Aky je váš názor na pozeranie dvd 2,5 ročným dieťaťom?
Môj syn má 2,5 roka a miluje Krtka DVD aj Lolek a Bolek počula som, že je to skoro. Je to naozaj skoro? A ak tak hodina denne je vela? Kde je merítko? diky
Akoze povedzte mi,co sa da robit v takomto otrasnom pocasi????Som aj za hry,kreslenie,citanie si,kocky,hracky atd...ale moje veru pozeraju aj telku,ropravky bez nasilia.Pacia sa im,spievaju si pri tom,zatancuju.Nevidim na tom nic zle,kontrolujem.A myslim,ze aj mamy si zaluzia volny cas...dieta tu nie je pre to,aby sme s prenho stali otrokom..a ani to nechce.. 😵
@danussskah mám tri deti a dovolím si tvrdiť, že som nebola otrokom svojich detí. aj som si oddýchla, lebo deti sa vedeli zabaviť aj samé. stačili napr. rôzne nádoby, misky, lieviky a voda. a mohla som kľudne čítať. ja nevravím, že matka má byť za každú cenu animátorka svojmu dieťaťu. ale dá sa to aj bez TV. deti v tomto veku robili väčšinu činností so mnou, upratovali, plnili práčku, umývali schody, varili..... keď sme sa hrali spolu, neskôr to napodobovali a hrali sa aj samé. veď tvoje detičky majú ideálny vekový rozdiel, aby sa dokázali zabaviť. ja som mala medzi staršími rozdiel rok a desať mesiacov a bolo to úplne super. najmladší vyrastá ako jedináčik, ale aj pri jednom dieťati sa to dá.
inak na tomto počasí nevidím nič otrasné. primerane obliecť a obuť a dá sa skúmať aj vonku. aj keď nie celý deň.
@danussskah hnusné počasie bolo aj pred rokmi a deti sa nejako zabaviť museli. Mrkni na montessori doma, myslím, že je tu na koňovi taká téma, alebo podobná, sú tam super nápady. Renab radí super, aj ja som to tak mávala - na podlahu igelitový obrus, naň osuška, rôzne nádoby, lieviky a prelievalo sa do nemoty, skúmalo sa, do ktorej nádoby sa koľko zmestí. Podobne sa to dá s presýpaním ryže do rôznych nádob, maľovaním na veľké baliace papiere, navliekaním cestovín na šnúrky a pod. NIKDY som sa necítila otrokom svojich detí, ale nie preto, že som sa im venovala, ale preto, lebo som ich hodiny neuspávala na rukách, nekŕmila celý deň, neletela som im variť niečo iné, keď sa im jedlo nepáčilo, nebojovala som s nimi hodiny o to, či si sladkosť vydupú alebo nie. U nás platili jasné pravidlá, svoje povinnosti aj práva mali aj deti aj rodičia. NIKDY som nemala pocit, že pri deťoch nemám voľný čas, jasné, že je to iné, keď má dieťa rok a keď má päť. Ale nikdy som deti pred telku neodkladala. Nie je na tom nič zlé, pokiaľ je to občas, ale ani nič, čo by ich obohatilo.
Tiez si myslim ze deti su velmi kreativne aj bez tv a dokazu sa zahrat aj same - starsia teraz zacala pracovat na "knizke" pre svojho choreho bratranca aby ho potesila a to jej ja nelinajkujem a nehovorim co ma robit proste je schopna si najst nejaku cinnost sama od seba bez mojej asistencie. 🙂
Ako nehovorim ze raz za cas je to spatne to pozerani tv ale kazdy den 2-3h alebo mat tv ako kulisu to neuznavam u nas mame teraz fajn rezim s tv baby pokazili zapinac na tv a telka funguje kedy sa jej zachce - cize su dni kedy dojdu baby pred telku a nic tv sa nezapne a su dni kedy sa zapne - vzdy prekvapko. Ked sa prvy krat nedala zapnut tak mladsia dostalaporiadny hisak - uplny abstinencny syndrom - a to fakt boli zvyknute len na 30-45 min po obede ale kedze to bolo kazdy den proste to mali vrezime takto ak sa zapne fajn ak sa nezapne nic sa nedeje hlada sa dalsia zabava
@mamavera
@prasiatko30
@renab Vsetky mate pravdu!
Ani ja neuznavam bezcielne pozeranie telky,alebo ako kulisu.Mne napr.ide celkom na nervy a aj tie reklamy.Radsej mam knizku atd.Ved nevravim,ze sa spolu moje princezne nezahraju.Hraju sa spolu krasne a vselico.Ale z tejto zimy mam naozaj depresiu a moje deticky su naucene blaznit vonku,takze ked zacnu moc vystrajat...pusitim im rozpravky.Tu mensiu to az tak nebavi.A starsia je rozumna,ked ju to uz nebavi,tak proste mi povie,ze ,,mozes to vypnut,ideme sa hrat,, 😀 , Ide hlavne o to,ze viacej pozerame cez zimu,cez leto telka neexistuje,aj na jar a na jesen sa da zabavit aj v dazdi.Ale teraz ked husto snezi,ani vonku sa neda ist.Snazim sa s nimi travit vonku kazdy den,co najviac (vobec sme este neboli chore!!!!),ale ked sa neda,tak sa neda.
