Ako naučiť kakať skoro štvorročné dieťa?
ahojte,
potrebovala by som radu, ako naucit kakat skoro 4 rocnu dcerku.ide o to, ze ona nejde aj 5dni, zadrziava a potom uz ma zapchu a nejde jej to.nepomahaju ani prehanadla, co nam predpisali na gastre.a potom pride den , ked uz to neudrzi a pokaka sa po troskach aj 8x za den, ale to skor je len take poriadne spinenie gati.. stale nevyprazdni creva tak, ako ma. uz sme boli s nou aj u psychologycky, naslubovala som jej hory doly, nepomaha ziadna motivacia..fakt uz neviem, co mam s nou robit, ona sa trapi, ja som z nej nervozna.jej to je luto, casto krat po takom dni pride za mnou a povie, ze uz chce byt velka, aby uz vedela kakat.
uvitam kazdu radu, lebo takto to dalej nejde.moze byt taketo kakanie sposobene tym, ze sa celkom neskoro odplienkovala,naucila cikat do nocnika az ked mala cca 2roky 8mesiacov.casto krat mi je to vycitane od rodicov aj svokrovcov, ze si za to mozem sama,ked som ju zacala davat neskoro na nocnik.
Treba ju naučiť aj piť čistú vodu,čo iné bude piť do budúcna?Stále ponúkať naučí sa ju piť., Mrkva sposobuje zápchu.Jablko,slivky,slivková šťava,hrozno..uhorka ma veľa vody,celkovo veľa zeleniny a polievka je základ.
nassa 10 rocna sa az teraz ukludnila, odkedy chodila do skolky , nechcela nikde kakat, mala aj tvrde. Syn co mal pravidelne a nerobil si problem, mal zas makku, az moc. Ale je pravda aj ta, ze dcerka mi nechcela pit vela. Uz sa neboji v skole vykakat (do min roka pockala vzdy az doma). Nutim ju viac pit a je to lepsie. Kazdopadne to je psychika, ale da sa to korigovat stravou a pitim.
@zuzik1983
@zuzik1983 mno podla mna to urcite nie je neskorym posadzovanim ....urcite vyskusaj ten tekvicovy olej nam zabral uz po par dnoch pouzivania aked ti mozem poradit tak ak mala nekaka tri dni nenechaj ju trapit a pouzi cipok aby si jej pomohla sa vyprazdnit lebo cim dlhsie bude cakat tym je kakanie horsie a bolestivejsie a potom sa tym viac bude bat kakania a odietat ho....v lekarnach maju easylax pre deticky
@sendy182 toho by ona vypila vela, ale zas jej nechcem davat cely den len sladke vody.
@wanda123 ked uz je u nas zle tak aj ja dam glycerinovy cipok, sice homusime davat dvaja, lebbo inak sa neda, co tak kope.mne je to hrozne luto, lebo ju to velmi stresuje, tak rada by som predisla tomu, aby som ho musela dat
@danim tak samozrejme, ze chcem pre to urobit vsetko mozne, ale to by som ju musela mat doma stale, aby mala za den tolko porcii ovocia a zeleniny, nie len nejaky tyzden. ved ona je v podstate aj tak doma zo skolky kazdy druhy tyzden,co je tak casto chora, vtedy sa snazim jej dat tej zeleniny co najviac+skoro kazdy den ma jablko.dnes som jej ten caj spravila, aj sa konecne po 6dnoch vykakala, ale s takymi nervakmi, ze az.ona proste na tom nocniku nechce byt, ked sa jej nic neche. bojim sa aby sa nezatala este viac, ked som ju na ten nocnik tolko nutila.ale to som jej vlastne uz dala aj cipok, takze to bolo skor preto..s tou skolkou, ona tam chodi veelmi rada, to uz sme skusali.tie semienka a vlocky nezje, ale vyskusam ich takto zamaskovat nejako, mozno na to nepride.
