icon

Nepáči sa mi postup lekárky, čo mám robiť?

anavila
11. máj 2011

ahojte. Dnes moj malý 16mesačný syn dostal ráno teplotu. Nejako som to neriešila, keďže už to mal v spojení so zubami. Ale včera trocha fúkalo, boli sme vonku a malý sa mi oblial džúsom, tak som si myslela že aj z toho to môže byť. Dala som ho spať doobeda a keď sa zobudil, strašne plakal...telota 39, no zľakla som sa a bežala k doktorke. Pozrela, vraj zapálené hrdlo, ale uvidí čo mu dá, spravila mu CRP (mimochodom musela som zaplatiť 4,50) vyšlo mu nízke (vraj8) a aj tak mu ATB dala, už ani neviem koĽké v poradí za jeho život...aj som sa jej na to spýtala že prečo mu dáva ATB -penbene a ona že to už zajtra by mu mohla vyskočiť hodnota, že ona to vidí ako začínajúcu angínu. No chápete to???na čo mu potom brala krv z prsta a robila ten test??? ja už ničomu nerozumiem...inak neviete ako to je s podaním diazepamu? dala som mu polku o 16.00 a teraz o osmej ešte asi štvťku...hneď zaspal...davala som mu zábaly, vkuse mi spí..cez deň mal 40 teplotu..mám taký strach...a nervy na doktorku, čo si o tom myslíte???

Strana
z2
zuzanocka11
11. máj 2011

Ahoj,nám sa stalo podobné,a na druhý den mal malý CRP 53 (isla som k dr a prinútila -skoro doslova -ju aby zopakovala odber,a mala som pravdu. a az vtedy som nasadila atb.malý mal hnisavú angínu,také teploty mal 3 dni,skoro som sa vtedy s prepácením pototo...takze viem co prezívas.
diazepam dávaj podla predpisu,kým má také teploty okolo 40, nám zabrali aj Panadol cípky a sirup, a homeopatické cípky Vyburcol-po nich pekne zaspal,ukludnil sa. a vela tekutín mu dávaj, nechaj ho spinkat,iba ho prezlec vzdy do suchého,sleduj ho.más pred sebou dlhú noc,takze sa nenervuj,nepomoze ti to.a to ze malý spí,je podla mna normálne.a diazepam mu uz teraz nedávaj,neze ho predávkujes. pozri,po kolkých hodinách moze dostat dalsiu dávku.a inak my máme tiez takú 😵 doktorku,obcas mám chut jej zavakovat. asi ju vymeníme....
takze klud,drz sa,uvidís,do rána sa to zlepsí.drzím palce 🙂

babulina
12. máj 2011

ak nemas doveru v lekarke, tak ju radsej zmen, najdi si inu a zober kartu, nebudes mat nikdy klud ci detom naordinovala spravne lieky alebo ci dodrzala dobry postup
a prepac diazeapan sa mi zda prehnany, nasa starsia mava velmi casto teploty okolo 40 a nikdy som po nom nesiahla, radsej striedat paralen s nurofenom po troch hodinach, ak nepomohaju zabaly alebo sprcha, ale tot iba moj nazor

karmelka77
12. máj 2011

@anavila ja by som zmenila lekarku ked jej neveris, ja som to tiez spravila nedavno...a nakoniec sa mi potvrdilo ze som dobre spravila,lebo urcite veci prehanala a urcite podcenila, alebo vobec nezistila. Najhorsia je strata dovery voci doktorovi...co sa tyka diazepamu, je dobre ho dat pri teplote nad 39, ja som ho pouzila 1 x ked sme mali 39,1, napriek tomu ze som kazde tri hodiny striedala panadol s nurofenom, bolo to potrebne. Mam kamosku ktorej mala dostala ako malicka ferbilne krce a doteraz ma z toho nasledky...takze by som to neriskovala, aj ked kazde dieta je ine a inak tie teploty znasa...u nas je to tak ze cim vyssia teplota tym lepsia nalada🙂) a pri zvysenej umierame🙂)) tak drzim palce, aby nakoniec tie atb neboli zbytocne a aby si sa spravne rozhodla.

