Čo hovoríte na konsolidačný balíček?
Akurat pozeram tlacovku, neviem, ci sa smiat, ci plakat Ach jaj.
Uznavam, nieco ok. Ale vacsina...Mozeme byt kludni, 13 dochodok ostava, samozrejme 🙂
Drzme si palce vsetci!
Baby, ja furt nechapem tie odvody pocas ocr. Mozte mi to polopate prosim vysvetlit?
A mne ten nie zákaz predaja počas sviatkov? To znamená každý deň otvorene obchody?😳aj 25.12 či napríklad 1.1?
Za mňa nič strašné, reálne napríklad živnostníci ak si dali odklad daňového priznania neplatili do sociálnej poisťovne nič rok a pol čo je dosť a koniec koncov aj tak na to doplatili na dôchodku, že mali menej odrobené. Rovnako predaj počas sviatkov podporujem, však teraz aj tak Slováci nakupovali v zahraničí cez sviatky a len ekonomika prichádzala o tržby. A podpora mi príde ok tiež, práce dosť, teraz reálne veľa ľudí ostávalo doma každých pár rokov a poberali podporu kedže v čistom je tá suma skoro ako plat, roboty dosť a kto bude chcieť robiť, nájde si za 3 mesiace prácu. Ja viem že je in na túto vládu kydať, nemusím ich, ale myslím že celkom znesiteľné opatrenia, len je otázne či budú stačiť.
@marsmykkok ako človek z personalistiky sa len spýtam, že čo ľudia nad 50+, ktorí majú dnes problém nájsť si prácu a ľudia v okresoch, kde práca nie je? Ja chápem, že je kopec špekulantov, ale tí na to nedoplatia.
Mne sa raz "rátalo" , kým žila ešte moja starká a boli voľby,chodili s voleb.urnami po dedine k tým, ktorí už obtiažne chodili,nemohli prísť do kulturáku odvoliť. Starosta-smerak ako repa jej povedal,tetka voľte takých, čo vám pridajú na dôchodku a ona mu...ja už toho veľa nepotrebujem,odvolím takých, ktorí myslia na moje vnúčatá a "neprejedia" všetko na pár "žvancoch" 🤭. Nikdy jej nebol Fico sympatický, vždy,keď pozerala správy nezabudla dodať ,no a tento,ani z očí mu dobré nič nekuká...😆.
@zuzanita1609 múdra žena ♥️
A mne ten nie zákaz predaja počas sviatkov? To znamená každý deň otvorene obchody?😳aj 25.12 či napríklad 1.1?
@anonym_753d56 asi áno. 25.12. však boli vždy zatvorené,tak snáď sa nebudú otvárať
Za mňa nič strašné, reálne napríklad živnostníci ak si dali odklad daňového priznania neplatili do sociálnej poisťovne nič rok a pol čo je dosť a koniec koncov aj tak na to doplatili na dôchodku, že mali menej odrobené. Rovnako predaj počas sviatkov podporujem, však teraz aj tak Slováci nakupovali v zahraničí cez sviatky a len ekonomika prichádzala o tržby. A podpora mi príde ok tiež, práce dosť, teraz reálne veľa ľudí ostávalo doma každých pár rokov a poberali podporu kedže v čistom je tá suma skoro ako plat, roboty dosť a kto bude chcieť robiť, nájde si za 3 mesiace prácu. Ja viem že je in na túto vládu kydať, nemusím ich, ale myslím že celkom znesiteľné opatrenia, len je otázne či budú stačiť.
@marsmykkok dochádza ti vôbec, čo si napísala? keby šetril aj štát, ako OK ...načo nám je toľko ministerstiev? platy lekárov, učiteľov , silových zložiek , poslancov, sa budú valorizovať ich sa šetrenie netýka ....práce je dosť? kde žiješ ? Tebe nevadí, že štát míňa a nešetrí a my to schytáme? ako vážne toto ? na zbrojení , na ukrajinoch sa šetriť nebude?
@marsmykkok len ta trosku poopravim študenti roku 2004 je naša generácia, či teraz robi. Cize cca. 40 roční ľudia. Žiadny 60tnici. A vďaka tomu, že sa im komplet všetko ratalo, mohli ísť teraz rýchlo do predčasných dôchodkov po 40 odpracovaných rokoch. Hoci ich nemali. Toto je podstata.