@evickam1 robievam jej aj sirupovu vodu, tej vypije aj viac, ale stale to neni bohvieco. ja sa len spolieham na to, ze teraz, ked uz bude teplo, tak zacne ten smad pocitovat viac a bude pit. aj ja mam nazor, ze kazde dieta sa odnauci, ked na to bude vhodna doba, ale im nevysvetlis, stale len to, ze si za to mozem sama.
@liliana363 semienka uz sme skusali, nezje.skusim ich niekde zamaskovat a uvidim.olej , mak a tu cucoriedkovu stavu som neskusala,ale skusim, ved nieco uz musi pomoct
@zuzi0110 no za pokus to stoji
@dush dnes som sa o to snazila, aby vypila pohar cistej vody, revala 20 minut, musela som jej povedat, ze ju nezoberiem so sebou von a tak nakoniec vypila trochu.
@darzneba ja viem, tie tekutiny robia velmi vela
@barca127 vyskusam ten olej.a kolko ho vlastne mam dat?no uz om kupila aj ten easylax, ale ona strasne vyvadzala, jej sa staci priblizit k ritke a uz rev.
zuzik kup easylax je to glycerinovo ibiškove dava sa to do zadočku ako čipok je to tekute v ampulkach rano daj 1 ampulku a do 1 tyždna sa efekt dostavy ver mi je to neškodne len ma sa to davať jeden za deň akurat je nevyhoda ta že musiš kupiť 6 ampuliek stoji 7,50 eur ale pomože to nieje to škodne je to prirodne dnes mi mamička ktorej som to poradila napisala že mi dakuje že maju po probleme a tiež mali taky problem ja to kupujem na objednavku v lekarňi tak potom ked si to kupiš sa môže dať aj v priebehu dna nemusi sa dať len rano hoci kedy jedna ampulka do dna sa vstrekne do zadočku a plastovy obal sa vyhodi iba ten roztok čo je dnu ta tekutina iba to sa vpusti do zadočku a predtym si prečitaj pribalovy letak skus neoľutuješ iba si pomôžeš pohoršiť sa tam nema čo držim veľmi palce.
@zuzik1983 nenúť ju piť naraz pohár vody.Ponúkaj jej vodu po dúškoch každých 10min. napr.Keď. Dopije pohár tak ju nechaj,neskôr zase ponúkaj.Skús jej dať slamku,nech si vyberie v obchode pekný pohárik.Motivuj ju,povedz jej,že ak bude piť nebude ju bolieť dupka pri kakaní.Vysvetlí jej to,deti potrebujú informácie.Naučí sa piť vodu,veľa šťastia.
tak mi napadlo - moja mama robi v pedagogicko psychologickom centre a chodia tam aj deticky ktore nevedia alebo nechcu kakat.. velmi vedia pomoct psychologicky..aj tebe, ako to znasat a ako s tym pracovat aj malej, aby z toho vsetkeho nemala stres
@zuzik1983 vas problem je najpravdepodobnejsie v piti..., z toho, co si pisala, pije same somariny, prepac. Situpove vody, caje s medom a podobne. Podla vsetkeho vody ani glg, ze? tak sa netreba cudovat, ze sa nevie vykakat, resp. ze ma zrejme traumu z tvrdej stolice... Voda je zaklad, sladke, cize cukor sposobuje zapchy. To, ze jej voda nechuti je preto, ze si ju na nu nenaucila. Moje deti pili od babatka len vodu a zapchu nemali ani raz a vodu piju dodnes. Moj syn sa tiez od plienok oducil neskoro, asi ako tvoja, ale kaka bez problemov. Caj nie je pitny rezim, na to netreba zabudat. Caj sa ma pit prilezitostne, pre chut, nie ako jediny pitny rezim. Namiesto roznych experimentov by som zrusila caje a sladke somariny a naucila dcerku na vodu.