Chcem len povedat,ze vsetko s mierou. 🙂
A urcite nie som za to,aby matka po narodeni deti stratila vsetku sudnost a cele dni a noci sa venovala len detom.To je tak na psychiatriu.A to svoje deti milujem najviac na svete.Deti su nam,, venovane,, len na urcity cas.preto sa im urcite treba venovat,ale zit aj svoj zivot.
@danussskah sneží.... super čas na pozorovanie vločiek. my sme všade nosili zo sebou lupu. a deti pozorovali tvary vločiek, ako sa topia, kreslili sme do snehu, pozorovali stopy. starší synátor dokonca na balkóne farbil sneh. a to som v tom čase nič nevedela o Montesori. teraz je toľko kadejakých nápadov, že mi je niekedy aj ľúto, že už sú dospelí.
@eeffka fakt sa mas s cim chvalit...
@renab ..paci sa mi to 🙂
Dakujem za to montessori...ani som o tom netusila. 🙂..Tak sa zase nieco nove naucime hrat!!!!
myslim, ze to neuskodi...lepsie ako ked ide telka cely den a cely den dieta nasava ziarenie
@renab - suhlasim, fakt, malemu staci miska cestovin troch roznych farieb a dokaze hodinu triedit 😀 😀 😀 Zjemnuje motoriku, cvici koncentraciu, farby a ja mam tiez ten klud, co si udajne kazda mama zasluzi, aj ked pravdu ked dojdem z prace, si ho chcem skor uzit ako niekam odsunut.
@babulik505 ocividne si nepochopila pointu ale nevadi.... tu mamicky riesia uplne kazdu hovadinu ci neublizi decku Krtko na DVD, ci je normalne ze sa pri kakani decko puci, pomaly najdem temu je normelne ze mojmu dietatu sa v noci zatvaraju oci?
niekedy sa treba kus zamysliet nez sa nieco opytam
@eeffka ked ta otazky tak sokuju, naco odpovedas...
@anjelicek26 No dovol, ja som neodpovedala tebe.
@anjelicek26 A neviem teda kedy sa tak strasne tomu malemu venujes ked cely den visis na konikovy, kazdu hodinu novy prispevok a svojimi mudrymi odpovedami si zaangazovana snad do kazdej temy!
@jana576 - no ked som doma, teraz som v praci 😎 A o mojho maleho sa neboj, tomu je viac ako dobre ;)
@anjelicek26 Jasne, takze maleho strcis do jasli! Ale hlavne ze pozeranie telky je strasna vec! Tak si zabila teraz super...pozri mne si ty a tvoje deti ukradnute, nestaraj sa prosim do nas, ja som neodpovedala tebe. dakujem.
@jana576 - maly nie je v jasliach, ale v pohodlicku u opatrovatelky. A si uplne off topic. Aj keby v tych jasliach bol, vsetko lepsie ako tri hodiny zaparkovany pred telkou, tolko moj nazor.
@anjelicek26 Urcite lepsie doma S MATKOU pred telkou ako hodit cudziemu cloveku a ist si do robotky. Ale hlavne ze dieta je najdolezitejsie ze? Tak toto je zase moj nazor. A nechajme to, mozme sa tu hadat donekonecna.
@anjelicek26 ja mam rada tvoje prispevky,ale tentoraz zabudas na jednu vec-mas nestandarde pokojne a spave deti-aspo maxa urcite-nedavno si pisalla ze ti maly spava 18h za den-to moj nespavla ani ako novorednec 😲 , od roka to bolo tak 11-12h,od 2r- 10h a teraz 8-9-ma cerstve tri roky.
Teda ak aj sedi 1-2h pred TV,stale ma kopec casu na svoje aktivity ci uz so mnou,bratom,otcom,vonku ,vnutri.
On je akcny od 2 rokov minmalne 14h za den-a ver ze to je fuska zamestnat na taka dobu denne dieta-vari so mno,upratuje-dnes napr pomahal pri umvani kupelne a za minutu mojej nepozornosti som mala natretu celu vanu mojim novym ruzom-nic z neho nezostalo 😖 a vanu som drha dalsich 10minut.
Pre mna je to ze cca od 2,5r vie obsediet za TV cca hodinku ,uplne pozehnanie a to mylsim vazne-lebo som bola zrela uz na psychitariu.
A to nehovorim o tom ze v noci vie byt aj teraz ako 3 rocny 2-3 h hore a vykrikovat,spievat si a budit cely dom.
Som chronicky unavena z neho.
Mozno ak bude tvoje 3 dieta taketo akcne zmenis nazor.
To ti nepisem v zlom 🙂 ,ale je to ozaj ine mat take dieta ako mas ty a to moje,alebo ine akcne,nespave dieta.
My mame doma akoby skolku-tvorba denodenna-malovanie,lepenie,strihanie,montesori........pobyt vonku aj ked prsi,fuci,odrazdlo aj teraz v zime prehana-aj v snehu,clapkanici-to su ine grady-to ti poviem. 😝
A zostavame doma este aspon rok zo zdravotnych pricin,takze si ma este maly uzije dost.
