Dôchodkový vek 68 rokov: je to vôbec normálne?
Ahojte...určite vám už prišlo z poisťovne výpis o predpokladanom dôchodkovom veku... Ja som teda v šoku že ženy mojej generácie budú pracovať do 68.. je to brutálne kedy budeme mať čas na seba a vnúčatá ? Kto bude v tomto veku zdravý a kam nás zoberú do práce ? Chápem že sú profesie kde ide pracovať aj dlhšie ale čo ženy vo výrobe alebo ťažko fyzicky pracujúce ? Je tá naša vláda vôbec normálna ? Ako si to predstavuju?
investujte od dvadsiatky do patdesiatky a mozte to v patdesiatke zabalit,zit z renty a v sedemdesiatke poziadat o minimalny dochodok.namiesto toho tu kopu ludi vyplakava a prezentuje sa drahymi autami nad ich pomery a dovolenky.
Keď sme mali návštevu z USA pred 25 rokmi a teta hovorila, že na 69 ide do dôchodku, tak sme si to nevedeli predstaviť. U nás ženy podľa počtu deti vtedy chodili od 52-53 rokov… Moja mama je už pár rokov na dôchodku a ešte robí. Ma ťažkú prácu, ale baví ju a stále si predlžuje vek odchodu do dôchodku. Aj jej dohovárame, nech ide na polovičný, nerobi nočné….
@sandra9 nebudeš mať čas na nič, nebudeš mať ani žiadny dôchodok, len nejakú smiešnu rentu, lebo všetko sa teraz preje a rozda, lebo stari si predsa zaslúžia istoty a chudacikovia celý život robili. My tie istoty už potrebovať nebudeme. Lebo my sme asi cely, a to doslova celý život asi nerobili.
@anonym_397400 materská aj PN je dávka na ktorú som si odviedla do sociálnej poisťovne a následne mi bola podľa toho vyplatená na rozdiel od dôchodku na ktorý síce odvádzam ale vyplatený mi uz nebude. Tehotenské som nemala takže tak...
@anonym_af6147 nic pre seba si si neodviedla. Všetko čo platos dá hneď rozdelí a ide preč na výplatu iným. Nože sem daj lem taky informatívny prepočet, kolko si tomuto štátu zaplatila a koľko si si zo systému ako sa vravi vybrala.
Ty nemáš v SP svoj vlastný účet, kde si šetris a potom si z toho čerpas ako v banke. Lebo keby tomu tak bolo, tak drvivá väčšina má veľké 💩 a nie nejaký dôchodok. Presne tak ako mnoho terajších dôchodcov, ktorí sú v dôchodku viac ako vôbec aktívne pracovali a prispievali do systému.
@anonym_a82686 akoze sorry, ale ak 50 rocny byvaly riaditel nemoze konkurovat mladym, bude chyba u neho sameho - privelke ocakavania a prilis zamrznuty v povodnom systeme prace.
Never tomu, ze mladi ovladaju x jazykov, ti lepsi maju anglictinu C1, zvysok anglictinu s ktorou zvladnu pracu na pc. A moja osobna skusenost (nemcina C1, anglictina B2, spanielcina, svedcina - precitam aj dlhy text, prelozim, aj vetu vypotim, cize uplny zaciatocnik nie som) - jazyky okrem anglictiny dnes nikto nechce, mozno na pohovore, v samotnej praci ich malokedy vyuzijes ak nie si tlmocnik alebo prekladatel.
@emjee no nemôže, lebo v 50 r si nebude pýtať plat juniora a mladí VS zoberie aj nízky plat, lebo mu narozprávajú veľký kariérny postup.Dnes má veľa ľudí bilingválne gymnáziá a vedia 2-3 jazyky výborne.On pracuje tam, kde AJ používa denne.Je to úplne normálne, že firmy šetria a radšej zoberú mladých.V jeho odbore sa prepúšťa a v Ba je takých ako on veľa.Suseda vyhodili z korporatu začal podnikat, ale je mladší a asi flexibilnejší.Nie je to také ružové s prácou ako bolo a hlavne, keď nechce klesnúť s platom
@emjee no nemôže, lebo v 50 r si nebude pýtať plat juniora a mladí VS zoberie aj nízky plat, lebo mu narozprávajú veľký kariérny postup.Dnes má veľa ľudí bilingválne gymnáziá a vedia 2-3 jazyky výborne.On pracuje tam, kde AJ používa denne.Je to úplne normálne, že firmy šetria a radšej zoberú mladých.V jeho odbore sa prepúšťa a v Ba je takých ako on veľa.Suseda vyhodili z korporatu začal podnikat, ale je mladší a asi flexibilnejší.Nie je to také ružové s prácou ako bolo a hlavne, keď nechce klesnúť s platom
@anonym_a82686 no hold musi ist s platom dolu.
