Aký máte názor na zákaz surogátneho materstva na Slovensku?
Ahojte zienky, aky je vas nazor na navrh KDH zakazat na ustavnej urovni surogatne materstvo na Slovensku? Ja som z toho popravde velmi sklamana, dlhodobo som bojovala so zdravotnymi problemami a dufala som, ze sa v tomto ako stat pohneme dopredu a raz mi bude dopriate drzat v naruci vlastne dieta, napriek tomu, ze by ho vynosila nahradna matka.
Ja som liberál a s KDH obvykle nesúhlasím.ani keď povedia dobrý deň. V tomto prípade je to výnimka. Surogatne materstvo je z môjho pohľadu zvrátenosť. Ani argument, že je to časť jediná možnosť pre páry, ktoré by inak dieťa mať nemohli, nie je validny. Tak by tieto páry vlastne biologické dieťa mať nemohli. Tak ako tie páry, kde je jeden z nich neplodny. Nijaké právo na dieťa neexistuje. Používať ženy ako živé maternice a deti ako predmety obchodu mi nepripadá ani ľudské ani morálne.
Kopec ľudí, ktorí sa oháňajú tým, ako je to neetické by šlo na potrat, ak by zistili, že plod, kt. čakajú vo svojom tele je postihnutý, alebo vážne poškodený. Nehovoriac o IVF, to je potom tiež neetické. Jedno neetické je dovolené a druhé zakázané?…Ja si myslím, že by to malo byt dovolené. Ak to nebude dovolené, budú to pary vyhľadávať v zahraničí. To je ako s potratmi, to že sa zákažu, neznamená, že sa bude rodiť viac deti, to len znamená, za to tom bude zarábať susedná krajina…
Každy,akýkoľvek "silný" zákon sa vždy dá nejako obísť...,viď len teraz ta trnavrma okolo Černaka....Právna rovina,etická rovina. Má právo požiadať,naozaj ma právo po Tom všetkom požiadať a byť prepustený?...... to je jeden obyčajný vrah.
Nemôžme dovoliť zákonom štátu,kt.sa menia podľa toho,aká skupina vládne,vstupovať do istých etických priestorov...
A kto sú tie "vyspelé" štáty?ku komu vzhliadame....náučme sa trošku uvazovat v súvislostiach.....toto môže mať veľké presahy...a kľudne to môže skončiť obchodovaním s orgánmi,nie iba s deťmi.
Ďalšia vec.....veď to nebude zdarma. Ktorá žena len tak výnosu dieťa cudziemu...a iné veci.
Ten bezbrehy liberalizmus.....byť za každú cenu IN
@annm81 podľa mňa by veľa ľudí nemalo mať deti. A majú. To, že ho nevedia splodiť , donosiť, nie je o tom, že by ho nevedeli vychovať. Koľko rodičov mláti svoje deti, týra, nestará sa, niektorí majú veľa detí len preto, že potom majú dávky na ne...... a tiež sa nevedia postarať, hoci splodiť vedia. Takže nedá sa to takto povedať, že tí áno a tí nie.
@btus ja som o tom hovorila v kontexte toho, aké sú ľudské práva, nie v kontexte toho, kto si podľa mňa čo zaslúži. Brániť niekomu splodiť dieťa by tieto práva porušovalo, ale zákaz zaobstarať si dieťa náhradným materstvom (alebo rovno si ho kúpiť) nie. Ak rodičia poškodzujú práva svojho dieťaťa, štát má páky na to, aby to riešil.
Kopec ľudí, ktorí sa oháňajú tým, ako je to neetické by šlo na potrat, ak by zistili, že plod, kt. čakajú vo svojom tele je postihnutý, alebo vážne poškodený. Nehovoriac o IVF, to je potom tiež neetické. Jedno neetické je dovolené a druhé zakázané?…Ja si myslím, že by to malo byt dovolené. Ak to nebude dovolené, budú to pary vyhľadávať v zahraničí. To je ako s potratmi, to že sa zákažu, neznamená, že sa bude rodiť viac deti, to len znamená, za to tom bude zarábať susedná krajina…
@javiemneviem, porovnavas hrušky s jablkami. Pri potrate rozhodujes o vlastnom tele a vlastnom genetickom materiale. Tak isto IVF len simuluje prirodzený proces, len sa pripadne deje mimo tela matky. Pri surogatnom materstve fyzicky použijes tretiu osobu. Ako sa inak vola činnosť, keď použijes za odplatu cudzie telo za účelom uspokojenia svojich potrieb? To, že sa niečo niekde deje legálne ešte neznamená, že je to etické.
