icon

Je štvoročná dcéra naozaj taká šikovná?

10. máj 2026

Dnes sa stala taká zvláštna vec.Dcéra bola pri aute a pozerala na špz.Potom prišla dnu a napísala tú špz skoro presne.Zabudla jedno číslo.Čísla a písmená vôbec nepozná.Neučila sa ich ani doma, ani v škôlke.Má 4 roky.

Strana
z3
anonym_562a2d
11. máj 2026
@anonym_58ea98

@anonym_562a2d moja 6mesačná už písala diktáty ...

@anonym_58ea98 zatial vyhravas 😃

mimka1402
11. máj 2026
@anonym_autor

@mimka1402 žiaľ, moja sestra nemá deti.

@anonym_autor Vieš čo, tak potom fajn, len jedna tu naozaj nonstop píše o šikovnosti svojej dcérky až je to neúnosné, ale nemám srdce jej pisaf ze to je bežné dieťa 😅

Ale u teba ako vravím, skúste jej kúpiť omalovanky s číslami, aj tému dokonca také má, ci písmenká, môže si to obkreslovat 🙂 najmä to môžeš rozvíjať ak ju to zaujíma

simona20201309
11. máj 2026
@anonym_c218da

@simona20201309 Nauc sa citat poriadne, a potom reaguj na cudzie prispevky, ktore neboli pisane tebe. Ja som reagovala na to co autorka pisala v hlavnom prispevku, ze jej 4 rocne dieta vobec nepozna cisla a pismena. Za mna je to divne. 4 rocne deti bezne aj do 20 pocitaju, a vedia precitat po jednom pismenku. Halooo, nikde som nepisala, ze to vedia pisat. Pisala som, ze ma jej dieta dobru pamat. Nikde nedala ani ako to jej dieta akoze napisalo tu spz. Mozno keby dala fotku, tak aspon za napisanie by bolo jej dieta pochvalene. Za mna je sikovnost a velka ak vie 4 rocne citat, scitavat, odcitavat a pod. U teba moze byt sikovnost nieco ine.
A posledna vec k tebe, deti sa ucia sice pisat v prvom rocniku. Ale ak mas dieta, ktore vsetko zaujima a pyta sa, tak snad nepovies dietatu, neotravuj v skole ta naucia 🤦‍♀️. Povies mu, odpovies a dieta sa rychlo uci. Preto deti vedia v 4 rokoch bezne cisla a aj pismena a vsetko mozne. Moje dieta v 2,5 roku same od seba z kociek skladalo pismenka. Ukladalo ich a povedala mi, mamka pozri A, pozri B atd. A teda aj pisat sa tak naucia.

@anonym_c218da príspevok som pochopila, ale odpoviem ti znovu - nie nie je to bezne aby 4r počítalo do 20. Je to šikovnosť ak to dieta v 4r ovláda. A nie nie je to podla mna ale podla výkonových štandardov. Dieta ma ved8et počítať do 10 v 6r. Takze ak vie 4r do 20, je to nad rámec. Rovnako zapamatat si čísla ma vedieť 6r dieta aspoň 3.
4r dieta si zapamätalo 6 čísiel.
A vobec nie je bezne aby skolkari ovládali písmená. Väčšina vie napísať svoje meno a pozná par písmen z abecedy. Za moju dlhoročnu prax vedeli plynule čítať len 2 deti, pismena poznali len niektorí predskolaci
Tak tu netrep ze je uplne bezne aby 4r deti poznali cisla a písmená pretože sa tu potom bude 90% matiek cítiť ako neschopná a začnú porovnávať svoje deti doma a pomyslia si ze ich 4r dieta je zaostalé.
Netrep blbosti podla toho co si ty ,,myslis" alebo nesud podla svojho dokonaleho dieťaťa.
A este taka perlička- to ci vie dieta abecedu v 2r je uuuuplne bezpredmetné a zbytocne - abeceda sa deťom uci ľahko. A vobec to nezaručuje budúcnosť dieťaťa. O 2-3r moze v konečnom dôsledku zaostávať a mat aj odklad
Ale to, ak si dieta dokáže pamätať, ma fotograficku pamäť, priam nadštandardnú v tomto pripade (ŠPZ je celkom náročné zapamatat si) tak ma oveľa väčšiu výhodu a práve tá pamat je u dnešných deti velky problém. Majú problém si zapamatat aj krátku basnicku, nie to cisla v kombinácii s písmenami.
Stiahni si adaptácie výkonových štandardov a potom ty prid písať svoje poznatky všetkým mamičkám.

