Imigranti v Európe: Aké máte skúsenosti?
Ahojte,
Aky mate na toto nazor? Mate niekto vlastnu skusenost z toho co sa deje v zahranici? Hlavne media Vam nepovedia vela…
@tilly uplne ti verim.
Kedysi v blizkosti bola romska ulica, bola som zhrozena, ked som videla ako male deti fetuju aceton zo sackov, pluju na sklo auta (chcela som sa ozvat kvoli tomu, ze si nicia zdravie, nepustili ma von z auta prisediaci). Potom miesto nich sa spravila akoby ubytovna pre azylantov, neviem kam vystahovali romov, ludia sa bali toho "azyloveho domu" , ale nastal pokoj. Teraz tam neviem kto/co sidli, zda sa, ze sa byty predali beznym ludom.
@eva8 ako mala som žila na sídlisku a vedla nášho paneláku bol iny, volali sme ho cigánsky panelák, lebo tam žili len... ok budem ich volat romovia. Pamätám si, ako sme ako decka vencili s kamoškou jej psa. Sla okolo mala romka a toho psa oplula riadnym pluvancom. Kamarátka na nu ze to co robis a odstrcila ju. Nic násilné. Lenze to videla jej mama. Prebehla k nam a moju kamarátku dobila drevakom. Ked spadla na zem, este ju kopala. Bola privolaná polícia, vypovedala som aj ja ako svedok. Kamarátka skončila s golierom na krku. Ako deti sme s nimi mali dostatok negatívnych skusenosti, pamätám si vela nepríjemných zážitkov a aj to, ako pomaly zacali z toho paneláku odchádzať, a ludia si vydýchli lebo bol konecne pokoj. Mam pocit, ze zastávať sa ich moze len clovek, co vedla nich reálne nikdy nežil. Jasne ze sa nájdu aj "normalni". Ved v praci som sama vela krat pokecala s par takými. Pracovití a usilovni. Len je ich bohuzial ovela menej.
@vevesh ale ved ja viem ze sme. Aj viem o vražde, ktorá sa odohrala v severnom Írsku pred par rokmi. Slovenský cigán tam dobodal Írku.
@gerrwie_girl inak je zaujímavé čítať rozdiely v Írsku a Anglicku. Napríklad v Írsku nemajú taser plošne a tam sa volá po lepšej ochrane policajtov. Napríklad zmeny v polícii v Írsku sa zavádzajú od minulého roka a začínajú sa zavádzať plošne tasery.
A to píšem preto, aby si videla, že je to veľmi individuálne. Rozdiely v Írsku či v Anglicku sú veľké. Preto je veľmi kontraproduktívne komentovať a hodnotiť situáciu ak nepoznáme detailne daný región a drobné rozdiely v ňom.
@gerrwie_girl inak je zaujímavé čítať rozdiely v Írsku a Anglicku. Napríklad v Írsku nemajú taser plošne a tam sa volá po lepšej ochrane policajtov. Napríklad zmeny v polícii v Írsku sa zavádzajú od minulého roka a začínajú sa zavádzať plošne tasery.
A to píšem preto, aby si videla, že je to veľmi individuálne. Rozdiely v Írsku či v Anglicku sú veľké. Preto je veľmi kontraproduktívne komentovať a hodnotiť situáciu ak nepoznáme detailne daný región a drobné rozdiely v ňom.
@777januska777 ale vsak samozrejme ja ta chapem. Prvotne som písala ale o tom co dokážem zhodnotiť aj sedliackym rozumom a to je fakt, ze nie je podľa mna normalne, aby niekto nemohol nosit ani slzak a niekto moze nosit nôž, lebo mu to dovoľuje viera. Toto je to co mna aktuálne hnevá najviac. A sice žijem na Slovensku, ale týka sa to aj mna, lebo po prvé tam žije moja rodina a po druhé tam chodievam na návštevy a chcem mať moznost nosit pri sebe ochranné prostriedky.
