icon

Ako odhovoriť mladé dievča od estetických zákrokov?

9. máj 2024

Ahojte, nejde úplne o môj problém, no pomáham s jeho riešením mojej tete. Má dcéru, moju sesternicu, ktorá chodí na SŠ a čoskoro bude mať 18. Už vyše roka hovorí, ako si chce dať spraviť rôzne zákroky, od zväčšenia pier cez odsatie tuku na brade po vyplnenie lícnych kosti či kruhov pod očami, už fakt nemám prehľad. Nikto to nebral nejako vážne, že však ju to prejde, teta jej samozrejme nič také nedovolila. Akurát už to zintenzívnila plánovaním, keďže bude mať 18, tak teraz nevieme ako ďalej. Ako jej to vyhovorit. Nie je z nejakých bohatých pomerov skôr naopak, teta robí v obchode a výživné nedostáva nejako vysoké. Sesternica chodila cez leto na brigády od 15 tak niečo našetrené asi ma, aj keď nie na všetky tie zákroky. Ale hovorila že si nájde brigádu. Proste ona má predstavu o tom ako chce vyzerať a nedá sa jej to vyhovorit. Pritom by možno úplne stačilo keby trochu schudla alebo nefajčila, tuku na brade by sa zbavila aj bez operácie, ale to ona nechce počuť. Pravdepodobne kvôli fajčeniu a jej životnému štýlu sa jej robia vrásky výraznejšie ako mne, čo som o skoro 10 rokov staršia. Existuje nejaký spôsob ako v tom zabrániť, robia vôbec estetické kliniky zákroky tak mladým dievčatám? Veď to je obrovský zásah pre tak mladého človeka. Teta aj ja sme skúšali sa s ňou o tom rozprávať, poslala som jej videá že ako to môže dopadnúť, no stále si trvá na svojom.

Strana
z2
talia16
9. máj 2024

@pukina veľmi pekne ste to napísali

liusa82
9. máj 2024

presne ako sa tu spomína a čo som zabudla dopísať je ešte cena zákrokov.To by dievča muselo velmi vela na brigádach zarobiť.Ved len pár vrások vyplniť tak stojí niekolko stoviek eur.Podla ml aplikovaných.Pochybujem že to vykryje.Ved dakomu ani výplata na to nestačí a nie to ešte brigáda.Najprv nech si pozrie cenník už len to ju odradí..teda možno

lakebabe
9. máj 2024

@talia16 sama autorka píše ze sú v zlej finančnej situacii ako rodina, nemajú peniaze a keď si zarobi tak nech prispieva na domácnosť aspoň nejakú sumu.
Pozri sa chodím na dopich kyseliny a botoxu každých 6 mesiacov tam nechám cca 500 eur co mam ešte veľmi dobre ceny.
Pokiaľ ma mladá každého pol roka 400- 500 eur na zákrok príp liposukcia co sa bavíme o sume od 1000 eur vyššie tak by mohla finančné aj vypomoct svojej matke ktorá sa dre za drobné v obchode.

la_dolce_vita
9. máj 2024

Presne tak, to mi hned napadlo, ze to nie su veci pre chudobnu studentku. Netusim, kolko sa da zarobit na brigade, ale mlada fajci, co tiez nieco stoji a urcite si uz teraz dopraje co je IN. Nechcem podceňovať samozrejme. A cigaretami si na krase neprida, tym by mala zacat. Ale nebude to take horuce, ako to vyzera.

talia16
9. máj 2024

@lakebabe to je už o dohode dcéry s rodičom, ale nemal by to byť rozkaz, pokial chcú v rodine dobré vztahy

biglovemom
9. máj 2024

Preco mas tu potrebu jej to vyhovarat??

Je to dospela osoba nechaj ju nech si svoj zivot zije ako chce

lakebabe
9. máj 2024

@talia16 dobre vzťahy nezabezpečí ani tým, že rozvedená matka sa bude dret, aby mala na jej VS a dcéra všetko prefajci a minie na zákroky.
Estetická medicína nie je pre chudobné študentky na VŠ, ktoré brigáduju, ale pre ľudí s príjmom lebo tam treba chodiť pravidelne a sú to dosť nadštandardné sumy.
Nevidím absolútne nič choré prispieť mame na stravu aj pokiaľ študujem, pokiaľ vidi, ze matka to sama neutiahne. Zo zárobku si môže radšej kúpiť knihy do školy príp iné pomôcky a aspoň v niečom odbremenit matku.
Stále jej mama môže aj povedať, že jej štúdium nezvláda a nech ide pracovať a školu si spraviť externe .