micka21
12. máj 2011

ja si myslím, že Dr. postupovala správne, nie som síce lekár, ale myslím, že doktori zbadajú začínajúcu angínu na prvý pohľad - neraz sa mi to potvrdilo... a s tou hodnotou CRP je to naozaj veľmi premenlivá hodnota, ktorá sa vie za pár hodín veľmi zvýšiť. Ja by som lekárku nemenila, pokiaľ máš len tieto problémy (lebo možno to máš len tým, že dieťa berie ATB častejšie, ako sa ti páči, čo v konečnom dôsledku nie je vinou lekára, ale možno imunitou dieťatka). Môže sa stať, že ďalší lekár bude postupovať tak isto, a možno ešte horšie. Pouvažuj nad tým, či ti niekedy zle stanovila diagnozu, alebo niečo podstatnejšie... A s rým diazepanom si ma dosť šokovala, ja mám dvoch chlapcov, ktorí mávajú horúčky okolo 39,5, j viac, ale diazepan som nikdy nepoužila, ani som o tom nepočula, podľa mňa je to dosť silný oblbovák aj pre dospelých, nieto ešte pre deti. ... 😖

siu3333
12. máj 2011

@anavila ahoj,,ja som mala uplne iny porblem,,mne vikinko hnackoval ked mal pol roka,,a presne ho trebalo ockovat,,a hovorim dr ze on vela hnackuje,,ze asi neni dobry napad aby ho teraz zaockovala,,mala som pocit,ze mi nevery,,poslala nas na odber vsetko ok,,tak ho zaockovala,,a o den na to mal viki crp 93,,cize nemocka a zisitili salomenlu,,,neviem ani s coho ked mal pol roka a bol dojceni,,ale stihla som zmenit dr,,ona nas poslala na infekcne,,cize tak,,ak mas pocit ze neni ok zmen,,ja nelutujem teaz mame zlatu dr aj ked od nas 26 km,,ale oplati sa stale ist dalej,,tuto staru sme mali 2 km od nas,,,ale bola hrozna,,,,a nehovoriac ze som sa bala aby nemal nejake trvale nassledky,,po ockovani,,,ked bol taki chorucky...

luthien35
12. máj 2011

Súhlasím s mickou21.A tiež nerozumiem,kvôli čomu si nasadila diazepam.Len aby Ti dieťatko spalo?Lebo iný ako utlmujúci účinok nemá.Horúčku Ti nezníži.Na to sú iné lieky.Aj tie sa dávajú až pri horúčke nad 38,5.No a diazepam je naozaj dosť silný aj pre dospeláka,bábätku by som ho určite nedávala ! Aj samotní lekári ho používajú len v krajnom prípade,pri poruchách spánku.Dávaš mu ho úplne zbytočne.

akika722
12. máj 2011

ak máš obavu že dr lieči maleho zle,pripadne meš nejake obavy radšej ju zmeň...
v skratke ti napišem čo sa nam stalo ked mal môj mladši synček 3mesiace...
tak ako male babo viacere deti maju v pusinke biely povlak....od mliečka.aj moj to mal,samozrejme som mu to umyvala,vytierala...no ako som ho kojila prenieslo sa to na mna...mala som zapalene prsniky,čo sa mi už nezdalo...trvalo to mesiac..ten mesiac som sa nachodila a natelefoovala dr.že čo s tym..jej odpoved?praškovy cukor 🙄
/boli to kvasinky/ tak som kupila v lekarni tu fialovu vodičku no ani to nepomahalo...kojenie pre mna bola nočna mora kvôli tej bolesti...
no jeden deň mi niečo nedalo,cely čas som myslela len nato že zmenim dr.prečo???sama neviem.proste to tak prišlo a hned som to aj urobila..a bolo to to najlepšie čo som v živote urobila..
moj starši synček ochorel-školkarske chorôbky,no od neho to chytil aj maly...a hned nato krv v plienke.../maly/
nova dr.robila testy,krv,moč...no nevedeli čo mu je..len že je dieťa premnožene kvasinkami..tak sme brali drahe sirupy/kvasinky mal z toho povlaku čo ta stara dr.mala na haku/vtedy mal 3mesiace...a po obede mi dr vola že okamžity nastup do nemocnice..maly mal silny zapal obličiek ☹
takže som rada že som zmenila dr..keby som tak neurobila maleho dnes ani nemam...vraj keby sa to neliečilo zomrie...takže radšej zneniť ak nemaš dôveru ako cely život lutovať

len.petra
12. máj 2011

diazepam sa podáva pri vysokej teplote ako prevencia proti fibrilným kŕčom

gaby21
12. máj 2011

Dievcata, ma zaraza vasa nevedomost co sa tyka diazepamu, kedze vsetky mate male deticky, mali by ste vediet, ze pri velmi vysokych teplotach sa podava stvrtka na prevenciu proti febrilnym krcom, nie je na tom nic sokujuce, akurat to ze vas o tom vasa pediatricka nepoucila 😒
@luthien35 v pripade vysokej horucky u malych deti nema s poruchami spanku nic spolocne, tak sa o tom informuj u detskej lekarky
@micka21 doporucujem taktiez prestudovat o febrilnych krcoch a o diazepame ako prevencii, velmi zarazajuce,ze si o tom nepocula

koniarova
12. máj 2011

Preboha ženy? Veď si niečo aj naštudujte 😠 . Keď vaše dieťa chytí febrilné kŕče a zmodrie vám v náručí, potom sem napíšte. Som zvedavá, aký bude potom váš názor na diazepam. Neviem, čo z toho robíte stále takú vedu, bože ako keby ste dieťaťu neviem čo podali. 1-2x za rok ho to určite nazabije.