@dilino uz som jej to kupila a nedalo sa jej to dat, kopala a hadzala sebou ako nepricetna, vsetko som to vystrekla po posteli
@dush nebol to cely pohar vody, bola to polovica 1,5dl pohara, to si myslim, ze naraz vypit neni vela.a ona pije hlavne cez slamku asi vsetko.aj to som jej vysvetlovala, ze sa jej bude kakat lepsie, ked bude viac pit, no uvidime teraz, ked zacina byt teplejsie, co sa zmeni,
@wanda123 uz sme u psychologycky boli, len nam moc nepomohla. boli sme tam raz a viac nas neobjednala. veru mas pravdu, uz by som aj ja potrebovala pomoc
Ono sa vravi, ze cim viacej si nieco vsimamae a chceme aby bolo inak, dieta to vyciti a vzpiera sa. Ja si myslim, ze sa uz boji, ze ju bude kakanie boliet... Kamoskinmu malemu pomahal Dufalac sirup, kakaval na nocinik potom. Skuste sa hrat s jej oblubenou babikou na kakanie... nech ju akoze dava kakat na nocnik alebo na zavrete vecko nech ju posadi... Alebo aj viac babik/plysakov davajte kakat a cikat, a niektore mozu mat problem ako ona, ze budu plakat a nebudu chciet kakat... skratka take divadielka sa hrajte. A nech je to ona, kto nachadza riesenia, nevrav ty, ako babike pomoct, skor ju navadzaj otazkami "Ach ja babika uboha, brusko ma boli, ritka ma boli, co len budem robit... lebo ak najde riesenie pre babiku mozno si ho casom aj pre seba najde. Alebo sa mozno pri tom dozvies aj ty nieco viac, ako a preco to kakanie preziva ako preziva... Drzim palceky, lebo si starostliva mama, tak nech sa to polepsi skoro.
@zuzik1983
@aliza mas pravdu, ja viem, ze pije same somariny. a vodu ziadnu.ale ja som ju na vodu naucila, do minulej jesene a teda hlavne v lete pila prevazne len cistu vodu. ale pokazili mi to moji rodicia, lebo si ju zacali bravat na cely den, tak babka za ten den do nej liala len sladene caje a dzusy(aj liter za den) a potom mi prisla domov a len zacala babka mi nedala taky zly cajik a vodu, ona mi kupila vela dzusiku. ja ju teraz neciem odnaucit, robi strasne cirkusy alebo mi nepije uz vobec, ked jej nedam sladke.tak uz nech radsej sladke pije, akoby nemala pit vobec,ja fakt neviem, akoby som ju naucila naspat na obycajnu vodu 😒
@jumama ja viem, ze sa boji, ze ju to bude boliet, mas pravdu.hrame sa tak, prave pre toto jej jezisko doniesol babiku s nocnikom, aby sme ju to naucili.ale zas az take divadielka nerobime.pekne si to napisala a skusim sa s nou hrat takou formou, ako si to napisala.a mozno si prave ona sama najde nejake riesenie a pomoze si
ja som objavila bulharske probiotika, moj syna kasle stale a ma znizenu imunititu a ja mam problem so zaludkom, akurat sme s nimi zacali a zda sa, ze prve nam pomohli pri vyprazdnovani a kedze som citala letak, maju tam aj take co su na vyprazdnovanie...skuste zavolat pani, co sa s nimi zaoberahttp://www.woman.sk/2012/02/zazracne-bulharske-..., najdete ju...ak nie pohladam kontakt, kde som to objednavala
@zuzik1983 Skúste ešte inú psychologičku, nedajte sa odradiť zlou skúsenosťou, alebo teda nijakou. My sme tiež využili ich rady, ale v inom probléme. A sama som bola prekvapená ako iba zmenou komunikácie s dieťaťom sa dajú dosiahnuť obrovské zmeny.
