icon

Nevychované deti bez hraníc

15. aug 2025

Cim dalej tym viac si všimam že deti nemaju hranice ani slusne chovanie . Vsimam si to na ihriskach , hernickach , kdekolvek …. Vcera na letisku v detskom kutiku …A bavime sa o 7+ . Mam 3 r. syna . V zivote nikdy neudrel dieta ine , poziciava hracky (ano viem nie kazdy poziciava to mi je jasne proste moj pozicia ) , je slusny , ma samozrejme nejaky truc sem tam.. ale . Casto sa mi stava , ze ideme niekde do herni kde je hraciek pre vsetkych dost a len prejde okolo vacsieho decka (7-8r) 98% su to chlapci ktori hned reaguju agresivne typu “vypadni odomna!” Ani sa nesku tu priblizit ! Nic ti nedam - moj syn ani len nenaznaci zeby chcel brat z ruky nieco🙃
Len sa zhaci a ide dalej… potom mu vysvetlujem ze chlapec je len nevychovany. Skor ma ale neudivuje asi samotne take nevystate decko , aj ked uz na prvy pohlad su to taki fagani , ale ich matky ktore vobec nepovedia nic svojmu nevystatemu agresivnemu dietatu ale sa usmieva a pozera . Myslim ze uz ten rozum by tam aky taky mal byt v 7-8 rokoch mozno niektori aj viac maju. O drgani a strkani nehovorim . Samozrejme nejdem nic davat do jedneho vreca , z velkej casti stretavame len uzasne deti laskavych chlapcov dievcatka detto ale mna asi len udivuje ze ak niekto ma dieta tak velke ktore sa rozplace v priebehu 5 min 4x hystrericke kriky a ma uz vek druhaka na zš je agresivne a matky to neriesia nijak ze je utocive na malicke deti tak ja neviem . Otecko na mobile a tak …. Smutne

jesenzima
15. aug 2025
@michaelam2

@jesenzima ano a hlavne nezakricat aby nahodou dieta nemalo traumu

@michaelam2 ale prosím ťa 😀 neboj sa, u nás sa kričí dosť, deti traumu nemajú, ale tu ide o kričanie a vyhrážky cudziemu dieťaťu, od ktorého očakávam, že nebude kričať 😉

jesenzima
15. aug 2025

@michaelam2 a ano, čakám opäť, ako to prekrutiš ...

lenkakravcova
15. aug 2025
@spongebob1

@anonym_autor Ty si zvrieskla na cudzie dieta? Dospela osoba, ktora sa ma ovladat...cakas, ze 9 rocny sa bude spravat...v prvom rade treba zacat od seba, v klude hovorit, ked chceme normalnu reakciu od deti. Nekritizuj otecka na mobile, ved nevies, ci nepise firemne maily.

@spongebob1
Akože mala ťuťuli muťuli ? 🙂 "Super" výchova. Dieťa robí niečo zlé a nikto nemá zakročiť?
9 ročné dieťa je dosť veľké na to, aby vedelo, čo sa môže, čo sa patrí a čo sa nesmie!
Otecko nech pracuje v práci a nie na ihrisku po práci. A keď je na otcovskej, nech sa venuje dieťaťu. Ona by na neho nevrieskala ani ho neupozorňovala, keby si na neho dávali pozor jeho vlastní rodičia. Ale keď vlastní rodičia nezakročia, keď ich dieťa ubližuje iným, tak nech sa nečudujú potom, že ich deti sedia na trestnej lavici, alebo im nejaký iniciatívny rodič pri obrane svojho potomka im nakričí na ich dieťa (mali by byť radi, že je to len krik, lebo pri fyzickom násilí voči iným deťom na ihrisku by si niektoré deti zaslúžili po holom..)

lienka192
15. aug 2025

@anonym_autor môj syn 9 ročný, by sa tiež nehral s 3 ročným, to sú už veľkí chalani v tomto veku a ich proste tak malé deti otravujú pri hre. Môj tiež by povedal tomu drobcovi, aby šiel preč, že sa chce hrať sam. Ale zas strkať do niekoho alebo používať slovo vypadni, tak to zas samozrejme nie. A nehovor dopredu, máš 3 ročného, uvidíš o pár rokov keď bude starší, či sa bude chcieť hrať s malými deťmi.

