icon

Dali by ste dvaapolročné ročné dieťa do škôlky, ak čakáte druhé?

4. júl 2022

Ahojte maminy. V januári sa nám narodí druhé dieťatko a tak zvažujeme, že synčeka dáme do škôlky už od septembra. Od 8-12:00 a na obed už domov. Chcela by som, aby aj druhé dieťatko zažilo všetko, čo mal mladší, a aby som mala čas sa mu dostatočne venovať. Malý sa mi doobedu v podstate doma aj tak iba nudí. Väčsinou vtedy varím, periem, upratujem. Detičky miluje, tak si myslím, že by mu to prospelo Myslíte, že je to dobrý nápad? Riešila to nejaká mamina podobne?

nikpa
4. júl 2022

@sono2 joj 🙄 predstav si, že nechodí muž o 15h domov. Chodí domov po týždni, takže som s nimi väčšinou sama. Mladší mal koliky do pol roka, zaspával od únavy a plaču okolo 4 nad ránom, čiže to znamenalo ho po 3hod. zobudiť a narušit mu už aj tak krehký spánok. Neviem ako si prišla na to, že som mala problém niečo zvládnuť. Ja nemám problém si povedať, keď niečo nevladzem a aj požiadať o pomoc, nie som dokonalá matka a na tieto škôlkarske začiatky nespomínam moc dobre, tak som to autorke opísala. Ale zrovna toto nebola vec ktorú by som nedala. Takže keď nemáš ešte muža doma a potrebujes si do niekoho rypnut a ukázať aká si ty dokonalá matka a všetko zvládaš ľavou zadnou, tak kľudne, odventiluj sa ešte na mne. Pekný deň ti prajem 😄

martul
4. júl 2022

Spravila som to presne tak ako ty. Dôležité je aby nastúpilo skôr ako sa druhé narodí, nech to nie kvôli tomu. A takto to aj prezentovať pred ním. Nehovoriť že maminka bude mať veľa práce s bábätkom tak tebe bude lepšie v škôlke.

poopsie
4. júl 2022

No ak si pripravená na to, že bude viac doma ako v škôlke nech sa páči...v našom meste sú už škôlky obsadené a nedá sa už ani uvažovať v tomto čase o podaní prihlášky... Väčšinou väčšie deti doniesli šmakocinky svojim mladším súrodencom a tí občas končia aj v nemocnici... Toto je odvrátená stránka... My máme v triede všetky koky... Streptokoky, stafilokoky, pneumokoky.. Aj moraxelu... A novorodenec by to nemusel zvládnuť

jana_eyre_2
4. júl 2022

Každý ako uzná za vhodné.. ja som dala všetky deti postupne do skolky od 4r, (ani nebolo miesto, ale ani som vlastne nechcela ich dať skôr) čiže defacto som mala vždy doma dve deti (medzi prvym synom a druhou dcérou je 1,5r rozdiel a keď sa narodil najmladší, tak mali 4,5r syn a dcéra takmer 3r) výborne si na seba zvykli, majú pekný vzťah všetci traja čo je premna dôležitejšie ako to že sa budem doobeda venovať iba bábätku.. naučili sme sa proste fungovať všetci spolu..

To prosím nech nikto kto to urobil inak ako ja neberie ako kritiku, žiadne rozhodnutie v takýchto prípadoch nie je správnejšie, ide vyslovene len o to ako si to kto zariadi tak ma.. ja som veľmi rada že sme si to zariadili tak, že sme boli zväčša všetci spolu.. fungujeme tak defacto dodnes len teda deti už mám veľké, chodia všetky do inštitúcii a úplne prirodzene sa od nás oddeľujú podľa svojho veku..

gabika128
4. júl 2022

Napíšem ti, že do minimálne pol roka veku mladšieho súrodenca by som staršie dieťa už do škôlky nedala. Mladšia mi takto skončila v nemocnici keď mala 2 týždne. Starší mal iba kašeľ, sopeľ a mladšia zápal pľúc.

sono2
4. júl 2022

@nikpa ja som vôbec nerypala, len mi prišli tvoje argumenty detinské, ako si to cele napísala, veď to každý je spotený, kým deti vychysta atď. Dennodenna rutina v zime.
Ja som zvykla dokonca malú nechať spať doma, vedela som, že sa nič nestane spala ako drevo a za pár minút som bola späť

kiki68
4. júl 2022

@poopsie Tak tie choroby su diskutabilne, nakolko to vsetko je aj na detskom ihrisku, kde s tym starsim dietatom bezne clovek chodi, neda sa zrazu 3 rocne dieta izolovat. Vsetko toto mozu doniest aj kamarati. Skolka by mala na choroby upozornit a teda nechat zvazit riziko nakazy. Aspon u nas sa to tak robilo a ludia si zvazili, ze ci to risknu. A to ja som v skolke pracovala aj ako tehotna. Cize to uz he podstatne vyssie riziko.