Tiež sa mi zdá, tak ako jedna mamička tu už spomínala, že malej veľmi ustupuješ. Tvrdíš, že malá nechce a je tvrdohlavá, tak proste pije napr. tie sladené vody. Ja mám tiež nenormálne tvrdohlavé "decko" a predtým, aby som mala kľud, tak som jej nevedomky (aj vedomky) ustupovala. Takže jej musíš ukázať kto je u vás doma pán a že doma sa pije len čistá voda. Schovaj všetky džúsy, sirupy a polož na stôl pohár vody a nič iné cez deň nedostane, aj keby sa na hlavu postavila. Vydrží to deň, dva, tri...ale veru tomu, že ju tá trdohlavosť rýchlo prejde, keď zistí, že neustúpiš, aj keď cirkusy bude robiť. Viem, že jej to zrovna neprospeje na tú stolicu, ale pôjde iba o pár dní, ale efekt to bude mať navždy. A musíš je vždy a všade ukazovať, že pánom si tu ty. Totiž tiež sa mi zdá, že to nekakanie je akási forma vzdoru, resp. vynucovanie si pozorosti, aj keď si to možno malá už neuvedomuje, stal sa z toho nejaký zlý návyk. Určite by som neváhala a hľadala ešte pomoc v inej psychoporadni. Veľa šťastia prajem...
@zuzik1983 fuuha, tak to je dost zle 😖, to treba rodicom pekne vytknut a nie, ze ta este kritizuju, ze zacala neskor na nocnik. Cukor je najvacsie zlo pre tak male deti, uplne narusa travenie a vylucovanie, o oslabovani imunity ani nehovorim. No, nezavidim, bude to tazke, ale asi inu moznost nemas, kedze ide o jej zdravie. Mozno jej zacni vysvetlovat, ze preto ma problem s kakanim lebo nepije vodicku a urob s nou kompromis, ze pol na pol, cize polovica tekutin voda a polovica cajik, aspon na zaciatok, aby to nebolo pre nu take tazke. Alebo jej povedz, ze cajik dostane az ked vypije tolko a tolko vodicky a stale pripominaj, ze vodicka je zdrava a podobne. Ono deti taketo veci zacnu skoro chapat, pokial sa im to vysvetluje, deti su rozumne. Alebo s nou vyjednavaj, ze pojdete von/ pozerat rozpravku/hrat sa s babikou/ az ked vypije trosku vodicky....treba skusat vsetko, drzim palce 😉
@22adusa22 Citujem z jedného článku : Mrkva veľmi priaznivo pôsobí na látkovú výmenu, čím vplýva na pravidelnosť stolice. Tvrdá stolica vo vode rýchlo klesajúca ku dnu môže naznačiť, že dotyčná osoba nekonzumuje dostatok stravy bohatej na vlákninu, ako je napríklad zelenina, ovocie, celozrnné výrobky, alebo nepije dostatok vody. Dieťa od 3 do 7 rokov potrebuje prijat 10g vlakniny denne. V 100g mrkvy su 3 g vlakniny a v 100g ovsenych vlociek je 5,5g vlakniny. Podla toho coho kolko zjete a kolko tekutin vypijete to zapeká, ci nezapeka. A netreba zabudnut na pohyb.
Necitala som vsetko co napisali predo mnou, takze mozno budem opakovat niektore rady... ale ja by som to tiez skor videla ako psychicky problem. Asi by pomohlo, keby ste to prestali stale dookola riesit a dali malej cas. Viem, ze uz ma 4 roky, co je trocha viac, ale myslim, ze na nu teraz dost tlacite. Dajte si par dni volna od kakania - kedy o tom nebudete rozpravat, nebudete sa malej vypytovat, ci jej netreba kakat ani ju nijak surit na kakanie. A tiez si myslim, ze jej chyba blizkost a istota - skuste mozno na tyzden/mesiac spolocne spanie s rodicmi v posteli, ak je to pre vas co len trocha prijatelne 🙂 Vela stastia zelam!
@roxana280 dakujem, popozeram si to.
