icon

Prenájom bytu v Bratislave: Akú národnosť nájomcov vybrať?

Dnes o 07:48

Zdedil som 2 izbovy byt v centre BA.

Chcem ho dať do prenájmu a naivne som predpokladal, že nájomnici budú Slováci.

Prihlásilo sa mi tak 90% cudzincov a tých 10% Slovákov nakoniec odmietlo (pritom do prerábky bytu som vrazil vyše 6000 EUR, zdá sa, že Slováci sa orientujú na nižšie nájomné).

Z toho samí Ukrajinci, jeden Nigéričan (študent) a Ind.

Ktorú národnosť by ste si vybrali?

Ind - radšej nie, kvôli hygiéne.

Tak mi ostávajú tie zástupy Ukrajincov a Nigéričan.

Strana
z2
minenkaa
Dnes o 07:50

Skoro mi vypadli oči,že koli hygiene ,ten ktorý neziednaval cenu

anonym_88be0e
Dnes o 07:50

uprednostnila by som toho kto sa preukaze trvalou pracou aby som sa nebala ze nebude platit, idealne ak by mal referencie od byvaleho prenajimatela

anonym_77ac67
Dnes o 07:53

študent? S ním by som hodila reč.

katkaseiner
Dnes o 08:01

preco nepockas? nemusis prenajat byt prvemu uchadzacovi...

autor
Dnes o 08:28
@katkaseiner

preco nepockas? nemusis prenajat byt prvemu uchadzacovi...

@katkaseiner Mali sme uz asi 40 uchádzačov. Skoro samí Ukrajinci. Tí Slováci (ktorych som chcel) mi to nakoniec odriekli, ze je na nich drahe. Ukrajinci sú schopní toľko zaplatiť.

anonym_28630f
Dnes o 08:50
@anonym_autor

@katkaseiner Mali sme uz asi 40 uchádzačov. Skoro samí Ukrajinci. Tí Slováci (ktorych som chcel) mi to nakoniec odriekli, ze je na nich drahe. Ukrajinci sú schopní toľko zaplatiť.

@anonym_autor s ukrajincami nemáme problem. Mame ich v 2 bytoch. Slušný, tichý, platba vzdy načas. Uz su s nami 3 roky v každom byte. Hodnotila by som ine vlastnosti ako narodnost. Cize aku maju pracu. Referencie od bývalého prenajímateľa. Celkové vystupovanie, úroveň slovenčiny.

anonym_421b14
Dnes o 09:05

My sme mali ukrajincov v paneláku, niekoľkokrát mali prenajaté byty. Ani sme o nich nevedeli. Tichi, slušni, pracovali. Neuraz sa, ale za 6000 € na prerábku sa da akurát tak vymaľovat stieny a položená najlacnejšia podlaha. Za 6000 eur sa nedá nič prerobiť.

anonym_c64a7e
Dnes o 09:05

ja prenajimam uz viac rokov, zatial: 2 roky mlady parik ukrajincov, co tu mali pracu - vsetko super, bolo mi smutno ked odchadzali. 2 roky jedna slovenka: komunikacia fajn, vsetko vyzeralo byt super az kym som po nej neupratovala ten mega bordel v byte co nebolo vidno na prvy pohlad. 2 roky dalsia slovenka: vsetko fajn, ta tam skor nebola ako bola, 2 roky spaniel - zatial fajn, vyzera, ze ma poriadok. Vsetci platili nacas, komunikovali bez problemov, nikto nebol po znamosti, vzdy som dala na prvy dojem. Je to o ludoch, nie o narodnosti.

zuzanaete
Dnes o 09:24
@anonym_autor

@anonym_421b14 Presne, tiez som pozerala, ze 6k za prerabku. To mohli byt robene jedine kozmeticke upravy za tu sumu.

