icon

5,5-ročný chlapec: Čo by mal vedieť?

mama4444
22. aug 2026

dobry den ,
mame doma 5,5 r chlapca.
kreslit ? -20 bodov ( nechce nebude a nevie - doslova )
vyfarbovat ? …. ked fakt musi vyčarbe
grafomotorika - musim nad nim stat
abeceda a cisla na papieri ci povedat z obrazka VOBEC ( stale sa mu to mýli )
zaciatocne pismena pocutie ( napr. na ceste autom -vie povedat vsetky )
ak pocita nieco na obrazku - musim dozeraz lebo oplašenec ale ked stojim nadnim ide pekne
bucykel - boji sa ( s pomocnymi zacal teraz opatrne )
odrazadlo a “frsrbike “ strach
kolobecka s 3 kolieskami - letí na nej

ide do novej skolky ako predskolak a vzhladom na to ze doteraz kvoli chorobam navstevoval dokopy cca 1,5 len skolku , bojim sa ze bude v skolke “za hlupe dieta” ci nejak na neho budu skaredo pozerat.

inak je živy , skace , výska , tancuje , spieva vyska , rad sa objima, raz si cita ci rad pocuva ked citam , pozera tv samozrejme najradsej ,
piesok plastelina kocky lego dino kuchynka detska aleee a velmi rad vari ( pomaha v kuchyni mne )

nejaka mamina ktora ma takeho doma ? ci mala a zlepsilo sa to ?
dakujem

Strana
z2
anonym_8a4f8b
22. aug 2026

Ja. V škole Slabší, škola ho nebaví, bojujeme.. ale extrémne šikovný v iných veciach, čo ho bavia. Ma rad manuálnu prácu, vie varit, pokosi sám záhradu, je tvorivý, inteligentný. Ma 11

anonym_9ed38d
22. aug 2026

Môj syn nekreslil a nevyfarboval vôbec. Rovno povedal, že ho to nebavi. Nebol s tým žiadny problém.

anonym_6edad2
22. aug 2026

Nechcem byt za zlú, ale presne to, čo popisuješ mám v škôlke - autista.

anonym_7d36cd
22. aug 2026

Tak ja neviem ale naco ma 5 rocne dieta vediet abecedu a cisla na papieri? Ved to sa ucia deti v skole a nie tie, ktore este len idu nastupit do predskolky...
Kreslit vyfarbovat niektori nevedia cely zivot, a detto bojazlivost na bicykli a pod, no nie kazdy je hr hr do takych veci...

motylik2559
22. aug 2026

@mama4444 Ahoj, to ze nevie abecedu alebo pocitat, ci citat vobec nestresuj, toto sa deti aj tak ucia v skole. Vela rodicov nenuti deti v predskolskom veku, nech sa to pekne uci az od skoly. Prve pismenka zo slov vo vete vie, tak to je fajn. Napisala si,ze bike jeden ci druhy strach a kolieska, toto by som tiez nevidela ako problem, synovec nejazdil na tom mini bike-u pre malinke deti vobec. Zacal az na zakladke v 3 rocniku a uz na väcsom a tak ho to zacalo bavit, ze niekolko krat do tyzdna jazdil🙂 Vymenovala si vela veci, co inak robi v zavere a mne pride ako normalne zdrave a hrave dieta. Proste ho nieco bavi a nieco nie. Netreba to silit. Ked s nim nieco ratas alebo pismenka- mas pri nom trpezlivost alebo citit z teba nervozitu a preto je oplaseny? Pripadne mu daj odklad o rok a uvidis. Ale mne pride tvoj syncek v pohode🙂

euka210
22. aug 2026

@mama4444 kreslit ani moji 3 nevedia a to maju 10r+, omalovanky ich nebavili, len vyfarbovanie podla cisel letelo. Pismena vobec nemusi vediet a poznat, staci ked podla sluchu vie prve a posledne, vytlieskat slabiky by mal vediet ked pojde do skoly. Moji boli na matiku, ale staci ked bude vediet pocitat predmety do 10. Grafomotorika treba len cvicit a cvicit, este mate rok casu, ja by som to az tak cierne nevidela.

