Ako spomíname na 11. september po 25 rokoch?
Išlo o najväčší teroristický útok na území Spojených štátov i vôbec v histórii sveta. Dňa 11. septembra 2001 uniesli islamskí fanatici z organizácie al-Káida civilné dopravné lietadlá a narazili s nimi do dvojice mrakodrapov Svetového obchodného centra (WTC) v New Yorku, ktoré sa následne zrútili, ako aj do budovy Pentagónu (ministerstva obrany) vo Washingtone. Dnes uplynulo od tejto udalosti 25 rokov.
Priamo pri útokoch zahynulo 2996 ľudí vrátane 19 únoscov, medzi obeťami boli väčšinou civilisti z viac ako 70 krajín. Tragické udalosti viedli k úmrtiu ďalších vyše 6000 osôb v dôsledku vdýchnutia toxických látok. Podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v roku 2013 diagnostikovali 1140 osobám „rakovinové ochorenia súvisiace s WTC“ v dôsledku vystavenia sa toxínom v oblasti Ground Zero (areálu WTC). Na základe odhadov bolo v tejto súvislosti postihnutých zhruba 25.000 ľudí.
Presne si pamätám ako som stala pred tv,pozerala,nechápala a tiekli mi slzy.Volali sme si navzajom zapni telku,pozeraj...Potom neskôr svedectvá účastníkov,vysetrovania,dôkazy,zavery. Mnohí z vas ešte neboli na svete alebo boli malými deťmi.
Dnes otvorím fb a skoro sa mi rozum zastavil. Namiesto spomienky,úcty,pokory,smútku čítam konspirácie aké nevymyslí ani najlepsí spisovateĺ scifi,cítam nenavisť,egoizmus,bezcitnosť a nekonečnú hlúposť Slovače. Nadej sice zomiera posledna,ale ozaj sa vážne obavam v akom svete budu žiť moji potomkovia.
Ak niekto chce spominať na ten deň ci diskutovať,tak si dovolím poziadat o slušnosť a vyvarovať sa konspirácie.Tie obete si to jednoducho zaslúžia. Chceli žiť,pracovať a starať sa o svoje rodiny. Ty to dnes robiš,oni to šťastie nemali. Skus porozmýšľať,poslať im myšlienku,modlitbu alebo len na minútu sa zastaviť a byť ticho.
@dahliaa papier je menej pevny nez koza, nemal by prerazit kozu predsa. Ja rozumiem tomu, preco naraz lietadla sposobil psd budovy.
Aby som v tom mala jasno, uz nebudem otravovat, napis mi proces narazu lietadla (kto ho pilotoval) a ako lietadlo narazilo do budovy a co sposobilo nasledny pad budovy - dvojiciek. Fakt ma to zaujima.
@eva8 Už jsem to tu psala několikrát. Přečti si mé předchozí odpovědi.
Pořezat kůži dokáže jakákoli ostrá věc. I třeba tráva. Ale neudělá ti při nárazu díru ke kosti. A opět se opakuji. Porovnáváš nesmysl.
Když tomu rozumíš, tak je to fajn. Já tomu taky rozumím. 🤔
@eva8 Už jsem to tu psala několikrát. Přečti si mé předchozí odpovědi.
Pořezat kůži dokáže jakákoli ostrá věc. I třeba tráva. Ale neudělá ti při nárazu díru ke kosti. A opět se opakuji. Porovnáváš nesmysl.
Když tomu rozumíš, tak je to fajn. Já tomu taky rozumím. 🤔
@dahliaa vies, preco je to "ostre"? Sme pri aerodynamike. Nie je to hlupost. Ked pripocitas tah papiera, alebo tlak ("naraz"), tak sa poreze. Lietadlo letelo obrovskou rychlostou ("sipka"), nastalvaj obrovsky prenos energie. Ale nechajme to tak.
Nezachytila som vysvetlenie v predchadzajucich tvojich prispevkoch. Len "nahody"
@oblecenie99 ano, wtc napriklad dostavali v 1987 roku maju kompletnu fototechnicku dokumentaciu aj vzorky akosti ocele. Tie maju aj z wtc1, kedze sa s odazbestovanim doststali tusim po 38 poschodie zo 116. V tejto wtc7 budove bolo hlavne sidlo cia na vychodnom pobrezi, us-secret service, pobocka fbi, sidlo fema, narodnej banky (a par dalsich), ministerstva obrany, NY- Emergency sidlo a zopar dalsich milych statnych kancelarii.....
@vevesh Ja som narážala na porovnanie budov WTC contra Empire či tá budova v Madride. Nie som stavebník, tak nemám šajnu, len úplne laicky, ako prvá vec čom mi napadlo, keď som uvidela tie fotky bola, či sú aspoň podobné čo do nosných prvkov, materiálu atď.
@vevesh Ja som narážala na porovnanie budov WTC contra Empire či tá budova v Madride. Nie som stavebník, tak nemám šajnu, len úplne laicky, ako prvá vec čom mi napadlo, keď som uvidela tie fotky bola, či sú aspoň podobné čo do nosných prvkov, materiálu atď.
@oblecenie99 empire je uplne iny typ budovy, ta v madride je rovnaky typ budovy, s tym, ze bol iny material. V madride mas 2 rozne druhy ocele, vo wtc bola cista ocel + azbestovy nater (2-4 cm). A nie je ocel ako ocel. To by si potrebovala skusky v technickom labaku prezistit, aku odolnost ma ta-ktora ocel a ake vlastnosti ma niekolko metrovy ocelovy nosnik so 4cm azbestovym naterom ci inej akosti ocele. Toto sa nedozvies a ani to uz nikto nezisti, leda by si niekto odlozil na pamiatku ocelovy nosnik z wtc...🫣🫣

Akokolvek, zivoty nevratime, tragediu a dosledky tragedie nezmenime.