@lienka.7 No len to schválila predchádzajúca vláda a teda len ukazuje že jedna vláda horšia ako druhá. Naozaj hlúposť v čase kedy je nedostatok zamestnancov vo všetkých sektoroch a nedostatok financií v štáte toto schváliť. Sa na dôchodok dostali napríklad aj ženy 59-60 ročné čo majú 2-3 deti, započítalo sa im 5 rokov štúdia, 6-9 rokov rodičáku, nejakých 5-7 rokov čo boli na úrade práce a reálne išli zdravé do dôchodku po odrobení ani nie 20tich rokov reálnych možno. A teda ak sa takto šetria tie dôchodky budú poberať dlho. Ja som to kritizovala aj tu na MK vtedy, ale zase krátkozrakosť, všetci to schvaľovali že sa ich rodič dostane do dôchodku rýchlo a bude sedieť doma a postará sa napríklad o vnúčatá. Ak to malo platiť, tak napríklad po reálne 35 odpracovaných rokoch, teda nepočítať žiadne úrady práce, štúdiá, materské a rodičáky.
@lienka.7 Teda vivat Matovič a spol, do dôchodku išli ľudia čo odpracovali reálne 20 rokov ako dnešný 40tnik čo robí od 20 akurát s tým že ten 40tnik pôjde na dôchodok niekedy v 70tke teda reálne odrobí o 30 rokov viac ako dnešní predčasní dôchodcovia. Teda niekto odrobil 20 rokov a má dôchodok a niekto bude robiť 45-50 rokov.
@lienka.7 Teda vivat Matovič a spol, do dôchodku išli ľudia čo odpracovali reálne 20 rokov ako dnešný 40tnik čo robí od 20 akurát s tým že ten 40tnik pôjde na dôchodok niekedy v 70tke teda reálne odrobí o 30 rokov viac ako dnešní predčasní dôchodcovia. Teda niekto odrobil 20 rokov a má dôchodok a niekto bude robiť 45-50 rokov.
@marsmykkok až na to,že ženy, dnešné dochodkyne neboli na MD 3roky. Také čo mali deti po 30tke to stihli. Iných sa to netýkalo. Na Margo Matovica, ten "ošiaľ" netrval dlho,takže vesmír je v rovnováhe a môžeš pokojne spať. Kebyže je na mne, tiež by som rada šla po 40odrobenych rokoch
@marsmykkok Ale prosim ta nezavadzaj tu s 20-timi odrobenymi rokmi a odchodom na dochodok. Teraz na dochodok (nie predcasny) odchadzaju zeny narodene v 1963. Ako modelovy priklad, ak by sme aj pocitali, ze mali 3 deti a s kazdym boli 3 roky na materskej (v minulosti to tak vobec nebolo, ale dajme tomu len pre vypocet), tak do roka 2025 by mali po materskej odpracovanych 30 rokov. A to sa bavime o zenach co mali dieta hned po VŠ. Tie co mali dieta po SŠ, logicky maju odpracovane viac. Kedysi bolo bezne, ze 20 rocne mali uz dieta, lebo po maturite nesli na VŠ ale sa vydali. Ale suhlasinm s tym, ze dnesni 30 a 40 rocni, to budu mat s odchodom do dochodku podstatne horsie.
@marsmykkok až na to,že ženy, dnešné dochodkyne neboli na MD 3roky. Také čo mali deti po 30tke to stihli. Iných sa to netýkalo. Na Margo Matovica, ten "ošiaľ" netrval dlho,takže vesmír je v rovnováhe a môžeš pokojne spať. Kebyže je na mne, tiež by som rada šla po 40odrobenych rokoch
@tetapetra po 40 odrobenych rokoch, nie zapocitanych rokoch. To je yrosku rozdiel. 90% z tých ľudí ak malo odtobebych vôbec 30, tak to mohol byť úspech. Keďže sa im tam zaratavala napr.aj evidencia na UP, škola a pod. Konkrétne moja teta takto mala plus 12 rokov!!!! Aby bolo jasné, ja im to nezávidím, ale nech sa tu nepíše, ako všetci mali ODROBENE. lebo nie, nemali, využili situáciu. A to je rozdiel.
@marsmykkok presne tak. Ale budu sa tu tváriť, ako ONI ROBILI. odhliadnuc od toho, že mnoho z nich mohlo osobne ešte ďalej robiť.