@777januska777 nepatrím do skupiny ludi, ktori zdieľajú nejaky extremny názor na základe jedného videa, ktore ani nemusi byt pravdivé. Sama učím ci uz svojho staršieho otca (ktori mi neustále posiela nejake videa siriace nenávisť voči istým skupinam) a tiez od malicka môjho syna, aby si najskor vsetko overovali predtym, ako to sami zacnu zdieľať a posúvať dalej. XY krát som vyvrátila mnohé veci ktore mi oco poslal alebo syn ukazal. Lebo nechcem, aby nimi niekto manipuloval. Staci par klikov na internete.
@vevesh ale ved ja viem ze sme. Aj viem o vražde, ktorá sa odohrala v severnom Írsku pred par rokmi. Slovenský cigán tam dobodal Írku.
@gerrwie_girl tak preco sa tu niektori snazia tak velmi "nasadzat", aki sme "my" v cudzom state lepsi a mame vacsi narok tam byt ako domaci??? Migracia narodov tu bola odjakziva, a ked by sme sli do historie, aj "slovaci" su povodom indo narod= prisli z uzemia ovela ovela vychodnejsieho, niektori dokonca priamo z indie....
@tilly este mi napadlo pri tom foteni dvorov - u nas balkanci skupovali byty, cize mna uz napadaju rozne s enare kvoli tomu foteniu.
@eva8 nie, chceli vykradat. Máme kamery, boli dosť drzi, aby aj cez deň vošli do dvora. Tu pomáhajú len veľké psy.
Neviem,kde by balkanci zobrali na domy alebo byty v našej lokalite. Maličký byt tu pod 200 nedostaneš, domy na zbúranie 600+
@anonym_054dd6 no túto informáciu majú uz policajti. Volá sa to behaviorálna analýza. Vzniklo to z dôvodu hľadania spoločných menovateľov a znakov zločincov a následného pochopenia daného myslenia. Možno si niečo o tom pozri je to veľmi zaujímavé.
@777januska777 Takže všetci vrahovia a násilníci majú traumy? Odpovedz na to, čo som písala vyššie, prečo potom ľudia, ktorí zažili reálne traaumy, ako účastníci vojnového konfliktu, alebo ľudia preživší napr.koncentrak nemali potrebu sa v civilnom živote správať násilnícky
@eva8 nie, chceli vykradat. Máme kamery, boli dosť drzi, aby aj cez deň vošli do dvora. Tu pomáhajú len veľké psy.
Neviem,kde by balkanci zobrali na domy alebo byty v našej lokalite. Maličký byt tu pod 200 nedostaneš, domy na zbúranie 600+
@tilly riesi to nejako starosta stvrte? A da sa to riesit? Mne by to fakt nebolo prijemne
@eva8 nikto to nerieši. Riešením by bola regulácia nájmu, čo nie je možné, alebo zrušenie ubytovní, Costa tiež nedá. Mestskú políciu máme vo štvrti, ale tí sa len vozia v nových autách a 💩 robia.
@tilly to je na nic potom. Ja by som sa spojila so susedmi, zastavila policiu, ale zaroven mala strach
@gerrwie_girl tak preco sa tu niektori snazia tak velmi "nasadzat", aki sme "my" v cudzom state lepsi a mame vacsi narok tam byt ako domaci??? Migracia narodov tu bola odjakziva, a ked by sme sli do historie, aj "slovaci" su povodom indo narod= prisli z uzemia ovela ovela vychodnejsieho, niektori dokonca priamo z indie....
@vevesh nie. Ja to píšem preto, lebo som vedla nich žila, ja viem akí su ;).
Problém je v tom, že časť migrantov neprichádza s predstavou, že sa prispôsobia podmienkam novej krajiny - prichádzajú s očakávaniami, že podmienky v krajine budú prispôsobené výlučne ich potrebám, zvyklostiam - že majú na to právo.
Problém je v tom, že časť migrantov neprichádza s predstavou, že sa prispôsobia podmienkam novej krajiny - prichádzajú s očakávaniami, že podmienky v krajine budú prispôsobené výlučne ich potrebám, zvyklostiam - že majú na to právo.
