Globsec Praha 2024: Politické debaty a medzinárodná pozornosť
V decembri 2023 premiér Fico na Globsec ostro útočil. „Namiesto Globsecu a sorosovcov dáme peniaze Matici slovenskej,“ tvrdil.
Konferencia, ktorú v Bratislave v priebehu osemnástich ročníkov navštívilo pätnásť zahraničných prezidentov a sedemnásť premiérov, sa začína v piatok 30.8.2024 (dnes) prvýkrát na novom mieste – v Prahe.
Na konferencii sa zúčastnia predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, dánska premiérka Mette Frederiksenová aj fínsky prezident Alexander Stubb. Z českých politikov vystúpi prezident Petr Pavel, premiér Petr Fiala, minister zahraničných vecí Jan Lipavský a ďalší ústavní činitelia.
Ešteže nám ostali aspoň oslavy SNP, na ktoré okrem našej vlády žiadny iný politik neprišiel. 🤔
@annm81 Áno, nastala zmena a to tá, že Slovensko si ako suverénna a demokratická krajina vyslovila slobodne a nahlas svoj názor či iný pohľad na politické záležitosti ako má okolitý svet. Máme na to ako samostatný štát právo a tým, ktorí idú v tom jedinom ,,správnom,, smere sa to nepáči, to je pochopiteľné. Kto povedal, že napr. práve ČR ide tým správnym smerom a mala by byť našim vzorom vo všetkom?
@gribka1 Teda všetci sme sedláci? 😃 Okrem Teba teda, samozrejme...My nemáme žiadnych umelcov, maliarov, hercov, spevákov, lekárov, významné umelecké diela a súbory, krásne stavby, pamiatky, architektúru, prírodu, Národné parky, vysoké školy či univerzity...fakt sme sedláci, ktorí nikdy nič nedosiahli? No keď si toto o svojej ,,krajine,, myslíš, tak je to naozaj veľmi smutné...
Co si Slovaci zvolili, to maju. Budeme mat vojenske prehliadky, simkovicova sa postara, aby sme tu mali slovensku a ziadnu inu kulturu, nasimi kamosmi budu same diktatury atd. atd.
@danyelia Sme sedláci. Umelci, herci, speváci, lekári a ďalší odchádzajú za hranice, napr. len do tej nesprávne smerujúcej ČR. Pamiatky sa nám desaťročia rozpadávajú. Dobrovoľníci, čo napr. opravujú hrady sú ako tretí sektor nepriatelia vlády. Národné parky sme rozpredali oligarchom. Prírodu majú na starosti hulváti a hlupáci bez štipky vzťahu k nej, ako napr. Huliak.
@danyelia Áno, správanie sedlákov, či to ty vidíš, či nie. Národné parky? Minulosť. Stavby, pamiatky tiež minulosť, keďže starostlivosť o ne na bode mrazu. Vysoké školy, univerzity? Na akom mieste sú v medzinárodnom rebríčku? Nie, nič sme nedosiahli od rozdelenia československa. Ak to ty vidíš takto ružové, tak to je veru smutné. Ešte dobre, že si nespomenula špičkové zdravotníctvo, vyspelé školstvo si spomenula, spravodlivosti sa nedovoláš, ale to ty nepotrebuješ, cesty asi tiež nepotrebuješ, vedu a výskum asi tiež nie.
@danyelia napisala "My nemáme žiadnych umelcov, maliarov, hercov, spevákov, lekárov, významné umelecké diela a súbory, krásne stavby, pamiatky, architektúru, prírodu, Národné parky, vysoké školy či univerzity...fakt sme sedláci, ktorí nikdy nič nedosiahli?"
Hovoríš o lokálnych a nie svetovych osobnostiach, o lokálnych pamiatkach a o lokálnych vysokých školách, ktoré ani v európskom meritku nič neznamenajú. Národné parky - neviem, akú zasluhu na nich majú Slováci... že tam ťažia drevo?
Čo takého svetového sme dosiahli? Prave teraz ma napadá konferencia Globsec... 🤔
@danyelia kto sa chystá do Ruska? Celá krajina. Práve sme v dobe, keď padá nová železná opona. Rusko sa jasne vyjadrilo, na ktorej strane tej opony nás chce mať . Naša vláda robí všetko preto, aby sme sa tam dostali.
A prečo tu žijem ja? Z nostalgie a preto, že mi záleží na krajine, kde žijú napr. moji rodičia. Reálne tu ale robím len dobročinnosť pár mesiacov v roku, keďže ešte počas štúdia som odišla.
@vesimelonimarsista Presne to ma napadlo pri včerajšej prehliadke, ako odkukané od Rusov či Korei, no jedna nádhera to bola. 😀
@danyelia vzťah ku krajine a starosť o to, kde žijú rodičia a priatelia, aj keď moje deti majú vďaka občianstvam možnost neupinať sa na SR, sú pre teba zjavne ťažko pochopiteľné. Pre mňa je zas nepochopiteľné, že niekto, kto na SR žije a jeho deti sa môžu spoliehať len na život v tejto krajine, je ľahostajný k jej budúcnosti a teda aj k budúcnosti svojich detí.
@annm81 nie sme sedláci a vlada nekáže naklusať do Ruska. Ale smerovanie je jasné. Viac sa prikloníme k Rusku. Momentálne sa prikloniť k Rusku je to isté ako sa v 1941 prikloniť k Hitlerovi. A robili sme to. Rusko je voči nám zaostalejšie krajina. Čo okrem lacnejšej ropy nám môže Rusko poskytnúť? Bezpečnosť? Takú akú má Bielorusko? Kazachstan? Ukrajina? Severná Kórea? Investície vo forme výrobných závodov? Na čo? Na moderne autá? Lietadlá? Lieky? Stavebné technológie? IT technológie? Povedz jednu vec pre ktorú je lepšie patriť do sféry vplyvu Ruska.
@slovakboy Bohužiaľ sme. Samozrejme zovšeobecňujem, netýka sa to každého jednotlivca, ale týka sa to väčšiny. Slováci nikdy v minulosti nemali vlastný štát a nemali ani mestá, ktoré boli v Európe centrom vzdelanosti. Potom prišli Česi, vďaka ktorým sme prišli k štátnosti aj k vzdelanosti - došlo k veľkému skoku, ktorému sa ale dokázala prispôsobiť len menšina (tak to asi býva všade, viď Afriku alebo blízky východ).Väčšina stále nepatrí medzi vyspelý západ - nie ekonomicky, ale mentálne - nechápe, čo to znamená demokracia, nemá vzťah k občianstvo ani k historickým koreňom európskej kultúry.
@gribka1 oni maju uplne vsetko odkukane od rusakov.

@danyelia Pekné, že tebe to príde ako plané strašenie. Realita je niekde inde. Ako k nám od nástupu poslednej vlády pristupovali okolité krajiny? Vôbec si si nevšimla zmenu? Nevšimla si si, že Fico vybľabotal informácie od zahraničných spojencov, ktoré mali ostať utajené a tým z nás spravil absolútne nedôveryhodných? Koľko a akých zahraničných návštev sme tu mali od nástupu tejto vlády? Tiež neregistruješ žiadnu zmenu? Nevšímla si si ani to, ako k nám úplne otvorene začala pristupovať ČR, čo je dlhodobo náš najbližší partner? Čiernou dierou nás už nazývali a podľa všetkého nás ňou budú nazývať opäť.