Výchova detí a vysoké sebavedomie
Ako ľudia vychovajú z deti nadmerne sebavedomych, absolútne nekritickych, bez sebareflexie, nenormálne zaľúbených do seba? Je to vidieť skôr u tých s nižšou inteligenciou v celej rodine? Alebo len do nemoty chválili? Veď v minulosti boli ľudia podľa mňa viac kritizovaní aj od rodičov. Alebo ženy chvália ich muži? Mne hlava neberie, keď sa napr ozaj obtlsla škaredá žena nosí ako pavica…keď niekto ma deti za polobohov. Ja naopak pochadzam z rodiny, kde kritika je základ výchovy, pochvala žiadna..čiže viem, ako sa sebavedomie zrazí.
@anonym_autor častokrát to nie je sebavedomie ale vysoké ego s nízkym sebavedomím. Stáva sa to aj v priemerných rodinách strednej triedy, aj vo vyššej a aj v chudobe.
@anonym_autor som pri sebe a nosím sa ako pavica. A čo ako ? Pozrite sa do sveta ... Také sexbomby ako Beyoncé či Megan Fox muži podviedli. Nie všetko je o váhe....
@anonym_autor ale toto čo popisuješ nie je zdravé sebavedomie. Veľmi často sa za takýmto správaním skrýva neistota, strach a žiadna sebahodnota. A keď príde na lámanie chleba, taký človek zakopáva v živote a zlomí sa.
@anonym_autor častokrát to nie je sebavedomie ale vysoké ego s nízkym sebavedomím. Stáva sa to aj v priemerných rodinách strednej triedy, aj vo vyššej a aj v chudobe.
@a0 pravda. Ja vysoké ego s nízkym sebavedomím vnímam na ľuďoch, ktorí vyšli z chudoby, hroznej rodiny, chodili hladné, špinavé, ich mama pomočená vo vchode, tatko naložený v destiláte denno denne tiež. Mnohokrát sme tým deťom pomohli, uchýlili. Dnes ako dospelí podnikatelia, ktorí sa dostali zo 💩 keď idú okolo pohŕdavo ťa obídu, ešte s úškrnom. Zabudol vôl, že teľaťom bol? Ok, nikto sa mi a mojej mame nemusí klaňať a ďakovať 100 rokov, viem že majú v sebe zranenia, hanbia sa za minulosť...Skrývajú to za"sebavedomie" Väčšinou deti z harmonických rodín a kde bol dostatok toto nerobia. Netrpia tým komplexom.
@anonym_autor ale toto čo popisuješ nie je zdravé sebavedomie. Veľmi často sa za takýmto správaním skrýva neistota, strach a žiadna sebahodnota. A keď príde na lámanie chleba, taký človek zakopáva v živote a zlomí sa.
@jamimo Práveže viem, že to nie je zdravé sebavedomie. Je prehnane a neviem, kde sa to v ľuďoch berie.
Ono takíto ľudia majú skôr problém sami so sebou ... preto sú prehnane sebavedomí ... jednoducho tak chránia to svoje vnútorné zraniteľné JA.
@anonym_autor Povedala by som, že také okaté prehnané sebavedomie je v skutočnosti často póza na ukrytie nízkeho sebavedomia. Ale že sa plnšia žena nesie ako pávica, to mi nepripadá ako práve príklad tohto. Ja som kedysi bývala dosť plnšia - 172cm/80kg - a vôbec mi moja postava nevadila, bola som s ňou proste spokojná. Ako by som mala chodiť, zhrbená, v neforemnom vreci a najlepšie len večer, keď nikto nič nevidí? Normálne som spokojne chodila po svete. U mňa bol tento moj postoj k vlastnému telu výsledkom toho, že v puberte som trpela extrémnym ekzémom po celom tele a bola som z toho strašne nešťastná. Nejako mi nezostala kapacita zaoberať sa tým, aký mám nos, stehná, zadok, váhu. Keď to po najhoršej hormonálnej búrke ustúpilo, ja som bola za každú časť tela vďacná, že vyzerá zdravo a bola som so všetkým spokojná.
@a0 pravda. Ja vysoké ego s nízkym sebavedomím vnímam na ľuďoch, ktorí vyšli z chudoby, hroznej rodiny, chodili hladné, špinavé, ich mama pomočená vo vchode, tatko naložený v destiláte denno denne tiež. Mnohokrát sme tým deťom pomohli, uchýlili. Dnes ako dospelí podnikatelia, ktorí sa dostali zo 💩 keď idú okolo pohŕdavo ťa obídu, ešte s úškrnom. Zabudol vôl, že teľaťom bol? Ok, nikto sa mi a mojej mame nemusí klaňať a ďakovať 100 rokov, viem že majú v sebe zranenia, hanbia sa za minulosť...Skrývajú to za"sebavedomie" Väčšinou deti z harmonických rodín a kde bol dostatok toto nerobia. Netrpia tým komplexom.
