Genocída
Chcem sa opýtať. Sledujem čo sa deje so slintačkou krivackou. Musela som si koli tomu odopnut FB. A rôzne správy. Nedokázala som pozerať tu genocidu toho jediného sebestacneho čo máme. Naše hospodárstvo ktoré je ešte dúfam nedotknuté nejakým svinstvom. A predovšetkým čo sledujem nás dobytok ktorý keď sledujem rôzne farby sa majú dúfam fajn . A je postarané s láskou. Čo vidieť momentálne na videách farmárov ktorí sú psychicky zrútení a ľúbili tie svoje zvieratá. Nehovoriac o tom čo čítam že dobytok doslova place. Nehovoriac , ze ich musia utrácať úplne zdravé ! Co by sa stalo ak by to nedovolili im siahnuť na zvieratá ! Puká mi srdce. Ďalšia vec ide veľká noc. Môžeme sa pripraviť na dovoz sajrajtu zo zahraničia. Toto cele je jedna obrovska tragédia apokalypsa a je mi z toho zle ! Naozaj si myslite, že toto sa tu len tak po 50 rokoch len tak objavilo ? Ja tomu neverim.
@tetapetra málokedy reagujem agresívne, ale teraz budem. Ty si buď hlúpa, alebo ani čítať nevieš. A nikde som nepostavila zviera nad človeka, aj keď v prípade ako si ty alebo niektoré tu, tak to zvieratá má väčšiu hodnotu ako mnohé tebe podobne, lebo ma viac empatie ako vy všetky spolu.
@jajka257 skús si po sebe prečítať čo si napísala:
Teraz zas, že osýpky, nakazlivost vyše 95% , úmrtnosť cca 10 %, postihnutí trpia a majú bolesti. Ako by ľudia reagovali, keby sme chceli uplatniť rovnaký princíp? 3 km okolo všetko zabiť? A my tu hovoríme o ľudskosti. Sme horší ako zvieratá. To akože fakt ti toto napadlo? Teraz neviem kto z nás je hlúpy. Samozrejme,že mi to nie je príjemné, ani lahostajne viem na čo všetko to ma vplyv. Ale ty si naozaj zabila
@oliolijanka prebrala si taktiku viestty? 😅 Skús byť aspoň trochu originalna
@jajka257 ja sa nevyznám ale tak asi vedia co robia inak by takto nereagovali,ci si myslis ze to naschval zabíjajú aj zdrave zvierata?Mohli by ich max izolovať a pockat co s nimi ale to by sa virus nadalej šíril.Myslis ze to ti bore robia len tak?Aky by bol dovod,ved su to miliónové straty a to asi nik nechce.
Alw rie zvieratka aj tak skoncia na bitunku,ale ak ti je to rak luto,tao bud prva co dneškom predtane jest maso .Tak zachrániš viacej zvierat.
Ja som dnes práve čítala, ako pred 50 rokmi zvieratá plakali od bolesti. To by bolo pre teba lepšie? A co to bolo pred 50 rokmi? Kto to ma východ doniesol? Co tým vtedy chcel kto dosiahnuť?
Príroda si ide svoje, vírusy, baktérie mutuju a sú odolnejšie a odolnejšie. A v prevažnej väčšine sa to deje mimo laboratória. O nejaký čas zabijú aj más
Schválne som sa spýtala môjho otca, ktorý tu chorobu zažil v 70. tých rokoch a hovoril, že tam, kde žili oni sa choroba nepotvrdila, ale platili prísne bezpečnostné opatrenia aj tak. Ak sa to niekde potvrdilo, Nikto ani na družstvo, ani do dediny dnu ani von, všade sa všetko dezinfikovalo, ešte aj klucka v obchode, všade vo vzduchu bolo cítiť chlór s vápnom. Zvieratá sa niekde aj zabíjali, ale snažili sa o ich karanténu. Všetci si dezinfikovali čižmy a odev pred vstupom k vlastným domácim zvieratám. Skús dneska vysvetliť ľuďom, že nikam sa nikto nepohne z dediny tri týždne, už to vidím. Nikto a nikam, doslova. Dnes je viac obchodov, viac ľudí, viac pohybu. Veď aj tie televízne štáby si tam chodia hala bala po tých postihnutých dedinách, neroznesie sa to potom? Ľudia neboli ochotní ani pre vlastné zdravie či zdravie svojich blízkych dodržiavať karanténu, už vidím, ako by dodržiavali karanténu pre nejaké kravy a "vymyslený vírus" prosím vás. Však aj tie opatrenia boli také deravé za covidu, že stačilo si vybrať výnimku a išlo sa.
Tiež som čítala príspevok jednej pani, ktorá robí na družstve pri velkochove dobytka. V prípade teoretickej karantény by potrebovali, aby u nich zostalo v karanténe aspoň 13 zamestnancov z 30, aby to zvládli.. 80 percent všetkých zamestnancov by však nemohlo byť v karanténe na družstve, lebo doma taktiež chovajú zvieratá. Tiez poukazuje na to, že nevie si predstaviť, čo by sa urobilo so 17 až 18 tisicmi kilogramami mlieka, čo je ich denná! produkcia, lebo vyliať sa nesmie, lebo je to nebezpečný odpad, ale ak tri týždne nedoja, urobia takú škodu, akoby usmrtili celé stádo. Veľká časť by uhynula na zápal pľúc, alebo zmizlo by im mlieko.
Videá si nepozriem, ani moja rodina, lebo je to aj pre nas traumatizujúce. Tých ľudí úprimne a ži srdca ľutujem, aj tie zvieratá, aj keď viem, že raz sa zjedia, ale viem, aké to je chovať pre seba, mať to zviera radi, v úcte, kŕmiť, starať sa no a na konci dňa aj zjesť. My sme to už zažili, teda naši, keď sa ocitli v epicentre nákazy afrického moru ošípaných. Môj otec vtedy skoro dostal infarkt (a to mali len dve prasiatka na svoju vlastnú potrebu), ma z toho traumu, aj keď áno, tie zabíjačky doma vzdy robil on, a ano, jeme mäso. Jeho známy, ktorý z toho žil a všetky zdravé zvieratá mu utratili sa z toho doteraz poriadne nedostal. Chovať už odmietaju obidvaja.Pochopitelne. Čiže naša rodina si tým prešla a tiež sme nechápali. Ťažko povedať, čo je správne. Ale čo viem, tak karanténa zmysel mať nebude, nakoľko ľudia ju nebudú dodržiavať. Jednoducho nie, videli sme to za covidu. Ak by sa to celé rozšírilo po Slovensku, tak to by bola naozaj skutočná katastrofa. Ale určite je potrebné vypracovať nové postupy, zvážiť všetky možnosti. Robiť na ucinnej vakcinacii? Ale stádo (to ľudské) by bolo najhlasnejšie, že oni chcú mäso zacipovat a traviť nás a kto to bude jesť a pod. Pritom by aj teraz úplne stačilo, keby sa každý choval zodpovedne, ako dospelý človek, bez ohľadu na to, v čo "verí".

@oliolijanka aj keď prežije, vírus prenáša ďalej. A mäso, mlieko.... sa nemôže z takého zvieraťa predávať ani konzumovať.