amelia89
4. júl 2022

@poopsie ako to potom robia ludia ktori maju dieta starsie a ma 4-5-6-7-8-xxx nechavaju deti doma aby neochoreli?

amelia89
4. júl 2022

@stanislavicenka ja zase nerozumiem preco ho nedavat len preto ze si doma, to dieta nie je v skolke nonstop aby si nemalo kedy vas vytvorit vztah s dietatom. Ja mam 2 rocneho syna a ked ho vidim ako sa chova ked je so sesternicami to je uplne ine dieta, santia sa nahanaju vymyslaju hrame sa. Ked sme spolu len my dvaja tak jasne hrame sa ale mama musi aj uvarit aj upratat aj dychat aj zit a do toho sa starat aj o novorodenca a nie je to uz taka “sranda” so mnou. Lenze byvame v zahranici, s nimi je parkrat v roku a inak je proste sam.
Strasne sa hejtuju mamy ktore su na materskej a daju dieta do skolky, ale to nie je o lenivosti mamy ale o tom ze nie kazdy ma cas robit nonstop animacny program, dieta ma v skole kamaratov,nonstop aktivity,edukacny proces tak isto.
Podla mna to velakrat tomu dietatu praveze len prospeje (samozrejme ak sa zadaptuje, ak place tak este nie je jeho cas)
Ja neodsudzujem absolutne ziadnu stranu ale je fajn sa na to niekedy pozerat aj z ineho uhla pohladu.

angel993
4. júl 2022

Nie nedala som. Mám rozdiel 2 roky a 2 mesiace a ten prvý rok si vytvorili najsilnejšie puto.

kamagma
4. júl 2022

Jasne,bude to aj pre teba jednoduchsie, s dvoma je to masaker niekedy ,mam za sebou prvy rok a uz teraz sa tesim na september ked starsej skoncia prazdniny🤣

tatianamaria
4. júl 2022

Ja mám 5 detí krátko po sebe. Dcérka vôbec nechodila do škôlky išla až do školy. Syna som dala do predškolskej na 4 hodiny, chcel tam ísť. Potom však už nechcel chodiť. Ďalšieho syna predškolaka som mala na individuálnom vzdelávaní, keďže som učiteľka v materskej škole. Ja by som ho do škôlky nedávala. Keď deti začnú chodiť do škôlky všetky choroby Ti domov donesie a všetko hneď chytí aj bábätko. Ja som si vychutnávala toto obdobie, keď sa mi deti narodili, tak staršie mi pomáhali, podávali, obkukavali. Chodili sme spolu na prechádzky dcérka si tiež zobrala kočík. Bolo to najkrajšie obdobie pre nás. Celý život budú v nejakom kolektíve a toto obdobie sme si užívali všetci spolu. Tancovali, kreslili,....Tiež mám skúsenosti ako učiteľka, že takéto maličké deti sa cítia odstrcene, keď sa narodí bábätko a rodičia dajú staršie dieťa do škôlky. Nikdy sa mi deti nenudili, keď zostali doma. Ja by som si ho nechala doma. Mne by to bolo ľúto.

em4life
4. júl 2022

Mne pediatricka povedala, keď sa narodila dcérka, že odporúča na prvé tri mesiace, kým sa bude zaočkovana, aby som staršieho vybrala zo škôlky. Jednak kvôli tomu, že ak chytí teploty bábo menšie ako tri mesiace, ide automaticky do nemocnice. A tiež kvôli tomu, že v tých prvých očkovaniach je vakcína proti záškrtu, ktorý spôsobuje vírus, čo majú deti v škôlke bežne, ale pre malé bábätká je veľmi nebezpečný.

diamond007
4. júl 2022

Autorka, veď prijatý je. Uvidíš či to zvládne.
Moja vydržala tiež dva dni. Im nevadia deti, im vadí ten striktný režim a prísnejšie učiteľky keďže ich tam je 20 v triede. Mojej extrémne vadil plač (krik, ziapot, nárek) ostatných detí keď tam bola. Bála sa toho viac, ona v škôlke neplakala, ale vadili jej tie hysterické záchvaty iných detí za mamami.
Na tretí deň som ju tam už nevedela dostať a začala mať revy aj ona.
Takže daj a uvidíš ako zvládne. Mám skúsenosť že deti čo si rodičia myslia že to zvládnu v pohode to nedávajú vobec a tie čo sú jak cecky na mamach a maminy sa boja že to nedajú tak to dajú najlepšie.
Podľa mňa konaj pocitovo, hocikedy ho môže odhlásiť a vziat

poopsie
4. júl 2022

@amelia89 také staršie deti už majú vybudovanú imunitu a nenachytajú všetko a pravdepodobne už sú dlhšie v kolektíve... Si to akosi nedomyslela... Ja vravím z mojej osobnej skúsenosti, keď sme mamičke vraveli, že ** má zelený sopel.. Vtedy to bola alergia... Lenže '' alergiu '' chytila aj pol ročná sestrička a kašle ako starý tuberák a v nose má celú škôlkarsku zoo..