karlamon
15. aug 2025

@anonym_autor ja presne pre toto už chodím na ihriská, kde sú menšie deti.. Naposledy sme šli síce na detské, väčšie deti boli rozložené na šmykľavke, chodíme tam preto, aby sa mi malý zlepšil v motorike (lozenie hore po rebríku, tých kruhoch či čo to je a tak) na dvore to nemáme.. A tiež jak malý liezol hore, chlapec sa zámerne posadil na kraj aby sme sa nezmestili a mrmlal toto snáď nemyslíš vážne, teraz sem určite nejdeš.. Mama dieťaťa sedela kúsok na lavičke, sledovala..ja som teda čakala čo sa bude diať, ani chlapec ani matka nič.. Tak som ho tiež oslovila, ešte začal mrmlat na mňa.. Tak som mu povedala, že je to ihrisko pre malé deti a že pre väčšie je ihrisko hneď vedľa, môže sa ísť hrať tam.. Mňa skôr zaráža, že mamička s telefónom v ruke a kávičkou na lavičke absolútne žiadna reakcia 🫣
Aj moje ani nie 3 ročne dieťa vie, že keď vylezie na šmýkačku a idú za ním deti, ma sa smyknut a pustiť ostatných 🫣 mne to skor príde, že už mami tých väčších detí idú s deťmi von skôr ventilovat seba, jak sa hrať s deťmi.. Samozrejme ako ktoré 🙏

anonym_b7b221
15. aug 2025

@anonym_autor mám 2 ročného syna a 7 ročnú dcéru a prešli sme si podobnými vecami. Ale teda ja začínam od seba. Ak je niekto na moje dieťa nepríjemný, zakročím, ale nejačím na cudzie deti, správam sa k nim ako k ľuďom. Napríklad keby sa stala podobná situácia, slušne! By som mu povedala, že syn sa tu chce hrať, je v poriadku, ak sa nechce hrať s ním, ale v okolí sa môže hrať. Rovnako ak vidím, že dcére je nepríjemné hrať sa s malými deťmi a už si nevie poradiť, slušne poviem dieťaťu, že dcéra sa s menším nechce hrať. Normálne som prišla za deťmi slušne, ak aj syna nechceli pustiť sa šmyknúť, povedala som, že on je na rade a chce sa smýkať. Ešte sa mi nestalo, že by na mňa bolo drzé. Aj keď deti nemajú poriadnych rodičov, správam sa k nim slušne, aby videli, že sa to dá.

karlamon
15. aug 2025
@lienka192

@anonym_autor môj syn 9 ročný, by sa tiež nehral s 3 ročným, to sú už veľkí chalani v tomto veku a ich proste tak malé deti otravujú pri hre. Môj tiež by povedal tomu drobcovi, aby šiel preč, že sa chce hrať sam. Ale zas strkať do niekoho alebo používať slovo vypadni, tak to zas samozrejme nie. A nehovor dopredu, máš 3 ročného, uvidíš o pár rokov keď bude starší, či sa bude chcieť hrať s malými deťmi.

@lienka192 tu podľa mňa nejde o to, že sa nechcú hrať.. Ja tiež malého beriem preč keď vidím, že by sa chcel zapojiť do hry s väčšími deťmi.. Mne tiež vadili pri hre aj moje vlastné sestri 🤣 ale mýlim si, že ak je prítomný rodič, mal by si dieťa aspoň usmerniť a tiež presne jak píšeš, deti by nemali vôbec čo strkať do cudzích deti a používať slová ako vypadni.. Tiež chodíme do herničky kde sú väčšie deti, akonáhle k nim malý príde, pekne povedia, že sa s danou hračkou hrajú teraz oni.. Čo je podľa mňa normálne 👌