@jamimo zaujímavé, ja naopak nemám takú skúsenosť, možno preto, že som sa nestretla u takých ľudí s tým, že by sa z nich stali podnikatelia, alebo že by sa im nejako výnimočne darilo. Väčšinou pokračujú v chudobe a hroznom živote ako ich rodičia. Súdiš podľa pár jedincov, ktorých poznáš ale vôbec to tak nefunguje, ani si nemyslím, že automaticky takí ľudia majú prehnane vysoké sebavedomie, skôr naopak.
@anonym_autor
A to sa zena len preto, ze nema sumernu tvar a pekne telo, musi plazit po kanaloch a skryvat sa pred zrakmi vyvolenych? To kde sme?
Mozno si taka zena ceni nieco viac ako krasu, je vzdelana, sikovna, ma dobreho muza a sikovne deti - preco by sa nemala niest ako pavica?
Ty nikdy nevies, co je za tym, pokial toho cloveka nepoznas.
Z toho prispevku tak cisi to tvoje nizke sebavedomie...ved zi a nechaj zit tych ludi, nech su skaredi, tlsti, zarasteni, ...pokial neublizuju tebe a inym.
Ludia mozu mat vysoke IQ aj velke sebavedomie . Pokial nie su arogantni neurazaju druhych je uplne ok ked sa maju radi a su so sebou spokojni. Zbytocne je riesit druhych lepsie je pracovat na sebe.
Je to podla mna taly obramny mechanizmus ...mala som znamu ,ktora bola cely zivot zhadzovana otcom . Co urobila nikdy nenolo nic dobre . A ona sa tvarila ,aka je neomylna,kritiku nezniesla. Druha to iste ,ta mala sice detstvo vseobecne velmi zle .Takze za mna taky ludia skor sami sebe dokazuju ,ze k niecomu stoja ...
@anonym_autor tak z textu vidno z akej rodiny pochadzas, bodyshaming ste asi mali na dennom poriadku ked si na ten vyzor taka zatazena. Vsetko je dvojsecna zbran, zrazali ti doma sebavedomie aby ta zocelili tak s tym mas teraz problem u inych ale aj u seba.
„Ťažkosti sveta spočívajú v tom, že hlúpi sú sebavedomí a inteligentní plní pochybností.“ - tento výrok mi prišiel na rozum. Väčšinou si to prehnané sebavedomie a sebalásku všímam u takých jednoduchších ľudí. Mne je sympatické také prirodzené sebavedomie, keď to vyžaruje z človeka a nepotrebuje to demonštrovať výrazom tváre, obliekaním, chovaním a slovami, ktorými chcú zapôsobiť. Proste charizmatickí ľudia.. ty si stotožnená s takou výchovou, akú si dostala? Ja nie, sama som takú mala a asi nikdy nebudem so sebou dosť spokojná. Pochvala a uistenie sa u nás doma nenašla. Kritika a karhanie na dennom poriadku. Nezávidím tým , čo sú sebavedomí a snáď iba oni vedia prečo, ale tým, čo to majú dobrou výchovou zakorenené a mohli by sa nosiť ako pávy, ale nerobia to , sú príjemní, láskaví a priťahujú okolie svojim vyžarovaním.
@anonym_autor Myslím si, že zdravo sebavedomý človek druhých nerieši, nepotrebuje im nič dokazovať, je spokojný so sebou aj keď zároveň vie, že nie je dokonalý. Pokojne sa môže nosiť ako páv. Ak pri tom nesleduje, či sa niekto pozerá. Ak však robí veci len preto, aby vzbudzoval pozornosť, obdiv, dostával chvály, tak už je to prehnane.
Lenže častokrát my nevieme posúdiť pohnútky toho druhého. Sú to len naše predstavy a domnienky.
A prečo to niekto robí? Zrejme detstvo, nevyrovnanost. Kritika ak je konštruktívna, môže byt v poriadku. Učíme sa na chybách.
@a0 toto je velka pravda.. sebavedomi ludia nie su problem, tych co popisuje su presne ti s velkym egom s pocitom menejcennosti ktoru skryvaju za hrane sebavedomie
@jamimo no, ja takých poznám z každej vrstvy, preto som tam napísala všetky 🙂. Ale áno, často to je jav u tých, čo z riti vyliezli a najviac mám pocit, že sa to deje tým, ktorý majú absenciu rodičov v detstve - akýmkoľvek spôsobom, akoby im chýbala láska a snažili sa niekomu stále niečo dokázať.
