icon

Zvažujete používanie priezviska bez ová?

7. júl 2025

Len pre zaujímavosť, zvažujete niekto, že si budete písať priezvisko bez ová?

malaopicka
7. júl 2025
@sisaka

@biba_18 tak s ý to je už úplna pecka.
Pani Kraľovanský, to znie tak prirodzene 😂

@sisaka jedna moja známa to takto ma a aj jej dcéra. Je to príšerne a totálny chaos stále komusi vysvetľovať ako sa to píše.

zmrzlinka8
7. júl 2025
@oceanahory

@anonym_autor Zvazila som uz pred 5-timi rokmi,ked som sa vydavala (ziadna novinka...), kedze mam po manzelovi zahranicne priezvisko a s -ova to znie priam komicky. 😁

@oceanahory ja tiez tak, bez ova uz pred 20 rokmi

sisaka
7. júl 2025
@procrastique

Mám zahraničné meno (ale zmenené naschval) nechcela som nič s ová nakoľko som sa s tým cítila trápne všade v zahraničí.

@procrastique čo je v zahraničí trápne na koncovke ova? Keď sa konči na ský, ok, or ….to už nie je trápne?

evcagabi
7. júl 2025

Ja jednoznacne hej.

elian
7. júl 2025

Raz som mala na 2 hod. sedení manželov -pan Čapica a pani Čapica -no ako postupovalo sedenie, už sa mi plietol jazyk 😄😄😄 a hádajte aký brept sa mi podaril.....áno presne ten 😁

procrastique
7. júl 2025
@sisaka

@procrastique čo je v zahraničí trápne na koncovke ova? Keď sa konči na ský, ok, or ….to už nie je trápne?

@sisaka je, nakolko je jasné, že sa jedná o nejakú východnú socku 😀

zmrzlinka8
7. júl 2025
@sisaka

@sisaka v zahraničí ked máš -ová, tak ťa berú ako tie Rusky a Ukrajinky loviace bohatých Nemcov za účelom sobáša, napríklad.

sisaka
7. júl 2025
@zmrzlinka8

@sisaka v zahraničí ked máš -ová, tak ťa berú ako tie Rusky a Ukrajinky loviace bohatých Nemcov za účelom sobáša, napríklad.

@procrastique
@zmrzlinka8 lebo prízvuk vás neprezradí 😅

lucia245
7. júl 2025
@elian

Raz som mala na 2 hod. sedení manželov -pan Čapica a pani Čapica -no ako postupovalo sedenie, už sa mi plietol jazyk 😄😄😄 a hádajte aký brept sa mi podaril.....áno presne ten 😁

@elian toto hovorí za všetko👌👍😂

natalka13
7. júl 2025
@procrastique

Mám zahraničné meno (ale zmenené naschval) nechcela som nič s ová nakoľko som sa s tým cítila trápne všade v zahraničí.

@procrastique trapne? Zijes v zahranici?
Ci na dovolenke v hoteloch ti bolo trapne ze si zo slovenska, je to tvoj jazyk a to -ova v tvojom jazyku znamena ze si jeho manzelka?
K comu ti bol vydaj? Ved je to trapne byt niekoho manzelka podla teba asi no rovno na hanbu 🙈

natalka13
7. júl 2025
@zmrzlinka8

@zmrzlinka8 kto konkretne? Ze ani jeden zahranicny partner ma tak nebere. Ale asi sa popytam.

zmrzlinka8
7. júl 2025
@sisaka

@procrastique
@zmrzlinka8 lebo prízvuk vás neprezradí 😅

@sisaka mňa v Nemecku prízvuk neprezradí 😉 a Ruska ani Ukrajinka nie som.

zmrzlinka8
7. júl 2025
@natalka13

@procrastique trapne? Zijes v zahranici?
Ci na dovolenke v hoteloch ti bolo trapne ze si zo slovenska, je to tvoj jazyk a to -ova v tvojom jazyku znamena ze si jeho manzelka?
K comu ti bol vydaj? Ved je to trapne byt niekoho manzelka podla teba asi no rovno na hanbu 🙈

@natalka13 v dobe našich prababičiek ženy mali priezvisko bez ova aj na Slovensku. ani v zahranici nikto nepotrebuje prechylovaciu priponu na to, aby vedel, že si niekoho manželka. Nemci, Rakúšania, ostatné národy čo snáď nemaju manzelky?

sisaka
7. júl 2025
@zmrzlinka8

@sisaka mňa v Nemecku prízvuk neprezradí 😉 a Ruska ani Ukrajinka nie som.