Ja si myslim, ze veriaci sa ma drzat viery a tym padom ani potrat, ani umele oplodnenie, ani nahradna matka. Boh im nedoprial, tak to maju respektovat. A tym padom na to zakon a ani povolenie ci zakaz nepotrebuje.
Preco by veriaci mali zakazovat nieco tym, ktori neveria, alebo tym, ktori aj napriek viere chcu robit podla seba? Zakaz nikdy nic nevyriesil. Ani prohibicia, ani zakaz potratov - ludia stale rozmyslaju a vedia zakaz kadejako obist. Ak sa nieco zakaze, podpori sa tym len cierny trh, podporia sa spekulanti, klamari, vychcanci. Vzdy sa budu zakony obchadzat, nech uz to je alebo nie je v ustave. Avsak ak je nieco povolene, drviva vacsina sa snazi konat v medziach zakona.
Ja si myslim, ze veriaci sa ma drzat viery a tym padom ani potrat, ani umele oplodnenie, ani nahradna matka. Boh im nedoprial, tak to maju respektovat. A tym padom na to zakon a ani povolenie ci zakaz nepotrebuje.
Preco by veriaci mali zakazovat nieco tym, ktori neveria, alebo tym, ktori aj napriek viere chcu robit podla seba? Zakaz nikdy nic nevyriesil. Ani prohibicia, ani zakaz potratov - ludia stale rozmyslaju a vedia zakaz kadejako obist. Ak sa nieco zakaze, podpori sa tym len cierny trh, podporia sa spekulanti, klamari, vychcanci. Vzdy sa budu zakony obchadzat, nech uz to je alebo nie je v ustave. Avsak ak je nieco povolene, drviva vacsina sa snazi konat v medziach zakona.
@katarinaba, akurát, že toto ma pramálo s vierou. Pre väčšinu ateistov je kupcenie s ľuďmi neetické. Aj bez viery. Pre niektorých surogatne materstvo spĺňa rovnake atribúty, pre niektorých nie. V medicíne je množstvo procesov, ktoré sú možné a napriek tomu sú nelegálne, pretože sú neeticke.
@javiemneviem, ja som zástanca toho, že potraty majú byť v podobe, v akej ich máme dnes, legálne, ale náhradné materstvo by som dnes nepovolila. Porovnávaš dve úplne rozdielne veci - pri IVF sú v hre spermie a vajíčka a pri potrate, ktorý je legálny len do istého týždňa, je v hre embryo. Nič z toho, nemá zo zákona nárok na žiadne práva (a tieto zákony vychádzajú práve z nejakého bioetického rámca). Pri náhradnom materstve sa ale bavíme o obchodovaní s človekom, ktorý už svoje práva má.
Aky je rozdiel medzi dietatom z darovaneho embrya a dietatom, ktore bolo donosene v cudzej maternici? A aky rozdiel je medzi dietatom odlozenym do babyboxu, porodeneho anonymne, ktore ide na adopciu?
Aky je rozdiel medzi dietatom z darovaneho embrya a dietatom, ktore bolo donosene v cudzej maternici? A aky rozdiel je medzi dietatom odlozenym do babyboxu, porodeneho anonymne, ktore ide na adopciu?
@viestta Ako som vyššie písala, pri dieťati z darovaného embrya je "predmetom obchodu" embryo bez akýchkoľvek práv. Pri náhradnom materstve je ním ľudská osobnosť, ktorá už svoje práva má (napr. právo nebyť prednetom obchodovania).
Pri dieťati z babyboxu je v hre to, že dieťa nemá rodiča, ktorý by sa o neho postaral a na ktoré má právo. Teda jeho adopciou sa napĺňa jeho právo na život v rodine a napĺňa sa bezodplatne, teda to nie je obchod, kde si rodičia deťakúpia.. Pri náhradnom materstve sa napĺňa požiadavka rodiča na dieťa, nie právo dieťaťa. Tie rozdiely v oblasti etiky sú závratné.
@viestta vidis,toto je presne zaujímavá diskusia....ale baby box,či anonymný porod som vynechala,to je trošku iný šuflik.
