icon

Reč 16 mesačného dieťaťa a húpavé pohyby

mirkafi
28. feb 2013

ahojte, pozerala som rozne diskusie, ci nieco podobne ako ma momentlane trapi nenajdem, ale nenasla som. Najde sa tu nejaka maminka - maminky, ktore maju podobny problem s dietatom ako ja s mojou dcerkou? Mam dcerku vo veku 16 mesiacov. Je velmi sikovna - vsetkemu mi rozumie co hovorim a ked jej dam nejaku ulohu, tak ju spravi (napr. odniest plienku do kosa, zobrat si nocnik, priniest mi nejaku vec a podobne). Vsetkemu rozumie a podla tohos a aj sprava, ale ma problem rozpravat. rozprava zakladne veci ako mama, tata, baba, papa (nie vzdy), ham, mnam, haji (ked kocikuje babiku - to len obcas) a tymto jej komunikacia konci. Tieto slova vedela povedat uz ako 14-mesacna a nove slova sa ucit nechce. Napodobnuje este nejake zvieratka (maco, havo, opica, lev), ale to len v pripade, ze ich zbada nahodne v telke. Vela s nou citam, pozeram casopisy detske, hrame sa na zvieratka, s hrackami, motivujem ju k rozpravaniu, ale ziadna odozva. Ona vie krasne gestikulovat a zo spievankova napodobnit vsetky pesnicky sposobom gestikulacie, ale hovorit nie. nepouziva ani nijaku hatlaninu, ked sa hra, tak je vacsinou v tichosti a ked nieco chce, tak na vsetko hovori eeee alebo bmbm a ukazuje prstom. Vsemozne sa snazim ju nejako motivovat k reci a vidim na nej, ze by aj chcela nieco dostat zo seba von, ale nejde jej to. A tu nastava dalsi problem, ked nevie nieco vyjadrit slovne alebo ju nieco trapi, chcela by nieco spravit a nejde jej to, tak sa zacne hupat. nie je to klasicke hupanie sprava dolava alebo spredu dozadu, ale sposobm takym, ze si sadne, vystrie nozky a hybe nozkami do zaby a tym padom vrti panvou, ako keby podsadzala panvu. Rucky ma vtedy v krci a cela je taka nejaka v krci. Rozmyslala som ci to nie je nejaka forma autizmu, ale viaceri ludia mi povedali, ze ona urcite autistka nie je. ma krasny ocny kontakt, miluje deti, hry s nimi, je vesela, kazdu volnu chvilu by behala po vonku, nema nejake stereotypy, ale akonahle ju nieco rozrusi (nejaka nova hracka, s ktoru nevie hned zaobchadzat alebo ak chce nieco povedat a nevie), tak zacne robit tie pohyby. Najskor som si myslela, ze je to nejaky sposob masturbacie, ale zrejme to nebude ono. kedze niekedy to trva aj pol hodinu a niekedy je rozhodena takto aj cely den alebo pol dna. Trva to uz cca 4-5 mesiacov. Bola som s nou na neurologii, kde jej ako 13 mesacnej robili eeg a bolo uplne v poriadku - vylucili epilepsiu alebo ine poruchy a vtedy neurologicka povedala, ze sa jej tvoria hladiny alfa ako 4-rocnemu dietatu a ze je velmi vnimava a aktivna a nevie tu prebytocnu energiu vyjadrit ani chodzou (vtedy este nechodila) a ani slovne (nerozpravala). Ze vraj sa to zlepsi, ked zacne chodit. Na chvilu sa to zlepsilo, ale teraz je to horsie ako predtym, tak neviem. neskusala som este detsku psychologicku, tam som objednana. nemate nahodou takyto problem s detickami aj vy alebo nejaki vasi kamarati/kamaratky? dost ma to znepokojuje a urcite to nie je normalne. Ona ked je velmi stastna - ked vidi deti alebo psikov a nahodou ju mamv kociari, tak to robi aj tam, ked je v stolicke na jedenie a zbada nieco (napriklad reklamu v telke s babatkami, tak od sameho stastia sa zacne vrtiet v panve) - a to jej tv skoro vobec nepustam. raz za cas spievankovo a obcas vecer rozpravku. ale akonahle nieco vidi - v reklame, tak to mame doma ako na tanieri - robi presne pohyby ako v reklame. vie si sama vyzut topanocky na suchy zips, pochopi vsetko co jej poviem, krasne gestikuluje, vie sa hrat, aj ked ju bavi vsetko len par sekund, tancuje, ked hra hudba.. proste sikovnica sikovna, akurat tie pohupy nie su ok. Pekne vsetko papa, s jedenim problem nemame, spanok okolo obeda je ok, ale v noci cista katastrofa - do polnoci sa zobudi aj 4-5 krat s miernym placom a ked ju pohladkam, pridem k nej, tak hned zaspi, ale presne kazdy den okolo 23-24 hod. ju uz musim zobrat do postele, lebo sa dozaduje byt v manzelskej - vlemi place a natahuje ruky a trva to uz minimlane 2 mesiace.. poradte prosim..