Mne osobne sa práveže páči, keď sa žena, ktorá je "pri sebe", nesie ako pávica. Je spokojná sama so sebou, sebavedomá a vie sa obliecť tak, aby to len podčiarklo to, čo žije ❤ ( nie, ja nie som pri sebe a nikdy som nebola, ale takto to vnímam)
A ty mas naozaj pocit, ze vychova, kde je kazdy den na stole kritika, pochvala ziadna a kde sa zraza sebavedomie je ta spravna? A prave ludia pochadzajuci z prostredia ako je vo vasej rodine si v dospelosti casto potrebuju nieco kompenzovat. Pripadne sedia na sedeniach u psychologa a riesia detske traumy. 🤷♀️
Mimochodom zena so zdravym sebavedomim je pre mna velmi pritazliva a neriesim ci ma alebo nema nadvahu. Tento konkretny komentar v tvojom prispevku asi zrkadli tu vychovu vasej rodiny.
to su dva protipoly vychovy- len kritika a na druhej strane prilisne chvalenie , to prve bolo dost typicke pre generaciu vychovavanu pred 89, to druhe zas dnes. treba najst zdravy stred a ten sa hlada, casto prave ti kritizovani v detstve pristupuju vo vychove k prehnanemu chvaleniu deti za kazdy prd z tych vyrastu namastrovani jedinci neschopni sebareflexie.
ale celkovo nase prostredie este z minulosti nie je zalozene na sebavedomi-takom normalnom, musime sa to ucit. sama mam s tym problem
V dnesnom svete? Ked sa do popredia stavaju egoisticke hodnoty a ako ma kazdy robit len to co chce, ako to citi a mysliet v prvom rade na seba a bla bla bla? Tak v tomto svete sa cudujes, ze vyrastaju taki ludia? Mna to teda vobec neprekvapuje.
@jamimo zaujímavé, ja naopak nemám takú skúsenosť, možno preto, že som sa nestretla u takých ľudí s tým, že by sa z nich stali podnikatelia, alebo že by sa im nejako výnimočne darilo. Väčšinou pokračujú v chudobe a hroznom živote ako ich rodičia. Súdiš podľa pár jedincov, ktorých poznáš ale vôbec to tak nefunguje, ani si nemyslím, že automaticky takí ľudia majú prehnane vysoké sebavedomie, skôr naopak.
@anonym_46512c nesúdim. Popísala som jednu zo skúseností a veruže ich mám viac ako cez kopírák. Al si si nevšimla, nikde netvrdím, že to je sebavedomie. Či už prehnané, alebo neprehnané. Je to maska a kompenzácia komplexov z minulosti.
@anonym_autor
A to sa zena len preto, ze nema sumernu tvar a pekne telo, musi plazit po kanaloch a skryvat sa pred zrakmi vyvolenych? To kde sme?
Mozno si taka zena ceni nieco viac ako krasu, je vzdelana, sikovna, ma dobreho muza a sikovne deti - preco by sa nemala niest ako pavica?
Ty nikdy nevies, co je za tym, pokial toho cloveka nepoznas.
Z toho prispevku tak cisi to tvoje nizke sebavedomie...ved zi a nechaj zit tych ludi, nech su skaredi, tlsti, zarasteni, ...pokial neublizuju tebe a inym.
@veselo_neveselo myslím tie s 20-kg nadváhou v minisukniach a bez podprsenky napr
A ty mas naozaj pocit, ze vychova, kde je kazdy den na stole kritika, pochvala ziadna a kde sa zraza sebavedomie je ta spravna? A prave ludia pochadzajuci z prostredia ako je vo vasej rodine si v dospelosti casto potrebuju nieco kompenzovat. Pripadne sedia na sedeniach u psychologa a riesia detske traumy. 🤷♀️
Mimochodom zena so zdravym sebavedomim je pre mna velmi pritazliva a neriesim ci ma alebo nema nadvahu. Tento konkretny komentar v tvojom prispevku asi zrkadli tu vychovu vasej rodiny.
@anonym_b8bd50 Prehnaná kritika ľudom na šťastiu nepridáva, to je pravda
@a0 suhlasim, vysoke ego a ano, rodicia casto povazuju deti za polobohov co smu vsetko a su naj, bez rešpektu a ucty. Vobec sa mi nepaci taka vychova/nevychova.
@veselo_neveselo myslím tie s 20-kg nadváhou v minisukniach a bez podprsenky napr
@anonym_autor rozumiem, že tebe sa to nepáči, ty by si takto oblečená nešla ale.. kto určí, čo je pekne, ako by ta žena oblečená mala byt? Je na to jedna správna odpoved? Lebo práve to oblečenie je vec vkusu, názoru, zvykov, kultúry prostredia, počasia, financií, nálady. — Ani mne by sa to pravdepodobne nepáčilo. Ale som si vedomá svojho subjektívneho názoru a nie objektívnej pravdy.
to su dva protipoly vychovy- len kritika a na druhej strane prilisne chvalenie , to prve bolo dost typicke pre generaciu vychovavanu pred 89, to druhe zas dnes. treba najst zdravy stred a ten sa hlada, casto prave ti kritizovani v detstve pristupuju vo vychove k prehnanemu chvaleniu deti za kazdy prd z tych vyrastu namastrovani jedinci neschopni sebareflexie.
ale celkovo nase prostredie este z minulosti nie je zalozene na sebavedomi-takom normalnom, musime sa to ucit. sama mam s tym problem
@anonym_ae3c18 toto mi veľmi pripomína empatiu. Tiež sa jej ešte len učíme. Z minulosti a rodiny máme, bud s niekým súhlasím alebo nesúhlasím. No existuje aj tretia cesta - snažím sa druhého iba pochopit.

nie princezná. kráľovná!
to nie je chválenie od mala - to je taká výchova…