@erickaa ved ta psychologycka mi povedala, ze keby problem stale bol, tak sa mam znova objednat, ale aj mala, ze musi spolupracovat a chciet k nej ist.lebo ked sme tam boli, tak mala vobec nechcela rozpravat, len sa schovavala za mna a nespolupracovala a ona taka vobec neni.ja viem, hej dost jej ustupujem, lenze mna uz nebavi stale po nej kricat a potom vecer ako zaspi si aj poplacema vycitam, aka som zas bola na nu zla.ona je proste nezmar a mam pocit, ze to moje dieta fakt nejako nezvladam.
@aliza vysvetlujem, no raz uz to pochopit musi
@vandy1 no tiez si myslim, ze je to psychycky problem, ale blizkost a istota jej nechyba urcite.kazdy jeden den chodim spavat s nou a pri mne pekne zaspi.
ved jeden nech ju drži a druhy nech jej vstrekne a maš po probleme mi sme to tak urobili a je teraz pokoj
@zuzik1983 semiacka do prazenice, to si ani nevsimne, a ovsene vlocky do zeleninovej polievky- to tam chuti uplne inak + v tej polievke budu vyvarene. po 6 dnoch je strasne vela.. a ty si este vycitas, ze si ju nutila ??? 😕 uz len z toho co pises, si na nu strasne makka a ona zas velmi tvrda hlava, vie ze nad tebou zvitazi, tak si to denne dokazuje.. ked mate take problemy a nepomaha dohovor- co vidis, ze nepomaha ( tam uz nie je cas na ustupovanie.. ako fakt nie.. , tak uz musis mat jasnu podmienku co a ako, moze mat z toho velke zdrav. problemy. ( a to isto nechces ) aj ked jej 3-4 dni zabezpecis viac zeleniny a ovocia aj to staci, aby jej to pomohlo... drzte sa
@zuzik1983 tak mame vysvetli ake ma decko problemy z jej sladkych napojov, snad pochopi, ze co sa deje.. 😒 by som tam decko ani nedala, ak by nerespektovala moje pokyny- v jedeni, piti, sladkostiach..atd. ty v tom hlavne nepokracuj. to, ze nepije vodu- je dost podstatny problem u vas ( aj ked ten feniklovy caj jej pomoze ozaj ), tak jej daj trochu dzusu, ale tak 1/4 pohara a dolej ho cistou vodou.. mozno 1/3 pohara, zo zaciatku.. a ked kupis z fructop lisovanu 100% stavu- jablkovu, tak tym nic nepokazis- to je odstavene jablko.
@zuzik1983 Poznám dokonale také dieťa, ako ty popisuješ aj pocit tej frustrácie. Tiež som mala pocit, že ju nezvládam a že sa asi zbláznim. Malá si doslova robila so mnou, čo chcela a to som neni žiadna padavka. 2 blízke moje kamarátky mi povedali, že by moje dieťa nezvládali. Ale o tom nechcem 🙂 Nám psychologičky veľmi poradili, je tomu už mesiac a obrovskééé pokroky, aj keď ešte dlhá cesta pred nami. Moja má len 2 a pol roka, psychologičky, ktoré sa prišli na ňu pozrieť do škôlky sa s ňou ani nerozprávali, iba ju pozorovali ako sa chová v daných situáciách. Dokonca sme tam ani my rodiačia neboli, všetko sa odohralo v škôlke a my sme z toho dostali potom "sumár" a "návod" 🙂 Myslím si, že ani u vás nie je potrebné, aby chodila malá osobne k psychológovi, zbytočne ju to stresuje, nevidím v tom moc význam. Skôr je to o tom, že psychológovia radia TEBE ako sa k malej správať, aby si dosiahla svoj cieľ. Oni ti poradia ako komunikovať, stačí iba zmeniť spôsob napomínania, udeľovania trestov a hlavne mňa naučili ako neustúpiť nikdy, aj keby sa na hlavu postavila. Po týždni nastal už obrat v lepšie a po mesiaci je malá úplne iná. Stačilo, že ja som sa zmenila.