@anonym_autor Zalezi v akom stave je byt celkovo a kolko pytas. Ak mozu mat za rovnaku cenu byt v lepsom stave za hranicami stareho mesta, tak uprednostnia ten. Alebo v rovnakom stave za nizsiu cenu, tak situacia bude rovnaka. Prenajimame dlhodobo a ano, posledne roky rapidne stupol pocet zahranicnych zaujemcov.

anonym_738696
Dnes o 09:26

@anonym_autor
Záleží na národnosti, nemá to nič spoločné s rasizmom. Kamarátka prenajímala byt Indom a po dvoch rokoch, keď odišli, musela byt vymaľovať, pretože tam bolo tak strašne cítiť kari.

katkaseiner
Dnes o 09:30
@anonym_738696

@anonym_autor
Záleží na národnosti, nemá to nič spoločné s rasizmom. Kamarátka prenajímala byt Indom a po dvoch rokoch, keď odišli, musela byt vymaľovať, pretože tam bolo tak strašne cítiť kari.

@anonym_738696 na margo kari ... nas najomnik tvrdi ze nefajci ale ked tam bol muz tak tvrdil ze je tam nafajcene... sme komplet nefajciari, cize takeho neoklames. Aj predtym sme tam mali fajciarku ale kedze fajcila vyslovene len na balkone, v byte to nebolo citit... A len na margo vsetkeho napisem, ze najomnik je slovak a aj predosla bola slovenka... cize nie je to narodnostou...

anonym_6ab3e5
Dnes o 09:35
@anonym_421b14

My sme mali ukrajincov v paneláku, niekoľkokrát mali prenajaté byty. Ani sme o nich nevedeli. Tichi, slušni, pracovali. Neuraz sa, ale za 6000 € na prerábku sa da akurát tak vymaľovat stieny a položená najlacnejšia podlaha. Za 6000 eur sa nedá nič prerobiť.

@anonym_421b14 to fakt? 6000 nie je veľa?

anonym_738696
Dnes o 09:37
@katkaseiner

@anonym_738696 na margo kari ... nas najomnik tvrdi ze nefajci ale ked tam bol muz tak tvrdil ze je tam nafajcene... sme komplet nefajciari, cize takeho neoklames. Aj predtym sme tam mali fajciarku ale kedze fajcila vyslovene len na balkone, v byte to nebolo citit... A len na margo vsetkeho napisem, ze najomnik je slovak a aj predosla bola slovenka... cize nie je to narodnostou...

@katkaseiner
Indovia sa v otázke jedla veľmi neprispôsobujú – stále varia a jedia najmä indické jedlá, pričom kari je približne v 90 % z nich.

katkaseiner
Dnes o 09:38
@anonym_738696

@katkaseiner
Indovia sa v otázke jedla veľmi neprispôsobujú – stále varia a jedia najmä indické jedlá, pričom kari je približne v 90 % z nich.

@anonym_738696 ja viem, ale to nie je zakazane... je to len aromatickejsie ako nase jedla

anonym_421b14
Dnes o 10:28
@anonym_6ab3e5

@anonym_421b14 to fakt? 6000 nie je veľa?

@anonym_6ab3e5 nie, 6000e nie je vela. To je štetkova generalka, nie prerabka. Co prerobis za 6 tisic? Akurat das do poriadku byt. Co by si ty prerobila za 6tisic?

anonym_a06114
Dnes o 10:34
@katkaseiner

@anonym_738696 ja viem, ale to nie je zakazane... je to len aromatickejsie ako nase jedla

Indovi by som byt nikdy neprenajala. Mame susedov pod nami a ten “kari” smrad sa niekoľkokrát týždenne šíri celou bytovkou. Ja mám indické jedlo rada no toto je iný level ako keď ti na pár minút zavonia jedlo v reštike. 🤮
To nevyvetráš, tým ti napáchnu steny, čalúnenia, všetko.. ľudsky môžu vyť neviem ako fajn, platit môžu vcas, ale toto je u mna jednoznačne stopka. Brat ma v byte ukrajinskú rodinku a všetko je tip top.

