Genocída
Chcem sa opýtať. Sledujem čo sa deje so slintačkou krivackou. Musela som si koli tomu odopnut FB. A rôzne správy. Nedokázala som pozerať tu genocidu toho jediného sebestacneho čo máme. Naše hospodárstvo ktoré je ešte dúfam nedotknuté nejakým svinstvom. A predovšetkým čo sledujem nás dobytok ktorý keď sledujem rôzne farby sa majú dúfam fajn . A je postarané s láskou. Čo vidieť momentálne na videách farmárov ktorí sú psychicky zrútení a ľúbili tie svoje zvieratá. Nehovoriac o tom čo čítam že dobytok doslova place. Nehovoriac , ze ich musia utrácať úplne zdravé ! Co by sa stalo ak by to nedovolili im siahnuť na zvieratá ! Puká mi srdce. Ďalšia vec ide veľká noc. Môžeme sa pripraviť na dovoz sajrajtu zo zahraničia. Toto cele je jedna obrovska tragédia apokalypsa a je mi z toho zle ! Naozaj si myslite, že toto sa tu len tak po 50 rokoch len tak objavilo ? Ja tomu neverim.
@viestta určite by som sa snažila si zvieratá ochrániť kým by boli zdravé a nedajbože v chove nenašlo jedno choré zviera. To by som urobila v prvom rade .
Keď už by sa našlo. Potom by som vedela , že niet cesty.
Este raz zopakujem, nakaza sa siri (aj) vzdduchom, pri vhodnych poveternostnych podmienkach aj na kilometre.
@mirka0677 inak toto je pravda o prenasacoch, lenze myslim, ze bezne veterinar dokaze normalne brat zvieratam krv a otestovat ich na SLAK a skryteho prenasaca by teda odhalili. Tu zase chapem, ze tak ako kedysi s vakcinaciou, nie je to riesenie pre velke chovy, nakolko by to bolo financne neunosne. LENZE my tu na rozdiel od kopy krajin mame aj vela malych chov, o par ks a su ochotni si to zaplatit.
Cize ano uradnici mozu riesit,ale keby im nabehli do dvorov, kadejaki fuseri na xkrat zastretlit zviera, co ani nedokazu humanne usmrtit (vid rozhovor, bol s jednou pani, kde nejaky polovnik prisiel a strielal zvierata hlava nehlava), tak neviem ako by sa tvarili. Jedna vec je ten dobry pocit, ze ano zastavujeme sirenie ale druha je vidiet to ako sa to fusuje a kto vie teda ci ta obeta vobec ma zmysel - rozvazame zvierata po slovensku kadejako, lebo nie sme schopni pri tolkych chovoch mat normalne kafilerie dostupne.
Ja som sa rozpravala s vacsim chovatelom a dokonca za chvilu ma ist dobytok uz na pasu, lebo dotacie, proste maju urcene, kedy maju byt uz zvierata von = a podla toho co som pochopila, situacia terajsia na tom nic nemeni a zvery pojdu von. To mi pride vacsie riziko, o mnoho. Ja mam teda zvierata celorocne vonku ale par kusov. Aj to mam stres, lebo macka, pes.. hocico prinesie ten virus. Ale ak cele chovy pojdu na pasu, ukaze sa tam SLAK, tak to je uz len otazka casu ked naozaj vsetky aj napr vysoka zver, diviacia sa nakazia, kedze vetrom sa to siri daleko a na tych rovinach dole o tom ani nepochybujem. Ale to len taka moja uvaha, nemam viac udajov k tomu
https://www.uvlf.sk/oznamy?item=7354 rozhovor s profesorkou,ešte pred zatlačením/potvrdenim Slak na Slovensku
@jajka257 viete. Mne to príde doslova sa vyzivanie niektorých ľudí ,dokazovaním si ich pravdy na nešťastí . Lebo čo som citala keď to bolo dávno ľudia aj liečili. A nechvem tu zas trepať niekomu do plachiet. Len mi príde , že každý je tu ihneď múdry na takéto bezhlavé usmrcovanie , keď mám pocit , že to tak nemusí byt. Ako vravím. Mať chov ja nedám asi nikomu žiť z veterinarov , a odborníkov. A chvela by som to potvrdené na milión spôsobov kým by mi siahli na chov.
https://www.stvr.sk/radio/archiv/1175/2518197 tu máš rozhovor s odborníkom, tu nejde o tvoj pocit.
