•
25. aug 2013

@abbey1 osoba ma trvaly pobyt, ale nechajme to takkk
zaklad je ze sme po mohli, nie uto netreba RIESIT,,,,

abbey1
•
25. aug 2013

@fazulocka Ale veď ten travlý pobyt ty ako jediný majiteľ, či všetci spolumajitelia zrušíte jediným zápisom na MÚ. Nič iné k tomu netreba, aby ste sa len dostavoli na evidenciu občanov a ten trvalý pobyt zrušili. Naozaj nechápem, aký tam má byť problém.
Jasne že to nie je treba už tu riešiť, ale píšeš dezinformácie.