Plastika u tínedžerov
Predtým ako ma ukameňujete, dočítajte prosím celú diskusiu. Ide o moju 14 ročnú neter. Už dlhodobo má komplexy ohľadom svojho výzoru, konkrétne nosa a brady. Má ju mierne zatlačenú dozadu (tuším sa to volá receding chin). Asi 3 roky, robí cvičenia s gua shou a face yogu, ale výsledky sú len mierne a jej to nestačí. Nosila aj strojček, ale žiaľ má to geneticky dané a ani ten to nezmenil (bočný profil má identický s jej mamou). Síce nejde o moju dcéru, ale som s ňou často a viem, že nejde iba o nejaké rozmary. Chodí aj ku psychologičke, ale nič... Jej mama (moja sestra) je v z toho už na prášky. Samozrejme, nad plastickou operáciou v tomto veku, ani neuvažujeme, ale možno v 15, v 16? Viem, že to je veľmi vážny zákrok a pravdepodobne jej ho v takom veku nikto nespraví, ale neexistujú nejaké výnimky? Poprípade iné varianty a možnosti?
Mala som kamarátku s identických problémom. Bola na konzultácii, ale v mladom veku to nejde, všetko sa este vyvyja. S lekármi sa dohodli na ideálnom veku, kedy to urobia a už to jej psychicky pomohlo, keďže vedela, že ten deň, kedy sa to zmení, príde. Skúste ísť na konzultáciu, dá jej to pocit, ze sa niečo reálne začalo diať.
Ako už bolo napísané ,celustny chirurg a treba konzultáciu,tam sa všetko dozviete
Neter nech sa ale pripraví na dosť veľkú bolesť
@anonym_autor Nosila strojček Invisilign? Pokiaľ nie sú uzavreté rastové štrbiny, vedia pomôcť aj ortodontisti. U mojej dcéry to riešili týmto neviditeľným strojčekom.
prepáč ale to fakt rieši bradu a chodí kvôli tomu psychologičke?? 14r baba?? si predstav že by nemala nohu alebo ruku alebo by bola nevidiaca... proste má svoje črty tváre a treba sa s nimi zmieriť. a nie vymyslat plastiku. do 18r jej ju nik nespravi lebo detske telo sa meni.
prepáč ale to fakt rieši bradu a chodí kvôli tomu psychologičke?? 14r baba?? si predstav že by nemala nohu alebo ruku alebo by bola nevidiaca... proste má svoje črty tváre a treba sa s nimi zmieriť. a nie vymyslat plastiku. do 18r jej ju nik nespravi lebo detske telo sa meni.
@anonym_81b40f preco by si to mala predstavovat? Ty svojim detom, ak k tebe pridu s problemom povies ,ze moze byt horsie a dovi?
@anonym_81b40f aj tieto problémy rieši psychológ/ nielen odstávajúce uši, sebapoškodzovanie, samovražedné sklony…. a až po jeho odporučení plastický chirurg. Nepochopíte, pokiaľ sa vás to bytostne netýka. Pomoc- odbornú potrebujú rodičia a v prvom rade dieťa.
@anonym_81b40f Zase anonymne doponižovať, lebo podvedome viem, že sa správa vám ako Renault. Videla si osobu s takou tvárou?Ja áno, v týchto časoch to zhoršujú socialne siete. Išla si v jej topánkach čo i len minútu? Nepoviem nič, že sa to zmeniť nedá,ale keď dá, prečo sa má dievča trápiť-aby mohla spachat samovraždu?Ved ani ty nie si schopná ten hejt napísať bez anonymného nicku, hanbíš sa.To nie je väčší nos/pre mňa to tiež nie je problem/? Najviac sa z mojej kamošky vysmiavali ženy. Mala sa zabiť, aby podľa mňa trúba, ktorá to nezažila, z MK,bola šťastná?
To, že nosila neznamená že mala dobrého celustneho ortopéda. Ak to vôbec bol celustny ortopéd a nie klasický zubár, čo teda sa deje.
Určite treba ísť znova za celustnym ortopédom, niektoré prípady sa musia riešiť ortognátnou operáciou (nie je to plastická operácia), niekedy stačí strojček.
@anonym_81b40f ty sa zmier s čímkoľvek, ostatné nechaj na odborníkov. A plastické operácie pri indikáciach absolvujú aj deti, takže skús si najskôr dohľadať informácie ako trepať do vetra.
@anonym_autor čo sa týka čeľuste, syn mal podobný problém. Ale cez známu (pracujúcu na Haydukovej, kde sa učia zubári) sme sa dostali k 2 menám, kto toto vie naozaj upraviť. Bola to síce drahá záležitosť, drahšia ako u bežných celustnych ortopédov, ale syn už má ten "bočný profil" v poriadku, a mal to dosť výrazné, a riešil sa tam ešte iný pridaný problém. A podľa doktorky to vie byť záležitosť 1-2 rokov, ak sa dodržiavajú pokyny. U nás sme to riešili nielen kvôli estetike, ale aj kvôli zutiu. Vraj v budúcnosti by mohli byť dosť veľké bolesti v celustnych kĺboch pri tomto posunutí. Mimochodom, mal 14, keď začal chodiť.