Skills mu nepomozu, je prave nimi drahy pre zamestnavatelov.
No baby, mladosť v prdeli, do dôchodku ďaleko 🤣. Ja som sa tešila,že pôjdem po 40tich odrobenych rokov, ale keďže to bude dovtedy zrušia,alebo to tak okresaju,že bude namiesto 58r robiť do 66(zatiaľ)
@sandra9 ty si myslíš, že zamestnávateľa zaujíma kedy budeš mať čas na seba a rodinu🤣🤣ide to všetko dole vodou posledných 5-7 r.Ja by som už znova 25-30 r nechcela byť.Tie vzťahy vo firmách, pracovný výkon doma dorábať prácu len je smutné, že veľa ľudí to považuje za normálne a idú s davom.Moj kolega je vážne chorý sefstvo nič nezaujíma iba kto bude robiť za neho.Otrasne medziľudské vzťahy a len výkon a človek je len kus
@anonym_a82686 no hold musi ist s platom dolu.
Skills mu nepomozu, je prave nimi drahy pre zamestnavatelov.
@natalka13 a nie je to smutné?Robiť si školu, certifikáty ďalšiu skolu a potom ťa vydierajú, že prídu mladí a mozes ísť?Načo mu bola snaha?on nemá povahu na podnikanie on je dobrý zamestnanec a to ľutuje najviac, že mal dávno začať niečo svoje a vykašľať sa na korporaty.Medzitym sú deti na VŠ, platia hypo nechce klesnúť na plate ako mal pred 10 r
@natalka13 a nie je to smutné?Robiť si školu, certifikáty ďalšiu skolu a potom ťa vydierajú, že prídu mladí a mozes ísť?Načo mu bola snaha?on nemá povahu na podnikanie on je dobrý zamestnanec a to ľutuje najviac, že mal dávno začať niečo svoje a vykašľať sa na korporaty.Medzitym sú deti na VŠ, platia hypo nechce klesnúť na plate ako mal pred 10 r
@anonym_a82686 je, v nafom okoli je takych vela a nemaju 50 ale 60r.
A beru pracu mimo BA a cestuju a za menej penazi.
Chod do Nemecka / Rakuska a pod, kde uvidis zastupy aktivnych dochodcov, ktori v 80-ke cestuju a pracovali do 65 priblizne. Ako stupa vek dozitia, tak sa bude aj dlhsie pracovat. Kto nebude vladat manualne, bude robit to, co aj teraz inde nezamestnatelni : SBS a pod.
@patrike akurat ze tam je trocha ina zdravotna starostlivost, kedze maju 80r citalnych dochodcov, pozri na nasich... Nejde len o dozitie ale aj o kvalitu zivota
Robiť do 68 rokov znamená veľmi trpieť. Sama som robila do 64 dobrovoľne, ale už som ku koncu nevládala. Doma ma čakal uprataný byt, urobený nákup, večera a ja som iba polihovala. Mala som úžasné deti - študentov, bývajúcich doma. Keď z domu odišli, išla som aj ja do dôchodku. Po 65 -ke a to už v dôchodku nastala totálna slabosť, bolesti v krížoch, nôh, ... všetko som robila pomalšie, potrebovala cez deň viac oddychu. 68 - ročný pracujúci bude len na ťarchu zamestnávateľovi, často chorý, pravdepodobne pred dôchodkom príde o prácu, čo bude znamenať nižší dôchodok. Je to neľudské takto sa správať v starobe k ľuďom, ktorí celý život robili a vytvorili hodnoty, ktoré si mladí užívajú. Hnusná odplata za všetko dobré, čo urobili.
Robiť do 68 rokov znamená veľmi trpieť. Sama som robila do 64 dobrovoľne, ale už som ku koncu nevládala. Doma ma čakal uprataný byt, urobený nákup, večera a ja som iba polihovala. Mala som úžasné deti - študentov, bývajúcich doma. Keď z domu odišli, išla som aj ja do dôchodku. Po 65 -ke a to už v dôchodku nastala totálna slabosť, bolesti v krížoch, nôh, ... všetko som robila pomalšie, potrebovala cez deň viac oddychu. 68 - ročný pracujúci bude len na ťarchu zamestnávateľovi, často chorý, pravdepodobne pred dôchodkom príde o prácu, čo bude znamenať nižší dôchodok. Je to neľudské takto sa správať v starobe k ľuďom, ktorí celý život robili a vytvorili hodnoty, ktoré si mladí užívajú. Hnusná odplata za všetko dobré, čo urobili.