anonym_58ea98
11. máj 2026
@anonym_562a2d

@anonym_58ea98 zatial vyhravas 😃

@anonym_562a2d 😆to bolo na odlahčenie.. ja si myslím, že autorkyna dcéra je sikovná. 3 ročne deti nedokážu vyfarbiť vymalovánku, nieto aby si zapamätali tvary, čísla a doma ich z hlavy prepisovali...

sisaka
11. máj 2026
@simona20201309

@anonym_c218da písať čísla u 4r deti urcite nie je bezne, ani potrebné. Stale matky zabúdajú ze deti sa ucia písať v 1roc ZŠ!!! To ze sa to dieta naučí skor je super, ale urcite nie v 4r.
Takze ano, 4r dieta je šikovné ak si zapamata 7 miestne číslo ŠPZ s jednou chybou. Je to nadpriemerne a nezvyčajné.
Mna skor zarazilo, ci je normálne aby 4r dieta zaujala ŠPZ a doma si to isla nakresliť. A este k tomu len s 1 chybou.

@simona20201309 súhlasím. Mňa tiež zarazilo, že 4 ročné dieťa si všíma ŠPZ a má potrebu ju doma prekresľovať. Zaujímavé
Ja mám 4 ročnú vnučku, povedať vie všetky pismená abecedy. rozpoznať takmer všetky, napísať na vyzvanie tiež, číslice pozná všetky do 10. Samostatne vie napísať svoje meno a pár ľahkych krátkych slov a samozrejme čislice, ale preto, že žijeme v zahraničí a tu sa deti zoznamujú s písmenami, číslicami skôr ako na Slovensku, viac menej odmalička a potom intenzívnejšie v zariadeniach okolo tých 3 rokov.
Takže u nás by to nebolo nič výnimočné, ale na Slovensku ak sa deti učia písmená až v škole a dieťa doma nik neučil ani písmená ani číslice, tak je potom určite šikovná.

anonym_5a487d
12. máj 2026
@anonym_58ea98

@anonym_562a2d moja 6mesačná už písala diktáty ...

@anonym_58ea98 natom nie je nič vynimočné 😀😀

anonym_677879
12. máj 2026
@anonym_autor

nevedela som, že to vie.

@anonym_autor su deti ktore v 4r citaju knizky cele texty rozpravkove knihy nie leporela, vedia malu nadobilku a v 6r ovladaju matematiku na urovni scitanie odcitanie zlomkov a desatinych cisiel na 2 desatinne miesta do 100 z pamati. To co pises dokazu nadane deti okoklo 2.5r.... Ale chapem kazda by chcela mat doma minimalne einstaina len malokoto si dokaze uvedomit ze mat doma dieta ktore je extremne nadpriemerne nadane nie je vobec jednoduche, toto by ti vedeli porozpravat maminy takych deti (viem o com pisem mam doma 2ks) nijdy som ani jedno z nich cielene neucila citat a pocitat iba som odpivedala na otazky ked prisli...

anonym_ed435e
12. máj 2026

🤣🤣 normalne ? Bezne 4-rocne dieta vie pisat . ?Hlavne ked to v zivote neskusalo . Preto sa prvaci ucia najprv ciary az potom z nich vypadne nejake pismeno ci cislo ...😅 dieta nema absolutne ziadny tah v ruke a z fleku napise cisla a pismena a je to normalne ...a neverim ,ze bezne deti pisu v 3 rokoch len tak z pohladu ...

Je sikovna 🙂

michaelam2
12. máj 2026
@anonym_ed435e

🤣🤣 normalne ? Bezne 4-rocne dieta vie pisat . ?Hlavne ked to v zivote neskusalo . Preto sa prvaci ucia najprv ciary az potom z nich vypadne nejake pismeno ci cislo ...😅 dieta nema absolutne ziadny tah v ruke a z fleku napise cisla a pismena a je to normalne ...a neverim ,ze bezne deti pisu v 3 rokoch len tak z pohladu ...

