Ako ste znášali, ked vám išlo prvorodené do škôlky?
Mám dievčatko 2,5 ročné a chlapčeka 11 mesiacov. Timejka má nastúpiť do škôlky od januára a som z toho na nervy. Najradšej by som si ju nechala doma, som taký lakomec na ňu bola dlho očakávaná, vytúžená a nebola som od nej viac ako 1,5hodiny. Ona je práveže hravá, nebojí sa detí ani dospelých, tak zdravo smelá. To chyba je vo mne, je mi to tak strašne lúto ako keby som ju stratila, no na druhej strane mám Tomáška a ten už vyžaduje viac pozornosti zas by som mala na neho viac času. Tak neviem. Je zapísaná len na doobedie a ešte aj to sa bojím že bude často chorá a donesie to domov a nakazí aj malého.
aach, ja mam zase uplne opacne pocity 😕 moja mala je proste tornado a vystavi kazdeho. je mila, zlata, spolocenska, ale tie, odhcene povedane, 'huncutstva' co denne napacha.... ma 2r2m a od septembra ide tiez do skolky, ale rovno na cely den. mam skolku v susednej dedine a dat ju na dopoludnie by pre mna casovo nebolo efektivne a druha starna mince je, ze v skolke ich bude tusim 14 a z toho pozna 4 dievcatka. ja sa tesim 🙂 a ona zatial tiez, pretoze okolo toho robim uz 2. mesiac velke halo 😉
Mne ide teraz v septembri dcérka do škôlky a ja to práve beriem ako pozitívum, zatiaľ máme len ju a ja vidím na nej že už potrebuje kolektív. A druhá vec tiež dúfam, tiež trošku viac disciplíny získa a škôlka je aj veľmi dobrá na sociálny vývoj, určite aj v celkovom vývoji pomáha. Samozrejme má obavy z toho začiatku, kým si malá zvykne, či nebude plakávať a tak, ale v konečnom dôsledku verím, že keď si zvykne tak to bude mať na ňu dobrý vplyv.
Júúúj neboj sa v skolke jej bude fajne 😉 moja dcerka ked nastupila prvý tyzden poplakala a na dalsí uz utekala do skolky ,,ale ja ked som ju tam nechavala prve dva tyzdne mi vybehla po odchode zo skolky slzicka ,,,je to normalne ,,neboj sa ,,zvykne si a bude tam rada chodit a ty budes rada , ze sa nieco nove nauci ...mna to caka u syna teraz v septembri nastupuje tiez ako dva a pol rocny ,,,snad zvladnu jeho aj ine deti zo skolky bez ujmy ,,,je totiz az velmi živý 😀
Neboj, zvladnete to obe. Mozno mala bude na druhy den namietat, ale ucky su tam na to, aby to nejak uhrali 😉 a po case budete obe spokojne. Treba malej prizvukovat, ze je to vlastne jej praca, zamestnanie, sice docasne. Potom pride skola atd. Moj maly siel ked mal 2 roky a 10 mesiacov. Musel, isla som do prace. Bolo to tazke, ale zvykol si. A druhy siel ako 4 r. (mali sme zdravotne problemy). Hore hlavu 🙂 Ved jej tam bude urcite fajn, bude mat kopec novych kamaratov a prostredie je tam vytvorene pre takychto chrustikov.
Drzim palce!
ja som na tom podobne, akurát, že ja veľmi chcem, aby Martinko šiel do škôlky, lebo ak nepôjde, tak skončím na psychiatrii, nutne potrebujem aspoň dopoludnie mať pe Estreku a pre domácnosť. Ale mám strach, či to zvládne. Pozri, neber to veľmi vážne, Sme doma na materskej, skús to brať tak, že Timejka do škôlky NEMUSÍ, ale MOŽE. Ak sa jej ta, nebude páčiť, bude plakať atĎ tak si ju necháš ešte ol roka, rok doma, ký citovo nedozreje. Túto mpžnosť matky, ktoré musia do práce a ktorých detičky idú do škôlky "naostro" nemajú. roste uvidíš. A Aj s chorobnosťou tak isto. Tými chorobami detičky prejsť musia. Tomáško už nie je až taký malinký, bude mať rok, ak aj sem- tam niečo nachytá, tak to nebude také strašné, ako keby mal mesiac... A oťuká sa teraz, bude odolnejší ak do škôlky pôjde on. Ale znova zdôrazňujem, ak to nebude dobré, tak proste nemusíš tlačiť na pílu a malú si enchaáš pri sebe. Možno je aj dôležité, ayb to aj ona tak cítila. ak bude cítiť, že si t smutná, bude to horšie. V mojom okolí je viac matiek, ktoré majú 2 deti a sú v odobej situácii ako ja, ale každá to plánuje riešiť pos vojom. niektoré nechcú dať staršie dieťatko ani za svet, iné zasa sú ochotné platiť aj súktormnú škôlku.. Nie sú deti ako deti, ja má synťčeka strašne nátočného a fakt chudák malá je len v lehátku, kým si on uzurpuje celú moju pozornosť.... Asi tak. Ale tiež i bude clivo, aj ja, ke´Dmu chystám vecičky do škôlky....