...darovana spermia,darovaná maternica...toto posúva hranice. A kam ich toto rozhodnutie posunie o pár rokov,na čo sa budeme odvolávať o pár rokov?
Toto sa momentálny vládou schváli dajme tomu a o pár rokov to bude ako precedens pre aku inú hranicu
Ak je to vyslovene morálne správna vec,kt.nevyvolava diskusiu,tak prečo to už dávno nefunguje celosvetovo ako normálna....prirodzená vec?
Kopa otázok...kopa diskusii....toto je široké pole na diskusie na rôznych úrovniach.
Aký neskutočný benefit to má priniesť a prináša?
Som za. Nepodporujem obchod s bielym mäsom.
@katarinaba keď zákaz nikdy nič nevyrieši, tak podľa tejto logiky by sme mali legalizovať vraždu, krádež alebo násilie. Samozrejme, že žiaden zákon ani zákaz nie sú stopercentné. Vždy sa nájde niekto, kto ich poruší, rovnako ako sa vždy nájde vrah aj napriek postaveniu vraždy mimo zákon. Ide ale o to, že zákaz eliminuje počet prípadov. Je rozdiel mať vysokú incidenciu vrážd a iné to je, keď je vražda len ojedinelý prípad. A rovnako to platí aj pri surogátnom materstve. Môže sa nájsť zopár jedincov, ktorí obídu zákaz a dieťa si takýmto spôsobom zaobstarajú. Nebude sa to ale diať v masovom meradle.
@katarinaba keď zákaz nikdy nič nevyrieši, tak podľa tejto logiky by sme mali legalizovať vraždu, krádež alebo násilie. Samozrejme, že žiaden zákon ani zákaz nie sú stopercentné. Vždy sa nájde niekto, kto ich poruší, rovnako ako sa vždy nájde vrah aj napriek postaveniu vraždy mimo zákon. Ide ale o to, že zákaz eliminuje počet prípadov. Je rozdiel mať vysokú incidenciu vrážd a iné to je, keď je vražda len ojedinelý prípad. A rovnako to platí aj pri surogátnom materstve. Môže sa nájsť zopár jedincov, ktorí obídu zákaz a dieťa si takýmto spôsobom zaobstarajú. Nebude sa to ale diať v masovom meradle.
@qrstxyz ani vrazda nie je zakazana. Je trestana, ale nie zakazana. Preco teda zakazovat toto? A este dokonca ustavne?
A koniec koncov - porovnavat vrazdu a pocatie dietata? Ked niekto pocne dieta a potom ho preda - to je obchodovanie s ludmi, to sa tresta. Ked niekto pocne dieta paru, ktoremu ho odovzda, legalne, pod dozorom - to podla mna obchodovanie nie je. Dost podstatny rozdiel.
A ked sme uz pri tom - ak sa jeden z rodicov vzda svojej biologickej ucasti, tak si dieta vedia zaobstarat aj legalne, bez zmluv a obchadzania zakona. Sa cudujem lesbam, ze maju problem mat vlastne deti. U gayoch je to zlozitejsie, ale stale cesta existuje.
Nie som veriaca a ani volička KDH ale nesúhlasím s reprodukciou, na ktorej sa geneticky podieľajú viac ako dvaja ľudia. Nepáči si mi ani cesta darovania vajíčok alebo embria. Vynosenie náhradnou matkou už vôbec nie.
@qrstxyz ani vrazda nie je zakazana. Je trestana, ale nie zakazana. Preco teda zakazovat toto? A este dokonca ustavne?
A koniec koncov - porovnavat vrazdu a pocatie dietata? Ked niekto pocne dieta a potom ho preda - to je obchodovanie s ludmi, to sa tresta. Ked niekto pocne dieta paru, ktoremu ho odovzda, legalne, pod dozorom - to podla mna obchodovanie nie je. Dost podstatny rozdiel.
A ked sme uz pri tom - ak sa jeden z rodicov vzda svojej biologickej ucasti, tak si dieta vedia zaobstarat aj legalne, bez zmluv a obchadzania zakona. Sa cudujem lesbam, ze maju problem mat vlastne deti. U gayoch je to zlozitejsie, ale stale cesta existuje.