huhusestra
12. máj 2011

Prave som si precitala tuto diskusiu a zaujal ma ten diazepam + febrilne krce pre zaujimavost som si nasla tento clanok kto ma zaujem nech si precita ale najviac ma zaujala veta v casti LIECBA FEBRILNYCH KRCOV : Paušálne preventívne podávanie diazepamu všetkým deťom pri teplote sa neodporúča.

http://www.choredieta.sk/index.php/caste-proble...

zuzanocka11
12. máj 2011

@huhusestra
Jedna vec je podat diazepam a druhá vec je "pausálne preventívne podávat" !!! a je tam jasne napísané,ako sa má podávat diazepam a potom je táto veta,ktorá znamená,ze nedávas opakovane dietatu diazepam( napr. ráno-obed-vecer) ako prevenciu-cize aby si predisla febrilným krcom. mala si opísat celý clánok,lebo takto je to vytrhnuté z kontextu.
nám lekárka doniesla diazepam domov pri prvej návsteve po príchode z pôrodnice a vysvetlila co,preco,kedy. zaráza ma,ze ste tu také,ktoré o tom ani nevedia-to nie je len vasa chyba,ale hlavne vasej lekárky.

annalena
12. máj 2011

diazepam sa preventivne u deti, ktore febrilne krce nemali nepodava. lekar, ktory take nieco odporuca, by si to mal nanovo nastudovat. a nazory na preventivne podavanie diazepamu aj u deti, co uz krce mali, su rozne.
a @zuzanocka11 huhusestra to vobec to vobec nevytrhla z kontextu, v tom clanku je jasne napisane, ako sa ma podavat diazepam PRI krcoch. nie preventivne.

siu3333
12. máj 2011

ja som diazepan este v zivote detom nedala,cize netusim ako sa ma podavat,,,

adelaine
12. máj 2011

....ahojte, neda mi nenapisat, CRP marker poukazuje sice na to , ci je ochorenie virusoveho alebo bakterialneho povodu,
ale moze zo dna na den stupnut...a ked uz tam preukazatelne angina bola, naco preboha cakat?
a co sa tyka diazepamu, ked uz dieta febrilne krce ma, je neskoro horekovat....diazepam sa nedava pausalne,
ale je dobre ho mat ako prvu pomoc v chladnicke, ak teploty sa drzia stale okolo 39 az 40 st. C a nedaju sa zrazit klasickou cestou (rozumej antipyretikami alebo zabalmi na striedacku) treba ho podat podla pokynu lekara..
je mylna predstava ze sa dava preto, aby dieta spalo....moze byt z neho spave, ale je spave hlavne kvoli vysokym teplotam.
a lekarka postupovala spravne., tot vsio.

adriana7
12. máj 2011

@anavila , ty najlepšie poznáš svoje deti, lebo si s nimi stále a keď ti tvoj šiesty zmysel zapne kontrolku a našepká ti, aby si dr. zmenila, tak to tak urob, veď nemáš problém zmeniť banku, leasingovku, keď ti neposkytujú dostatočné služby, tak to nerieš ani v prípade dr.
ad febrilné kŕče, sú ako žena nemenovaného inšpektora z nemenovanej detektívky, všetci o nej hovoria, ale nikto ju nevidel 😀 , zľahčujem, samozrejme, ale febrilné kŕčte vôbec nie sú také časté, ako sa straší, štatistiky lekárskych hlásení sú toho dôkazom
horúčka sa znižuje v prvom rade fyzikálnymi prostriedkami, až potom, ak nezaberú, chemickými, je mi jasné, že ak dám dieťaťu sirup od horúčky a diazepam, je to rýchlejšie ako tráviť čas obkladmi, sprchovaním a pod.
ale treba zvážiť prínosy aj riziká pre dieťatko
...a prosím, nechcem sa do noci hádať so žiadnou extrémistkou, odpovedala som len tebe, držkajte sa

adriana7
12. máj 2011

@anavila , a práve som si vygooglila príbalový leták diazepamu, hrúza, vyvoláva to, čo má potláčať a silne mi to pripomína nežiadúce účinky antikoncepcie, ja by som takýto koktejl tak malému dieťaťu určite nedávala
...vieš, ono je to tak, že ak by sa niektorý z tých pomerne hrozných nežiaducich účinkov prejavil, tak zodpovednosť za to nesieš ty, ak totižto výrobca tieto účinky uvádza, je chránený, lebo ťa upozornil, a ty s lekárkou si mala zvážiť prínos voči rizikám, a v prípade pochybností si mala požiadať lekárku o inú alternatívu
...dávaj si na to pozor, máš krásnu rodinku, ale asi je to aj dosť zaberačka, že?