Strana
z2
mirkafi
autor
28. feb 2013

..este som zabudla dodat, ze nie je ockovana - po druhej hexa vakcine som s ockovanim skoncila pretoze bola hospitalizovana pre dusivy kasel, ktory podla mna suvisiel s vakcinaciou. Potvrdila mi to aj pneumologicka, ale na papier to nikto neda, takze asi tak. poslednu vakcinu dostala 1.8. ako 9-mesacna..

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
lubina
28. feb 2013

ak je velmi sikovna a nevie sa este vyjadrovat, tak sa snazi cosi vyjadrit aj touto formou, ale podla mna 16 mes. dieta este nemusi hovorit. Moja starsia mala dva roky ked zacala hovorit, ze sme jej aj rozumeli. Mladsia zasa nemala ani rok a uz krasne komunikovala vo vetach.Podla mna kazde dieta je ine a aj kazda mamina je ina. Mozno je dobre sa poradit, ale zasa netreba hladat nieco, co ani nie je. Uvidis co ti povie psycholog, ale podla mna je tvoja dcerka rozumne dietatko, mozno aj sikovnejsie ako rovesnici a preto sa chce nejako vyjadrit, no este nerozprava, tak sa snazi takto......urcite to bude v poriadku 🙂

cerez
28. feb 2013

Mám o mesiac staršieho syna a čo sa týka rečového prejavu je na tom rovnako ako tvoja dcérka. Veľa rozumie, ale nevie to povedať. To je v poriadku. Vývoj dieťaťa sa strieda telesný a mentálny. Raz je fáza rastu, druhý raz sa zas nabaľuje vedomostná stránka. Momentálne je dcérka v období, keď nasáva do seba všetky informácie, podnety, doslova ako špongia. Jedného dňa zo seba vychrlí slovíčka a budeš prekvapená koľko toho vie. Deti majú svoje zvláštnosti a ak ti dr. povedal, že je po neurologickej stránke ok, tak z toho vyrastie. A možno práve preto, že nevie ešte komunikovať, tak sa to prejavuje takýmto spôsobom.
@mirkafi

zewa11
28. feb 2013

no tak môj 16mes.syn povie mama,tato,Tado-brat,bábo,neni,havo,brmbrm a nejaké zvuky zvierat,ale žeby si doniesol nočník,alebo zaniesol plienku,alebo rozumel mne čo mu hovorím to vôbec nie......tvoja je šikovááá a to húpanie,to neviem...ale možno to prestań riešiť a samo to prejde....

jerino
28. feb 2013

@mirkafi Ahoj prečitala som si tvoj prispevok ,a teda ja niesom žiadna psychologička ,ale moj nazor je že niekedy my maminy hladame chyby na svojich deťoch.Myslim si že je priskoro na to aby si vobec uvažovala o nejakom autizme,pretože deti maju svoju gestikulaciu a robbia niekedy niečo nezvyčajne čo my dospelí nevieme akosi pochopiť. myslim si že sa nemusiš znepokojovať podla toho čo píšeš je velmi šikovna . Ty si jej maminka a určite citiš v podvedomí či je všetko v poriadku ,alebo sa to vymyka z nejakeho normalu. Ved uvidiš ak si objeednana na nejake vyšetrenia ,tak chod s nou pre svoj pokoj, no moj nazor na doktorov je taky že niekedy velmi prehanaju v tych svojich tabulkach a čo už musia vedieť a to robiť a tamto robiť atd. Možno tak prejavuje svoju radosť,podla mňa. 🙂

sisaha
28. feb 2013

Neviem, preco niektorí rodicia by boli najradsej, keby ich dieta dokazalo v troch rokoch uz citat, písať, pocitat a uplne najlepsie, keby este aj malo dokonaly slovny prejav... Prestante tie deti pozorovat ako opice v klietke..Kazde dieta sa vyvija nejakym tempom a potrebuje cas. Pohupovanie som videla u kamoskinej dcery pred 10 rokmi. To dieta je uplne normalne..