tramtada31
15. aug 2025

Vieš, oni sú deti a ty sa sama nevieš ovládnuť, dokonca hodiny, dni, týždne po udalosti, aby si ich nenazvala faganmi, to teda tiež nesvedci o Tvojej emočnej vyspelosti a pozadujes ju po 7 rocnych detoch. Jasne, že najdu sa take deti, ak ich rodičia nezasiahnu, vieš milým slovom zasiahnuť ty. Teba ako cudziu dospelú povazuju za autoritu a daju si povedat a vôbec sa im nemusis vyhrážať, ale vieš na nich naozaj par milými slovami zapôsobiť. Naše deti tiež nemajú úplne striktne hranice, čo je na jednej strane aj zle, na druhej strane si všímam, že napriklad staršie dieťa je stále vesele, ale zároveň je bezprostredne, odvážne, komunikatívne, ohromne empatické voči iným (stretne pána školnika v Kauflande a bezprostredne ho obijme, na ihrisku pomaha malým detom, hra sa s nimi, takze si môžu ich rodičia vydýchnuť a nemusia im robit animatorov, dá sa do reci so susedom, ktorého stretne a podrží mu dvere, minule stala v rade na pokladni (muz bol v druhej, kde sa nedalo platit cashom) a cudziemu panovi rozprávala ako si zarobila peniažky a ide si za ne kúpiť sladkosť a pán jej ju zaplatil, že nech si šetrí peniažky). Síce sme ju neumravnovali, aby bola 100% poslušná, neposkakovala, aby sedela ako 5 penazi, ale celkom sa mi paci, že sme v nej nezabili zivot a veselosť a dnes pozitívne hodnotim, čo z nej vyrástlo, lebo vidim, že sa v zivote nestratí, bude Doma v medziľudských vzťahoch a bude aj vediet pomahat druhym.

kiki68
15. aug 2025

@anonym_autor tu v AT sa mi to stalo iba vo Viedni, kde je to vacsinou mix vsetkeho mozneho a teda aj ta vychova je taka, tu v KTN sa mi toto nestalo, iba raz a to boli turisti, pricom sa tam po nich 5 rodicov pozeralo ako sedia a nechaju ich chlapca robit si co chce. Nakoniec som ho spratala ja, pekne som dorazne vysvetlila mlademu, ze aj ine deti su okolo a mladsie. A bol zrazu pokoj. Dokonca sa jeho matka zdvihla a zacala mu akoze vysvetlovat. Z tych nasich domaci deti som take nestretla nastastie. Vsetko aj ked boli divoke deti, ale rodicia to regulovali. Taketo deti su vysledok rodicov a toho, ze ich proste nevedeli vychovat. Nehovorim, ze sa nesnazili.

natalka13
15. aug 2025

Ja som tiez v pondelok vypenila, v kaviarni.
Plechovkove pitie hucali a to sme boli vonku, stolickami narazali do nasich stoliciek, pritom kludne s nimi mohli ist dalej na lavicky. Keby som tak hucala ja asi by sa ich rodicia divne tvarili.

helenbozka
15. aug 2025

@anonym_autor chyba je už v tých rodičoch.. častokrát sa stretnem s arogantnými a primitívne sa správajú mi rodičmi... A ich deti sú ich kópie. Takže nejakých dohovorov zo strany dospelých sa nedočkáš...🤷🏼‍♀️🤦🏼‍♀️

hederamonstera
15. aug 2025

S nicim takym som sa nestretla. Skor som vzdy fascinovana ako sa deti rozneho veku pekne spolu zgrupia a hraju (to skor u nas v dedine na ulici),

spongebob1
15. aug 2025
@lenkakravcova

@spongebob1
Akože mala ťuťuli muťuli ? 🙂 "Super" výchova. Dieťa robí niečo zlé a nikto nemá zakročiť?
9 ročné dieťa je dosť veľké na to, aby vedelo, čo sa môže, čo sa patrí a čo sa nesmie!
Otecko nech pracuje v práci a nie na ihrisku po práci. A keď je na otcovskej, nech sa venuje dieťaťu. Ona by na neho nevrieskala ani ho neupozorňovala, keby si na neho dávali pozor jeho vlastní rodičia. Ale keď vlastní rodičia nezakročia, keď ich dieťa ubližuje iným, tak nech sa nečudujú potom, že ich deti sedia na trestnej lavici, alebo im nejaký iniciatívny rodič pri obrane svojho potomka im nakričí na ich dieťa (mali by byť radi, že je to len krik, lebo pri fyzickom násilí voči iným deťom na ihrisku by si niektoré deti zaslúžili po holom..)