@katarinaba, pretože toto je situácia, ktorá prirodzene nenastane. Nijakým spôsobom nemôže bez pričinenia ďalšej inštitúcie embryo pristáť v maternici inej ženy. Takže tomu treba dať nejaké pravidlá fungovania (majú ich aj krajiny, kde je to povolené). Uznávam, že pchať to do ústavy je populistické. Ale samotný zákaz ako taký beriem.
Inak vražda je legálna a beztrestna. V prípade, že sa udeje na pokyn štátu (sem patrí nielen trest smrti ale aj armáda a vojnové konflikty, policajné zásahy za niektorých okolností a tak).
Ani v Cesku to nie je ruzove, povolenie surogatneho materstva vzdy vedie dalej. V Cesku si davali vyrabat deti dokonca ludia, ktori obchodovali s ludmi, ved uz ani unasat deti nepotrebuju, daju si ich vyrobit a nebudu nikomu chybat... https://www.postoj.sk/172172/novorodenca-si-z-p...
@katarinaba, pretože toto je situácia, ktorá prirodzene nenastane. Nijakým spôsobom nemôže bez pričinenia ďalšej inštitúcie embryo pristáť v maternici inej ženy. Takže tomu treba dať nejaké pravidlá fungovania (majú ich aj krajiny, kde je to povolené). Uznávam, že pchať to do ústavy je populistické. Ale samotný zákaz ako taký beriem.
Inak vražda je legálna a beztrestna. V prípade, že sa udeje na pokyn štátu (sem patrí nielen trest smrti ale aj armáda a vojnové konflikty, policajné zásahy za niektorých okolností a tak).
@vroni no ja som si pod "vrazdou" predstavila trochu obmedzenu vec, ale je pravda, ze moze byt dokonca legalna.
Tvoj nazor je, ze to ma byt zakazane, moj nazor, ze to ma byt povolene s jasnymi pravidlami. Hotovo. Pekny den.
Ako právnik som absolútne proti surogátnemu materstvu. Iný názov pre obchodovanie s ľuďmi.
@vroni no ja som si pod "vrazdou" predstavila trochu obmedzenu vec, ale je pravda, ze moze byt dokonca legalna.
Tvoj nazor je, ze to ma byt zakazane, moj nazor, ze to ma byt povolene s jasnymi pravidlami. Hotovo. Pekny den.
@katarinaba, mne by "stačilo", aby to nebolo povolené. Zákaz zaváňa kriminalizáciu. A nemožnostou nájsť inú cestu. Také KDHcke ....
@katarinaba, mne by "stačilo", aby to nebolo povolené. Zákaz zaváňa kriminalizáciu. A nemožnostou nájsť inú cestu. Také KDHcke ....
@vroni nebolo povolené? taký stav máme teraz. Výsledok? dostalo sa to do šedej zóny a dá sa všeličo vybaviť, navyše nekontrolovane, keďže je to bez pravidiel.
@vroni pozri, obchod s ludmi tu je od kedy je ludstvo ludstvom. To, ze niekto vezme nejaku chudobnu ukrajinku, zavrie ju v Nemecku do pivnice, nabucha / oplodni ju a potom to dieta preda - to sa dialo a bude diat bez ohladu na to, ci to niekde bude povolene alebo zakazane. "Povolenim" sa nastavia presne pravidla pre ludi, kde bude vsetko pod kontrolovu. Preco by mal byt problem, ked par, ktory ma jasne od odbornikov papier, ze spolu nemozu splodit dieta, budu pod kontrolou uradov, najdu zenu, ktora bude pod kontrolou uradov, tehotenstvo bude pod kontrolou, porod bude pod kontrolou a umiestnenie dietata bude pod kontrolou? Ze to dieta pojde rodicom rovnako ako keby islo k nim adoptovane dieta? Aky vplyv to bude mat na cierny trh? Praveze sa znizi zaujem o "cierne" deti, ked si budu vediet rodicia vybrat matku, budu mat zarucene, ze prenatalna starostlivost bola zabezpecena, ze zena to robila dobrovolne a dostala za to peniaze, ktore jej nik nezoberie. Ludia si vzdy najdu cestu, ked to nejde legalne, duplom hladaju nelegalnu cestu. Ja v tom vidim obrovsky rozdiel. Alebo bude fungovat tehotenska, potratova migracia.
@any_soj ano, nenarodil sa vôbec je určite lepsie, žiadnu traumu mat nebude.. lebo proste nebude.