adela2611
28. feb 2013

Ahoj,ja mám 16mes.chlapčeka,tiež nerozpráva nejako veľa slovíčok -mama,tata,dede,baba,tita/to je sestra Kika/,ham, mnam,papa,hava a najnovšie pú/to ked sa pokaká,a ešte nejaké iné slovíčka ale iba ojedinele.Tiež všetkému rozumie a podá flašu vody,odnesie plenu ,uprace hračky/občas/vie si odopnúť lepkové topánky,a dáva si dolu tepláčky-nohavice-pančušky v čom práve je oblečený.Nehúpe sa ako tvoj dcérenka,ale ked sa mu nedarí tak sa postaví a dupe nôžkami,aby na seba upútal že niečo nieje podla jeho predstáv-vždy mu idem pomôcť-ukázať ako sa daná vec robí,zostane pokojný a o sekundu sa nedarí niečo iné tak dupe znova.A podľa môjho názoru tvoja malinká sa namiesto dupania-húpe.Ja som to konzultovala s lekárkou všetko je v poriadku oni z toho vyrastú.Len sa netreba stresovať.A prejav autizmu to určite nieje-viem o čom hovorím.Mám v združení autistické deti a neboj tvoj prípad to určite neni.Všetko chce svoj čas aj reč aj krútenie.Aešte k tej reči ked bude mať 2,5 roka a stále bude na základných slovách tak potom rieš,dovtedy je to v rámci vývinu.Hlavu hore 🙂

ekinkala
1. mar 2013

@mirkafi ahoj ak podla mna to moze byt sposobene poslednym ockovanim ak to predtym nerobila a potom ta posledna ockovacia latka jej nesadla moj maly ma 2rok 6mes uz blaboce uplne vsetko ale takym sposobom ze ja bol obchod mama kupila keksik isiel bol leja mala tam skolka budem chodit ale akoze inak zacal riez neskoro a ten prejav co robi tvoja mala je zvlastny mne by sa to tiez nezdalo keby to maly robil moze to byt prejav slabeho autizmu ale nadruhej strane to moze byt iba nejaky jej prejav ktory si osvojila a prejavuje tak hnev aj radost ale neviem noooo podla mna to nebude normalne pokial to bude trvat do 2/3 rokov vtedy budes vediet ze nieje uplne v poriadku ona totizto moze byt uplne normalne dieta bez vyditelnych znamok autizmu ktore ani doktory nemusia zbadat lebo je vcelku normalna ale predsa to 1% zo 100 tam moze byt treba ju nejak od toho oducit aby sa jej to v hlavicke nezakodovalo a nebrala to ako normalny prejav potom uz tazko s tym nieco spravis ale vecinou deti z autizmou su velmi sikovne tanecne a hudobne nadane ..............len opakujem podla toho co pises moze mat slaby prejav autizmu

xlucia
1. mar 2013

@mirkafi precitala som si tvoj prispevok viackrat. mas UPLNE NORMALNE DIETA.
NEHLADAJ problemy tam kde nie su. stimulujes ju v reci dobre, ono to pride a ked zacne mliet, uz sa nezastavi , este ta bude hlava boliet 😉
jedine co by som ti poradila, nechaj ju uz od zaspavania spat vo vasej posteli, cca vo veku tvojho dietata sa deticky velmi upinaju na mamu, evidentne to citi ked zaspava, preto sa aj budi kym ju nevezmes k sebe.
proste ju nechaj cele noci pri sebe, uvidis ako sa ukludni.

zuzkat1
1. mar 2013

@mirkafi rec neries este je skoro. Moja ma 3roky a budi sa aj 5x za noc.a to hupanie... Neviem.ale myslim ze psycholog ti moc nepomoze.nejake relevantne diagnostikovanie robia az okolo 3rokov.ten autizmus ti teraz nepotvrdi urcite.na to je mala.autizmus ma vela foriem.mnohi autisti maju vysoke ip. Nehovorim ze je autistka.to mimo temy.ale ocny kontakt a sikovnost nie su kriteria na vylucenie autizmu.

