icon

Globsec Praha 2024: Politické debaty a medzinárodná pozornosť

fido69
30. aug 2024

V decembri 2023 premiér Fico na Globsec ostro útočil. „Namiesto Globsecu a sorosovcov dáme peniaze Matici slovenskej,“ tvrdil.

Konferencia, ktorú v Bratislave v priebehu osemnástich ročníkov navštívilo pätnásť zahraničných prezidentov a sedemnásť premiérov, sa začína v piatok 30.8.2024 (dnes) prvýkrát na novom mieste – v Prahe.

Na konferencii sa zúčastnia predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, dánska premiérka Mette Frederiksenová aj fínsky prezident Alexander Stubb. Z českých politikov vystúpi prezident Petr Pavel, premiér Petr Fiala, minister zahraničných vecí Jan Lipavský a ďalší ústavní činitelia.

Ešteže nám ostali aspoň oslavy SNP, na ktoré okrem našej vlády žiadny iný politik neprišiel. 🤔

fido69
autor
30. aug 2024

@danyelia Chcel som jedinú vec, na ktorú môžu byť slovaci hrdí, ale po piatykrat som nedostal žiadnu odpoveď...
Našepkám ti. Bol jeden generál a jeho inicialky boli M.R.Š. 😉

gribka1
30. aug 2024

@fido69 A najbližšia budúcnosť je R.F. už by mu mohli začať tesať nejaké pamätníky. Niekedy som si myslela, že väčši slovák ako V.M. nebude, a aha ho, aj viac kandidátov by sa našlo🤣

slovakboy
30. aug 2024

@fido69 presne. Na neho som zabudol. Čo myslíš, čo by on urobil teraz v tejto situácii? Ten, ktorý bojoval proti boľševikom?

danyelia
30. aug 2024

@fido69 Tak potom si hlupák Ty, lebo ja som to tu už rozpisovala a nebudem sa opakovať extra pre Teba...A už vôbec mi nemusíš našepkávať, na koho ,,treba,, byť hrdý, každý si môže byť hrdý na koho len chce...

gribka1
30. aug 2024

@slovakboy On by bol charizmatický pre viacerých a možno by tu toto, čo je dnes nebolo. Bohužiaľ naša opozícia je totálne nepresvedčivá, ako takí malí chlapci v kŕatkych gatiach.

duunlo
30. aug 2024

@fido69 kazdy je hlupy len ty si lietadlo 😁

fido69
autor
30. aug 2024

@duunlo A nášmu mudrlantovi zrazu došli argumenty. Tak si v zdravotnickom zariadení s ostrahou začal skladať papierové lietadielka a čaká na instrukcie zo Súmračnej ako má ďalej postupovať 🤔

fido69
autor
30. aug 2024

@danyelia napisala ",treba, byť hrdý, každý si môže byť hrdý"
Po šiestykrat - na koho, čo treba (môžeme) byť hrdý?

duunlo
30. aug 2024

@fido69 nie len sa drzim toho, ze: “pre hlupaka kazdy hlupy”😅

annm81
30. aug 2024

@gribka1 Toto nie je o tom, že dnes sa už neobjavujú podobné osobnosti. Štefánik by bol v dnešnej opozícií terčom dezinformačných kampaní, vylievali by sa na neho vedrá špiny, bol by označený za protislovenský živel. Mali sme tu úžasnú prezidentku, ktorá osobnostne za Štefánikom nezaostáva - ona len žije v predsa len pokojnejšej dobe. Pokojnejšia doba nedáva príležitosť vyniknúť hrdinom a charakteru.