smarti
12. máj 2011

Nedá mi nezareagovať na niektoré príspevky. Staršia dcéra má práve od soboty hnisavú angínu a konečne dnes sme bez teploty. Od soboty večera do včera rána sme mali vkuse teploty okolo 40. Maximum 40,5, nedeľa a pondelok. Napriek tomu, že sme každé 4 hod. striedali Panadol a Nurofen, zábaly a sprchy, tak teploty neklesali pod 38,8. Dokonca v pondelok večer to bolo tak kritické, že mala 40,5, dali sme Nurofen, neklesalo, tak zábal a kleslo len na 39,8. Mala som z toho hrôzu, tak sme dali ešte aj čípok Panadol ( asi 2,5 hod. po Nurofene ). Nekleslo aj tak. Tak som volala na pohotovosť, kázali nám prísť aj s vecami, že ideme do nemocnice. Kým sme tam prišli, tak teplota klesla na 38 a poslali nás domov s tým, že do rána už nemáme nič dávať (lebo sme jej už dali "konské" dávky), len fyzikálne znižovať teplotu, najlepšie sprchou. Od nedele večera berieme aj Penicilín. Okrem toho som dávala aj Diazepam 3 - 4x denne, keďže máme v rodine skúsenosť s kŕčmi a tie by som nechcela viac zažiť. teplota nám klesla až včera, i keď 2x cez deň sa vyšplhala na 39, ale dalo sa ju zraziť. Dnes sme už úplne bez teploty. Rozprávala som sa aj s ORL dr. a tá mi povedala, že sme postupovali správne, aj keď sme podávali diaz. aj to množstvo liekov na zníženie + zábaly, proste tú teplotu sa treba snažiť znížiť za každú cenu (takže iný názor ako dr. na pohotovosti). Ak sa to nepodarí, tak v nemocnici ju zrazia infúziou cez ľad, to vraj telo určite ochladí. Boli to hrozné 4 dni a noci. Dúfam, že to už pôjde k lepšiemu. Ešte čo sa mi zdá, že nám pomohlo, ak sa už teplota dvíhala ( ale to až v podstate včera, takže už asi začali zaberať atb), tak sme dcéru vyzliekli dohola a prikryli len obliečkou z paplóna, otvorila som okno, proste aby aj izba bola ochladená.

katka888
12. máj 2011

@smarti
ked som bola v anglicku ako aupair a deti mali teploty, tak ich nechali behat len v gatach po dome. ziadne pod perinu v pyzame a potenie. ja iba pisem tuto skusenost ako pikosku.

annalena
12. máj 2011

@smarti diazepam 4x denne "len" kvoli teplote? to snad nie.......

nady
12. máj 2011

Můj malý snáší vysoké horečky dobře ,ani není spavý,nejsem pro srážení za každou cenu ,natož podávání Diazepamu a preventivně.Dítě které trpí na febrilní křeče je dostane totiž klidně i při teplotě do 38 C

anjelicek26
12. máj 2011

@anavila - zacinajuca angina ma aj ine priznaky ako len crp a skuseny lekar to vidi. Hlavne ked je tvoje dieta nachylne na choroby - bohuzial su take deti. CRP 8 je malo na anginu, ale toto cislo moze na dalsi den niekolkonasobne stupnut, treba kontrolny odber aby sa dalo povedat, ci klesa alebo stupa. Ja by som pred podanim antibiotik trvala na kontrolnom odbere nasledujuce rano. A kvoli 4,50 to snad nebude problem 😕

Kedze ma tvoje dieta ale teraz 40 horucku tak by som povedala, ze zdrave asi nebude 😖 Ak ma zapalene hrdlo, tak to bude zacinajuca angina - a cuduj sa svet, ze by ta zla lekarka mala aj pravdu? Ja sa tak divim ludom, co vypustaju "paru" na forach, preco si u lekarky priamo neotvoria usta a povedia, ze sa im to, co im predpisala zda nevhodne ci chcu na potvrdenie diagnozy este ine vysetrenie - ved ide o ich dieta!