@zmrzlinka8 to si myslíš ty. A nie len prízvuk, aj vzhľad, oblečenie, správanie. Slovenky/Slovákov spoznám hocikde.

sisaka
7. júl 2025
@zmrzlinka8

@natalka13 v dobe našich prababičiek ženy mali priezvisko bez ova aj na Slovensku. ani v zahranici nikto nepotrebuje prechylovaciu priponu na to, aby vedel, že si niekoho manželka. Nemci, Rakúšania, ostatné národy čo snáď nemaju manzelky?

@zmrzlinka8 Moja prababička mala za muža Nemca a mala koncovku -ová.

zmrzlinka8
7. júl 2025
@sisaka

@zmrzlinka8 to si myslíš ty. A nie len prízvuk, aj vzhľad, oblečenie, správanie. Slovenky/Slovákov spoznám hocikde.

@sisaka nie, nemyslím si to iba ja.

zmrzlinka8
7. júl 2025
@sisaka

@zmrzlinka8 Moja prababička mala za muža Nemca a mala koncovku -ová.

@sisaka tak asi si mladšia, možno teda praprababička.

zuzu11166
7. júl 2025
@fkata

Ja si píšem 2 priezviská, takže po manželovi mám bez ová.

@fkata aj ja,presne tak isto

jamidea
7. júl 2025

@anonym_autor som bez ova uz 26rokov. Podla mna by sa to malo oficialne v SR zrusit tie slovenske strasne -ova pripony. Naco je to komu dobre.

jamidea
7. júl 2025

..nahodou pani lucia porubsky znie skvelo. Tak ako pani novak, mraz ci varholik. Uplne v pohode

sisaka
7. júl 2025
@zmrzlinka8

@sisaka tak asi si mladšia, možno teda praprababička.

@zmrzlinka8 mám 50 rokov, moja babka má 93 rokov, jej mama už dávno nežije.

1gramofon
7. júl 2025

Ja si na to neviem zvyknúť, možno sa vrátim k ová

zmrzlinka8
7. júl 2025
@sisaka

@zmrzlinka8 mám 50 rokov, moja babka má 93 rokov, jej mama už dávno nežije.

@sisaka to je nepodstatné. Celý svet používa priezvisko ženy bez ova a kupodivu každý aj bez toho vie, kto je čia žena, alebo to nerieši.

deninka233
7. júl 2025

Nemám -ová a mám od vydaja klasické slovenské priezvisko. Ale som polovičná Rakúšanka a ová mi skrátka vadí. Na druhej strane ma zas baví pozerať, ako to ľudia nevedia stráviť a radšej spravia čokoľvek len aby moje priezvisko nemuseli vysloviť (alebo majú v paži a ová tam pripoja aj keby čo bolo…)

vevesh
7. júl 2025

Ja mam zahranicne priezvisko bez ova, moja spolubyvajuca z intraku ma zhodou okolnosti to iste zahranicne priezvisko s ova -ako je komu libo. Som za moznost vybrat si bez tej traposiny o zmene narodnosti, aby zena mohla mat priezvisko bez ova -ide iba o blby zdrap papiera naviac....🙄🙄🙄🙄

sisaka
8. júl 2025
@zmrzlinka8

@sisaka to je nepodstatné. Celý svet používa priezvisko ženy bez ova a kupodivu každý aj bez toho vie, kto je čia žena, alebo to nerieši.

@zmrzlinka8 presne, nikto vo svete nerieši nejaké ova, to len niektoré slovenské ženy si myslia, že keď v zahraničí vytiahnu pas s menom ova na konci, tak budú považované za ruské kurvy 🤦‍♀️

luciaruz
8. júl 2025

Ja nemam-ová, nie som vobec fanúšik prechylovania, podla mna to patri do minuleho storočia.

zmrzlinka8
8. júl 2025
@sisaka

@zmrzlinka8 presne, nikto vo svete nerieši nejaké ova, to len niektoré slovenské ženy si myslia, že keď v zahraničí vytiahnu pas s menom ova na konci, tak budú považované za ruské kurvy 🤦‍♀️

@sisaka nie, zial nemas pravdu. nebudem ti tu vysvetlovat, mám svoje skusenosti ako tlmocnicka 30 rokov.

natalka13
8. júl 2025
@luciaruz

Ja nemam-ová, nie som vobec fanúšik prechylovania, podla mna to patri do minuleho storočia.

@luciaruz nepouzivaj makcene dlzne ved to patri do minuleho storocia😂 /myslim tym aj hovorovu rec/ na mobile ich nepouzivam .

o__o
8. júl 2025

Nevadi mi ani s -ova ani bez.. trosku mi pride divne ked sa zena vola napr. Nový a nie Nová, ale tak ich vec. Ale vzdy ma pobavi, ked mame detskeho pacienta, napr. Peter Kováč, a ja oslovim jeho mamu pani Kováčová a ona mi dolezito povie: ja som pani Kováč! Ok teda 🙂