nmhc
4. júl 2022

Áno dala by som. Náš bude mať v decembri 3. V septembri nastupuje do škôlky a druhé sa nám má narodiť v decembri. Dávam ho tiež jednak kvôli tomu že je veľmi spoločenský, deti miluje a neviem si predstaviť aby bol rok doma. Keby pol roka tak ok, ale rok mi uz príde veľmi veľa. (Nie nechcem sa ho zbaviť, učím v MŠ takže nieje problém ak by bol doma,) ale v škôlke bude mať pestrý program a veľa sa toho naučí a bude sa rozvíjať viac ako so mnou doma. Ide od septembra jednak aj kvôli chorobám aby si to odkrutil kým sa narodí druhé a aj preto aby to nebolo že odrazu sme sa ho zbavili keď prišiel súrodenec. (Mala som možnosť ci od septembra alebo od januára)

poopsie
4. júl 2022

@em4life aj mne mudr. Povedala aby sme nechodili ani do obchodu 3mesiace...a naozaj sme to dodržali... Niekto v 3 mesiacoch riešil už obojstranný zapal pľúc... A naša bola bez takýchto komplikácií... Určite to stálo za to

travelllerka
4. júl 2022

Ak si myslíš, že dieťa to zvládne, určite daj. Ja som prvú dcérku nedala, ale ta mala problém aj v 4r zvyknúť si. Našťastie druhá dcerka bola taka pohodovejsia. Teraz sa mi narodila tretia a strednú som dala mesiac pred pôrodom do škôlky, mala presne 2,5r. Zvyká si celkom, chodí na 3 celé dni v týždni (ostatne 2 dni v tyzdni mam inu vypomoc). Ja by som to len veľmi ťažko zvládala, lebo bábätko mam také nevyspytateľné, dosť placlive, vacsinou nepolozitelne. Som rada, že nemusím tých pár dní variť a veľmi mi to pridáva na psychickej pohode, keďže si človek nemá kedy oddýchnuť, aspon vdaka tomu fungujem celkom dobre. Nám v škôlke povedali, že 2,5r je najlepší vek, že si skôr zvyknú.

selu11
4. júl 2022

Ja by som nedala, teda nepíšem to len v rovine "keby" ale reálne sme toto doma s manželom riešili a staršia ostala doma. Neľutujem, urobila by som to znova. V neposlednom rade bolo pre mňa dôležité, mať doma zdravé deti ako stále riešiť choroby zo škôlky pri bábätku (pretože deti zo škôlky nenosia "len" soplíky)

amelia89
4. júl 2022

Vzdy su dva tabory: za mna by som to urcite vyskusala,mozno ani chory nebude ako vsetci strasia. Ide hlavne o povahu dietat, niektore su spokojne v skolke niektore nie. ale mas cas to poskusat pred narodenim tak uvidis 😊

selu11
4. júl 2022

Najskôr som napísala názor, potom zbežne čítala niektoré príspevky, aj tvoje. Ale veď mám pocit, že ty si sa už rozhodla... Ak niekto napíše, že by do škôlky nedal a vypíše aj dôvody, na všetky máš opačný argument. Teda nerozumiem tejto diskusii.
Len z môjho pohľadu je rozdiel riešiť choroby pri väčšom dieťati a pri novorodencovi. A nerozumiem ani tomu ak niekto napíše, že čo robiť, keď ľudia majú viac detí, veď ak mám tú možnosť nechať doma, uvažujem aj nad ňou. Iné je, ak tá možnosť nie je.

macikovaiveta
4. júl 2022

Áno dajte

jana_eyre_2
4. júl 2022

@selu11 presne... Tiež som si čítala príspevky až po odoslaní svojho komentára a úplne do bodky súhlasím, vlastne aj som zbytočne pisala.. ja keď som sa vrátila z pôrodnice, môj najstarší už ležal doma s teplotou zo.skolky.. on už mal 4,5r tak bohužiaľ už škôlku potreboval, avšak vďaka týmto chorobám mal najmladsi veľmi ťažky štart do života.. ale tak... Chorobam sa síce človek úplne vyhnúť nevie, avšak riesit keď ma 2m bábo zápal priedušiek je úplne niečo iné ako to riešiť so starším..