zuzkat1
1. mar 2013

@zuzkat1 oprava:vysoke iq

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
reanda
1. mar 2013

tak ja sa tiez pripojim k tomu, ze mas uplne normalne dieta, netreba nic riesit.. bud v pohode, netlac na nu, nechci od nej nieco, k comu zatial sama nedospela - rozpravanie a az sa uvolnis ty, uvolni sa aj ona a nebude sa mozno tolko "hupat" 🙂
moja sestnastmesacna nehovori nic 🙂 a tiez ma svoje "pohyby", ked je nervozna alebo moc unavena alebo z niecoho rozrusena, nic zle na tom nie je

zuzkat1
1. mar 2013

@tanapeta to mas odkial ze autista tomu nerozumie?

zuzkat1
1. mar 2013

@reanda musim suhlasit s tym ze tie pohyby moze mat kvoli vysokym narokom.
@mirkafi

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
zuzkat1
1. mar 2013

@tanapeta no lebo to podla mna neplati pre kazdeho

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
zuzkat1
1. mar 2013

@tanapeta 16 mes.nie. ale videla som autistov ktori boli aj do 12 a viac rokov na beznej zs lebo sa v podstate nevymykali norme nejak extremne.tak si nemylim ze nechapali ako mali jednoduche prikazy.

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
zuzkat1
1. mar 2013

@tanapeta ano.ale ti hovorim ze rodicia tych deti nemali ani tusenie ze nieco nie je ok ked mali deti 1,2,3 atd rokov lebo vsetko bolo v norme.ja ale nevravim ze tato mala je autistka.to sa tak skoro a najma po par vetach ani neda.

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
tanapeta
Autor odpoveď zmazal
zuzkat1
1. mar 2013

@tanapeta ano su aj take.ale su aj take co sa do autistickych zariadeni dostanu az v puberte.uchm na zs pre ziakov s autizmom a mame deti co sa k nam dostali ako 7maci z beznych skol a skolok. Rodicia nic nevedeli dovtedy.

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
zuzkat1
1. mar 2013

@tanapeta presne.tato tema je o inom 😉

rose1988
1. mar 2013

rec by som tiez neriesila este ma dosť casu hlavne ze ti uz co to povie, to ze rozumie je dobre podla mojich informácií a to mi povedala aj psychologicka autistitcké dieťa nikdy nespravý to čo od neho chcu. Ked ma pekný ocný kontakt to je tiež dobré, to hupanie neviem, no pozorujem uz deti nejaku tu dobu. Ja mam totiz 20 mesacne dieta a tiez sa mi zda dakedý zvlastná tak som ju uz zvala z vlastnej iniciativy aj ku psych., ktorý mi povedal ze je ok. no co ti chcem povedat je ze pozorujem spravanie iných deti a vela krat sa mi zda ze su deti divne takze podla mojej diagnostiky by bolo kazde druhe dieta autista 🙂, hovorim ti tým ze deti su zvlastne 🙂. No ak ti to nerobi problem zajdi ku psychologovi a porad sa s nim. Citala som na ceských a na madarských strankach o autizme presnejsie som si aj pozerala odborné videa na youtube lebo samozrejme nase uzasne Slovensko sa takým niecim vobec nezaobera a dozvedela som sa ze autizmus je treba zistit do 2 rokov a vtedy sa s nim da co to robit v 3 rokov je pomoerne pozde to len u nas sa vysmieva mamickam a posielju ich domov nech pridu o 2 roky a my ich samozrejme pocovneme lebo nasi lekari su ty najlepsi odbornici vsak?. Pocuj ak mas pochyby tak ju zober k tolkým odbornikom az ta nepresvadcia ze je naozaj v poriadku ja som to spravila tak. Nakoniec vyslo najavo ze bude mat ADHD no este stale sleduje svoju dceru aby mi nieco neuslo. Cisto z mojho laickeho pohladu mi pride tvoja dcera naprosto v poriadku a to hupanie skus vypatrat co to moze byt mozno to bude len zlozvyk no kým to nezistis co to je sa zcvoknes.

rose1988
1. mar 2013

@zuzkat1 k tomu len tolko ze vyse 50 % autistov je retardovaných takze si myslim ze vysoke iq bude znamenat skor ze ma vysoke iq a ze bude mudre mozno trocha zvlastne ale nie autistické. Ked uz tak aspergerov syndrom co tiez nie je vyhra no lepsie ako PAS

zuzkat1
1. mar 2013

@rose1988 aspergerov syndrom je forma autizmu.

Strana
z2