Neboj, rýchlo si zvykneš. Prvý týžden som neustále pozerala na mobil, či nevolá učitelka, či je všetko OK, či neplače.. malý si zvykol rýchlo a ja tiež, do týždna sme boli zohraný tím. Neboj sa toho, malá sa veľa naučí, vyhrá sa, ako chce, a uvidíš, ako si oddýchneš hlavne TY! Ked budeš mať zrazu iba jedno dieťatko 😉 😉
no ako som zvladala...revala som ako slon od žialu, ako keby som ju navždy opusťala...este som sa sla cez okno z vonkajsej strany pozriet co robi vnutry v triede...a ked som ju videla ako stoji opustena pri kočariku a ani sa nehne tak este vacsie slzy ako hrachy ...prvý den som už o 12 po nu letela, no hrozne som to preživala....ale presiel čas , ja som sa doma venovala mladšej a staršia nedala dopustit na školku.začiatky treba predychať, bude dobre 🙂
malý šiel do škôlky keď mal 3roky, dcérka mala 2mesiace. teraz cez prázdniny vidím, že to bolo dobré rozhodnutie. nemám toľko času sa s ním hrať, učiť ho pesničky, stavať, strihať, lepiť a maľovať....
občas mi síce bolo ľúto, že nie som pri ňom pri jeho lapajstvách (keď mi učiteľka rozprávala historky), ale deti majú byť pri deťoch a hrať sa s nimi.
a choroby sú individuálne. mňa tiež varovali a syn mal asi 2-3 krát chorobu - teploty, sopliky, kašle. ale dcéra od neho nič nechytila, raz mala soplíky. a v júni dostal syn preháňanie dva dni, ale bez teplôt a dcéru vtedy tiež dva dni preháňalo, ale aj muža. takže to sme možno ani nemali zo škôlky.
a tvoja výhoda (ako bola aj moja) je že môžeš dať dcérku do škôlky, nemusíš. to v hlave urobí veľa 🙂
aj mne ide malí do škôlky a velmi sa teším lebo mi zostane viac času na menšieho. medzi nimi sú dva roky rozdiel a už to doma prestávam zvládať. Obaja vyžadujú pozornosť a každý spí v inú hodinu cez den tak ani na domácnosť nemám moc čas. Jediné z čoho mám na škôlke strach je že bude v triede 16 chlapcou a 3 dievčatá. Chápen že ti bude malá chýbať to asi všetkým ich ratolesti chýbajú no zvládne to ona a aj ty uvidíš. cez den bude čas na mladšie a poobede sa budeš tešiť na staršiu a porozpráva ti ako prežila den v škôlke. tak držím všetkým palce a napíšte sem ako ste zvládli prvý den v škôlke
ahoj,aj moj syn zacal teraz chodit do skolky,bude chodit ale len 2krat tyzdenne na 2,5 hod. a ma 4 roky.toto je len spiellgrupe,do normalnej skolky uz mohol ist od 4 rokov ale nam ucitelky povedali nech este nejde staci mu 2krat,by tam bol najmensi,tu je povinna skolka od 5 rokov tak na buduci rok pojde uz chodit kazdy den.A mne to takto viac vyhovuje ze nebude chodit kazdy den,chodime stale niekam medzi deti tak staci na zaciatok len 2krat.
o dieťa sa budeš báť vždy,či má 3 či 13 či 30....daj si však pozor,nech dieťa tvoj strach a obavy nevycíti,škôlku chváľ a malú tiež,veď už postúpi medzi väčšie deti a nebude bábetko...a chorá bude ,ale toto a všetko okolo školky budeš riešiť,až keď to nastane,nerieš veci dopredu,ber život ako ide 😉
mňa to isté čaká od septembra. a asi sa tiež viac bojím ako moja dcérka.keď sa jej pýtam,či sa teší do školky ,tak povie,že áno.ale ako to bude v skutočnosti netuším.ja len dúfam,že to zvládneme - musíme.pretože keby som ju nedala tento rok do školky,tak to by ma bud. rok čakalo na 100%,keďže už nastupujem do práce a to by som vtedy musela ,,riešiť,, s dvomi deťmi.takto aspoň s ňou bude,,pokoj,,lebo neviem si predstaviť ako by to zvládali obe deti naraz a aj ja 😢
Ahojte, mne sa vtedy narodil syn a s kociarikom som kruzila okolo skolkarskeho ihriska a sledovala som s placom dceru v skolke. Velmi som sa bala, a potrebovala som mat pod kontrolou, ze je vsetko OK.