@zuzik1983 Problém s kakaním je trošku iný problém ako sme my mali, ale niektoré veci sa dajú aplikovať aj na toto. Zbytočne nezveličovať problém, čím väčšiu váhu tomu kakaniu ty dávaš, tým "väčšiu moc" má malá nad tebou. Nerob z toho pred ňou problém, všetko s úsmevom a pevnými nervami. Nesmieš sa nechať nikdy pred ňou rozhodiť, nekrič..musíš byť silná pred ňou. Ak jej raz niečo rozkážeš, nikdy jej nesmieš ustúpiť. Nikdy. Raz ustúpiš, zas je malá na koni. A začínaš odznova... Takže najprv malú "skresaj" a potom začnite riešiť ten nočník. Ale to už by som sa fakt poradila s odborníkmi, určite na to majú páky. Ja teda poznám len tieto, čo pomohli nám, ale sú z BA. Ak by si chcela, môžem ti potom dať kontakt, viem, že sá da s nimi komunkovať aj mailom, prípadne prídu na "miesto činu". Síce to niečo stojí (my sme tuším platili 50€), ale naozaj sa to vyplatilo. Ja teda neľutujem..možno to vyznie ako reklama, ale ja som bola tiež z malej v koncoch, tak sa snažím poradiť aspoň trochu iným mamičkám...
@zuzik1983 ahoj. naša je ešte malá oproti vašej, ale mali sme problém s tvrdou stolicou lebo vôbec nechcela piť. dostať do nej 10milíkov bol úspech. po celej noci sa mi budila so suchou plienkou. nešlo o to, že by jej nechutil čaj alebo voda. ona jednoducho nechcela piť z fľaše. takže vždy keď chcem aby sa napila tak jej dávam vodu lyžičkou a teraz už vypije koľko chcem a aj to kakanie ide úplne hladko. ešte som jej k tomu začala dávať 2x denne polievku a niekedy ani nepostrehnem, že tiská.
tak skúste spolu vybrať nejaký pekný pohár alebo fľašu (sestrina malá chcela byť "in" tak jej kúpili fľašu s filtrom a tú si nosila zo sebou a furt po troche cuckala) alebo sú také tie slamky, čo sa dajú poskladať do rôznych tvarov atď. ale o obsahu pohára/fľaše s ňou nediskutuj, ona je malá, ty máš mať rozum. a aj rodine vysvetli, že si neželáš aby jej dávali niečo iné. prípadne skús zaviesť to, že vždy pred každým jedlom sa musí napiť inak bude aj hladná. a v neposlednom rade jej musíte byť príkladom aj vy rodičia.
ešte chodí na nočník? ak áno tak by som skúsila normálne wc. a vedľa zavesiť kalendár kde by si každí písal, kedy bol na "veľkej" a urobiť z toho napr. nejakú súťaž. a prestala by som to riešiť a nútiť ju (viem, že je to ťažké) a keď sa ovzdušie trošku ukľudní tak to hádam príde samo.
takto nejako by som to asi riešila ja. samozrejme mne sa to ľahko píše, že.
v každom prípade veľa sily a skorý úspech prajem
@dilino ved ano, da sa to drzanim, len to je pre nu strasny stres a chcem to riesit inak, ako prehanadlami.
@danim ved poskusam, raz uz to zlomit musime.ved to, ze ja uz som sa s mojou mamou nahadala, aj som sa jej vyhrazala, ze ju nebudu mat, kym mna nebude respektovat. chvilu je dobre a potom aj tak zas zacne.ale napriklad s cokoladkami pochopila, ked vidi, ako na tom mala je.a ten jablkovy dzus jej vlastne dam aj ja,ale zas nie liter cely,.to jej celkom pomaha.