@no_predsa_ja presne tak
@777januska777 Takže všetci vrahovia a násilníci majú traumy? Odpovedz na to, čo som písala vyššie, prečo potom ľudia, ktorí zažili reálne traaumy, ako účastníci vojnového konfliktu, alebo ľudia preživší napr.koncentrak nemali potrebu sa v civilnom živote správať násilnícky
@anonym_054dd6 lebo vždy záleží od traumy, od okolnosti a možnosti po traume a aj od konkrétnej predispozície človeka.
Je založená o tom celá veda, ktorá skúma sériových vrahov, násilníkov, pedofilov a snažia sa nájsť spoločné znaky a dôvody prečo sa to u niekoho prejavi ako násilie a u niekoho nie. Je to inak veľmi zaujímavé čítanie, skús si o tom niečo dohľadať.
Napríklad aj seriál Mindhunter je založený presne na tomto koncepte. Seriál je natočený podľa knihy zakladatelov behaviorálnej analýzy v krimninologii.
@anonym_054dd6
@no_predsa_ja problem vidim v tom, ze mnohi prichadzajuci nevedia, lebo nepoznaju iny zivot. Potrebuju sa s nim oboznamit.
Nikdy nezabudnem na slova maleho chlapca z Gazy, ked bomba zdevastovala skolu, zabila jeho spoluziacku a spoluziakov: "Allah im to odplati". Vtedy mi nabehli zimomriavky. Tie smutne, zlomene oci. Aj takto moze zacat radikalizacia... Z uplnej bezmocnosti.
V Kosiciach - neslavne slavny Lunim 9. Pristahovani Romovia z osad nepoznali ustredne kurenie, tak vytrhaju parkety a spravia si ohnik?
Kazdy prichadza so svojou kulturou, svojimi zvykmi. Zdivoceni, alebo uboleni. Alebo - presibani a doslova kruti. Ale to nie je ospravedlnenie.
Uplne na zaciatku som pisala o vychodisku - vytvorit zachytne tabory mimo Europy, tam vlievat peniaze, nech si vytvaraju svoje mestecka. Nie take stanove tabory utecencov bez buducnosti, kde len prezivaju bez vizie, mnohi upadaju do depresii, mnobi sa zblaznia.
No a som rada, ze, konecne, sa uz uvazje o zachytnych centrach mimo Europy. Neustale sa hladaju riesenia aj v EK, EP a jednotlivych statoch. To len "krikluni" kricia, ze sucasne vlady v zahranici a v EP zavadzaju zakony, lebo sa boja prevalcovania rastucich kriciacich stran, ktore hovoria o migrantoch....
@eva8 Trepeš tu dve na tri, miesas všetko možné dokopy, ale na moje otázky odpovedať nevieš
@anonym_054dd6 lebo vždy záleží od traumy, od okolnosti a možnosti po traume a aj od konkrétnej predispozície človeka.
Je založená o tom celá veda, ktorá skúma sériových vrahov, násilníkov, pedofilov a snažia sa nájsť spoločné znaky a dôvody prečo sa to u niekoho prejavi ako násilie a u niekoho nie. Je to inak veľmi zaujímavé čítanie, skús si o tom niečo dohľadať.
Napríklad aj seriál Mindhunter je založený presne na tomto koncepte. Seriál je natočený podľa knihy zakladatelov behaviorálnej analýzy v krimninologii.
@777januska777 Ty proste silou mocou obhajujes násilníkov a vrahov, áno chudáčikovia, všetci majú strašné traumy. Nezvyknem ľuďom priať zle veci, ale presne tebe prajem, aby si mala tú česť zažiť " príjemné" stretnutie s takýmto " traumatizovanym" psychopatom. Proste ani za svet nepripustis, že niekto je od prírody kkt, bez toho, aby prežil nejakú tramu. Prečo ľudia s reálnymi traumami3 nemajú potrebu správať sa násilne? Lebo je to ich rozhodnutie, ich spôsob života, ich mindset. To že sa niekto rozhodol správať ako kkt je tiež jeho rozhodnutie, tak nech si za to znáša dôsledky !! Inak toto tvoje obhajovanie násilníkov a vrahov je úplne zvratene. Takíto ľudia ako ty sú nebezpeční pre spoločnosť. Prajem ti skóre stretnutie s takýmto " traumatizovanym" psychopatom
@777januska777 a skumaju sa aj geneticke predispozicie. Zavisi to aj od poskodenia mozgu, ci uz biologickeho, alebo "fyzickeho".