barbie2023
9. máj 2024

Škoda,že dievča radšej rieši tieto kraviny a nie to, aby mala nejakú normálnu kariéru, vzdelanie alebo niečo pre svoju budúcnosť

talia16
9. máj 2024

@lakebabe zrazu v 30-40ke ste všetci kázatelia zdravého pracujúceho života, ale aké ste mali zmýšlanie v 18ke? Vysoké a stredné školy na SK sú zadarmo a poplatky sú max 50-100€ (Pochybujem, že by dievča chcelo ísť na súkromnú školu, keď na tom nie sú finančne dobre). Myslím si že názor ,,Estetická medicína nie je pre chudobné študentky”je aký je len preto, že sa jedná o estetický zákrok pokial by išlo o cestovanie v rovnakej sume to by ste mladú študentku podporovali že? Keď rodičia potrebujú finančne pomôcť je treba sa o tom narovinu porozprávať s dieťaťom a nie mu brať peniaze, ktoré si zarobila (a pozor na toto, aj z toho potom môžu prameniť psychické problémy v budúcnosti (to čo nemôže mať teraz, si môže potom vyžadovať v extremoch v dospelosti)) nech si dcéra kúpi čo chce z peňazí ktoré si zarobila, každy potrebujeme nejaku motiváciu do života a toto je možno jej. A som aj toho názoru že matka si spravila dcéru z jej rozhodnutia (tak by ju mala aj zabespečiť), dcéra si nevybrala jej výzor a keď ho chce zmeniť to je teraz jej rozhodnutie (ona nemá povinosť zabespečovať rodičov, keď ešte ani len nedoštutovala, ak by však tak urobila to je len jej dobrá vôla).🙂

la_dolce_vita
9. máj 2024

@talia16 ved ked si zarobi studentka na Karibik alebo Maldivy, tak ide aj 3x rocne, ale nazor budem mat podobny, ze na to treba adekvatne zarabat, pretoze tiez to nie je bezna standard kazdeho cloveka.

luccija
9. máj 2024

Tak nech plánuje čim viac jej budete do toho hovoriť, tým horšie.Mozno zostane len pri plánoch, keď zistí sumy🙂ale smutné byť tak nespokojná so sebou

lakebabe
9. máj 2024

@talia16 no v prvom rade nepodporujem ani cestovanie ,pokiaľ je v takejto finančnej situacii.
Ja som mala dostatok empatie a inteligencie v 18, že som od matky samozivitelky nežiadala, aby mi financovala VS a štúdium.
Automaticky som si po maturite nasla zamestnanie na TPP , začala študovať externe, zbalila si veci a presťahovala sa do BA , aby som sa mala lepšie a nikoho finančné nezatazovala.
A nie nemám z toho psychickú traumu , ani zlé vzťahy, moja mama mi za to milión krát poďakovala , doteraz mame nadštandardné vzťahy a dokázala som sa vďaka tomu finančné zabezpečiť v skorom veku.

Pokiaľ je autorkina neter z finančné slabšej rodiny mala by v prvom rade rozmýšľať nad tým ako vystudovat, z brigád si prilepšiť na intraku, kupovať knihy a venovať sa štúdiu až sa ma raz lepšie ako jej mama, nie všetko prefajcit a dávať si pichať pery a bradu.
Na klinike kde chodím stojí rozpustenie tuku v brade 400 eur treba ísť tri štyri krát po sebe, aby to malo efekt. TO JE 1200 -1600 eur.
Ona nie je dcéra podnikateľov, ktorí jej finančné pomôžu.

falbala132
9. máj 2024

@lakebabe a baba ak sa pre to rozhodne, si najde urcite tu najlacnejsiu moznu kliniku alebo "kozmeticku" a podla toho potom aj bude vyzerat. v meste stretavam dost takychto lacnych nepodarkov na mladuckych dievcatach.

simca06022011
9. máj 2024

nijak jej netreba branit, nech si zarobi a urobi ci chce. Mama jej na to nemusi dat ani cent, moze jej vychovne prehovorit do duse, ze nema co fajcit a ma cvicit a nebude jej treba zakroky. A rozum do hlavy jej taky zakrok tiez nenaleje, tak radsej by sa mohla vzdelavat :D a potoj to nechat tak, mladost pochabost :DD musi sa poucit zo svojich chyb.
Este jej treba vsetky negativa ukazat/vysvetlit, aby nedopadala tak ze jej zakrok zhovadia a nebude mat na "opravu" alebo nekonecne opravy.... vsetko ma v sebe urcite riziko.

lakebabe
9. máj 2024

@falbala132 a to je druhá vec dopadne tak ze jej to napicha nejaká pofiderna kozmeticka za stovecku a tak aj bude vyzerat

ndrag
9. máj 2024

autorka, skus sa zamerat v tomto na seba. Preco ti to tak vadi? Ziadny z tych zakrokov nieje nenavratny. Ja som sa napr v mladom veku nechala vyrazne potetovat. Takto spatne, urobila by som to znovu? Ano, aj ked inak. Vadi mi to momentalne na sebe? Napriek tomu absolutne nie. Lutujem to? Nie. Vyhovoril by mi to niekto? Nie a zreme by sme si len pokazili vztahy ak by sa mi do toho dotycna osoba prilis starala. Bola to moja cesta a nikoho ineho. Neries. Seba ries radsej.