anonym_f64c66
Dnes o 10:36

Z vlastnej skusenosti,
Slovenka studentka po znamosti - vacsi bordel som este nevidela
Slovenka +student Libanon, uzasni najomnici lepsich by som si nevedela p oredstavit
Teraz mame kombinovany zahranicny par, velmi slusni
V rodine prenajimali Ukrajincom uz 2 byty a sice na prvy pohlad slusni, ale akonahle prisli nejake platby nedoplatky tak veeelky problem, v jednom pripade to bol chalan s bohatymi rodicmi a byt po odstahovani uplna katastrofa, poplesnete, spinave, odpadnute…cize Ukrajincom radsej nie a to pocuvam aj dost casto. Ja som si s cudzincom studentom praveze povedala, ze ked je tu legalne, musi byt student prihlaseny na cudzineckej policii a keby nieco, tak staci nahlasit a budu ho riesit cize oni si davaju radsej podla mna pozor. Ja by som teda vyberala toho Nigerijskeho studenta ak vyzera slusne, alebo pockala na niekoho koho chces, ale tam sa ti velmi lahko moze stat, ze taky najomnik nepride. Ved sama vies ako ti to suri. Inda by som nechcela, mne pridu taki hlucni a nie je mi ta kultura uplne sympaticka, jasne ze vynimky, ale ja osobne by som nechcela.

magdalienka11
Dnes o 10:55
@anonym_autor

@anonym_autor s mužom sme prenajímali byt, Ukrajinci párik 50 rokov mali, 1 dieťa. Po pol roku prestali platiť. Z jedného dňa na druhý sa vyparili, všetky veci v byte nechali, aj kocúra. Nevymožiteľné. Prišli sme o prachy, nervy... Ukrajinci - NIE a ešte raz nie. Samá faloš, využijú a odkopnú. Tvárili sa dokonca ako priatelia... neviem, či som viac sklamaná, alebo nahnevana. Nemám len ja s Ukrajincami podobné zážitky.

anonym_6ab3e5
Dnes o 10:56
@anonym_f64c66

Z vlastnej skusenosti,
Slovenka studentka po znamosti - vacsi bordel som este nevidela
Slovenka +student Libanon, uzasni najomnici lepsich by som si nevedela p oredstavit
Teraz mame kombinovany zahranicny par, velmi slusni
V rodine prenajimali Ukrajincom uz 2 byty a sice na prvy pohlad slusni, ale akonahle prisli nejake platby nedoplatky tak veeelky problem, v jednom pripade to bol chalan s bohatymi rodicmi a byt po odstahovani uplna katastrofa, poplesnete, spinave, odpadnute…cize Ukrajincom radsej nie a to pocuvam aj dost casto. Ja som si s cudzincom studentom praveze povedala, ze ked je tu legalne, musi byt student prihlaseny na cudzineckej policii a keby nieco, tak staci nahlasit a budu ho riesit cize oni si davaju radsej podla mna pozor. Ja by som teda vyberala toho Nigerijskeho studenta ak vyzera slusne, alebo pockala na niekoho koho chces, ale tam sa ti velmi lahko moze stat, ze taky najomnik nepride. Ved sama vies ako ti to suri. Inda by som nechcela, mne pridu taki hlucni a nie je mi ta kultura uplne sympaticka, jasne ze vynimky, ale ja osobne by som nechcela.

@anonym_f64c66 u mňa bývalá ukrajinka a po pol roku po nej ostala spúšť. Toto trdlo susilo pradlo na radiátoroch a mäso krajala na pracovnej doske, o plesni v kupelni pomlcim, plus prasknuta policka v chladnicke. V júni zapnuté kúrenie na 28 stupňov a pootvarane okná.

anonym_415af7
Dnes o 11:07
@minenkaa

Skoro mi vypadli oči,že koli hygiene ,ten ktorý neziednaval cenu

@minenkaa aj mne skoro vypadli, ze koli

natalka13
Autor odpoveď zmazal
minenkaa
Dnes o 11:08
@anonym_415af7

@minenkaa aj mne skoro vypadli, ze koli

@anonym_415af7 koli čomu??

anonym_415af7
Dnes o 11:10
@minenkaa

@anonym_415af7 koli čomu??