@erickaa mne tiez segra stale hovori, ze ma obdivuje, ako ju ja zvladam, ked vidim, aky je ona nervak(a to mam pocit, ze ani moc nie)ved aj mne dala psychologycka nejake rady a tak sa aj snazim spravat.a ty si mama s nou aky problem, ak sa smiem spytat. a co ti poradila psychologycka, ako neustupit, aby ma to nestalo az tolko nervou?
@jafnka ona mi na zachod nechcce ist, boji sa ze prepadne(aj ked ma kupeu redukciu 😕 ) na nocnik chodi v pohode, teda cikat v pohode.a my jej prikladom ideme, my pijeme len vodu s mm
no ved to nieje škodne ako chceš ked jej daš slivky viac je uškodiš a okrem toho to je prirodne ten easylax nieje tam nič chcemicke je tam glycerin ktory je aj v čipkoch voda, a ibišok rastlina nič viac ako chceš nenutim nikoho dala som len svoj navrh nič viac tak ked chceš kľudne jej daj slivky, odvar vločkovy ale ked je zapečena nič ine jej nepomôže mi ked som nevedela o easylaxe sme boli až na klistir preplach čriev to znamena hadičku do zadočku a mydlovu vodu až potom bude revať lekarka vravela že čim viac dni zdržuje tym to bude horšie.
@zuzik1983 My sme mali problém s tým, že sa veľmi bila, ale veľmi..nie tak "normálne" tak ako ostatné deti 😀 Začalo to už keď mala 16 mesiacov, sme si mysleli, že z toho vyrastie. Ale za rok sa to len zhoršovalo, vysvetľovanie a ani po zadku nepomáhalo. Sme mysleli, že v škôlke sa polepší v kolektíve (nastupila keď mala 2 roky) Ale nič, ani tam si s ňou nevedeli rady už. Nič konvenčné nezaberalo. S tým súviselo aj to, že neposlúchala, robila si čo chce, scény na každom kroku, nikam sme s ňou už nemohli chodiť.. no a hlavne to bitie sa. Bila aj nás rodičov aj deti všetkých vekových kategórií. Takže už som bola v koncoch, nevedela som už akú cestu výchovy zvoliť.
Rád od psychologičiek bolo veľa, aj v škôlke zaviedli "nové pravidlá" pre všetky deti, nielen pre ňu. Aj doma sme sa všetci museli naučiť inak s ňou hovoriť. Iba tak v skratke, čím viac ju ignorujeme, ked robí zle, tým lepšie. Nerobiť jej diváka, nevysvetľovať, nevyjednávať. Aby sa dieťa naučilo, že pozornosť sa mu vejuje vtedy, keď je dobré a nie práve vtedy, keď je zlé. Malá je dosť dominantná, ale mala by z toho vyrásť ževraj 🙂 Len to v nej treba kresať od začiatku, inak by nám to prerástlo cez hlavu. Musí mať stanovené veľmi silné mantinely a tie my nikdy nesmieme dovoliť prekročiť. Ono začiatky bez nervov nepôjdu, ale pokroky sú rýchle. A nesmieme kričať, dávať po zadku..lebo to je vlastne tvoje zlyhanie a dieťa to dobre vie. Vtedy nad tebou vyhralo. A to nesmieš nikdy dovoliť, čiže kamennú tvár nahodiť 😀 Takže až sa rozhodneš, že bude piť doma len čistú vodu alebo jablkovú šťavu, tak jej nedáš nič iné, aj keby malá revala 2 hodiny v kuse, že umiera od smädu. Až bude smädná, vypije aj vodu. A toto aplikovať každý deň, až kým nezistí, že nepoľavíš. U starých rodičov nech si pije čo chce, veď tam nie je každý deň. Moja malá tiež u babky poje tonu sladkostí a pije len sladké. Neriešim to. Nemyslím si, že jej to raz za čas ublíži a my teda s kakaním problém nemáme.

@eli74 mrkva a ryža sú na hnačky....nie na to aby dieťa kakalo