Zvažujete používanie priezviska bez ová?
Len pre zaujímavosť, zvažujete niekto, že si budete písať priezvisko bez ová?
@anonym_autor Zvazila som uz pred 5-timi rokmi,ked som sa vydavala (ziadna novinka...), kedze mam po manzelovi zahranicne priezvisko a s -ova to znie priam komicky. 😁
@oceanahory ja tiez tak, bez ova uz pred 20 rokmi
Mám zahraničné meno (ale zmenené naschval) nechcela som nič s ová nakoľko som sa s tým cítila trápne všade v zahraničí.
@procrastique čo je v zahraničí trápne na koncovke ova? Keď sa konči na ský, ok, or ….to už nie je trápne?
Ja jednoznacne hej.
Raz som mala na 2 hod. sedení manželov -pan Čapica a pani Čapica -no ako postupovalo sedenie, už sa mi plietol jazyk 😄😄😄 a hádajte aký brept sa mi podaril.....áno presne ten 😁
@procrastique čo je v zahraničí trápne na koncovke ova? Keď sa konči na ský, ok, or ….to už nie je trápne?
@sisaka je, nakolko je jasné, že sa jedná o nejakú východnú socku 😀
@sisaka v zahraničí ked máš -ová, tak ťa berú ako tie Rusky a Ukrajinky loviace bohatých Nemcov za účelom sobáša, napríklad.
@sisaka v zahraničí ked máš -ová, tak ťa berú ako tie Rusky a Ukrajinky loviace bohatých Nemcov za účelom sobáša, napríklad.
@procrastique
@zmrzlinka8 lebo prízvuk vás neprezradí 😅
Mám zahraničné meno (ale zmenené naschval) nechcela som nič s ová nakoľko som sa s tým cítila trápne všade v zahraničí.
@procrastique trapne? Zijes v zahranici?
Ci na dovolenke v hoteloch ti bolo trapne ze si zo slovenska, je to tvoj jazyk a to -ova v tvojom jazyku znamena ze si jeho manzelka?
K comu ti bol vydaj? Ved je to trapne byt niekoho manzelka podla teba asi no rovno na hanbu 🙈
@zmrzlinka8 kto konkretne? Ze ani jeden zahranicny partner ma tak nebere. Ale asi sa popytam.
@procrastique
@zmrzlinka8 lebo prízvuk vás neprezradí 😅
@sisaka mňa v Nemecku prízvuk neprezradí 😉 a Ruska ani Ukrajinka nie som.
@procrastique trapne? Zijes v zahranici?
Ci na dovolenke v hoteloch ti bolo trapne ze si zo slovenska, je to tvoj jazyk a to -ova v tvojom jazyku znamena ze si jeho manzelka?
K comu ti bol vydaj? Ved je to trapne byt niekoho manzelka podla teba asi no rovno na hanbu 🙈
@natalka13 v dobe našich prababičiek ženy mali priezvisko bez ova aj na Slovensku. ani v zahranici nikto nepotrebuje prechylovaciu priponu na to, aby vedel, že si niekoho manželka. Nemci, Rakúšania, ostatné národy čo snáď nemaju manzelky?
@sisaka mňa v Nemecku prízvuk neprezradí 😉 a Ruska ani Ukrajinka nie som.
@zmrzlinka8 to si myslíš ty. A nie len prízvuk, aj vzhľad, oblečenie, správanie. Slovenky/Slovákov spoznám hocikde.
@natalka13 v dobe našich prababičiek ženy mali priezvisko bez ova aj na Slovensku. ani v zahranici nikto nepotrebuje prechylovaciu priponu na to, aby vedel, že si niekoho manželka. Nemci, Rakúšania, ostatné národy čo snáď nemaju manzelky?
@zmrzlinka8 Moja prababička mala za muža Nemca a mala koncovku -ová.
@zmrzlinka8 to si myslíš ty. A nie len prízvuk, aj vzhľad, oblečenie, správanie. Slovenky/Slovákov spoznám hocikde.
@sisaka nie, nemyslím si to iba ja.
@zmrzlinka8 Moja prababička mala za muža Nemca a mala koncovku -ová.
@sisaka tak asi si mladšia, možno teda praprababička.
@anonym_autor som bez ova uz 26rokov. Podla mna by sa to malo oficialne v SR zrusit tie slovenske strasne -ova pripony. Naco je to komu dobre.
..nahodou pani lucia porubsky znie skvelo. Tak ako pani novak, mraz ci varholik. Uplne v pohode
@sisaka tak asi si mladšia, možno teda praprababička.
@zmrzlinka8 mám 50 rokov, moja babka má 93 rokov, jej mama už dávno nežije.
Ja si na to neviem zvyknúť, možno sa vrátim k ová
@zmrzlinka8 mám 50 rokov, moja babka má 93 rokov, jej mama už dávno nežije.
@sisaka to je nepodstatné. Celý svet používa priezvisko ženy bez ova a kupodivu každý aj bez toho vie, kto je čia žena, alebo to nerieši.
Nemám -ová a mám od vydaja klasické slovenské priezvisko. Ale som polovičná Rakúšanka a ová mi skrátka vadí. Na druhej strane ma zas baví pozerať, ako to ľudia nevedia stráviť a radšej spravia čokoľvek len aby moje priezvisko nemuseli vysloviť (alebo majú v paži a ová tam pripoja aj keby čo bolo…)
Ja mam zahranicne priezvisko bez ova, moja spolubyvajuca z intraku ma zhodou okolnosti to iste zahranicne priezvisko s ova -ako je komu libo. Som za moznost vybrat si bez tej traposiny o zmene narodnosti, aby zena mohla mat priezvisko bez ova -ide iba o blby zdrap papiera naviac....🙄🙄🙄🙄
@sisaka to je nepodstatné. Celý svet používa priezvisko ženy bez ova a kupodivu každý aj bez toho vie, kto je čia žena, alebo to nerieši.
@zmrzlinka8 presne, nikto vo svete nerieši nejaké ova, to len niektoré slovenské ženy si myslia, že keď v zahraničí vytiahnu pas s menom ova na konci, tak budú považované za ruské kurvy 🤦♀️
Ja nemam-ová, nie som vobec fanúšik prechylovania, podla mna to patri do minuleho storočia.
@zmrzlinka8 presne, nikto vo svete nerieši nejaké ova, to len niektoré slovenské ženy si myslia, že keď v zahraničí vytiahnu pas s menom ova na konci, tak budú považované za ruské kurvy 🤦♀️
@sisaka nie, zial nemas pravdu. nebudem ti tu vysvetlovat, mám svoje skusenosti ako tlmocnicka 30 rokov.
Nevadi mi ani s -ova ani bez.. trosku mi pride divne ked sa zena vola napr. Nový a nie Nová, ale tak ich vec. Ale vzdy ma pobavi, ked mame detskeho pacienta, napr. Peter Kováč, a ja oslovim jeho mamu pani Kováčová a ona mi dolezito povie: ja som pani Kováč! Ok teda 🙂

@biba_18 tak s ý to je už úplna pecka.
Pani Kraľovanský, to znie tak prirodzene 😂
@sisaka jedna moja známa to takto ma a aj jej dcéra. Je to príšerne a totálny chaos stále komusi vysvetľovať ako sa to píše.