@evkatk To nie je ziadna odplata, ani trest. To je vysledok pyramidovej hry zvanej priebezny system, kde niet ludi, aby zarabali na coraz viac dochodcov. Kym si bola mladsia a zdrava, urcite by sa ti nepacilo, ak by stat urcil povedzme 30% prijmu ako dochodkovy odvod do socialnej poistovne.
Ak si takto stazujes, suhlasila by si, aby si poberala dochodok povedzme od 60-ky, ale polovicmy, ako mas teraz ? Matematika nepusti.
Je rozdiel, či ide o ženu alebo muža. V zahraničí ženy nepracujú, kým majú deti, o ktoré sa treba starať. Naša žena je vyčerpaná z toho, že kmitá aj 24 hod. denne. V zahraničí ide robiť, aby sa domu nemusela nudiť ak deti sú preč z domu. Potom sa dobre robí.
Myslieť si, že prácu v dôchodku lepšie zvládnem, ak som finančne zabezpečená je hlúposť. Dôležité je počas aktívneho veku dosahovať čo najvyššie postavenie s vysokým platom, nemaródovať, nezostať na rodičovskej dovolenke ani deň, pracovať na sebe a potom je aj financií v dôchodku viac. Takto je bežný dôchodok nad 1500 Eur. To viem potvrdiť. Pre jednotlivca to bohate stačí, kým nemá vážne zdravotné problémy. Potom sú tie výdavky podstatne vyššie. Dôležité je od skorej mladosti myslieť, že zarábame na dôchodok, aký bude plat, taká bude staroba. Znamená to hlavne, že každý prežitý deň je potrebné stráviť v práci, ktorá musí byť prioritou pred všetkým v živote. Je to kruté, lebo na vedľajšiu koľaj idú aj vlastné deti. Ale život bude stále krutejší.
@patrike akurat ze tam je trocha ina zdravotna starostlivost, kedze maju 80r citalnych dochodcov, pozri na nasich... Nejde len o dozitie ale aj o kvalitu zivota
@anonym_37d696 To nie je vec zdravotnej starostlivosti, ta je u nas stale velmi dobra a porovnatelna so zahranicim. To je vec zivotneho stylu, pozri si ako vyzera vitalna nemecka dochodkyna, nie je to vyzrata teta alebo pupkac rozvaleny pred telkou s pivom. O zdravie sa musis starat v prvom rade sama.
Dôchodkové odvody od r. 1990 boli rovnaké a nie je to 30%. V zahraničí sú odvody omnoho vyššie, preto je menej ľudí poistených. Našincom, ktorí idú zarobiť do zahraničia sa zárobok zdá skvelý, no neodvádzajú žiadne odvody alebo len minimálne povinné. Mám suseda, ktorý od r. 1991 pracoval vonku a teraz sa vrátil, lebo nemal ani sociálnu ani zdravotnú poistku. Dôchodok nedostáva ani tu, lebo neplatil ani tu poistku a zdravotné ošetrenie mu platí každý. Peňazí na dôchodky by boli, ak by sa dôkladne trvalo na tom, aby každý schopný pracoval a nekalkuloval s výhodnosťami sociálnych dávok a ak by neboli čierny zamestnanci, ktorí nič neodvádzajú do systému.
Dôchodkové odvody od r. 1990 boli rovnaké a nie je to 30%. V zahraničí sú odvody omnoho vyššie, preto je menej ľudí poistených. Našincom, ktorí idú zarobiť do zahraničia sa zárobok zdá skvelý, no neodvádzajú žiadne odvody alebo len minimálne povinné. Mám suseda, ktorý od r. 1991 pracoval vonku a teraz sa vrátil, lebo nemal ani sociálnu ani zdravotnú poistku. Dôchodok nedostáva ani tu, lebo neplatil ani tu poistku a zdravotné ošetrenie mu platí každý. Peňazí na dôchodky by boli, ak by sa dôkladne trvalo na tom, aby každý schopný pracoval a nekalkuloval s výhodnosťami sociálnych dávok a ak by neboli čierny zamestnanci, ktorí nič neodvádzajú do systému.
@evkatk Boze zase zvasty...predstav si, ludia v zahranici platia odvody a su aj poisteni. To, ze tvoj pripeceny sused tak nerobil, je jeho vina. Netrep tu sprostosti.
@evkatk Vonku mu za tie roky vznikol narok na zahranicny dochodok, vacsina statov ma podmienku 10 - 15 rokov tam robit, co od 1991 stihol aj 2 - 3x
Je rozdiel, či ide o ženu alebo muža. V zahraničí ženy nepracujú, kým majú deti, o ktoré sa treba starať. Naša žena je vyčerpaná z toho, že kmitá aj 24 hod. denne. V zahraničí ide robiť, aby sa domu nemusela nudiť ak deti sú preč z domu. Potom sa dobre robí.