@lenkakravcova Nemusi tutuli mutuli, ale netreba kricat, aby clovek mal respekt. V prvom rade sme dospeli ludia s urcitymi znalostami spolocenskeho spravania, nemame 7-8-9 rokov.
Nie vsetci pracuju iba 8 hodin v kancelarii. To sa mal pan dotycnej opytat, ci moze napisat mail ci napisat chorej babke, matke?
Nech matka najde synovi primeranych kamaratov a nebude musiet riesit starsie deti, ktore sa s nim nechcu hrat.

michaelam2
15. aug 2025
@jesenzima

@michaelam2 ale prosím ťa 😀 neboj sa, u nás sa kričí dosť, deti traumu nemajú, ale tu ide o kričanie a vyhrážky cudziemu dieťaťu, od ktorého očakávam, že nebude kričať 😉

@jesenzima cize na vlastne deti vrieskat mozem ale na cudzie, ktore robi zle mojmu dietatu, tak na to zakricat nemozem? Myslis si, ze to nevychovane dieta co len tak hulaka po ostatnych ta hned posluchne ked mu pekne budes nieco vysvetlovat?

nikha2809
15. aug 2025
@doriiis

Milujem takéto komenty typu ,,počkaj až budeš mať dieťa v tom veku.Mala som a aktuálne mám.Obe pohlavia.A nikdy také neboli.Samozrejme skúšali hranice,boli miestami drzé alebo robili blbosti,ale nikdy sa nesprávali jak nevychovani fagani.Takze nie,nie je to vekom,ani povahou.Je to len o výchove.Takze ak je decko nevychovany fagan,tak je to jedine chyba rodicov

@doriiis a podla mňa to vôbec nieje o výchove mam 9 ročnú dcéru ktorá sa takto v živote nespravala a 5 ročného ktorý teda menšie deti odháňa.A vychovávam ich rovnako

lenkakravcova
15. aug 2025
@spongebob1

@lenkakravcova Nemusi tutuli mutuli, ale netreba kricat, aby clovek mal respekt. V prvom rade sme dospeli ludia s urcitymi znalostami spolocenskeho spravania, nemame 7-8-9 rokov.
Nie vsetci pracuju iba 8 hodin v kancelarii. To sa mal pan dotycnej opytat, ci moze napisat mail ci napisat chorej babke, matke?
Nech matka najde synovi primeranych kamaratov a nebude musiet riesit starsie deti, ktore sa s nim nechcu hrat.

@anonym_autor Ešte jedna vec čo som si všimla:

Stretla som sa
1.) s deťmi, ktoré rodičia trestajú (alebo im ukazujú dôsledky) napr. zobratím hračky, alebo tým, čo príde keď nepočúvnu, že idú preč z ihriska atď. - tie keď niečo urobia zle, tak cúvnu keď ich rodičia upozornia

2.) s deťmi, ktoré dostanú po zadku, keď niečo zlé urobia - čo pozorujem, tak tiež tie deti cúvnu, keď niečo zlé urobia a rodičia ich upozornia

3.) a s deťmi, ktoré nikto nijako netrestá, - lebo "trest" nemá byť, a všetko sa rešpektuje, lebo sú to len deti - na deti sa nekričí, deťom sa nič nesmie. Pri najhoršom sa im len povie, vysvetlí, že to nemajú robiť, a ide sa ďalej - a čo pozorujem, tak tieto deti majú rodičov totálne ale fakt že totálne na saláme.
"Udrel si kamaráta na ihrisku? Ó, Miško, to sa nerobí, nabudúce to už neurobíš dobre, lebo ho to bolí?" dieťa: "dobre".. o 5 minút neskôr: Miško mláti kýblikom po hlave iné dieťa a smeje sa. A rodič zase dohovára a vysvetľuje.. a dieťa ho má na saláme.