mama4444
autor
22. aug 2026
@anonym_6edad2

@anonym_6edad2 psychologicka vylucila

mama4444
autor
22. aug 2026
@euka210

@mama4444 kreslit ani moji 3 nevedia a to maju 10r+, omalovanky ich nebavili, len vyfarbovanie podla cisel letelo. Pismena vobec nemusi vediet a poznat, staci ked podla sluchu vie prve a posledne, vytlieskat slabiky by mal vediet ked pojde do skoly. Moji boli na matiku, ale staci ked bude vediet pocitat predmety do 10. Grafomotorika treba len cvicit a cvicit, este mate rok casu, ja by som to az tak cierne nevidela.

@euka210 dakujem ❤️

mama4444
autor
22. aug 2026
@motylik2559

@mama4444 Ahoj, to ze nevie abecedu alebo pocitat, ci citat vobec nestresuj, toto sa deti aj tak ucia v skole. Vela rodicov nenuti deti v predskolskom veku, nech sa to pekne uci az od skoly. Prve pismenka zo slov vo vete vie, tak to je fajn. Napisala si,ze bike jeden ci druhy strach a kolieska, toto by som tiez nevidela ako problem, synovec nejazdil na tom mini bike-u pre malinke deti vobec. Zacal az na zakladke v 3 rocniku a uz na väcsom a tak ho to zacalo bavit, ze niekolko krat do tyzdna jazdil🙂 Vymenovala si vela veci, co inak robi v zavere a mne pride ako normalne zdrave a hrave dieta. Proste ho nieco bavi a nieco nie. Netreba to silit. Ked s nim nieco ratas alebo pismenka- mas pri nom trpezlivost alebo citit z teba nervozitu a preto je oplaseny? Pripadne mu daj odklad o rok a uvidis. Ale mne pride tvoj syncek v pohode🙂

@motylik2559 dakujem krasne ❤️

anonym_8d09a0
22. aug 2026
@anonym_6edad2

@anonym_6edad2 tak ho nebavi kreslit a vymalovat...akoze uz je autista kazdy, kto len cimsi trochu vybocuje z priemeru...

mama4444
autor
22. aug 2026
@anonym_6edad2

@anonym_6edad2 autista ale nie je az moc zivy priatelsky ocny kontakt a podobne ci kontakt s cudzimi ludmi ci ak je nejaka zmena su iny ,,, toto moj syn nema

mama4444
autor
22. aug 2026
@anonym_8d09a0

@anonym_6edad2 tak ho nebavi kreslit a vymalovat...akoze uz je autista kazdy, kto len cimsi trochu vybocuje z priemeru...

@anonym_8d09a0 hmm to neviem nevyznam sa v tomto

anonym_9ed38d
22. aug 2026
@anonym_6edad2

@anonym_6edad2 prečo hned autista? Podľa tvojej diagnostiky by malo autizmus každé druhe dieťa

Jednoducho ho nezaujíma kreslenie, jemnu motoriku trénuje na stavaní lega, je to úplne postačujúce

anonym_08fab9
22. aug 2026

@mama4444 keď je často chorý, nečakaj, že bude motoricky a vedomostne zarovno s inými deťmi. Aké má diagnózy, že tak často choruje?
Netlač na neho, nie každé dieťa vyniká intelektom. Možno bude výborný kuchár. Posilňuj ho v tom, čo mu ide, buduj mu sebadôveru a pôjde aj do vecí, ktoré mu nejdú.