teraz spatne sa na sebe smejem, ale to boli asi aj poporodne hormony 🙂
Ja som v prvý deň ručala ako tur, celé doobedie som bola striedavo v slzách a striedavo nervózna, kedy už pôjdem pre ňu. O 11 som letela ako s nasoleným zadkom a na druhý deň som plakal zase. Rovnako aj tretí, pretože plakala aj malá. Štvrtý deň nastal zlom, malá vôbec neplakala, tešila sa do škôlky a ja som zase revala od radosti, že neplače a od hrdosti, ako to zvládla 😀 Ale postupne sme si zvykli a určite jej to veľmi veľa dalo a pomohlo. Je mi jasné, že dcérku zbožňuješ, ale práve preto by si jej mala dopriať osobnostný rast, ktorý doma nenájde, keď sa musíš starať ešte o ďalšieho drobca. Ukrátila by si ich oboch o to, na čo majú nárok a ten správny čas. Dcéru o kolektív a zážitky s rovesníkmi a syna o tvoju pozornosť 😉
ahoj moj ma rok a ked si predstavim ze raz pojde tak normalne teraz revem ako dilino neviem si to predstavit lebo sme na seba strasne naviazany bojim sa toho strasne
moja sla tento tyzden prvykrat. Prvy den sme boli na chvilku spolu a druhy den mi zahlasila, ze tam chce ostat aj spat 😀 ked som prisla po nu, trochu si poplakala (asi jej luto prislo) a dalsiu hodinu som ju nemohla dostat odtial 😉 takze neboj nic, bude to okej, ja som sa velmi bala, lebo za cele tri roky skoro vobec nebola bezo mna alebo mm, ak tak len na chvilku a je to taka "mamina mazna", ale sme sa rozpravali o tej skolke dost dlho, boli sme tam pozriet na jar a tak. Myslela som, ze ako budem revat, ked ju tam necham, no ked som videla aka spokojna, iba co mi zakyvala na rozlucku, tak mi taky balvan padol zo srdca fakt. Som rada, ze sa jej tam paci. A keby nie, tak nemusi tam chodit, lebo zivot tak zariadil 🙂 lenze doma sa uz dost nudi niekedy, nemam na nu tolko casu ako by chcela 😅 Sama som si vsimla, ze prislo obdobie, ked zacala vyhladavat deti, mozno to presne tak pride aj u tvojej, do januara casu dost. Nerob si dopredu s tym starosti, hlavne ked si este s dalsim dietatom doma, vsetko bude v pohode a tak, ako ma byt 😎
detom je v kolektive rovesnikov dobre. iste ze vam bude za nou smutno a tento vek okolo 3 rokov je najkrajsi, aspon pre mna bol. uz je dieta rozumne, dohovori sa a ide do skolky, ale dietatko potrebuje kolektiv, aby sa mohlo dalej vzdelavat a ucit. s tymi chorobami mate pravdu, prvy rok bol u nas velmi zly, lebo kazdy mesiac bol matusko chory, ale preslo to.
Ahojte🙂
Aj u nas to deti casto zvladaju lepsie ako maminky...
Ak doverujes ludom, ktorym Timejku zverujes, nemusis mat obavy. Pre svoj pocit istoty sa chod porozpravat s ucitelkami a "obzriet si teren".
Tvoju vnutornu neistotu lahko prenesies na malu a budete to zvladat plakavo.
Skus sa pozriet na situaciu racionalne, naladit pozitivne a obe potom budete mat lahsi zaciatok.