stanislavicenka
4. júl 2022

@amelia89 ved ani nejde o to, robit dietatu animacny program. Nic mu neutecie, ked pojde do skolky neskor. A veta, ze ma rad deti, a ma 2,5 roka hovori o tom, ze dieta ma rado deti, ale v kutiku pozoruje a vie, ze mama je tam s Nim. Na to vela mamiciek zabuda. A este maminky zabudaju, ze starsie dieta bude nosit domov chorob, ktore sa budu predcasne lepit na novorodenca.

dankanka
4. júl 2022

Je to "super" napad. Novorodencovi prinesie zo skolky aj nemozne :D

luccija
4. júl 2022

Nie, nedala.Ale ty sa rozhodni za seba uvidis ako to bude zvladat, choroby, adaptacia.Kto ho bude rano nosit muz?

amelia89
4. júl 2022

@stanislavicenka ok beriem aj taky nazor. ale to ze mu nic neujde to je individualne naozaj. My a cesi sme fakt jediny narod co ma deti tak dlho doma. Moj muz to respektuje ale moc nechape tu argumentaciu, pretoze inde to funguje uplne inak. myslim si ze 2-2.5 roka je az az.

stanislavicenka
4. júl 2022

@amelia89 psychologist hovori, ze deti su pripravene na kolektiv okolo 4ho roku zivota. To, ze v inych krajinach deti chodia do zariadeni od babatka je uplne nieco ine. Nejdu tam v case, ked uz vnimaju, rozlisuju,rozhoduju, takze toto sa porovnavat neda. Staci prist prve mesiace rano do skolky, kde vsetky deti placu, lebo im to pride luto. Podla mna je to obrovske stastie, zetu mozeme byt s tym dietatkom doma 3 roky. A ako hovori samotna psychologia, je to ten najdolezitejsii cas vyvoja dietata

amelia89
4. júl 2022

@stanislavicenka nehovorim o babatku. napisala som kedy mi pride vhodny cas.
Ja to ako stastie nevnimam, zena ak nema financie na sukromnu skolku nema na vyber ako byt minimalne 3 roky doma.
Ale to je na inu debatu,tu sa nezhodneme a to je v poriadku, len som sa snazila o vyvsetlenie kedze si pisala ze nechapes zeny co su na MD a dieta je v skolke - ze kazde dieta je ine a kazde to vnima inak. Vobec nie je pravda ze placu vsetky deti, - ved presne o tom je ta adaptacia a o odhadnuti povahy dietata. Nie kazde je pripravene dokonca ani v 4 ani v 5 rokoch…

janadidiova
4. júl 2022

Ahoj podobne sme riešili aj my, v septembri minulého roka syn mal mať 3 roky a chceli sme dať generálku pred nástupom do skolky, ja som už bola tretikrat tehotná a nevládala som toľko, lebo krpec mal ešte 1 ročnú sestričku a už som bola v 5.mesiaci tehotenstva. Tak šiel do tábora (denný, nie na noc) v júli, keď mal vlastne necelé 3 mesiace pred 3.narodeninami ... Šiel s plačom, ale dávali sme tomu šancu , že veď je spoločenský a je to nové preňho, nech skúsi. Keď sa vrátil, hovoril, že bolo dobré. Potešili sme sa. Ale on nepochopil že vlastne tam má chodiť celý týždeň, aj keď sme mu to vraveli. Na druhý deň tam šiel znova ale po 2 hodinách nám volali že ho máme prísť zobrat, že celý čas plače. Na ďalší deň veľmi ochorel (podľa mňa stresy, psychosomatika) a bol chorý dva týždne ... A to som s ním od mala chodila do lesného klubu ale celý deň som tam bola s ním. Zrazu keď bol bezomna, už bolo zle. Nebol na to pripravený. A to vedúcu tábora poznal, je to naša dobrá kamarátka čo k nám chodila aj na návštevu, čiže nikto cudzí a viem že má krásny a rešpektujuci prístup k deťom. Úplná dôvera. A aj tak to preňho nebolo. Ale každé dieťa je iné, tvojmu dieťaťu to môže pomôcť. Podľa mňa treba len skúsiť a uvidíte. Nástup do škôlky bol ťažký tiež, zvykol plakať ale po pár týždňoch si zvykol. No i teraz ešte sú dni, kedy tam nechce ísť, ale už aspoň neplače. Začali sme najprv doobeda do 12tej, prvé dva mesiace. Potom nastúpil na celý deň. Ale keby to môžem vrátiť späť, dám ho hneď na celý deň, lebo keď už si konečne zvykol na nejaký režim, zrazu sa to zase zmenílo a mal tam ostať na celý deň.