V koľkých mesiacoch začali opakovať vaše deti slová po vás?
ahojte, mam 21 mes. synceka, ktory po mne neopakuje slova...vie par slovicok, potom hovori svojou hatlaninou a na ostatne hmka....ked sa ho spytam, tak neodpovie, ale ukaze, doniesie, atd..rozumie uplne vsetkemu...mali ste podobne dietatko? a v kolkych mesiacoch zacalo po vas opakovat slovicka? dakujem za vase odpovede.
@zivika viem len to čo nám káže logopedička, pri každej hre treba byť stále pre ním aby sledoval aj moje ústa, keď mu podávam hračku alebo predmet treba si ho aj priložiť pri ústa a pomenovať ho tak aby vnímal aj hračku aj ústa, a treba sa sním rozprávať max. dvojslovne nie ako s dospelým, čiže daj hračku, nechcem hračkuj, to bolí, je zima,, proste krátke vety. A treba všetko komentovať čo robím aj čo robí on, a formulovať to aj tak ako by to mal on povedať. Napr. chce dudel, chceš dudel, (on áno), dáme dudu, Lukáško má dudu, atď.
@berryvajt chodíme do Nitry na klokočinu
@palinkovamaminka ja musim suhlasit s @157misicka. Chlapci nie su pomalsi. Poznam vela chlapcov ktori hovorili skor nez moja mala. Kazde dieta je ine. Nie je to tak ze chlapec vs. dievca.ale dieta vs. dieta. Mam pocit ze to rodicia si to tak radi vysvetluju ze neva ked to alebo ono ved je to chlapec.
@luisiana12 mam kamosku ktorej maly v 3 rokoch hovoril len par slov a normalne to dobehol.
P.S.: aj ona rada hovorila ze neva je to chlapec.
@monika15 o to viac by som sla v tych 3r k logopedovi, mozno ked svokra a jej mama budu pocut, co povedal logoped-odbornik, tak si skor daju povedat. aj ti poradia, ako to je s tou recou v tychto viacjazycnych rodinach
@zuzkat1
@157misicka ja tie zmeny asi vnimam tak intenzivnejsie preto, ze ja mam "typickeho chlapceka" 😀 ale to je uz naozaj ina tema 🙂
@palinkovamaminka oni to uz poculi od lekara nasho ze to je dovod, lenze vies ;) oni vedia viacej.....
no nas Sebik ma 7 mesiacov , take tie normalne hlasky akurat vydava ale uz asi mesiac otvara usta ako ryba , len tak na prazdno ako by rozpraval len bez zvukov
@lenka91611 toto je skor tema pre deti, ktore zacinaju opakovat slova a nie dzavotat 😉
môj syn začal až teraz opakovať po mne slová, ale nie je to až tak presne zopakované, ale snaží sa....a má 1,5 roka....a prýkrát povedal mama, keď mal rok...takže neskoro začal opakovať slová.....ale myslím, že to je jedno....každý je v ničom inom šikovný....on zasa začal skoro chodiť v 11 mesiacoch už behal super.....
no zaujimave, ci je ozaj suvis medzi tym kedy zacnu deti chodit same a kedy zacnu rozpravat, lebo ten nas zacal chodit za ruky sice ako 11 mesacny ale uplne sam bez pomoci az v 15 mesiacoch behal, tak je mozne, ze aj preto ma neskorsi nastup reci...
a mozno je to aj ockovanim, ktore mal v 12. a 15. mesiaci, mozno aj to sa podpisalo pod to, ze este nerozprava...vase deticky su ockovane?
@luisiana12 pridaj sa do tejto temy tu sa riesi takyto problem https://www.modrykonik.sk/forum/podpora-dietata-v-rozvoji/syncek-ma-2-roky-a-8-mesiacov-a-nerozprava/
inak dnesne deti su tak presytene hlukom okolo seba - tv, cd, pesticky rozpravky, rodicia aktivity ze sa im moc nechce rozpravat sak sa dohovoria svojou hatlaninou takze treba komunikovat s dietatom osobne - proste rozvijat jeho rec komunikaciou nie len ked nico chceme
@kacena4 dakujem za tip,pozerala som uz tu temu,len ide o to, ze moj maly ma 21. mesiacov, t.j. nema ani dva roky. tam su mamicky co maju o rok starsie deticky...mna zaujima prave tato tema, ktoru som zalozila a celkom sa aj rozbehla, za co vsetkym mamickam co prispeli a este prispeju dakujem.. 🙂
@luisiana12 OK, JA LEn ze si polozila otazku na ktoru ti daju odpoved aj maminy z tej temy 😉 moja dcerka ma 2,5 a len tento mesiac zacala opakovat po nas slova ale dospeli sme k tomu na zaklade rad logopedicky
Ahoj, moj syn zacal relativne skoro opakovat, ale synovcek mal v novembri 2 roky a zacina az teraz opakovat. Predtym to tiez vedel a dokazal ako sme sem-tam videli len nejak sa mu nechcelo. Dnes uz blabotal odusu
Nasa mala ma 31 mesiacov...nezopakuje absolutne nic...ale rozprava krasne..zacala neskor a ssytemom ako spongia vsetko nasava a potom pri vhodnej prilezitosti pouzije..niekedy fakt prekvapi hlaskou... Napr..minule som nieco pripalila mala na mna krutiac hlavickou oooo jezis malja co ty lobis?..pri tom take vyrazy doma nepouzivame
chodit zacala na rok a ockovana n 15 mes nie je..neviem ci to ma suvis..
