icon

Kedy sa vaše deti naučili povedať "r"?

27. mar 2026

Dcerka ma 4,5 roka, zatial nevie.

Strana
z2
anonym_82c60c
27. mar 2026

3,5 ročná už vedela, naučila sa v škôlke

belllinka
27. mar 2026

@anonym_autor najvyšší čas riešiť logopéda, nech to stihne kým pôjde do školy

ika02
27. mar 2026

Ahoj, syn až 6 ročný sa naučil. Dovtedy hovoril také francúzske "r".

anonym_b63ac5
27. mar 2026

@anonym_autor jeden v 4r úplne sam v škôlke trénoval, druhý od prvého slova (prvé slovo bola tatra) 🙂

anonym_56a31b
27. mar 2026

Starsi syn skoro. Minule som pozerala video a este nemal ani 3. On ale uz celkovo skoro blabotal a dodnes sa mu usta nezastavia 😂
Mladsi bude mat v maji 6, zatial skusa. Nejde. Ale on ma lahsiu formu verbalnej dyspraxie, cize dufam, ze do 7 rokov to dame (aj s inymi pismenkami) 😊
Urcire by som u vas uz skusila logopeda.

lenka_da
27. mar 2026

@anonym_autor moji sa naucili medzi 6-7 rokom.
Najskor sme chodili k logopedicke, ktora ma presviedcala, ze to maju vediet uz v 4 rokoch.
Potom sme natrafili na "staru skolu" a ta mi povedala, ze to je priserna hlupost, ze takto tlacia na deti, po fyzickej a mentalnej stranke maju cas az do 7. roku. Naucila ich to hravou formou. Nic nezameskali, oneskorene "R" sa na nich nijako nepodpisalo.

anonym_a66b49
27. mar 2026

Môj syn mal 4. Chodili sme na logo, pretože takmer všetky hlásky vyslovoval zle. Keď sme sa učili Č,Š,Ž, vyskočilo mu R a odvtedy ho vie 😁 dnes už chodí do školy a sykavky mu stále utekajú. Pri cvičení ich vysloví krásne, v plynulej reči mu uteká jazyk k zubom 🤷‍♀️

maryetta
27. mar 2026

Mam doma 2-rocnu a uz v niektorych slovach povie. Ale syn ako 3-rocny isiel do skolky a uz vedel. Kazdy nabehne svojim tempom.

deedol
27. mar 2026

este ma cas, ale vzhladom na cakacky u logopedov minimalne u nas mozes zacat nejakeho hladat. my sme cakali pol roka, zacal tam chodit ako 5,5r, mal problem s L a R. L sa naucil po jednom sedeni a R po dalsich 2, ale boli sme tam potom este tusim 3x (spolu 6-7x). cele to trvalo (s prestavkami kvoli chorobam) zhruba pol roka, takze mal 6 aj nejaky ten mesiac, ked uz vedel pouzivat aj v reci. bolo fajn, ze pred skolou to uz mal "vybavene".
inak prvy trik bol rychlo opakovat TD-TD, idealne poleziacky.

zuzacka16
27. mar 2026

3 ročná už vedela..nijak špeciálne som ju to nemusela učiť našťastie..

anonym_ad112d
27. mar 2026

V den 5tich narodenin povedal prvykrat R.

mimimoje
27. mar 2026

Syn mal 2 roky a pár mesiacov, dcéra až v škole, takmer 7 rokov mala, s ňou sme chodili od 4 r. k logopedičke.

7miriam77
27. mar 2026

Moja dcérka v cca 4 rokoch, prišla som pre ňu do škôlky a zrazu to vedela 😅💪👍

terezmaria
27. mar 2026

No u nás syn až okolo 4 či 5 roka. Pamätám si že povedal gepard🙂)

yoxinka
27. mar 2026

Dve deti 6 ročné, jedno 5 ročné. So všetkými som chodila na logopédiu od cca 4,5 roka. Niekde sme riešili iba r, niekde aj iné hlásky. Kamoška logopédka odporúča v 4 rokoch začať riešiť logo, ak nemá dieťa správnu výslovnosť. Vzhľadom na súčasné čakačky by som sa na tvojom mieste po nejakej logopédiu pomaly obzerala. Radšej mať termín a zrušiť ho (v prípade, že to r začne hovoriť) ako riešiť v prvom ročníku logopédiu.