viestta
30. aug 2024

@danyelia pre mňa je dôležité ako a kde bude moje dieťa žiť. A preto nechcem a nemôžem bez mihnutia oka prejsť cez ten bordel co tu táto banda neschopakov zavádza a co všetko vyvadzaju. A to neschopakom nastavil Matovic latku prekliato nízko ale títo tu ju aj tak dokážu podliezať deň za dňom, tlačovkou za tlačovkou, prejavom za prejavom, statusom na soc. sieťach za statusom. Podliezť Matovica a jeho úlety sa mi zdalo nemožné, ale Slovensko je krajina neobmedzených možnosti, títo tu dokázali aj nemozne.

fido69
autor
30. aug 2024

@danyelia šepkanda 2.
Prave ma napadla globálna slovenská firma, SVETOVÝ leader v počítačovej bezpečnosti. Jej meno sa začína na E a končí na T. Stačí doplniť dve pismenká... 😉

lalala94
30. aug 2024

@fido69 inak, spoluzakladateľ Esetu Miroslav Trnka tiež odišiel žiť z Bratislavy do Prahy, pretože už mal dosť tých útokov na svoju osobu a na jeho firmu (obzvlášť Blaha si veľmi rád kopal do Esetu - neschopný neschopák, ktorý v živote nedosiahol ani štvrtinu toho čo Trnka).

fido69
autor
30. aug 2024

@lalala94 si na veľkom omyle. Blaha nedosiahol ani 0,000 000 000 1% úspechu pana Trnku.
Eset tu bol davno pred Blahom, keď jeho bludy ešte nikto nepočúval a bude aj po Blahovi, keď jeho bludy už nikto počúvať nebude. 😉

danyelia
30. aug 2024

@fido69 ...na tú Tvoju druhú šepkandu určite hrdá nebudem, predstav si. A vôbec, s Tebou sa už nebudem baviť o ničom, nezahadzuj sa s hlupaňou ako som ja, bav sa iba s elitou, akou si sám

danyelia
30. aug 2024

@viestta A kto by tu vládol lepšie, veď napíš...PS? Oni to tu napravia šmahom ruky, celý štát? Títo ,,odborníci a odborníčky,, na všetko...

fido69
autor
30. aug 2024

@danyelia Neblbni. Mňa to s tebou baví. Šíriť osvetu a evanielium medzi stratenými dušami... 😉
No schvalne. Už mi povedz na koho alebo na čo si hrdá. Nebuď labuť 😉

danyelia
30. aug 2024

@fido69 ...som hrdá na seba, že som ako tehotná prežila rakovinu a porodila zdravé štvrté dieťa. Lebo toto je v živote dôležité, táto bublina a nie Globsec či ESET. A Ty si načo vo svojom živote hrdý, samozrejme okrem toho, že urážaš kvôli inému názoru cudzie ženy na internetoch...?

fido69
autor
30. aug 2024

@danyelia No vidíš! Spravna odpoveď! Teraz tá tvoja malá bublinka dáva zmysel aj ked z globálneho pohľadu pre ľudstvo, pre planétu alebo pre našu galaxiu vyzerá byť nepodstatná. Ale nemusí to tak byť... to je vo hviezdach 😉

Predpokladám že ti pomohli ľudia, ktorí rozumeli svojej práci a ktorí neskopirovali svoju diplomku alebo nevyštudovali vysokú školu v Skalici alebo v Sládkovičove, ktorí nerozmýšľali ako kúpiť do nemocnice predražený pristroj.

Možno by si bola rada, aby tvoje deti mali minimálne také moznosti ako máš v živote ty, ale skôr lepšie. A to je dôvod prečo by nám nemali vládnuť hlupáci a zlodeji.
Pretože ak jedného dňa všetci slušní a mudri ľudia utečú a zlodeji všetko rozkradnú, tak možno rovnako chorých ľudí nebude mať kto zachraňovať alebo na to nebude mať prostriedky. A to by sme si mali všetci uvedomiť. 😉