talia16
9. máj 2024

@lakebabe a pýtala od vás mama peniaze? Či ste sa dobrovolne rozhodla osamostatniť? Lebo ja som rozoberala vaš komentar v ktorom píšete ,,V prvom rade jej treba spoplatniť život bývanie strava” a ako taktiež píšete vy ste už po strednej škole študentkou nebola, bola ste zamestnana na plný úvezok (čo je prípad o ktorom vôbec nepíšem, tak neviem prečo ho zrovnavate). Keď je dcéra stale študentkou, tak neni jej povinostou sa zabespečiť! 🙂

denithestrange1993
9. máj 2024

Jej zivot. Dali ste jej argumenty,neda si povedat. Preco ta to tak trapi? Kazdy si zodpoveda sam za seba a svoje plastiky,fajcenie,chudnutie...

lakebabe
9. máj 2024

@talia16 ani pre jej matku nie je povinnosť jej zabezpečiť dennú formu štúdia. Je to jej dobra vola. Pokiaľ sú v situácii akej sú a matka jej umožní študovať na dennom a dcera nemusí pracovať dalsich pat rokov , má byť za to vďačná v ich situácii a môže matke pomôcť aspoň symbolicky tým, že keď zarobi kupi si z toho sama aspoň kozmetiku, študijné pomôcky a môže kľudne mame pomôcť nejakou symbolickou sumou pripadne si sporiť na začiatky po studiu
Pokiaľ ma mesačne dosť veľkú sumu na cigarety a výplne tu sa bavíme o stovkách eur vie finančné aj vypomoct.

autor
9. máj 2024

S tou pofidernou kvalitou máte pravdu, to mi ani nenapadlo. Samozrejme, že bude voliť tie najlacnejšie možnosti.
Súhlasím s názormi, že keby bola trochu viac empatická, skôr by prispela mame na stravu alebo si hradila oblečenie atď zo svojho. Ale v momentálnej fáze nie je, peniaze radšej minie inde, no a teta ju určite nebude chcieť ukracovať o zárobky z brigád. Tým by si s ňou teraz len pokazila vzťah a neviem, asi by jej to bolo aj blbé, od stredoškoláčky pýtať peniaze.
Druhá vec je, že ako stredoškoláčka má očividne nereálne plány, čo ste tu spominali niektoré sumy, tak to vidí ešte veľmi optimisticky - začínam mať pocit, že to ani nebude treba veľmi vyhovárať, lebo skoro zistí, že to je neudržateľné.

Hovorím, mne to môže byť v podstate jedno, je to jej život a jej peniaze. Len mám s tetou blízky vzťah a viem, že ju to trápi, tak ma zaujímali aj iné názory.

lakebabe
9. máj 2024

Najhoršie co môže urobiť ak bude hľadať pofiderne kliniky zo zlavomatov lebo bude hľadieť na cenu. Už som také kupónove výplne videla a nešli ani opraviť a vyzerali otrasne

talia16
9. máj 2024

@lakebabe Matka je povinna živiť svoje dieta do vtedy kým študuje a je rozhodnutie dieťaťa akú formu štúdia si vyberie (nie všetky odbory maju na výber externú verziu štúdia) povinnosť konči až 25rokom života. 😉

lakebabe
9. máj 2024

@talia16 nemám záujem sa tu s tebou handrkovat.
Pokiaľ tebe pripadá normálne, ze rozvedená žena dre ako predavačka za par korún s minimálnym výzivnym od ex, z čoho je rada ze zaplati byvanie a stravu a živí plnoletu dcéru a jej dcéra bude dávať tisíce eur do vyplní, liposukcii, cigariet tak to svedčí o tvojej výchove a EQ

minenkak
9. máj 2024

@talia16 nie do 25rokov to prvé a dieťa si môže dať žiadosť na výživné a môže mu byť z v tomto prípade určené 150€ a bude rado ak si dokáže zaplatiť,internát,stravu a štúdium takže nejaké estetické úpravy budú musieť počkať

talia16
9. máj 2024

@minenkak hej to je pravda, len som sa snažila dokazať že jej nemôžu zakazať výživne a výber školy. Sama súhlasím s tým nech si na to sama zarobí a možno sa jej to potom prestane chcieť platiť.

estellas
9. máj 2024

Odkáž jej nech nejde tam kde je najlacnejšie. Tam nerobia kvalitne väčšinou.To by mohla veľmi ľutovať neskôr. Musí si veľmi prečítať recenzie predtým než niekde pôjde. Nemusí ísť hneď v 18. veď pôjde pracovať na trvalý pracovný pomer a tam viac zarobí a našetrí si. Hlavne nech to nepreháňa s tými perami v niektorých.

Strana
z2