dankabetka
27. mar 2026

ahoj, mam 2 synov, jeden zacal hovorit v dvoch rokoch uplne vsetko a vo vetach a cisto ( to bol akoby velmi dopredu, aj podla pediatricky) a hovori vela a stale doteraz 😝 uz ma 10 rokov,
druhy bol opacny, vela nenahovoril, vo vetach zacal az okolo 5 roku a aj to velmi suslal, nevedel povedat nic cisto, nikto okrem mna mu nerozumel, od 5 rokov sme riesili logopedicku, zacinali sme pismenkamI ď, ť, ň, ľ to sme sa trapili celkom dlho (cca cez polroka kazdy den sme trenovali bez pardonu a aj tak mu to neslo) , v 5,5 roku nam pridala pismenka č,š,ž ....a potom sme mali nastupit na prismeko r, mne sa zda ale, ze v cca 6 rokoch mu to zacalo naskakovat akoby cele samo , odrazu mu slo aj ď, ť, ň, ľ aj č,š,ž aj R. Ked ho logopedicka pocula ( s odstupom 2 tyzdnou, vzdy sme mali termin 1x za 2 tyzdne) , tak gulala ocami, ze ako to mohol tak zvladnut a poskocit, este nam nechala jednu kontrolu po naskoceni pismenok a potom usudila, ze staci a syn rozprava krasne cisto. K logo sme chodili cca 1 rok , drzim palce 🙂

doriiis
27. mar 2026

Syn ako 4 ročný, dcéra ako 6 rocna

zuzubb007
27. mar 2026

2 ročný syn, dcéra nevedela tak od 3-4 rokov posiela naša doktorka k logopédovi, naučila sa hneď do pol roka potom

nikushka8
27. mar 2026

prva v 3,5roku, druha nevie este v 5,5. Chodime k logo, ze do 6r maju v pohode cas.

biba_18
27. mar 2026

môj to dodnes nevie, vždy ho hovorí francúzsky... chodil aj na logopediu, nemalo to zmysel pre neho tak prestal - jemu to nevadilo nikdy, ani neskôr keď bol starší...

kikavadi
27. mar 2026

Dcérka ani si nepamätám,že by R nerozprávala, od malinka rozpráva veľmi pekne. Syn mal vyše 5,5 roka, od 4 rokov sme s ním navštevovali logopediu každý mesiac, ale on mal problém s viacerými pismenami - sykavkami a to R. Logopedicka mu pomohla a samozrejme denne trénoval aj doma.

anonym_3ab0c3
27. mar 2026

Moja bude mat teraz 8 , chodíme k logopeedovi od 3 rokov , a stále to nevie vysloviť.... tiež sa snaží ale nejde jej to, dr mi povedala nech na to netlačím že sa to naučí sama. Takže tak

aperolcek
27. mar 2026

Ja som sa naučila r ako štvorročná po dlhom trápení. Babka ma to učila a už strácala nervy so mnou. Doteraz si pamätám ten nátlak. Neodporúčam ísť touto cestou. Držím palce. ❤️

beronsche
27. mar 2026

@anonym_autor fakt, že víkend pred tým, ako v 1.rocniku preberali písmeno R...
Ale je pravda, že sme roky chodili k logopedovi.

anonym_620092
27. mar 2026

@anonym_autor syn 2 roky približne, dcéra 2,5 roka

simsalabim
27. mar 2026

Starsia 2- 2,5 roka, mozno aj skor (ludia vzdy s uzasom komentovali, ze uz vie vyslovit R) a mladsia neskor, myslim, ze okolo 3 rokov.

abbies
27. mar 2026

náš syn vedel povedať R skôr, ako sa naučil rozprávať, jedno z prvých slov bolo drrrrrrevo. Dcérka sa naučila sama, ani neviem kedy, nikdy ho nehovorila inak, ako sa má. som veľmi rada, lebo ja by som ich to naučiť nevedela, keďže sama ho nehovorím úplne čisto.

anonym_e99d5e
27. mar 2026

To sa už tak tlači na deti? Nevenujem sa priamo logopedii, a doteraz si pamätám, že keď dieťa nevie povedať R do piatich rokov, bralo sa to stále fyziologicky. Dcerke R občas naskočí, občas nie, má 3 a pol roka a nenapadlo mi to riešiť.

anonym_e0d3ac
27. mar 2026

Až v 8, ale po intenzívních návštěvách logopéda.

guudy
27. mar 2026

Obed deti v 6,5 roku, pocas prveho rocnika ZS.

Strana
z2