Jasn ze nahradzat aktivty s TV sa robit nema,ale zdravy kompromis je vzdy na mieste.
PS- take prekladanie z misky do misky maleho bavi minutu. Zato pexeso ,ale so mnou aj hodinu.
tiez malovanie-ale zas so mnou.....proste vsetko so mnou a ver ze ho vediem k samostatnosti-ale zatial bez efektu.
Aby sme zase isli k veci 😉...
Zalezi na tom, co na tom DVD je a ako dlho to trva a ako casto.
Moj syn zacal pozerat kratucke videa (vhodne pre deti, napr. Timmy Time), ked mal asi rok a pol. Inak nebolo mozne mu ostrihat nechty. Takze asi 1 za tyzden pozeral.
Teraz ma 3 roky, smie pozerat asi pol hodiny denne. Pozera Timmy Time, Bob the Builder, uz aj Shaun the Sheep, a par scen z Cars 1, zaverecne preteky. Ked mal 2,5 roka, pozeral 2-3 Timmy Time, tam sa neorzprava. Bob ho vtedy nezaujimal, prilis vela sa tam rozpravalo.
Vzdy komentujeme a preberame to spolu. Nenavrhujem mu pozeranie sama od seba, ale ak chce pozerat a 1. este nepozeral a 2. mame cas a klud a 3. nie je ani rano pred odchodom do jasli ani vecer pred spanim, tak moze.
Ale priznam sa, ze momentalne je uz tyzden doma, najprv horucky a kasel, ktore vyvrcholili zapalom stredneho ucha ☹ Takze zakaz chodenia vonku a medzi deti ☹ Takze som povolila moje pravidlo pol hodiny za den a je z toho pol hodiny doobedu a pol hodiny poobede, plus minus.
Viem, ze nebude lahke to zase redukovat, ale aj tak nepozeraval pravidelne kazdy den, niekedy ano, niekedy niekolko dni za sebou vobec.
Dufam, ze sa to vsetko co najskor znormalizuje. Takze nie som ani zasadne proti, ale s mierou to akceptujem. V jasliach su vonku deti cele doobedu, v lete chodia do vnutra iba spat. Takze zle svedomie kvoli tomu nemam...
@jana576 - nenecham. Zabudas totiz na dolezity fakt. Take hnusne nezodpovedne matky, co si dovolia ist po dvoch rokoch do prace zo svojich dani a odvodov platia tvoj rodicak, tvoju zdravotku aby si ty v klidecku mohla byt doma a VENOVAT sa malemu. Toto je o moznosti volby. Rovnako ako je mne cudne byt tri roky doma a stazovat sa na nudu a pretazenost a potrebu si oddychnut....rovnako tebe moze byt cudne ist po roku ci dvoch do prace a platit opatrovatelku, co sa dietatu bude venovat.
@kaja73 - mne sa tri hodiny aktivneho pozerania pre dieta 2 roky 4 mesiace zda strasne vela. Ano mam neuveritelne pohodove dieta. Ale ver tomu, ze dcerka taka nebola a potrebu zapinat tv som nepocitovala. Proste ma to zarazilo, ze mna by po takej dobe aj ako dospelu rozbolela hlava 😖
@anjelicek26 moj pozera kazde rano-teda takmer kazde-jednu rozpravku-celu,ale su to cca 70 minutotve-ako nemo,cars,Monster....on to proste chce vidiet cele-a ja som tomu vdacna,lebo ze tu dobu spravim 2 krat tolko ako s jeho "pomocou" a mozem sa potom venovat jemu.
On proste fici stale a stale,tak hodina sedenia mu neublizi. 🙂
@kaja73 - ved ja to beriem. Len vravim, ze ma to zarazilo. Ten moj tu hodinu-dve dokaze stavat lego. Doslova. A nikoho k tomu nepotrebuje 🤐 Asi je to fakt o detoch.
@anjelicek26 to mas super-aj ja by som bola keby radsej samostatne staval lego hodinku,dve-on ho aj stavia,ale so mnou. 😝
@anjelicek26 Dakujem za rodicak, uzivam si ho a este som aj so svojim dietatom 😀
@jana576 - prosim 🙂 Mne uz doma sibalo 🙂 Kazda sme ina... a nie je to nic zleho, preto je dobre, ze mame na vyber.
@anjelicek26 no tak to mas uzasne dieta, moja sa sama prehra iba vyhadzovanim skrin... aj to tak na 15 minut 🙂 prednedavnom som tu bojovala uplne proti telke, u starkej ale videla bambiho a uz mi tu rano pili usi... a no musim jej to pustit... 🙂 ja zatial vsetko urobim, to je tak hodina... a mam klud :P relativne... ked to vypnem mozem behat... za nou a ukladat tie skrine.. nesadne si k nicomu, aj obeduje v pochode.. ide ma porazit...

@mamavera bodaj by si mala pravdu a všetko by sa zas vrátilo do normálu. už len kvôli tým deťom 🙂