Autorka, ja osobne plačem, keď to vidím. Čítala som protokoly z minulosti. A úprimne má zaráža neludskost niektorých žien. Panebože, sú to živé tvory, zdravé a ľúbia sa. Nechápem tomu, čo sa deje. A bojím sa, že to zasiahne aj farmicky, ktoré tie zvieratá majú ako členov rodiny. Keď som videla ten príbeh o prasiatku, to som nezvládla. A úplne chápem tvoj postoj. Teraz zas, že osýpky, nakazlivost vyše 95% , úmrtnosť cca 10 %, postihnutí trpia a majú bolesti. Ako by ľudia reagovali, keby sme chceli uplatniť rovnaký princíp? 3 km okolo všetko zabiť? A my tu hovoríme o ľudskosti. Sme horší ako zvieratá.
"Lebo čo som citala keď to bolo dávno ľudia aj liečili." - Liecili a nic to nepomahalo lebo niekde som cital ze take prasiatko vie po vylieceni roznasat virus este nasledujucich 5 rokov (kravy daleko kratsie). Takze nakazy sa stale opakovali (a v polke sveta kde sa ockuje aj vkuse opakuju). Po tom ako sa rozhodlo ze tolerancia virusu nebude ziadna (ziadni prenasaci => ockovane a vyliecene zvierata) tak sa v tychto krajinach objavuje velmi sporadicky - raz za desiatky rokov.
zle dopadneme, vláda nepotrebuje odborníkov a určití ľudia sa tomu tešia lebo si potvrdzujú svoju primitívnu "genialitu", je pre nich lepší murár na vysokom poste ako profesor SAV, murárovi rozumejú, odborníkovi nie a tým pádom mu neveria, ťažko sa tu žije odborníkom, lebo všetci všetko lepšie vedia, taká dehonestácia odborných síl, ťažko na to pozerať a je to vo všetkých oblastiach
Pozri, aj mne je tých zdravých jedincov luto, ale naozaj je to jedina cesta. Chovy su otvorene, prileti vtak, odleti vtak a odleti aj s nakazou. Alebo prileti ovad, pichne infekcnu kravu a potom odleti do lesa a pichne srnu. A uz by sa to vymklo spod kontroly a straty by boli ovela vacsie. Takze ano, ina cesta zial nie je. Zatial sa nezabijaju kravy po celom slovensku (ked spominas malych farmarov ako placu na videach - aj ja som videla) ale ak by sa neurobili tieto opatrenia, tak by doslo aj na nich. Holt, je to riziko podnikania. A ako tu uz niekto spominal, vo VB sa utratilo miliony kusov a spamatavali sa z toho 5 rokov.
Inak, maso jest az tak zdrave nie je, vdaka nadmernej konzumacii masa sme v poprednych rebrickoch vyskytu rakoviny traviaceho traktu...Mozno toto niektorych prinuti zmenit jedalnicek...
@liv1 prečítajte si moje príspevky na asi 4 strane som to opísala. Nepotrebujem nevraživosť.
@tetapetra pane bože. Toto je stupídny koment. 🫣
Nie viac ako tvoje.
Aka nevrazivost autorka, ten komentar nebol tebe urceny a nebol nevrazivy, bol objektivny. Nemozem zaroven davat zvierata nad ludi, alebo na uroven ludi, ale zaroven jest maso zabitych zvierat a nosit/pouzivat kozene veci. Alebo to je ine, lebo uz neviem ake konkretne zviera a ako bolo zabite? Vies to je bud alebo. A nie vyhovorka, ze ak nekupim ja, kupia ini. Ziadna sunka? Ziadne masove vyrobky? Nic? Asi sa chapeme…
@liv1 ja som to všetko vyssie vysvetlila. S porozumením ako som vyrastala ako sa stravujem. ja nemôžem za to , že tu 80% žien rozmýšľa bez empatie.
Neni mi to luto. Vies preco? Lebo zvierata su tyrane, vykoristovane a zabijane kazdy den. A nikto to neriesi, nikto s tym nic noze spravit. Jasne je to skoda a tragedia. Ale tie zvierata uz trpeli tak, ci tak, aspon to maju rychlo uz za sebou.
