Čo s vychádzajúcim a zapáleným pupčekom?
ahojte..mam dve otazky...1.,mam dcerku ktora ma 1a pol mesiaca a stale nema zahojeny pupcek.Stale jej vychydza neviem to ani definovat co to je ale myslim si ze je to maso??Stale jej to mokva.Davam na to lieh a macam jej to aj v kamilkach...co s tym??
2.,az teraz po ockovani sa jej zapalila ta ranka a ma tam aj hnisavy pluzgierik..Mam jej s tym nieco robit??Som prvorodicka tak neviem ako mam postupovat.Vopred dakujem
ahoj,
no my sme lieh nepouzivali vobec, iba gencianovu violet. Pupok sa hojil dost dlho a chrasticka schadzala neuveritelnych 8 mesiacov! ale to uz boli len take zvysky. Nam vtedy navyse este hrozila pupocnikova prietrz, ale nakoniec sa to nejako urobilo samo. Ak sa ti to nezda, radsej sa opytaj lekarky. 😉
1. Pokiaľ pupok "vychádza" von - odporúčam prelepiť mincou - mincu vyvariť a oblepiť leukoplastom, aby nebola v priamom kontakte s pokožkou. Koža okolo pupka je u novorodenca veľmi slabá a rovnako aj brušné svaly - aby jej nevznikol pruh.
2. Ranku po očkovaní odporúčam konzultovať s lekárom a nechať vyčistiť odborne (nakoľko sa v pľuzgieriku nachádza baktéria).
Mali sme také isté problémy 😀 Neboj, dostanete sa z toho. Ale treba pomoc doktorov - očkovanie TBC, treba ísť na pľúcnu ambulanciu (nech ti povie detská doktorka), tam to odborne čistia a na pupík nedávaj určite len tak "podomácky" pripravené niečo ( mau nič v zlom, ale taký malý pupík, neviem, aký cent by som mu tam dala, navyše minca ho nevtlačí dnu, tlačí....môže narobiť neplechu). Ja by som sa toho bála....
My sme boli na detskej chirurgickej ambulancii. Tam nám ukázali, ako mu to máme presne prelepovať. A pekne sa to napravilo.
Síce pár doktorov pobeháš, aj na kontrolu bude treba ísť, ale máš 100% istotu, že bábu neublížiš nejakým nesprávnym postupom. Detský organizmus je veľmi citlivý....
ak treba pupok dezinfikovať,tak dobrý je roztok Betadine,opýtaj sa v lekárni...ja som dávala peroxid,ale to bolo dávno...ak sa pupok vytláča von,dáva sa mica obalená v gazičke,ktorá ho pekne stlačí namiesto,ale pozor-použi na prelepovanie ten jemný antialergický leukoplast
ahoj, aj my sme mali pupik vonku, dokonca nas chirurg nastrasil, ze takeho malickeho budu rezat, ze to ma pruh. Prisli sme na Kramare, k tete lekarke chirurgicke a ta povedala, ze ten nas chirurg v zivote pruh nevidel, ze ak sa to da strcit malickom dovnutra, tak to operaciu nepotrebuje, ako tu uz bolo pisane, prevarit mincu, zabalit do vaty, strcit do pupceka, my sme pouzivali taky gombik, byvaju na bluzkach, vyzera to ako hribik, to sme prelepili antialergickym leukoplastom, za mesiac to mal v poriadku.
Ranku sme my neriesili, nam lekarka povedala, ze treba pockat, kym sa to same zahoji.
ahoj, ja mam tiez prve babo, ma 2 mesiace a 2 dni. A poradim ti, na pupcek davaj peroxid vodika a kup si v lekarni specialny zaspy na pupcek u miminka. Najskor das peroxid vodika, to mu tam zacne akoby penit, ked dopeni riadne mu ho poutieraj, potom na to daj zasyp. zarucene to pomaha, ten zasyp je tam velmi dolezity a ak pupcek vychadza, obla mincu do vaticky a daj mu ju na pupok a prelep leukoplastom, obvaz sa smyka. A ten hnisajuci pluzgierik na rucke je uplne v poriadku, ja som sa tiez zlakla najskor 🙂 ale mam doma knizku, a tam sa pise, ze po troch tyzdnoch zacne ockovanie proti tuberkuloze cervenat - zapali sa, potom sa vytvori pluzgierik v tvare hrasku a je taky hnisavy, nic mu na to nesmies davat a ani to vytlacat lebo moze dostat infekciu, ma to prjest do 4 mesiacov, nam to preslo za mesiac. Iba ak by mal horucku, vtedy treba ist za lekarom ale to nebude mat uvidis, to ze je hnisavy je v poriadku, tak sa mu to lieci...mam krstnu detsku zdravotnu sestricku a sama mi to vysvetlovala a dala mi tu knihu na citanie. Naozaj sa nie je coho obavat 🙂
ahoj, na pupček sa má dávať len lieh...(kamilky nie...môžu vyvolať alergiu, keď už tak repík-vysúša..)..postupne sa vytvorí chrastička...ak sa Ti to zdá príliš "otvorené" - neboj sa zavolať lekárke...poradí Ti...nič neriskuješ 😉
...čo sa týka pľuzgierika po očkovaní TBC...neľakaj sa, je to v poriadku, nič na to nedávaj...a ani žiadne "vytláčanie" sa neodporúča, pretože obsahuje baktérie TBC...z mojej praxe...po 2-3 mesiacoch sa nám urobila chrastička, tá odpadla a teraz majú obe moje detičky tú charakteristickú jazvičku na ramienku 🙂
Ahoj, aj my sme mali s pupcekom problemy, mokval, boli sme u pediatricky hned ako som to zistila a ty caks mesiac ci sa to zlepsi? pupcek je vstupna brana pre infekcie, nechapem preco take nieco risit cez MK, hazardujes s babatkovym zdravim. Inak som to po kontrole cistila liehom krasne vysusi ranku a zasypala framykoinom pudrom, do troch dni sa vytvorila chrasticka ktora postupne opadla.
Hnisavy pluzgierik po ockovani TBC je reakcia na ockovanie, ktora znamena ze ockovanie prebieha presne tak ako ma, nedotykat sa a nevytlacat.
Este ak mozem poradit vzdy ked si si nie niecim ista vzdy kontaktuj detsku lekarku, aby si nieco nezanedbala, lebo potom si to mozes vycitat 😒

Ahoj, aj mojmu malemu sa dost dlho hojil pupcek, asi do dvoch mesiacov, davala som iba kamilky ale lieh nie. Potom sa mu spravila chrasticka a odpadla ale zase mu to zacalo mokvat. Takto to bolo asi tri krat az som to nechala tak nedavala som nic a pekne to same preslo. Svagrina je lekarka povedala mi aby som mu to uz s nicim ku koncu nemacala. Ale ked to ma skarede radsej chod k lekarke aby tam nevznikla nejaka infekcia. Tiez mal na pliecku hnis, tak ked som ho kupala nechala som mu to dobre namocit a jemne som mu to vytlacila ale nie sposobom do seba ale akoby som mu to kozu tahala od seba a same to vytieklo. Ono sa to este par krat zapali a hnis vytvori teraz ma pol roka je to stale cervene ale hnis tam uz nema. Je to ockovanie proti TBC a ono to takto reaguje ale mam kamaratky ktore mali s tym vacsie problemy a tiez sa musela na to lekarka pozriet. Ved ked pojdes na poradnu ukaz to. 😉