@lienka.7 No len to schválila predchádzajúca vláda a teda len ukazuje že jedna vláda horšia ako druhá. Naozaj hlúposť v čase kedy je nedostatok zamestnancov vo všetkých sektoroch a nedostatok financií v štáte toto schváliť. Sa na dôchodok dostali napríklad aj ženy 59-60 ročné čo majú 2-3 deti, započítalo sa im 5 rokov štúdia, 6-9 rokov rodičáku, nejakých 5-7 rokov čo boli na úrade práce a reálne išli zdravé do dôchodku po odrobení ani nie 20tich rokov reálnych možno. A teda ak sa takto šetria tie dôchodky budú poberať dlho. Ja som to kritizovala aj tu na MK vtedy, ale zase krátkozrakosť, všetci to schvaľovali že sa ich rodič dostane do dôchodku rýchlo a bude sedieť doma a postará sa napríklad o vnúčatá. Ak to malo platiť, tak napríklad po reálne 35 odpracovaných rokoch, teda nepočítať žiadne úrady práce, štúdiá, materské a rodičáky.
@marsmykkok nie osobne, ale pokojne.
Preklep😊
Július Jakab a obyčajní ľudia..čo na neho hovoríte?
@marsmykkok presne tak. Ale budu sa tu tváriť, ako ONI ROBILI. odhliadnuc od toho, že mnoho z nich mohlo osobne ešte ďalej robiť.
@lienka.7 tak. Ako naozaj ak napríklad nejaký robotník chlap sa vyučil v 17tich a odvtedy vkuse robil premňa nech ide na dôchodok aj v 52ke po 35 reálne odrobených rokoch. Ale koľko odišlo takých čo dosť boli aj na úrade práce a podobne a v plnom zdraví lebo dostali dôchodok rovnaký ako keby robili. Proste na tento predčasný dôchodok by sa škola, evidencia, starostlivosť o malé dieťa započítavať nemala.
@anonym_10ee23 tak máte, čo ste si zvolili, každému pričentnému bolo jasné, že smer a hlas je jedna a tá istá banda 🤷🤷🤦👍 ďakujeme
@patriciah1 takže ak by zvíťazilo PS a spol. bolo by lepšie ? oni by nekonsolidovali ? alebo si myslíš, že stačí zrušiť 13. dôchodok a vec vybavená ? som narsanaá aleže strašne, ale na nás, že sa necháme tak rozhádať a nedržíme spolu ....a niekomu to veľmi vyhovuje
@lienka.7 tak. Ako naozaj ak napríklad nejaký robotník chlap sa vyučil v 17tich a odvtedy vkuse robil premňa nech ide na dôchodok aj v 52ke po 35 reálne odrobených rokoch. Ale koľko odišlo takých čo dosť boli aj na úrade práce a podobne a v plnom zdraví lebo dostali dôchodok rovnaký ako keby robili. Proste na tento predčasný dôchodok by sa škola, evidencia, starostlivosť o malé dieťa započítavať nemala.
@marsmykkok Mohli ich nechať pracovať, WIN WIN pre nich aj pre štát.
@patriciah1 takže ak by zvíťazilo PS a spol. bolo by lepšie ? oni by nekonsolidovali ? alebo si myslíš, že stačí zrušiť 13. dôchodok a vec vybavená ? som narsanaá aleže strašne, ale na nás, že sa necháme tak rozhádať a nedržíme spolu ....a niekomu to veľmi vyhovuje
@anonym_3cc208 Nikdy by PS nevládlo samé, ani nebude. Takže všetko čo by bolo v koalícii lepšie ako títo tu. Keby boli dokázali, že keď boli pri moci bolo fajn, prosím, ale nebolo a len sľuby a sľuby a realite nič.
@anonym_3cc208 nikto netvrdi, ze by nekonsolidovali...ved o konsolidacii hovoria uz velmi dlho..kto kedy povedal, ze PS by nekonsolidovalo? To co za nezmysli?
Ked akoze krituzujem ze niekto nieco robi na prd neznamena, ze ten co dava opravnenu kritiku a poukazuje na chyby , by tu robotu nerobil vobec? Skor by sa ju snazil robit lepsie ...tento narativ od SMERU , ze keby je PS pri moci tak by to, tak by hento...to je take, ze ked nemam argument tak si vymyslim co ak....co keby...uplny Dopsinsky ten Robo....
@veltraud no co povedat, asi iba tak len treba tym blbcom co tych blbcov volili 🤷🏼♀️ my to nejak pretrpime aj to platenie “milionarskej” dane aj ked milionarmi nie sme aj to platenie sukromnych lekarov a sukromneho vzdelana detom…llen mi je luto tych normalnych ludi co to maju v hlave v poriadku a uz aj doteraz len tak tak vychadzali…so znizovanim davok suhlasim, vela ludi si islo na pol roka oddychnut, nehovorim ze oddych netreba ale ani nevidim dovod na to, aby sa na niekoho oddych skladali vsetci.