anonym_4bff5b
22. aug 2026

@mama4444 a po kom by mal byt šikovný? Po maminke? Od narodenia s nim riešiš problémy. Xxxyyyy rád aby si navštívila psychológa, aby si riešila špecku. Radšej ho preložiť do inej MŠ ako riesit že máš dieťa s diagnózou + tvoja promiskuita ktorá chlapcovi tiež extra nepomáha. Sory ale tvoj nick registrujem celých 5 rokov

anonym_548083
22. aug 2026

By ste sa čudovali ale u nás musia deti vedieť povedať číslice do 10 bez toho aby rátali na palcoch 🙈 samozrejme toto moje dieta nevie . Ratat do 10 vie ale keď ukážem napr 6 tak si ich spočíta a potom povie , ale zoberú to do uvahy ale príde im to slabe. Vytlieskať slovo na slabiky , samozrejme hore , dole na právo, na ľavo , pred , za , musia vedieť, farby . Moja dostala na zápise blok že všetko čo vedela od strachu , neistoty , zabudlo,
Citila som sa hrozne aj básničku zabudla čo vedelo pekne, rozplakala sa tam .
Takže sme si poriešili odklad lebo psychický to bol na nu nátlak veľký

anonym_4bff5b
Odpoveď bola odstránená
sevrin
23. aug 2026

@mama4444 ale do mobilu najnovšie hry ti vie nainštalovať a cez Temu si niečo objednať, nie?

kiki68
23. aug 2026

@mama4444 dolezite je co povie skolka v testovh zrelosti, ako to oni a tiez v skole uvidia. Ale toto je take bezne to kreslenie, ze nemaju chlapci radi. Dolezite je aky je cely prejav dietata. Tiez sustredenie. Za mna bezne dieta a takych je vsade vela.

mogaa
23. aug 2026

@mama4444 abeceda a začiatočné písmená? s tým sa začína v škole....chceš po ňom veľa......v škôlke predškoláci robia presne to čo by malo dieťa vedieť.....takže nechaj ho žiť svoj detský živoť, viac mu netreba,si príliš premotivovaná.....stačí ak sa vie podpísať tlačeným a ak vie rozoznať kruh od štvorca a napr,ho obkresliť......čiarky sa robia v škole prvé mesiace tak ho zbytočne netráp aby boli perfektné, to nebudú.....

jankadr
23. aug 2026

V predskolskej bude depistaz a uvidis.Moj syn nechcel vyfarbovat a tiez nevedel postavy,proste ho to nebavilo.Motoriku treba potrenovat doma,zaciatocne pismena deti zacinaju pocut v predskolskej,na prechadzkach sme pocutali,s babkou hravali clovece nehnevaj a naucili sa cosi pocitat.Na vsetko sme islo nenutenou hrou,vecer sa citalo v posteli.Aby chapali,porozumeli textu.A syn co nemaluje,chodi na gympel,hlavu ma dobru.Ja som mala medzi samymi jednotkami,z vytvarnej dvojku.Moj muz tiez.Obaja mame na VS cerveny diplom.Proste no na vytvarnu nemame talent v celej rodine.A grafomotorika sa da trenovat aj inak.

anonym_28c137
23. aug 2026
@anonym_548083

By ste sa čudovali ale u nás musia deti vedieť povedať číslice do 10 bez toho aby rátali na palcoch 🙈 samozrejme toto moje dieta nevie . Ratat do 10 vie ale keď ukážem napr 6 tak si ich spočíta a potom povie , ale zoberú to do uvahy ale príde im to slabe. Vytlieskať slovo na slabiky , samozrejme hore , dole na právo, na ľavo , pred , za , musia vedieť, farby . Moja dostala na zápise blok že všetko čo vedela od strachu , neistoty , zabudlo,
Citila som sa hrozne aj básničku zabudla čo vedelo pekne, rozplakala sa tam .
Takže sme si poriešili odklad lebo psychický to bol na nu nátlak veľký

@anonym_548083 Ak sa môžem opýtať?Ako ste riešili odklad?

anonym_05b44d
23. aug 2026

Moj ma tiez 5,5, ale jeho kresby to je jedna kataastrofa. Mladsi kamosi ovela krajsie vyfarbuju, ani jednu jeho kresbu nemam odlozenu, lebo su to zvacsa 4 ciary cez papier. Inak je celkom sikovny (na bicykli od 3, teraz sa naucil plavat, rata s prechodom cez desiatky..) ale kreslit nebude ani za pana.

