Čo má dieťatko vedieť v 10 mesiacoch?
Ahojte maminky. Nájde sa tu maminka, ktorej dieta v 10 mesiacoch nič nehovorilo, mama, tata, nič nevedelo zopakovať, tie klasické babatkovske ukazovacky. Ako to dopadlo s nimi? Dohnali všetko? Alebo ostal z toho vacsi problém. Lebo ked pozerám niektoré videa maminiek, prídu mi tie deticky ďaleko sikovnejsie, aj keď viem, že porovnávať sa nema. A fakt sa malej venujem, ukazujeme kartičky so zvieratkami,hovorim co robime.
Moj ma 2 roky a mesiac a sme na desat slovach 😂 Moje vsetky deti boli take, okolo toho 2,5 roka sa to zlomilo a zacali rozpravat uplne normalne, do mesiaca zrazu bum a kratke vety, r, l, s, vsetko nabehlo... ano su deti, ktore su sikovnejsie v rozvoji reci, ale toto neurychlis, citaj, ukazuj, ono sa to postupne pusti... a ano, neporovnavaj, aj ked je to tazke... moj je motoricky o vyse roka popredu, proste jemu ide zas toto, pediatricka s neho nemohla, ze mozeme sporty vyberat 😅 K opatrovatelke chodi od roka, takze ma aj kolektiv a rec uplne nikde proste... hlavne je, ze mi rozumie, vsetko spravi ako ma, to je teraz to hlavne...
@anjelicek26 Nemá náhodou jedno tvoje dieťa pas? Či nks ? Ako nechcem sa ťa dotknúť, ale ja teda vidím obrovský rozdiel medzi mojimi deťmi (pas a zdravé)
Autorka - ok, nerozpráva slová, ale ani slabiky? Zvuky? Rozumie pokynom? Alebo aspoň také že kde je mačka? Ukáže, vezme mačku? Ono v tomto mesiaci sa niektoré deti začnú stavať. Vtedy je relatívne ok ak reč nejde dopredu, lebo dieťa sa učí niečo iné.
@anjelicek26 Nemá náhodou jedno tvoje dieťa pas? Či nks ? Ako nechcem sa ťa dotknúť, ale ja teda vidím obrovský rozdiel medzi mojimi deťmi (pas a zdravé)
Autorka - ok, nerozpráva slová, ale ani slabiky? Zvuky? Rozumie pokynom? Alebo aspoň také že kde je mačka? Ukáže, vezme mačku? Ono v tomto mesiaci sa niektoré deti začnú stavať. Vtedy je relatívne ok ak reč nejde dopredu, lebo dieťa sa učí niečo iné.
@andulka220989 rozpravala mam, baba, papa, teraz by som povedala , ze zamkla, zatvori väčšinou pusinku a tak vydava zvuky. Mozno tak 1 alebo 2x denne z nej vyjde mama. Kde je kde rozumieť, a zakazu, ma v dome 3 veci zakazane co nesmie chytať. Občas vie, kde mame nejaku vec a občas ako keby jej to musim znova nanovo povedat, co to je. Neviem ci to tak ma byt, ci nie? Prve dieťa, tak netuším.
@andulka220989 rozpravala mam, baba, papa, teraz by som povedala , ze zamkla, zatvori väčšinou pusinku a tak vydava zvuky. Mozno tak 1 alebo 2x denne z nej vyjde mama. Kde je kde rozumieť, a zakazu, ma v dome 3 veci zakazane co nesmie chytať. Občas vie, kde mame nejaku vec a občas ako keby jej to musim znova nanovo povedat, co to je. Neviem ci to tak ma byt, ci nie? Prve dieťa, tak netuším.
@sandra302 10mesacne dieta urcite este nemusi vediet rozpravat. TU este ani nie je co "dohanat". Skor je dolezitejsie ci reaguje na teba, rozumie = ked ho oslovis, nieco chces jednoduche, napr "daj". Viac ma nenapadne :D inak take dvojslabicne slova, blabotanie su ok.
@sandra302 Ono samozrejme sú rôzne deti. Niektoré vedia skôr chodiť ako hovoriť. Iné najprv rozprávajú a chodia ako 18 a viac mesačné. Pediatrička čo hovorí? Ono ako samotná reč nie je úplne najdôležitejšia v 10 mesiacoch. Skôr či tie slabiky používa častejšie, pridáva nové, rozumie relatívne jednoduché pokyny (kde je mama? A ukáže/chytí ta.) Ale ako som písala. Ak napríklad teraz začína chodiť tak všetku svoju energiu a pozornosť venuje tomu, aby sa to naučila.