Drzte sa🙂
Moj syn Pondelok nastupuje do jasliciek... Je druhorodeny zil prve tehu neuspesne ;/ strane myslienjy ma napadaju nemozem ni soat to svedci aj o tom ze pisem o stvrt na 4 rano ;/ bojim s ako to zvladne lebo sme na seba naviazany... Ja budem plakat viem to uz teraz ;/ jje to moj anjelik milovany j ked ma 3 rocky ale stale viidim ze je naliky a ze potrebujeme jeden druheho ;/ asi si musime tym kazda prejst ;/
Ja to absolvujem prave teraz- s tym rozdielom ze moji isli obaja naraz!!! mala ma 4 a maly bude mat v novembri tri... neplacu, chodia s radostou... maly, ze si trosku mrnka pred spanim- ale ze neplace na rety...no ja som absolutne mimo!!! mam pocit ako by mi ich niekto ukradol, ako by mi ich vzali a poziciavali len na par chvil ☹ zatial som si kazdy den poplakala, nespim uz tyzden 😖 ale hovorim si, ze musim vydrzat- detom sa tam paci! U nas nie je moznost dat len na pol dna, ani sa neda ze od pol roka alebo tak ... ak ich chcem dat tak len teraz od septembra... a ja uz sa musim zamestnat- z financnych dovodov /dufam, ze si nieco najdem/ a este jeden dovod preco ich davam teraz- teraz su este spolu v dolnej triede... narok uz pojde ninka hore a myslim, ze by to horsie znasali- keby mi ich rozdelia...je to tazkeeee!!!! ale musime to vydrzat- hlavne je- ze kuriatenka su spokojne 😉
..brala som to ako život priniesol,len mi prišlo skôr smutné,ako ten život veľmi rýchlo letí..a to nehovorím,že už chodia do školy a ja začnem po 8 rokoch znova pracovať a to budeme spolu ešte menej,treba sa tešiť z každej chvíle strávenej spolu.,keď si nájdu partnerov,tak im tiež nebudem "za riťou" 😀
Aj ja sa musim vyzalovat, pretoze kazdu sekundu myslim na svoju 4rocnu dcerku :( presne ako spomina @sampo , mala zacala vyhladavat kolektiv a ine deti, doma sa prestrasne nudila, pretoze ja mam dost prace s mladsou dcerkou. Rozhodli sme sa, ze ju dame do skolky, aby si presla aj chorobami, nech o rok ako pripravkarka tolko nevynechava. Ukazovali sme si skolku, pozerali fotky zo skolky, presne som jej popisovala, co bude robit, ze tam bude bez nas, nemohla sa skolky dockat. Prvy den tam bola nadsena, spokojna, sice v kolektive ubucanych o kusisko mladsich deticiek, no nevsimala si to. Prisla domov stastna, tesila sa na druhy den. Neviem, co sa stalo druhy den, no uz tam chodit nechce, rano dostava hystericke zachvaty, hrozne place, rozprava ako rocne dieta, nevie povedat suvislu vetu...ako jej mam pomoct??? ☹
fudorka ja som mal to iste ked dcera nastupila minuly rok do skolky,vzdy plakala,a teraz je druhacka tiez ked ideme do skolky tak reve ako pavian,je to normalna reakcia,dieta si vyzaduje pozornost a vzy mu treba povedat a vysvetlit,ze v skolke sa toho vela nauci aj kamaratov bude mat,opytaj sa ucitelky ci ked odides zo skolky ci place stale,keby velmi plakala tak ti ucitelak povie a vrati naspat,myslim si osobne ze v skolke uy neplace ked odides,poznam to podla seba 🙂 🙂 🙂
moj maly ma teraz 2,8 a od pondelka chodi do skolky tesil sa no ja som si aj poplakala ze uz to neni to male babatko(mame len jeho). Pondelok bol super a po naozaj dlhe dobe nakolko som s nim stale bola bol pondelok super maly rano neplakal tesil sa tak ja som si porobila co som potrebovala a bol hned cely den v skolke. V utorok rano uz rano plakal v skolke ale tak v pohode a plakal aj poobede ked maly ist spat. streda plac uz rano doma a v skolke som ho musela od seba trhat az som ja z toho plakala plakal aj poobede pred spanim aj ked vstali. Uz vecer plakal ze nechce ist do skolky ale dovod je ze chce ist do skoly. A dnes rano zase v skolke plac ale dnes len tak trochu lebo on si zmyslel ze chce ist do skoly tak uvidim co bude poobede uz sa na neho tesim a dufam ze aj plakanie prestanie a hlavne ze to aj ja zacnem lepsie zvladat.
Presne môj prípad s tým, že ja som bola ešte len tehotná. Prvý týždeň som si poplakala, druhý týždeň som zistila, že to má aj svoje výhody ako v kľude si upratať a o mesiac som začla háčkovať, aby som zabila nudu, ale ty sa doma nudiť nebudeš. A keď prídu letné prázdniny, tak budeš v kútiku duše odrátavať dni do ďalšieho nástupu do škôlky 😀 Neboj malá to zmákne a ty tiež. Musíš to brať z tej strany, že pre ňu je to lepšie. Chorobami si prejde každú dieťatko, ale určite sa viac zabaví v škôlke ako doma.

ahoj, nebud na nu tak naviazana, nechaj ju dychat, normalne existovat. Takato naviazanost nie je zdrava a ublizuje tak ako dietatu, aj matke. Dieta potrebuje mat aj vlastny priestor bez matky a otca, bez surodencov, a na to je dobra prave skolka.