Udrelo mi do oci ze sa sustredi ked na nim niekto stoji…nema privela telky?

anonym_ec1254
23. aug 2026

Ahoj, moj syn tiez odmietal kreslit, vyfarbovat. Doma aj v skolke. V skole pisal od zaciatku strasne. Jedno vacsie, druhe mensie, nad riadkom, pod riadkom, z vyzera rovnako ako r, na slaktrafenie. Dodnes (ma 14) nema zmysel pre detail. Ani odmeny radsej nechcel, ak napise pekne. Druhy syn pise krasne.

kiki68
23. aug 2026

Moj syn je vseobecne nadany, ako je dost napred, od 3 rokov uz vital pismena and, cisla, plus minus. Ale kreslit nikdy nevedel, nedava mu to zmysel. Nakolko on vsetko vyjadri pismom a teda kresba je iba nejaka schema. Ale postavu sa vylozene naucil v skolke. A tiez dom a slnko. Inak nulove. Ja aj muz mame dost talent na kreslenie a ja som profi v tomto smere. No a vidite. Malbu ma velmi peknu, ale taku skor abstraktnu. Lebo to vidi doma. Inak by to asi nerobil. Noznice - striha or 1,5 roka a super v 6 rokoch pred nastupom. On je strasne samostatny tvor, dokaze snad cokolvek co mu dava zmysel. Testy v skolke aj skole spravil za 15 minut. Jeho koment “ lebo som vedel, ze dostanem hned potom cokoladu”. Recovy prejav ma ako dospelak, to je az zarazajuce.

anonym_716270
23. aug 2026

Mne naposledy jedna psychologicka povedala, aby vedel nakresliť postavu, kt. má oddelené končatiny, aj real ruky a nohy a tým pádom je zrelý do školy🙄, že darmo vie písať a počítať 😄. Takže vyber si. Staršie deti keď išli do školy nevedeli ani písať, ani čítať a nieto ešte počítať, a v škôlke nekreslili vôbec, prázdne zošity nosili domov. Má 5.5, je AS a jediné čoho sa bojím je pozornosť 🫣

drobcek17
Autor odpoveď zmazal
anonym_548083
24. aug 2026
@anonym_28c137

@anonym_548083 Ak sa môžem opýtať?Ako ste riešili odklad?

@anonym_28c137 objednala som na CPP na školskú zrelosť, oni len potvrdili že potrebuje ešte pauzu .

anonym_28c137
25. aug 2026
@anonym_548083

@anonym_28c137 objednala som na CPP na školskú zrelosť, oni len potvrdili že potrebuje ešte pauzu .

@anonym_548083 A to ti len dali potvrdenie?Alebo tam dieťa aj nejako skúšajú?

anonym_548083
25. aug 2026
@anonym_28c137

@anonym_548083 A to ti len dali potvrdenie?Alebo tam dieťa aj nejako skúšajú?

@anonym_28c137 ano skúšajú. Ako pracuje , čo vie , ako sa správa , moja je hanblivá takže som ju upozornila že ona s ňou sama nebude chcieť ostať . Ale povedala som jej že jej skúsim zmiznúť nejako. Po 1p min cca asi co som papiere urobila som jej zaklamala že si musím zavolať. Potom ma zavolala dnu a povedala čo a ako dala prvy papier lebo to bolo mesiac po zápise ktorý som hneď dala do školy a po mesiaci som si šla pre ďalšie papiere.

Strana
z2