Rizikové životné poistenie verzus úrazové poistenie

radios01
2. nov 2015

Dobrý večer prajem, chcel by som od profesinálov zistiť naozaj výhody a nevýhody rizikového životného poistenia a úrazového poistenia (nie len poistné sumy, rizika), ale aj porovnať ktoré sa mi v danej situácii hodí viac. Nezaujíma ma investičné životné ani úrazové zo sporením nakoľko sporeniu cez poistky neverím.

Citát zo stránky ALLIANZ (dole maličkým písmom): UPOZORNENIE: S poistením v investičnom životnom poistení je spojené investičné riziko, ktoré znáša poistník. Hodnota investície do fondov investičného životného poistenia môže rásť, klesať alebo stagnovať v závislosti od vývoja situácie na finančných trhoch a nie je zaručená návratnosť pôvodne investovanej sumy. Minulé výnosy nie sú zárukou budúcich výnosov.

Chcel by som porovnať čisto rizikové vs. úrazové teda ktoré sa za určitej životnej situácie hodi viacej. Napr. lyžovačka, jazda autom, strata zraku, pretrhnutý skríženy väz...proste reáne situácie a porovnať to s progresiou. Odborníci prosím píšte. Dik

frapper
3. nov 2015

@radios01 Tak rizikové poistenie vám slúži na pokrytie smrti akejkoľvek/prirodzená,úrazová/pre oprávnenú osobu.Úrazové zasa ako hovoríte pri tých situáciách,sú to napr.DO pri úraze,TNÚ s progresiou,kritické choroby,chirur.zákrok,invalidita z choroby,úrazu-tieto riziká keby nastali by vám mali vykompezovať zníženie príjmu pri týchto situáciách.Je tam viac tých pripoistení,je to pre každého iné,zvolíte si to čo potrebujete.Toto je možné poistiť aj bez sporiacej zložky.To čo píšete o investičnom je tak.Riziko je tam vždy,či už investujete cez poisťovňu alebo samostatne.Ale je aj pravda,že sa dá aj zarobiť,len si to treba sledovať.Len v kapitálovom poistení máte garantovanú sumu,ktorú si dojednáte pri uzatváraní,že ju dostanete aj na konci poistenia a zároveň táto suma slúži aj pre prípad úmrtia akéhokoľvek.

bubuacik
4. nov 2015

Čo píše frapper je pravda, no treba podotknúť, že v situácii na akú sa pýtaš, sú dôležité dve veci. V úrazovom poistení si vieš poistiť riziká súvisiace s úrazom (smrť úrazom, denné odškodné pri liečení úrazu a trvalé následky úrazu) nič viac. Nekryje kritické choroby a bežné úmrtie, či denné dávky pri dlhodobej PN. Jednoducho týka sa len úrazu. Čo sa týka financovania, platíš si len za krytie rizík.
V rizikovom poistení je to tiež len platené riziko, bez výnosov (v tomto sú rovnaké), no v rizikovom poistení si môžeš dojednať aj riziká, ktoré sa netýkajú úrazu, ktoré som spomínala. Je teda komplexnejšie. Všetko závisí od Tvojich potrieb a možností. Dokonca máme produkt rizikovky, kde sa za určitých podmienok vráti časť vloženého poistného, ale pravdaže až po skončení poistenia, takže taká malá výhoda.
Teda hlavný rozdiel medzi rizikovým a úrazovým poistením je v tom, čo pokrývajú. Úrazové iba úraz a riziká s úrazom spojené, rizikovka má to isté, teda úraz, ale má aj bežnú smrť, kritické choroby, denné dávky pri dlhodobej PN a pod.
AK chceš bližšie info, rada poslúžim.

julia8474
4. nov 2015

@bubuacik mozem vas poprosit viac infa cez ip

martin_horvath
9. nov 2015

@radios01 Neodpustim si trochu teórie. To, čo Vás nezaujíma, teda to so sporením alebo investovaním, sa volá rezervotvorné poistenie. Všetko to ostatné (kde sa nesporí a neinvestuje) sa volá rizikové. Teda tak-či-tak máte záujem o rizikové poistenie. To, že či to bude životné (rizikové) poistenie, alebo úrazové (rizikové) poistenie závisí od Vašich potrieb a životnej situácie (ako ste ju v prvom odstavci spomenuli). To by ovšem obnášalo dlhšiu diskusiu a aj niektoré citlivé informácie, takže vo fóre to asi riešiť nebudete.
Ale vo všeobecnosti by som si na Vašom mieste najskôr položil dve otázky:
1. Ktoré rizikové situácie ma (moju rodinu) môžu najviac finančne poškodiť?; "rizikovými situáciami" rozumejte úrazy, vážne choroby, trvalé následky, trvalá invalidita, dlhodobá PN ale aj smrť; a to všetko nielen po úraze, ale aj v prípade choroby.
2. Koľko € mi je hodné dať za poistenie týchto rizík?; ale samozrejme reálne číslo, nie 2,50€ 😉
Potom to už budete mať relatívne jednoduché si vypýtať konkrétne ponuky od viac poisťovní. Ale pripravte sa na komplikované porovnávanie (neporovnateľných) podmienok jednotlivých poistení. Jedna má nejaký benefit, ale je o chlp drahšia a druhá je síce lacnejšia, ale má vo výnimkách toto a tamto. 😒

katkamario
1. dec 2015

Ahoj🙂
Rizikove zivotne poistenie - poistenie pre pripad umrtia - neobsahuje kapitalovu zlozku, takze riesite tak len svoju zakladnu poistnu ochranu pre pripad umrtia. Preto sa odporúča resp. je vhodné na krytie úveru ako aj zabezpecenie rodiny Samozrejme je mozne k tomuto zivotnemu poisteniu pridat rozne pripoistenia a tym rozsirit poistnu ochranu (oslobodenie od platenia poistného v prípade úplnej invalidity, pripoistenie kritických chorôb, invalidného dôchodku, jednorazoveho plnenia v pripade invalidity, denné dávky pri hospitalizácii , denné dávky pri pracovnej neschopnosti, asistencne sluzby, chirurgicke naklady, úrazové pripoistenie.) Je mozne pripoistit aj deti.
Napr. v UNIQA je možné v rámci produktu FlexiDividenda kedykolvek zacat v ramci poistnej zmluvy aj investovat a teda vytvarat si kapital do buducnosti.

Urazove poistenie ako samostatny produkt poskytuje finančné zabezpečenie v pripade urazu, PN urazom, hospitalizacie následkom urazu. Poistovna vám vyplatí peňažnú hotovosť. ktoru mozete vyuzit na zotavenie alebo nutnú opatrovateľskú službu.
Urcite netreba zabudnut na poistenie tych vaznejsich rizik akými su trvale následky urazu, nakolko tie ovplyvnia nielen plynuly chod domacnosti, ale aj dalsi bezny zivot poisteneho. V pripade trvalych nasledkov urazu sa výška vyplatenej peňažnej hotovosti úmerne zvyšuje v závislosti od rozsahu trvalého poškodenia zdravia v dôsledku úrazu.
Kazdopadne urcite stoji za to, navstivit poistovnu resp. sprostredkvoatela poistenia osobne a ten na zaklade aktualnych potrieb urci, co bude pre vas najidealnejsie riesenie.