Moja dcerka mala zapadnutu bradu, aj ked mierne, a strojcek jej pomohol, nosila ho od 13 do 16 rokov, vyformovalo jej to aj sanku a pery. Mala akoby rovny chrup a lekar jej vytvaroval ten obluk. Nebolo to nic strasne, ale vidim svokru a svagrinu, ktore to neriesili a vekom sa to zhorsuje. Teraz ma 17 a vidim, ze este sanka pracuje. Operacny zakrok podstupila byvala redaktorka Lucia Kollarova, zije vo Svajciarsku, ked si ju najdes, tak aj verejne o tom hovorila.
@anonym_81b40f prepáč, ale ty bežne zľahčuješ problémy ľudí, lebo veď vždy môže byť horšie? možno keby si svoje dieťa videla denne plakať a obzerať sa v zrkadle, došlo by ti, že to nie je LEN brada.
Aj ja mam taky profil a zijem s nim. Este mam aj velke predne zuby. Zazila som si v puberte svoje,viem,ze to nie je atraktivne pre mnohych,ale som napriek tomu 25r vydata😁 A viem co podstupila vyssie odfotena moderatorka a teda dakujem,rozsekat si sanku len kvoli tomu,aby som sa pacila vsetkym,co aj tak nebudem, nemienim.Mam dost inych starosti. Casom sa s tym zmieri aj ona,hlavne ju v tom vsetci nepodporujte a nelutujte ju,ze je chudatko. Chudatka su ludia s rakovinou,spalenou tvarou,roznymi neliecitelnymi genetickymi ochoreniami,SMA....
@anonym_autor čo sa týka čeľuste, syn mal podobný problém. Ale cez známu (pracujúcu na Haydukovej, kde sa učia zubári) sme sa dostali k 2 menám, kto toto vie naozaj upraviť. Bola to síce drahá záležitosť, drahšia ako u bežných celustnych ortopédov, ale syn už má ten "bočný profil" v poriadku, a mal to dosť výrazné, a riešil sa tam ešte iný pridaný problém. A podľa doktorky to vie byť záležitosť 1-2 rokov, ak sa dodržiavajú pokyny. U nás sme to riešili nielen kvôli estetike, ale aj kvôli zutiu. Vraj v budúcnosti by mohli byť dosť veľké bolesti v celustnych kĺboch pri tomto posunutí. Mimochodom, mal 14, keď začal chodiť.
@lilke Ahoj,mozem sa opytat,na tie mena? Kludne aj do IP. Nam by sa to tiez hodilo.
@anonym_81b40f prečo by sa s tým mala zmieriť, keď to vie vyriešiť jeden zákrok. Načo druhých posudzuješ podľa seba. Načo sa tu vôbec vyjadruješ anonym? 😖
@anonym_81b40f to je teda odpoveď, pôjdeme aj do takých extrémov že niekto má liečiteľnú rakovinu tak má byť rád, lebo niekto zomrie do roka? Tu jej nepomôže psychológ ani dohováranie ale oprava toho čo geneticky vyzerá naozaj zle, čo ju trápi, veď jej nechcú dať robiť 4ky kozy.
@anonym_81b40f Môjmu synovi rastie spodná čeľusť pomalšie ako vrchná a vieš, čo nám povedala čeľustná ortopedička? Že je to to isté, akoby mal jednu nohu o 2 cm kratšiu ako druhú. Áno, aj čeľuste (brady) sa riešia. Kým dieťa rastie, strojčekom, až sa uzavrú rastové štrbiny, operačne. Tvoj príspevok iba hovorí o tvojej neempatii a neznalosti problematiky.
Treba sa poradit s odbornikom .
@anonym_autor mne pomohol strojček invisalign
Aj ja mam taky profil a zijem s nim. Este mam aj velke predne zuby. Zazila som si v puberte svoje,viem,ze to nie je atraktivne pre mnohych,ale som napriek tomu 25r vydata😁 A viem co podstupila vyssie odfotena moderatorka a teda dakujem,rozsekat si sanku len kvoli tomu,aby som sa pacila vsetkym,co aj tak nebudem, nemienim.Mam dost inych starosti. Casom sa s tym zmieri aj ona,hlavne ju v tom vsetci nepodporujte a nelutujte ju,ze je chudatko. Chudatka su ludia s rakovinou,spalenou tvarou,roznymi neliecitelnymi genetickymi ochoreniami,SMA....
@anonym_44229a tam to nebolo len o vizuálnej stránke, ona nemohla poriadne zavrieť ústa, vysusovali sa jej sliznice, časté infekty...
Určite to neurobila z rozmaru, veď to bola náročná operácia.

@anonym_autor Podla mna by ste mali dat termin na konzultaciu u plastickeho chirurga a ten navrhne kedy a ako a ci vobec to zoperuju. Tak bude mat aj neter nejaku predstavu o tom, ze co sa s tym da a neda. Nikto to nerobi tak, ze dojdem a hned ideme rezat. Ja by som to spravila takto, Podla mna pockaju dob16-17 a potom to spravia. Ked uz telo bude vyvinute