Mnoho ľudí, ktorí prišli o matku pri pôrode či boli adoptovaní žijú šťastný a plnohodnotný život. Zároveň, veľa ľudí má problém so splodenim vlastného potomka (napr. Ženy, ktoré kvôli rakovine prišli o matenicu, no vajíčka majú). Je podľa vás lepsie týmto ľuďom nedopriať dieta a dieťaťu odoprieť život? Nie je toto väčší zásah do prav dieťaťa? Nie je lepším riešením regulácia tejto oblasti stanovením jasných zákonných podmienok a sankcií za ich porušenie? Mysleli ste na to, že surogatnou matkou môže byt pokojne sestra či teoreticky aj matka biologickej matky? Hodnotíte aj v kontexte štatistík pôrodnosti v SR? Beriete v úvahu aj budúci vplyv poklesu pôrodnosti na dôchodkový systém a zdravotníctvo? Viete koľko percent narodených deti v iných krajinách bolo takto vynosenych?
@0zne925 ale je rozdiel prijať situáciu traumy, a je rozdiel vedome a schválne vyrábať deti, ktorých prvou skúsenosťou po pôrode bude trauma.
@vroni pozri, obchod s ludmi tu je od kedy je ludstvo ludstvom. To, ze niekto vezme nejaku chudobnu ukrajinku, zavrie ju v Nemecku do pivnice, nabucha / oplodni ju a potom to dieta preda - to sa dialo a bude diat bez ohladu na to, ci to niekde bude povolene alebo zakazane. "Povolenim" sa nastavia presne pravidla pre ludi, kde bude vsetko pod kontrolovu. Preco by mal byt problem, ked par, ktory ma jasne od odbornikov papier, ze spolu nemozu splodit dieta, budu pod kontrolou uradov, najdu zenu, ktora bude pod kontrolou uradov, tehotenstvo bude pod kontrolou, porod bude pod kontrolou a umiestnenie dietata bude pod kontrolou? Ze to dieta pojde rodicom rovnako ako keby islo k nim adoptovane dieta? Aky vplyv to bude mat na cierny trh? Praveze sa znizi zaujem o "cierne" deti, ked si budu vediet rodicia vybrat matku, budu mat zarucene, ze prenatalna starostlivost bola zabezpecena, ze zena to robila dobrovolne a dostala za to peniaze, ktore jej nik nezoberie. Ludia si vzdy najdu cestu, ked to nejde legalne, duplom hladaju nelegalnu cestu. Ja v tom vidim obrovsky rozdiel. Alebo bude fungovat tehotenska, potratova migracia.
@katarinaba ale toto nie je obchod s ľuďmi v zmysle s tou matkou (resp. to nie je ten hlavný problém), ale s dieťaťom. Je to kupovanie si dieťaťa a jeho výroba na objednávku. To je to desivé.
Potom z toho vzniká predstava o ľuďoch ako o tovare. O niečom, na čo mám nárok. Čo dokonca môžem reklamovať.
Podobné, hoci do oveľa oveľa menšej miery je to so samotným umelým oplodnením ako takým. Predstavuje dieťa ako niečo, čo si môžem dať vyrobiť na mieru, podľa predstáv. Ako minule tu pisala jedna žena - 3 roky po dieťati z umelého oplodnenia otehotnela spontánne. Išla na potrat, lebo podľa vlastných slov nie je ten typ, čo by vedel prijať dieťa, keď proste len tak príde. Lebo v jej predstave dieťa nie je dar, ale právo, nárok, tovar, ktorý má obohatiť jej život, a ak z toho nemá mať dostatočné benefity, tak načo - ako písala, že aj znovu by šla na potrat, ak otehotnie, lebo už má po 40 a ktovie, či by sa vôbec dožila maturity alebo vnúčat... No tak nedožila, dar života je dar, nie pôžička, že ak mi nestihneš splatiť, tak smola.
@katarinaba ale toto nie je obchod s ľuďmi v zmysle s tou matkou (resp. to nie je ten hlavný problém), ale s dieťaťom. Je to kupovanie si dieťaťa a jeho výroba na objednávku. To je to desivé.
Potom z toho vzniká predstava o ľuďoch ako o tovare. O niečom, na čo mám nárok. Čo dokonca môžem reklamovať.