slovakboy
30. aug 2024

@danyelia ja som nepísal že sa mame podlizovať EU. Znovu ten pocit menejcennosti. Najprv voči Prahe, teraz Bruselu. Tak sa odtrhnume od všetkých a všetkeho. A sebestační sme boli v čom? V ťažkom hospodárstve? V textile? Áno vyrobili sme najviac textílu vo východnom bloku a jeden čas bol Ružomberok najväčšia textilná fabrika na svete. Alebo v Európe? To je jedno. Bola fakt veľká. Ale to chceš? Aby sme tu všetko robili? Ekonomicky nezmysel. Vtedy mali textilky význam teraz by to bol bankrot. Mali sme tu najviac rozvetvenu výrobu ale toto všetko bolo len vďaka prvorepublikovému priemyselníctvu, ktoré sa z Čiech dostalo aj na Slovensko. Baťa bol revolúcia vo svete podobná Fordovi. Ešte boli ľudia čo vedeli robiť aj v ekonomicky deformovanom systéme. Aj za socializmu fungovala ekonomika. Ale zle a bola stále slabšia a slabšia. Nie fabrika ťahá biznis ale biznis robí prosperitu. Nie len zemiaky ale aj elektrinu sme dovážali z Čiech. Poľnohospodárstvo bolo sebestačnejšie. Lenže v priemyselnej krajine nedokáže poľnohospodárstvo konkurovat priemyslu. Preto ho všade dotujú. A ešte sme hornatá krajina. Česko bolo v 60 tých rokoch ekonomicky silnejšie ako Rakúsko. A kam to nakoniec dospelo? Nič nebolo, fabriky na bicykle len tie z pred vojny a jedna rozšírená aj na Slovensko. V obchode bicykle a šijacie stroje nebolo ani jedného bicykla a ani jeden šijací stroj. Zákazky na zbrane s Egyptom dohodla Moskva. Slováci a Česi vyrobili robotníci tam mali dvojnásobne platy v takom závode. Peniaze zhrabla Moskva. Veď čo, oslobodili nás. Mali nas radi aj nášho Gusta. Boli sme vojnová korisť. A platy tým ľuďom v zbrojovke zaplatili ľudia vo forme skrytej inflácie. V ekonomike nefunguje že budeme si robiť všetko a sami. To môžu len veľké ekonomiky ako Nemecko a Čína. Vola sa to princíp komparativnej výhody. Komparatívne výhoda tiež nie je všetko a máš pravdu, že závislosť na. Jednom segmente ekonomiky nie je dobrá. Protiváhou komparativnej výhody sú náklady obetovaného príležitosti. Ekonomicky pojem, ktorý hovorí že je lepšie investovať do inovácií ako zarábať na komparativnej výhode. Ak tá výhoda nie je výrazná. Teda aj jedno aj druhé platí. Ty obdivuješ CSSR ako príklad nákladov obetovanej priležitosti a chápem. Lenže ta sa nemohla rozvíjať v centralne riadenej ekonomike, ktorá ešte k tomu nerešpektovala ekonomické zákony. Ľudsky potencíal a um len to jediné je hnacou silou ekonomiky. Potom biznis, závisť, túžba, a až tak fabriky.

biba_18
31. aug 2024

@danyelia ty čo spletaš žena, že vraj si zažila Španiela, Albánca, Róma, Ukrajinca, Francúza… vážne nevieš čo znamená fráza zažiť rusa? alebo sa len robíš… ja som rusa zažila a ďakujem, už neprosím. nikdy!

gribka1
31. aug 2024

@annm81 Myslené je to tak, že chýba charizmatická osoba v opozícii. A vidíš, že koľko ľudí nenávidelo prezidentku. Nie nesympatie, ale priam nenávisť.