Myslieť si, že prácu v dôchodku lepšie zvládnem, ak som finančne zabezpečená je hlúposť. Dôležité je počas aktívneho veku dosahovať čo najvyššie postavenie s vysokým platom, nemaródovať, nezostať na rodičovskej dovolenke ani deň, pracovať na sebe a potom je aj financií v dôchodku viac. Takto je bežný dôchodok nad 1500 Eur. To viem potvrdiť. Pre jednotlivca to bohate stačí, kým nemá vážne zdravotné problémy. Potom sú tie výdavky podstatne vyššie. Dôležité je od skorej mladosti myslieť, že zarábame na dôchodok, aký bude plat, taká bude staroba. Znamená to hlavne, že každý prežitý deň je potrebné stráviť v práci, ktorá musí byť prioritou pred všetkým v živote. Je to kruté, lebo na vedľajšiu koľaj idú aj vlastné deti. Ale život bude stále krutejší.
@evkatk v ktorom zahranici zeny nepracuju? Jedine tam, kde im to muzi z nabozenskych dovodov zakazuju. Ukaz mi stat, kde je materska pol roka a rodicovska 2,5 a potom dalsie 3 roky s dalsim dietatom a dalsie 3 s tretim ako napr. na Slovensku.
@anonym_37d696 To nie je vec zdravotnej starostlivosti, ta je u nas stale velmi dobra a porovnatelna so zahranicim. To je vec zivotneho stylu, pozri si ako vyzera vitalna nemecka dochodkyna, nie je to vyzrata teta alebo pupkac rozvaleny pred telkou s pivom. O zdravie sa musis starat v prvom rade sama.
@patrike to urcite. ale tu ti niektore operacie uz po 50r neschvalia, ze si stara... pritom mas mat este pomaly 20r aktivneho prac. zivota. polka lekarov ti uz na zdravotne problemy po 50r povie, ze ved co chcete, staroba. myslis, ze len na zapade su uvedomeli ludia, ze sa o seba staraju a vsade inde nie?
@evkatk kde zeny v zahranici nepracuju?
1500e dochodky dnes nepriznavaju ani manazerom velkych firiem.
A o 10-20rokov tolko adekvatnu sumu k dnesnym 1500e nebude mat skoro nik od statu
@sandra9
Jaj chudacikovia vsak ste si to zvolili tak to mate dobre vam tak.
@anonym_7304cf
Chod prosím do západnej EÚ a tam pozri 😏. My sme ešte celkom dobre, aj keď áno, súhlasím, je to vysoký vek. To by už mal mat človek zaslúžený oddych.
@evkatk Tuším pred dôchodkom je ochranná doba, teda ak to ešte platí. Takže by ta nemali vyhodiť, ak aj máš zdravotne problémy.
prišiel mi pozdrav, že mám pracovať do 64rokov a 8 mesiacov..mám jedno dieťa... mám zdravotné problémy ktoré som podedila... mamina je na invalidnom dôchodku už veľa rokov... ja už teraz mám viac odrobené ako ona... no keď mi prišiel tento list, úprimne? bola som smutná a hneď ma napadlo kto pomôže môjmu dieťaťu napr s deťmi? keď ja budem tak dlho v práci?? ak teda to zvládnem po zdravotnej stránke... a potom samozrejme prišlo rozhorčenie nad spoluobčanmi.... kam plytváme peniaze... nerozumiem tomu keď som na pošte a preberajú si peniaze dávky z pošty tak občas sa pozriem keď im dávajú peniaze a pani za prepážkou počíta... a lietajú tam sumy okolo 1000€... tak si vždy tak poviem, že tu je môj dôchodok.... poctivo odrobený... máme hypoteku, dávame často mimoriadnu splátku nech sa toho zbavíme skôr ako máme nech sme pripravený na tú almužnú... mám aj druhý a tretí pilier... druhý idú tunelovať tak neviem čo nám z toho ostane... no smutno mi je z toho celého ... influencerov je plno... odovody neodvádzajú... už len tam stráca sociálny systém financie... my z malých platov odvádzame... oni zarábajú iné sumy za spolupráce a odvody 0 €.. nie maminky a staré mamy na dôchodku treba za koláče nahánať za pár € ale týchto za tisíce € by som obháňala...

@lasona Na preventivky chodil ? Zil zdravo ?
Ci to bol taky ten "zdravy" dedinsky mocny chlap s bruchom, ktory si dal rad aj klobasku, aj pivko ?
@patrike ziadne brucho, pán nepil, nefajcil