1+2 je podľa mňa OK.
3 nie - Ak rodičia dovolia, aby im deti v tak malom veku skákali po hlave a správali sa ako zvieratká, nemali žiadne hranice čo sa týka toho čo je OK a čo už nie je, tak v puberte to s nimi bude iný prúser...

@spongebob1 v 9 rokoch už dieťa vie, čo je správne a čo nie. Nerob z tých detí hlupákov. Teda vedia to tie deti, ktoré rodičia vychovávajú a netolerujú im ak robia iným zle - tie už vedia toto odlíšiť. Jasné, že tým, kde je to ich rodičom jedno čo ich deti robia, tak tam to tie deti nevedia odlíšiť - ale toto nie je problém tých detí, ale problém tých rodičov. A pri tom kriku by si to aspoň trochu mohli uvedomiť.
A nie, pán nemá pracovať na ihrisku, za tým si stojím. Nech si ide sadnúť doma do izby a venuje sa práci. 2 veci sa robiť naraz nedajú zodpovedne. Buď sa človek venuje práci, alebo deťom vonku. Tam sa môže za 2 min. stať hocičo (od mlátenia sa lopatkou po zlomeniny pri páde z preliezky).

anonym_09494a
15. aug 2025

@anonym_autor tie, ktoré majú tých faganov sú radi, že im nemusia stáť za chrbtom a vybavia si to sami.Ty máš ešte malého, citlivého chlapca tak ho chces brániť.Moj bol taký istý kde bol krik, veľa detí nešiel tam, skôr rozvážny tichší ako hyperaktívne decko.Ale ako píšeš deti sú zle a rodičia ešte horší česť výnimkám.Aj tvoj sa zmení okolo 7-9 r, ale niekedy to hneď vidíš na dieťati či bude bitkár, alebo bude utekať za rodičmi pri krivde, alebo si to vybaví sám.Z môjho pozorovania žiaľ v živote sa majú lepšie ti, čo idú hlava nehlava sám pre seba byť tvrdý a nekompromisný, empatia a cit, slušnosť sa nenosí v dnešnej dobre.Vychovavat deti k slušnosti, pomahaniu je vlastne kontraproduktívne k tomu v akom svete zijeme

anonym_bb75dd
15. aug 2025

Toto isté rozčuľuje aj mňa. U nás na ihrisku chodí partia oteckov a mamičiek popíjajú si pivko a klebetia. Deti ako odtrhnuté z reťaze kľudne sa o niečo natahuju zhadzujú, veci zahadzuju hocikam. A oni nič neriešia úplný ignor. Na tie najmenšie im veľakrát dám pozor ja alebo niekto iny príčetný lebo sa ani nezdvihnu z lavičky. S tým žiaľ neurobíš nič. Dnes si rodičia mýlia láskavú výchovu s výchovou bez hraníc a bez záujmu tzv. rob si čo chceš.. je to pohodlnejšie

lienka.7
15. aug 2025

@anonym_autor no to je ta "moderná" rešpektujúca výchova... toto sú potom dôsledky. Už od mala.

zuzinka888
15. aug 2025

Ano, ty si najlepsia matka na svete. Si lepsia ako my vsetky- prepac ale rada by som sa na tuto temu pobavila ked budes mat ty 8-9 rocne dieta." Milujem ako matky batoliat kritizuju matky pubertakov."- to len tak vseobecne viem ze 8 rocni nie su pubertaci.

anonym_b488fd
15. aug 2025

@anonym_autor Keby si takto zvrieskla na moje dieťa s diagnózou, tak ti zvrieskne naspäť tak silno, že by ti pískalo v ušiach a je možné,že by pobtebe aj niečo hodilo. Ale on po druhých deťoch nevrieska, len je možné že by sa od tvojho miláčika snažil odvrátiť, ak by ho otravoval. Pod otravovaním myslím aj pozeranie sa na moje dieťa pri hre a snahu sa zapojiť. Ak by sa približoval moc a nedajbože chcel hračku, tak je možné, že by ho odstrčil. Nie každé dieťa má rado spoločnosť a treba to vysvetliť aj svojim deťom, že nemajú byť v blízkosti detí. Tie deti o to nestoja.