Je sikovna 🙂

@anonym_ed435e vidis, tu ma kazda doma einsteinov 😀 alebo ze by nie a preto tazko zvladaju ked vidia ine sikovne dieta?

belbel
12. máj 2026
@petamich

Ja nestacim zasnut 🤣 tento Modry Konik to je vystavna skrina dvojitych metrov. Nie 4-rocne dieta bezne nevie citat a pisat. Ano podla mna je sikulka. Je to izolovana vec, takze tazko tu hodnotit nadpriemernost.

A na margo MK a uzivateliek, ktore ta vlastne presvedcia, ze zaostale dieta mas - bezne tu radite zenam, ze nieeeee neva, ze v styroch nerozprava, do strednej ma casu dost. Ale zrazu 4-rocne dieta prepise na papier znacku auta a zadupat tu autorku idete, ake to je bezne a pomaly nechapete, ze nesklada basne a nevyhrava Klokany. No nie je. A to vravim ako matka takmer 5-rocneho dietata, pohybujuca sa v kolektive 4-5 rocnych deti. Nie 4-rocne deti naozaj bezne nevedia pisat.

@petamich presne tak 👏👏👏

anonym_a7fc79
12. máj 2026

Neviem ci je to nejaka speci sikovnost.Proste si to zapamatala.Syn si 3 rocny zapamatal celu basnicku som sa ucil druhy na Hviezdoslavov Kubin.Ako predskolak sa chyta citat,dopaluje mu co znamena nielen plus a minus ale aj nasobenie tak cca do 15 aj ked s prstami.A mam pocit ze je to uplne normalne vnimave dieta,nic nadstandardne.Skor sa ako rodic zameriavaj na emocnu inteligenciu,spravis pre dieta tym viac.

anonym_58ea98
12. máj 2026
@anonym_5a487d

@anonym_58ea98 natom nie je nič vynimočné 😀😀

@anonym_5a487d 😃😃

anonym_15fefb
12. máj 2026
@anonym_677879

@anonym_autor su deti ktore v 4r citaju knizky cele texty rozpravkove knihy nie leporela, vedia malu nadobilku a v 6r ovladaju matematiku na urovni scitanie odcitanie zlomkov a desatinych cisiel na 2 desatinne miesta do 100 z pamati. To co pises dokazu nadane deti okoklo 2.5r.... Ale chapem kazda by chcela mat doma minimalne einstaina len malokoto si dokaze uvedomit ze mat doma dieta ktore je extremne nadpriemerne nadane nie je vobec jednoduche, toto by ti vedeli porozpravat maminy takych deti (viem o com pisem mam doma 2ks) nijdy som ani jedno z nich cielene neucila citat a pocitat iba som odpivedala na otazky ked prisli...

@anonym_677879 áno, môj najstarší syn ako štvorročný čítal. Ja neviem, kde sa to naučil, pamätám si, že v kuse chodil za mnou s takou detskou abecedou a pýtal sa ma ,aké sú to písmenká. Teraz je už na VS a takého lajdaka len tak človek nestretne, za celý svoj život ide v škole na minimálny výkon, navyše ani čiarku nenapíše. Je pravda, že študuje veľmi náročnú školu, ale aj to fláka. Nič navyše, len tak pláva a využíva svoje IQ. Nie ze by bol motivovaný niečo viac dosiahnuť, viac sa vzdelávať, keď už má takú super hlavu. Takže pozor,aj takto môže dopadnúť talentované dieťa- ako lajdak, ktorý si myslí, že jeho super hlava ho vždy zachráni a nebude sa musieť v živote namáhať.
Tie, čo mate takéto šikovné deti, sledujte ich a motivuje, ja som to neriešila a neskoro som si uvedomila ze moje dieťa je lajdak , (I keď veľmi inteligentný,ale stále lajdák, ktorý na to možno v živote doplatí)

tomcimka
13. máj 2026

Aj môj syn (4r.) veľa veci už vie a ovláda, pretože má fotografickú pamäť. No mňa u neho nič neprekvapuje, lebo sa mu doma pravidelne venujem.

Strana
z3