viestta
31. aug 2024

@danyelia ktorákoľvek vláda, ktorá by vytvorila udržateľné podnikateľské prostredie by bola lepšia ako banda skorumpovaných akože sociálnych a akože demokratov.
A ty vôbec nechápeš, že presne ten Eset je cesta k prosperite tak malej krajiny ako je Slovensko, krajiny bez prírodných zdrojov. My by sme v znalostnej ekonomike mohli ťahať Európu, keby burani ako Blaha neoblbovali svojich nasledovatelov debilinami o vseobjimajucom a vsezachranujucom mierotvorcovi z Kremľa. Keby vzdelaný a rozhladeny človek nebol triednym nepriateľom pre volicov smerohlasu

eva8
31. aug 2024

@viestta mame podzemnu vodu a mineralne pramene

biba_18
31. aug 2024

@eva8 toto asi vo veľkom predávať a vyvážať nemôžme. či?

eva8
31. aug 2024

@annm81 plne suhlasim s tym, co pises, len ked si hovorila o mestach a tak. Co sa tyka "ziadna" skola - napr. v Banslej Stiavnici bola zalozena prva skola na svete technickeho charakteru, dalej Bratislava - korunovacne mesto, Nitrianske kniezatstvo v dalekej historii... Slovaci boli a su sikovni, kolki sa v zahranici uplatnili, v minulosti po odchode do USA, rozne vynalezy a pod.

viestta
31. aug 2024

@danyelia ešte ti napíšem o tom slovenskom prosperujucom ťažkom priemysle. Hliníkaren v Žiari fungovala na bauxite, ktorý sa dovážal z Albánska, keď skončilo RVHP skončili Moskvou nariadené kontrakty na dovoz rudy za na nútené ceny a fabrika nebola schopná konkurovať. Cenová politika predchádzajúcej Ficovej vlády pri cenách energií ich len dorazila. Niklova hut Sereď skončila z rovnakých dôvodov. Železiarne v Košiciach dovazali uhlie a rudu z Ruska, dodnes sú závislé na dovoze surovín z tisícky kilometrov vzdialených bani. Je len otázka času kedy skončia ako Vitkovice. Automobilky sú to isté len v bledomodrom, pretože všetko čo na to auto potrebuješ odkiaľsi musíš doviezť. Stačila čipová kríza kvôli skrizenej lodí v Suezskom prieplave a už sa odstavovala výroba. Kdezto produkcia Esetu je limitovaná len rýchlosťou internetu, funkčnosťou elektrickej siete a ľudskými zdrojmi, ktoré dnes už ani nepotrebujú žiadne prepravné kapacity v infraštruktúre, lebo ľudia môžu robiť z pohodlia domova. Lenže už aj firmy, ktoré tu fungovali na znalostnej ekonomike sa presúvajú inde, pretože tu nemajú istotu vymožiteľnosti práva, (novela TZ) ani odvodové a sa ovej stability (zavádzanie novych a zvyšovanie daní a odvodov ma tato vláda v ToDoListe)

viestta
31. aug 2024

@eva8 voda má byť nás hlavný vývoz y artikel?

annm81
31. aug 2024

@eva8 ale to, že nejaké mesto bolo na území dnešného Slovenska, ešte neznamená, že tá vzdelaná vrstva v nej boli Slováci. Zvyčajne šlo o Židov, Maďarov alebo Nemcov. A samozrejme mnohí Slováci sú a boli šikovní - a často sa dokázali uplatniť až v zahraničí. Sama poznám veľa takých, ale nie je to práve reprezentatívna vzorka, ale jednotlivci, ktorí prerástli svoje okolie.

fido69
autor
31. aug 2024

@eva8 napisala "v Banslej Stiavnici bola zalozena prva skola na svete technickeho charakteru, dalej Bratislava - korunovacne mesto, Nitrianske kniezatstvo v dalekej historii..."

- V Banskej Štiavnici bola prvá škola technického charakteru na svete? To fakt? Ktora?
- Bratislava bola uhorským korunovačným mestom, nie slovenským
- Nitrianske kniežatstvo nebolo slovenské kniezatstvo, ale slovanské kniežatstvo (v tom je veľký rozdiel pretože vtedy slovaci neexistovali)
To len pre upresnenie. 😉