@kacena4 dakujem, pozriem este tu temu a mohla by si mi ty poradit prosim ta, ake rady vam dala ta logopedicka? bola by som ti naozaj velmi povdacna za kazdu radu.. 🙂
kupit puzzle 2 zlozkove - v tescu ich predavaju ako "aktivity neviem co" na jednej strane stol na druhej stolicka a rozpravat toto je stol. pod stolom ku stolu patri stolicka. je modrej farby kto sedi na stolicke? lucinka??? ano??? kefka- pasta - kto si vecer umyva zubky s kefou lucinka??? da si aj pastu. na kefku si dame pastu??n auto - garaz ... a takto podobne co si pochyti jej jej podstata nasa zacina rozpravat podla tohto pekne uplne milovymi krokami a kazdy vyznam ma len jedno slovo nie pes psik havino ale len jedno ak to baude havo tak len a vzdy havo, ak sa jej paci haha nech je to haha my mame napr. auto - meme ale ked to pouzije viem ze je to auto 😉
@kacena4 super, dakujem za rady, tak nejako sa aj s malym rozpravam uz velmi dlho, snazim sa slovicka opakovat a co najednoduchsie,lebo som sa s nim asi zlozito bavila doteraz......a kolko ma tvoja mala rokov, lebo vidim ze mas viac deticiek, ci to si mala niektore ako profesionalny rodic doma ci ako pestun?
@luisiana12 tu "nehovoriacu" mam 2,5 rocnu a tie deticky s datumami su profi deti, takze casom odchadzaju a prichadzaju nove 😉 😉
@kacena4 aj som si myslela, ze si profesionalna mamina podla tych datumov pri detickach, od do...a asi ti je za nimi velmi smutno, ked odidu, jaj to by som asi ja nezvladla....klobuk dole pred tebou, musis byt skvely clovek a pozeram ze aj buduca mamina,tak vela stastia... 🙂
@luisiana12 moj zacal opakovat par dni po 2-ych narodkach,odvtedy opakuje stale a vsetko,po jednom slove,par krat po dvoch slovach napr.toci sa...teraz ma 2roky a 3mes. 😉
@luisiana12 moj nie je ockovany...,u chlapcov neskor dozrieva nervova sustava 😉 ,takze aj ta rec sa moze o nieco neskor posunut u chlapcoch ako u dievcat,ale kazdopadne v obdobi styroch rokov recove centrum dozrieva,a potom sa uz tazsie naprava a rozvija
no nasa mala zacla asi pred 1-2 mesiacmi - teda na prelome 21 a 22 mesiaca, je to super 🙂 strasna sranda, niekedy ked to nevie povedat si vytvori vlastne slovicko.. cicuc je napr. cencul, atd
@hradnapani pekný de prajem chcem sa opytat aj keď je to už dávno v akom veku sa to u syna ustálilo, máme niečo podobné doma a ma 2,7 roka
@majuska4401 musela som si precitat diskusiu ze co som tu vlastne prispela, to bolo uz davno veru. Podrobnosti si uz nepamatam, ale medzi 3-4 rokom sme zacali chodit k logopedke kvoli oneskorenemu vyvinu reci (inak toto ma aj moj druhy syn), po nastupe do skolky sa to zacalo rapidne zlepsovat. Je z neho normalny chlapec, len v tych prvych rokoch si daval v podstate so vsetkym nacas, nikam sa neponahlal, ale vsetko dobehol 🙂

@dai my pozname vela deti s ktorymi to mozem porovnat a keby tu mam pisat co v akom mesiaci vedelo moje dieta chlapcek a co vedia ine deti..tak by som zase bola chvalenkarka..takze si to necham pre seba..no nikdy sa nebudem o svojom synovi vyjadrovat ako o pomalom lebo nato nemam dovod 😉 no skor radte mamicke co ziadala o radu