@sandra302 Ono samozrejme sú rôzne deti. Niektoré vedia skôr chodiť ako hovoriť. Iné najprv rozprávajú a chodia ako 18 a viac mesačné. Pediatrička čo hovorí? Ono ako samotná reč nie je úplne najdôležitejšia v 10 mesiacoch. Skôr či tie slabiky používa častejšie, pridáva nové, rozumie relatívne jednoduché pokyny (kde je mama? A ukáže/chytí ta.) Ale ako som písala. Ak napríklad teraz začína chodiť tak všetku svoju energiu a pozornosť venuje tomu, aby sa to naučila.
@andulka220989 nie pyta sa ocko kde je mama a este to nevie. Kedy niekedy sa pozrieť, skor to vyzera snad na nahodu. Ked sme mali poradnu, tak vtedy bolo castejsie mama a baba, teraz mame za mesiac tak pockam a budem sa pýtať, ak sa to nerozbehne
@sandra302 10mesacne dieta urcite este nemusi vediet rozpravat. TU este ani nie je co "dohanat". Skor je dolezitejsie ci reaguje na teba, rozumie = ked ho oslovis, nieco chces jednoduche, napr "daj". Viac ma nenapadne :D inak take dvojslabicne slova, blabotanie su ok.
@simca06022011 niekedy na meno zareaguje hned, niekedy na 10x. Dat mi nechce nic dat, Drzi to jak keby jej to prirastlo k rucke 🙈
@simca06022011 niekedy na meno zareaguje hned, niekedy na 10x. Dat mi nechce nic dat, Drzi to jak keby jej to prirastlo k rucke 🙈
@sandra302 Skús pridať aj také prirodzené gestá. Napríklad daj daj (ruka hore dlaňou a prsty tak ohneš akokeby ukazuješ ku mne poď). A jednoduché, jednoslovne slová. Daj (a gesto). Sú ozaj deti čo sú pomalšie. Ale je fajn keď sa ti niečo nezdá riešiť s pediatričkou. Aj keď mne pri staršom nepomohla. Hovorila, že chlapci do 3 rokov nemusia hovoriť, že sú lenivší. Ale ono komunikácia nie je len verbálna. Sú aj neverbálne prvky ako napríklad zdielanie záujmu (dieťa pozrie napríklad na lietadlo, potom na teba a stačí ak ukáže prstom hore. Nemusí to povedať). Samozrejme na toto je skoro..u mladšej to prišlo tak v roku cca. U nej mi pediatrička povedala, že je popredu tak o 1,5 roka (už v 1,5 roku si vedela dať dole ponožky, skúšala si ich dať hore, čiapku to isté, ukazovala casti tela). Ja mám totižto doma 2 extrémy - autistu, ktorý začal hovoriť jednoslovne v 3,5 roku a normodieťa, ktoré už v necelých 2 rokoch so mnou diskutuje, že proste ona si toto neoblečie, ona chce toto.
Akoze moja dcera tak lepsie reaguje na take trosku neprirodzene podmienky, napr akoze moja mama je schopna jej chytit ruku a kyvat jej nou :D a ona potom naozaj zacala castejsie kyvat na pozdrav :D proste akoze je mi to luto, ze to niekedy treba tak znasilnovat ale mozno niekedy potrebuju trochu ontenzivnejsiu stimulaciu alebo si nie su iste a preto robia opatrnejsie kroky. Alebo proste huci uz do nej jak na blbecka a vtedy tak krajsie zmysluplnejsie reaguje aj zopakuje. Ja ju nechcem tak nutit a otravovat ju, pride mi, ze to je znak, ze je trosku nezrela a ze sa lepsie bude citit, ked sa tomu otvori sama. Doslova dobiedzat do nej no, za mna to je prilis vysoka cena.
@sandra302 môj syn mal teraz tri roky. Používa možno 30 výrazov. V 10 mesiacoch možno napodobnil zvieratko. (je predčasne narodený tak mu to trvá dlhšie ako rovesníkom) Ale zvláda všetko, rozumie ja mu rozumiem.
Neporovnávaj, a kašli na komentáre iných.

Moj ma 2 roky a mesiac a sme na desat slovach 😂 Moje vsetky deti boli take, okolo toho 2,5 roka sa to zlomilo a zacali rozpravat uplne normalne, do mesiaca zrazu bum a kratke vety, r, l, s, vsetko nabehlo... ano su deti, ktore su sikovnejsie v rozvoji reci, ale toto neurychlis, citaj, ukazuj, ono sa to postupne pusti... a ano, neporovnavaj, aj ked je to tazke... moj je motoricky o vyse roka popredu, proste jemu ide zas toto, pediatricka s neho nemohla, ze mozeme sporty vyberat 😅 K opatrovatelke chodi od roka, takze ma aj kolektiv a rec uplne nikde proste... hlavne je, ze mi rozumie, vsetko spravi ako ma, to je teraz to hlavne...