Minule som videla video, ze v Nepale maju taky chory zvyk, ze kazdych niekolko rokov usporiadaju hromadnu obetu zvierat. Tupymi macetami a sekerami stinaju hlavy dobytku, ovciam, kozam, holubom. A ja neviem comu vsetkemu este. Keby si videla tu beznadej, strach a zufalstvo v ociach tych zvierat, ktorym priamo pred ocami kantrili ich druhov a vedeli, ze zachvilu to caka aj ich, mozno by si to nedokazala ani pozerat. Take svinstvo a barbarstvo, ze sa to neda ani opisat slovami. A akoby to nestacilo, tie zvierata tam nechaju len tak pohodene zhnit na tom krvavom poli 😢
Vsetko to utrpenie, brutalita a bolest, ktore preziju v (hadam len) posledny den ich zivota vyjde uplne nazmar.
Zabijanie kvoli slintacke a krivacke zmysel aspon v tom, ze tie zvierata neumru bezdovodne. Zabiju ich lebo musia, aby sa ten mor nesiril.
@larinka552 to je strašne ľudia sú hnusne hyeny. Ale my sa tu bavíme a slovenskom poľnohospodárstve a malých farmách kde sa zvieratká majú celkom fajn farmári doslova plaču že ich musia zabiť. To čo vy dávate nemá k môjmu príspevku zmysel. My sa nebavíme o Nepále.
Ano je to jedna z najhorsich veci, co som videla 😥Ma to zmysel a dost velky. Ci hentie kravy a ten dobytok v Nepale su horsi od tych slovenskych? Lebo za nimi ziadny farmar neplace? Aj tak vacsina z tych zvierat nemala dobry zivot a skoncili by na tanieri. Len sa to ich utrpenie skratilo. A cena masa mozno pojde hore, cize ludia ho budu menej kupovat. Takze v konecnom dosledku to mozno pomoze tak, ze ked klesne spotreba, klesne aj produkcia masa.
Veď začni chovať dobytok a keď sa ti nakazia, tak ich lieč. Zistíš, či to má význam, alebo ťa všetci znenávidia, že si rozšírila nejakú chorobu a všetko vďaka tebe vykapalo.
Keď je to raz choré a nedá sa to zachrániť, aj tak to uhynie. Načo by si to ešte kŕmila. Myslíš si, že to je zadarmo? Správať sa treba aj rozumne, nielen empaticky.
A keď už spomínaš duše, predtým ešte zachráň všetky deti pred UPT.
Veterinari a virologovia vedia viac, nez my.
To, ako ich "posluchame" uz je nasa zalezitost. Na to, ako sa zvierata usmrcuju, na to uz veterinari nemaju dosah. Cize nase spravanie zalezi len od nasich rozhodnuti. Ano, mnohokrat ovplyvnene okolnostami a okolim, nielen nasim svedomim.
Píšeš ze zvieratá majú dušu a rozčuľuje sa že si mäso budeš musieť kúpiť zo zahraničia .Co tak nejes mäso cez sviatky?
@loliki "Veď začni chovať dobytok a keď sa ti nakazia, tak ich lieč. Zistíš, či to má význam, alebo ťa všetci znenávidia, že si rozšírila nejakú chorobu a všetko vďaka tebe vykapalo.
Keď je to raz choré a nedá sa to zachrániť, aj tak to uhynie."
Znova. Preco tu siris nepravdu? To kde ste poculi, ze vsetko vykape, ked sa to nakazi???
Ked vsetok dobytok ochorie, 2 tyzdne sa bude liecit a minimalne 95% zvierat prezije.
Uloha pre 1.st.ZS:
Ak je na Slovensku, prezeniem, 100 krav, a vyzera to, ze vsetky ochoreju, kolko treba zabit, aby sme o dva tyzdne nemuseli kupovat mlieko od susedov a mäso z juznej ameriky?
@oliolijanka A ty prečo šíriš nepravdu? To, že zviera prežije znamená, že infikované šíria ďalej chorobu. To ti bude na čo dobré? To je podobne aj s hydinou, prekoná napr. salmonelózu, prežije a ďalej to šíri aj cez vajíčka. Navonok živé a "zdravé". Také chceš chovať? Vyskúšaj si to doma a potom to jedz.

Autorka, ako chces zabranit prenosu nakazy vzduchom, teda vetrom? Slintacka sa neprenasa len priamym kontaktom s nakazenym alebo prenosom na plochach, ale aj vzduchom.