Podobné, hoci do oveľa oveľa menšej miery je to so samotným umelým oplodnením ako takým. Predstavuje dieťa ako niečo, čo si môžem dať vyrobiť na mieru, podľa predstáv. Ako minule tu pisala jedna žena - 3 roky po dieťati z umelého oplodnenia otehotnela spontánne. Išla na potrat, lebo podľa vlastných slov nie je ten typ, čo by vedel prijať dieťa, keď proste len tak príde. Lebo v jej predstave dieťa nie je dar, ale právo, nárok, tovar, ktorý má obohatiť jej život, a ak z toho nemá mať dostatočné benefity, tak načo - ako písala, že aj znovu by šla na potrat, ak otehotnie, lebo už má po 40 a ktovie, či by sa vôbec dožila maturity alebo vnúčat... No tak nedožila, dar života je dar, nie pôžička, že ak mi nestihneš splatiť, tak smola.
@any_soj Je to absolútne neospravedlniteľné voči tomu dieťatu, nie tej náhradnej matke. Stáva sa komoditou, tovarom, na objednávku, v zmysle "iba zdravé a nie vadné kusy" , viď čo sa stalo s deťmi po začiatku vojny na UA. Stovky, ak nie tisíce detí odložené v pôrodnici, lebo veď "obetaví rodičia" predsa túto nebezpečnú cestu merať nebudú.
@any_soj Je to absolútne neospravedlniteľné voči tomu dieťatu, nie tej náhradnej matke. Stáva sa komoditou, tovarom, na objednávku, v zmysle "iba zdravé a nie vadné kusy" , viď čo sa stalo s deťmi po začiatku vojny na UA. Stovky, ak nie tisíce detí odložené v pôrodnici, lebo veď "obetaví rodičia" predsa túto nebezpečnú cestu merať nebudú.
@drahomirrra áno presne tak. Aj ženy tu mnohé vidia len tú surogatnu matku, že aký obchod, veď ona to chce... Ale tu ide o obchodovanie s deťmi. Ten tovar, za ktorý sa platí, a ktorý je na objednávku podľa predstáv, je dieťa. A je smutné, že to tu takmer nikomu nenapadlo.
@javiemneviem, porovnavas hrušky s jablkami. Pri potrate rozhodujes o vlastnom tele a vlastnom genetickom materiale. Tak isto IVF len simuluje prirodzený proces, len sa pripadne deje mimo tela matky. Pri surogatnom materstve fyzicky použijes tretiu osobu. Ako sa inak vola činnosť, keď použijes za odplatu cudzie telo za účelom uspokojenia svojich potrieb? To, že sa niečo niekde deje legálne ešte neznamená, že je to etické.
@vroni prečo sú myslite, že to musí byt za odplatu? Môžu to byt matky, sestry, dobre priateľky.. proste vaši blízky čo chcú pomôcť
Nie som veriaca a ani volička KDH ale nesúhlasím s reprodukciou, na ktorej sa geneticky podieľajú viac ako dvaja ľudia. Nepáči si mi ani cesta darovania vajíčok alebo embria. Vynosenie náhradnou matkou už vôbec nie.
@jankalukasova náhradná matka sa geneticky nepodieľa
Ako právnik som absolútne proti surogátnemu materstvu. Iný názov pre obchodovanie s ľuďmi.
@drahomirrra ako pravnik som za surogatne materstvo. Je však potrebná osobitná zákonná úprava (regulácia).
Nerozumiem, prečo ako pravnik pracujete s domnienkou obchodovania s ľudmi - pri obchodovaní je potrebná určitá odplata/zisk. Ak je surogatnou matkou sestra? Či aj vdaka to podľa vás spĺňa? Celkovo vaše argumenty/premisy obsahu množstvo chýb

Nemam s tym absolutne ziaden problem , ked sa to poriadne pravne osetri ( btw aj dieta splodene klasickou biologickou cestou moze byt sexualne zneuzivane , tyrane , predane na organy, odlozene do Decaku … “ milujem” reci tradicnych krestanov , niektori z nich chceli tusim posielat zeny za IVF do basy, krasa proste , samozrejme , ze je to zastupna tema “socialnych” demokratov , o par mesiacov budu noviny plne Tem o Potratoch Alebo lgbti pochodov , nikdy vsak Ekonomiky , hosp.rastu …. )