Zrusenie dna boja za slobodu a demokraciu a dna vitazstva nad fasizmom je uz iba ceresnicka na torte, rovnako ako den ustavy. So zrusenim zakazu predaja pocas sviatkov tiez suhlasim.
Absolútne nelogické , neekonomicke riešenie ,ktoré krízu iba prehĺbi. Bez logiky len aby sa rýchlo a čo najviac nabalili .
@tetapetra po 40 odrobenych rokoch, nie zapocitanych rokoch. To je yrosku rozdiel. 90% z tých ľudí ak malo odtobebych vôbec 30, tak to mohol byť úspech. Keďže sa im tam zaratavala napr.aj evidencia na UP, škola a pod. Konkrétne moja teta takto mala plus 12 rokov!!!! Aby bolo jasné, ja im to nezávidím, ale nech sa tu nepíše, ako všetci mali ODROBENE. lebo nie, nemali, využili situáciu. A to je rozdiel.
@lienka.7 príklad moja mama nastúpila do práce ako 19rocna, dôchodku šla ako 62( "nadsluhovala asi 6m) 4deti. So mnou 6m, jeden brat zomrel, takže nič, s druhým 2r, a až s tretím 3roky, na UP, kvôli divokým 90tym rokom bola 1,5roka. Od 1995 bola zamestnaná až do roku 2022. Oproti terajším matkám s troma deťmi kapanek rozdiel.
Tento nepomer sa týka skôr ľudí, ktorí boli narodení 1940-55, tam šli do dôchodku ako 54 ročne, samozrejme podľa počtu detí. Ti najviac pindaju ako oni budovali štát po vojne. Akurát tak s dreveným kacerom a s cumlom v ústach
@anonym_3cc208 nikto netvrdi, ze by nekonsolidovali...ved o konsolidacii hovoria uz velmi dlho..kto kedy povedal, ze PS by nekonsolidovalo? To co za nezmysli?
Ked akoze krituzujem ze niekto nieco robi na prd neznamena, ze ten co dava opravnenu kritiku a poukazuje na chyby , by tu robotu nerobil vobec? Skor by sa ju snazil robit lepsie ...tento narativ od SMERU , ze keby je PS pri moci tak by to, tak by hento...to je take, ze ked nemam argument tak si vymyslim co ak....co keby...uplny Dopsinsky ten Robo....
@kremlicka250 čítaj s porozumením ....som strašne nahnevaná na to, čo robí táto vláda ...len som reagovala na tvrdenie, že za PS a spol. by bolo lepšie ....no nebolo a bodka ...mňa vždy zaráža, ako si dokážete vybrať jeden argument a potom spustiť ...stále tvrdím a ešte raz opakujem, že politici si robia, čo chcú, nás len rozoštvávajú, potom sa im lepšie vládne ....my sa žerieme a oni si robia, čo chcú
@kremlicka250 čítaj s porozumením ....som strašne nahnevaná na to, čo robí táto vláda ...len som reagovala na tvrdenie, že za PS a spol. by bolo lepšie ....no nebolo a bodka ...mňa vždy zaráža, ako si dokážete vybrať jeden argument a potom spustiť ...stále tvrdím a ešte raz opakujem, že politici si robia, čo chcú, nás len rozoštvávajú, potom sa im lepšie vládne ....my sa žerieme a oni si robia, čo chcú
@anonym_3cc208 Ako vieš už teraz, že by to nebolo lepšie. Lebo?
@anonym_3cc208 ved ja citam s porozumenim...reagujem na to, co si napisala..pisala si, ci by PS nekonsoludovalo.Ci konkretne na co mam reagovat, aby som si nevyberala jednu vec teda? Ved teraz tvrdis presne to, na co som reagovala...tvrdis, ze PS by neboli lepsie ...lebo? Presne si vystihla to, naco poukazujem v mojom komentari....lebo Dobsinsky povedal...ale kludne ma oprav, naozaj ma zaujima, preco by PS neboli lepsi ako SMER? Ako fakt reakne vazne sa pytam na tvoj nazor.A to sama nesuhlasim so vsetkym z PS.

@hiro ved to je cisto ako "Nemaju chleba? Nech jedia kolace" styl...
@reela Ako mne nejde do hlavy to že prezentuje ako štát získa ďalšie peniaze od ľudí konsolidáciou a popri tom ľuďom radí ako sa vyhnúť konsolidácii? 😜