anonym_bb75dd
15. aug 2025
@anonym_b488fd

@anonym_autor Keby si takto zvrieskla na moje dieťa s diagnózou, tak ti zvrieskne naspäť tak silno, že by ti pískalo v ušiach a je možné,že by pobtebe aj niečo hodilo. Ale on po druhých deťoch nevrieska, len je možné že by sa od tvojho miláčika snažil odvrátiť, ak by ho otravoval. Pod otravovaním myslím aj pozeranie sa na moje dieťa pri hre a snahu sa zapojiť. Ak by sa približoval moc a nedajbože chcel hračku, tak je možné, že by ho odstrčil. Nie každé dieťa má rado spoločnosť a treba to vysvetliť aj svojim deťom, že nemajú byť v blízkosti detí. Tie deti o to nestoja.

@anonym_b488fd tak snáď ako prvé máš upozorniť ty ako matka. Že moje dieťa má diagnózu, môže byť agresívne keď sa naňho niekto pozerá alebo sa chce s ním hrať. To človeka na ihrisku nenapadne že tam do jeho dieťaťa bude strkať iné dieťa a že je asi choré

anonym_b488fd
15. aug 2025
@anonym_bb75dd

@anonym_b488fd tak snáď ako prvé máš upozorniť ty ako matka. Že moje dieťa má diagnózu, môže byť agresívne keď sa naňho niekto pozerá alebo sa chce s ním hrať. To človeka na ihrisku nenapadne že tam do jeho dieťaťa bude strkať iné dieťa a že je asi choré

@anonym_bb75dd Ja nemám čo nikoho upozorňovať vopred.

autor
15. aug 2025
@anonym_bb75dd

Ďakujem mamičky za nazory v podstate ma zaujimal vaš pohľad na vec pripadne rovnako zažitu situaciu/e a vidim že vela z vas aj zažilo pripadne ma nazor ako ja 🌸

@anonym_b488fd určite ani jedno nebolo nijako chore resp silno presilno pochybujem

@anonym_bb75dd suhlasim 👌🏻 rodic ak ma chore dieta je zodpovedny za jeho chovanie a nasledky čo robi a zvažiť kde ho berie.. moj syn ked slusne stoji a zvrieskne niekto z 3 metrov nepozeraj na mna pride a drgne.akoze halo mojko🙌🏻

ked je chory a toto robi treba ist do prirody do lesa atd skor…

anonym_b488fd
15. aug 2025
@anonym_autor

Ďakujem mamičky za nazory v podstate ma zaujimal vaš pohľad na vec pripadne rovnako zažitu situaciu/e a vidim že vela z vas aj zažilo pripadne ma nazor ako ja 🌸

@anonym_b488fd určite ani jedno nebolo nijako chore resp silno presilno pochybujem

@anonym_bb75dd suhlasim 👌🏻 rodic ak ma chore dieta je zodpovedny za jeho chovanie a nasledky čo robi a zvažiť kde ho berie.. moj syn ked slusne stoji a zvrieskne niekto z 3 metrov nepozeraj na mna pride a drgne.akoze halo mojko🙌🏻

ked je chory a toto robi treba ist do prirody do lesa atd skor…

@anonym_autor Ty choď do lesa a tam si vyvreskuj.

1sally12
15. aug 2025

Veru, dnešné deti sú nevychované až hrôza.

anika
15. aug 2025

@anonym_autor vyckaj casu, od dorastie aj tejto fazy;)

jamidea
15. aug 2025

@anonym_autor lebo tato generacia rodicov to takto robi

anonym_a76fe8
16. aug 2025
@anonym_b488fd

@anonym_b488fd tak s takým postihnutým nechoď medzi ľudí 🙄🙄

anonym_7f12a9
16. aug 2025
@anonym_a76fe8

@anonym_b488fd tak s takým postihnutým nechoď medzi ľudí 🙄🙄

@anonym_a76fe8 A co ma sediet doma? Ty ked zacnes byt dementna, tak ta zatvoria v pivnici? Nemozeme byt k odlisnym ludom tolerantnejsi?