Tiez prostredie vplyva, nabozenstvo, vsetko mozne, cely suhrn. Moznost adaptovania sa po traume, poskytnuta pomoc, zmyslanie.... Ako pises, je toho nepredstavitelne mnoho. Ciel a sila cloveka ma svoju velku moc, ale aj poznanie a moznosti. Ked niekto od narodenia pizna len nasilie a nic ine, samozrejme, ze bude nasilnikom.
Tesne po neznej revolucii mi jeden policajt (bol jednym z nich) mi rozpraval, ako vychovavali policajtov tych "silnejsich" zloziek, aby vedeli, ako spacifikovat tych "nevhodnych", nech sa u nich prelomi ludskost, nech nemaju vycitky. Sli do Prahy (mozno aj inde), den, noc boli zavreti v miestnosti, kde im pustali len nasilne filmy, ako bit obuskami a pod. - pidrobnosti som uz nechcela, aby rozpraval), opakovane boli v tom prostredi, aby sa im ten kruty sposob stal beznym sposobom zivota. Ti najlepsi vypocuvali politickych vaznov. Bola som z toho uplne hotova.
Dalej, pisala si o tom, ze nikdy nevieme, ako sa zachovame v danej situacii, kym ju nezazijeme. S tym uplne suhlasim. Ale pravidelnym vycvikom sa da zautomatizovat konanie v kritickych situaciach. Vstepi sa, co mas robit a tak to ide... Ale tiez si myslim, ze to nie je vzdy 100% . Ale tak napr., ako pri pocitani, ze 1+1 nam napadne nauceny vysledok z matematiky, ze 2, tak aj naucene konanie/zvyky automaticky praktizujeme.
(Pre mna je 1+1 aj 3, ked sa z nas narodi babatko 🙂 )
Systém v EU aj UK je zámerne nadstavený, aby zvýhodňoval migrantov a tým štvú proti sebe kresťanov a moslimov, preto ich začali organizovane privážali na loďkách do Európy.
Henry Nowak je typický príklad nezmyselného zákona, chudák chlapec mal celý život pred sebou. Týmto chcú dosiahnuť občiansku vojnu v Európe, aby sa medzi sebou ľudia zabíjali, rovnako ako zabíjajú kresťanov aj moslimov v Afrike. Bombardujú Gazu aj okolité krajiny, aby vyštvali moslimských utečencov do Európy.
Tommy Robinson je nasadený a platený Izraelom. Provokuje ľudí, organizuje štrajky a tým štve moslimov a kresťanov proti sebe. Je to veľmi dobre premyslená a chorá propaganda.
@anonym_054dd6 zaujímavé, že som nikde neobhajovala zle správanie, to že ty moje slová prekladaš tak bude ako som už povedala tvoj vnútorný problem.
Nemusíš schvaľovať zle konanie ak sa snaziš dane konanie pochopiť a následne snažiť sa mu predchádzať. Pokojne vieš urobiť obe veci a v žiadnom prípade sa nevylučujú.

@eva8 ja len k tomu, či robia problém. Áno, robia bordel a špinu. Toto sú skôr balkánci, tmaví. Chodia, fotia si naše dvory, už sme ich vyháňali v noci z dodávky pred domom... a aj synovi sa stalo, že ho na zastávke zastrašovali. Si neviem predstaviť mat dievča. My sme malá, slušná štvrť, bohužiaľ na konci je ubytovňa, kde sú rôzni exoti a tí chodia cez naše ulice občas. Nepáči sa mi to, ale že vôbec.
@tilly este mi napadlo pri tom foteni dvorov - u nas balkanci skupovali byty, cize mna uz napadaju rozne s enare kvoli tomu foteniu.