@minenkaa to tvoje koli, pise sa kvoli, asi si vtedy chybala v skole

minenkaa
Dnes o 11:12
@anonym_415af7

@minenkaa to tvoje koli, pise sa kvoli, asi si vtedy chybala v skole

@anonym_415af7 ty si to nepochopila? Škoda a koli takýto veciam abi vipadli očy,to už je potom zle

anonym_efb722
Dnes o 11:14

@anonym_autor jasne zdelil si, a este nam tu vypisujes ze koho a co, tak clovek ktory realne zdedi nieco take sa sem nepride hlupo chvastat a po druhe, davno si tam natrepe zvierata z Azie, najlepsie rovno do takeho bytu 6, co ma tam po susedoch, ved vam spadne sanka ked zacne VW prepustat, ked pojdu iny ako Samsung za lepsimi podmienkami, uz aby to tu bolo, aby sa hromadne kopli do ryti jednak tie zvierata z Azie, tak arogantny, namysleny a nenazrany ukrajinci a po tretie, aby sa uz konecne zrealinili ceny nehnutelnosti na Slovensku, potom budu ludia spustat aj´o 30% len aby prenajali/predali, lebo platat kupu bytu dalsou kupou bytu a jeho prenajatim, tomu sa hovori financna negramotnost, nenazranost a neustaly zivot na dlh, najlepsie pre takych bude, ze ked kupia za 180 000, ledva predaju za 160 000€, 20 000€ bude hned v prdeli a to este nehovorim o tom ako vam Lacko Kamenicky zachranil krky s vykurovanim, elektrickou energiou a plynom, na buduci rok uz take nebude, len jedna nehnutelnost a bodka, cisla nepustia, no mozte zdvihnut ceny najmov ale uz vam to ludia akceptovat nebudu.

anonym_efb722
Dnes o 11:17
@anonym_autor

@anonym_autor jasne ze su ochotny tolko zaplatit ked im stat dotuje byvanie sumou 5/6€ na den, su o tom normalne dostupne materialy, slovakovi da stat velke hnede, je to banda.

chocolatebox
Dnes o 11:20
@anonym_421b14

@anonym_421b14 predpokladám ze je to klasicky “podnikateľ” co vrazi do prerábky neuveriteľných 6k€ a zvýši si tým nájom o tretinu oproti podobným (ak nie lepším) bytom

anonym_107f1d
Dnes o 11:23

Kolko pytas za ten byt? Su izby nepriechodne? Aka ulica? Moj muz hlada nejaky kancel a kludne to moze byt aj byt. Sam pre seba. Ja mam s ukrajincami ako najomnikmi dobre skusenosti. So zenami. Ja prenajmem len tym, ktori vedia po slovensky aspon trochu. Tiez istu pracu a takym co na mna dobre posobia. Ziadna Nigeria, India alebo azijske krajiny.

anonym_107f1d
Dnes o 11:25

A dodam ze vrazit do prerabky 6 tisic je fakt ze nic 😁. Ja som do trojizbaku vrazila 40 a teda urcote aj drahsie materialy sa dali pouzit. Sestku ta minimalne stoji mala kupelna.

anonym_421b14
Dnes o 11:42
@anonym_107f1d

A dodam ze vrazit do prerabky 6 tisic je fakt ze nic 😁. Ja som do trojizbaku vrazila 40 a teda urcote aj drahsie materialy sa dali pouzit. Sestku ta minimalne stoji mala kupelna.

@chocolatebox 😀 presne.
@anonym_107f1d

Strana
z2