Diazepam 16 mesacnemu dietatu 😕 😕 😕 Na co su ine sirupy ci cipky od teploty? Zabaly, obklady, sprcha? Diazepam je ako tu uz niekto pisal prva pomoc PRI febrilnych krcoch a nie na opakovane uzivanie! 40 teplota neznamena automaticky,ze dieta tie krca mat bude! Urcite to nie je prevencia.

zuzanocka11
13. máj 2011

@adelaine
Presne,krátko a výstizne.to som sa snazila vysvetlit aj ja,ale....

zuzanocka11
13. máj 2011

@annalena
precítaj si este raz co som napísala.

huhusestra
13. máj 2011

@zuzanocka11 ja nehovorim ze to je zle alebo dobre podavat diazepam ked sa podava spravne samozrejme ze to dietatku uskodit nemoze inak by to lekarky nedavali. Keby mala moja mala teplotu nad 39 tak by som jej ho mozno tiez dala samozrejme by som sa na to predtym spytala svojej lekarky ci je vhodne to davat jej doverujem. Citala la som viacej clankov o tych krcoch tak teraz neviem ci to je v tomto napisane ze sa nema alebo nemusi podavat diazepam pokial sa este nevyskytli alebo ak ich nikto v rodine nemal. ale to som len citala ja s tým skusenost nemam tak sa nechcem hrat na mudru 😉
Hlavne nech su vsetky deticky zdrave!

zuzanocka11
13. máj 2011

@huhusestra
Tak-tak,nech sú zdravé, a nemusíme riesit dilemu,co im dat a co nie. ja som dala raz malému diazepam,a celú noc som nad ním prebdela,dokonca som donho obcas jemne stuchla,ci je ok 😅 ale lekárka mi vysvetlila,ze jeho organizmus tú stvrt tabletky spracuje lepsie,ako keby naozaj mal dostat krce (mal 40,5 teploty skoro tri dni,obcas klesla na 39,a vraj pri dlho trvajúcich teplotách hrozia tie krce) a dostal by mozno aj vacsie -s prepácením-" svinstvá". my máme dobrú lekárku,verím jej.
takze záver- mamicky ktoré chcú dávat diazepam,nech dajú,ostatné nech nedajú a vybavená vec 🤐
a pre mamicku nespokojnú s lekárkou-pockaj,kým malý bude zdravý,porozmýslaj,co ti na dr vadí,prípadne sa s nou porozprávaj a uvidís.mozno zistís,ze mala pravdu,a ty si na nu mala zbytocne nervy( co chápem,bola si v strese kvoli malému) ale ked jej nedoverujes,tak asi neni o com rozmýslat.

annalena
13. máj 2011

@zuzanocka11 ja som pochopila co si napisala......nemam chut sa tu hadat, preto uz len tolko....febrilne krce sa vyskytuju pri prudkom VZOSTUPE telesnej teploty, ktory vy podanim diazepamu zastihnete len s minimalnou pravdepodobnostou. Bud sa liek poda priskoro (diazepam sa rychlo odburava, jeho ucinok trva prblizne 2-6 hod) a potom je neucinny , alebo sa poda neskoro (nastup ucinku je asi o 10 minut, maximalna koncentracia v krvi je asi o hodinu) a nedosiahne ucinnu koncentraciu v krvi. Ak ma dieta viac dni vysoke teploty, tak nevidim absoludne zmysel v jednorazovom preventivnom podani diazepamu. Odhliadnuc od toho, ze preventivnym zbytocnym podavanim mozete prekryt ine dolezite priznaky choroby 🤐
ale presne tak ako pises, kazda nech sa rozhodne podla svojho najlepsieho vedomia a svedomia 😉
a ak niekto kontroluje diagnozu a terapiu svojho lekara tu na MK, tak asi je nacase ho zmenit 😉

smarti
13. máj 2011

@annalena Keď má dieťa 40,5 teplotu a v rodine je dieťa, ktoré malo febrilné krče, tak by si riskla to, že ich môže dostať? Ja nie, a mám to odkonzultované s viacerými lekármi. Ide o dávku minimálnu, z Diazep. 2 polovicu.

smarti
13. máj 2011

Ešte dodávam k môjmu príspevku, že sme mali CRP 156.

annalena
13. máj 2011

@smarti tak ako niekto vyssie pisal, ak uz niekto v rodine mal febrilne krce, mala by som doma po ruke diazepam, ale preventivne by som ho v ziadnom pripade nepodala. len v pripade krcov.

Strana
z2