icon

Je Izrael súčasťou západnej civilizácie?

20. aug 2026

Myslíte si, že Izrael je súčasťou západného sveta?

Veď sa hovorí o našich hodnotách, ako židovsko-kresťanských a Slováci uctievajú Boha židov.

A predsa niektorí považujú Izrael za súčasť stredného východu a nie Západu.

ivka225
20. aug 2026

Geograficky je samozrejme súčasťou Blízkeho Východu, ale kultúrne a politicky sa od svojich susedov výrazne líši. A je to v regióne jediná demokracia, aj keď (ako všade inde) nie dokonalá.

martinmmartin
20. aug 2026

v Izraeli naozaj plati ze svoje si nedame a cudzie nechceme. Bol som viackrat , a pocit mam ako z navstevy sukromneho klubu kam sice nepatrim ale mozem sa ist kuknut na nich ak im tam nebudem robit bordel

anonym_767823
20. aug 2026

@anonym_autor Je to vychod -Židia aj Arabi sú Semiti, čiže patria do tej istej širokej jazykovo‑etnickej rodiny.

martinmmartin
20. aug 2026
@anonym_767823

@anonym_autor Je to vychod -Židia aj Arabi sú Semiti, čiže patria do tej istej širokej jazykovo‑etnickej rodiny.

@anonym_767823 yiddisch nieje semitsky ale skor germansky a hebrejsky rozpravaju az od ww2 . Dovtedy to bola hebrejcina rec iba liturgicka a este mrtvejsia ako latincina ale ako jediny jazyk v dejnach ludstva bol zase "vzkrieseny"

anonym_0eaeb3
20. aug 2026

@anonym_autor

Izrael diktuje celemu svetu, co ma robit.

On nepatri nikam. On ma svoje vlastne pravidla.

julish
20. aug 2026
@martinmmartin

@anonym_767823 yiddisch nieje semitsky ale skor germansky a hebrejsky rozpravaju az od ww2 . Dovtedy to bola hebrejcina rec iba liturgicka a este mrtvejsia ako latincina ale ako jediny jazyk v dejnach ludstva bol zase "vzkrieseny"

@martinmmartin Ale coby, jidiš je europsky jazyk, mix. Hebrejcina je dominantna, jidiš uz takmer zanikol.

martinmmartin
20. aug 2026
@anonym_0eaeb3

@anonym_autor

Izrael diktuje celemu svetu, co ma robit.

On nepatri nikam. On ma svoje vlastne pravidla.

@anonym_0eaeb3 Schopnejsi bude vzdy ovladat neschopneho ....

julish
20. aug 2026
@ivka225

Geograficky je samozrejme súčasťou Blízkeho Východu, ale kultúrne a politicky sa od svojich susedov výrazne líši. A je to v regióne jediná demokracia, aj keď (ako všade inde) nie dokonalá.

@ivka225 Demokracia, co programovo vrazdi deti :(

martinmmartin
20. aug 2026
@julish

@martinmmartin Ale coby, jidiš je europsky jazyk, mix. Hebrejcina je dominantna, jidiš uz takmer zanikol.

@julish Ano ale az od ww2 , dovtedy vsetci Jidisch a hebrejcinu iba Rabi v synagoge

anonym_d6fed7
20. aug 2026
@julish

@julish
Na case ze sa ozval Hamas supporter from the river to the sea.

julish
20. aug 2026
@anonym_d6fed7

@julish
Na case ze sa ozval Hamas supporter from the river to the sea.

@anonym_d6fed7 Kto? Vies vo futbale len fandit jednemu alebo druhemu timu bez ucty k pravidlam hry? Ja nie

autor
20. aug 2026
@julish

@julish Aké deti vraždí? Vieš mi o tom povedať viac?

anonym_767823
20. aug 2026
@martinmmartin

@martinmmartin Zidia a Arabi to je jedno a to iste.

julish
20. aug 2026
@anonym_autor

@julish Aké deti vraždí? Vieš mi o tom povedať viac?

@anonym_autor Najnovsie izraelsky minister bezpecnosti vyzyval k vrazdeniu palestinskych ludi a deti. A informacii o mrtvych je plno, napr https://www.unicefusa.org/stories/more-50000-ch...

puertorico
21. aug 2026

tak si pozrite IG našej bývalej konikarky Telavian_from_bratislava a budete mať všetko v priamom prenose .

bloger
21. aug 2026

@anonym_autor áno

eva8
21. aug 2026
@julish

@anonym_autor Najnovsie izraelsky minister bezpecnosti vyzyval k vrazdeniu palestinskych ludi a deti. A informacii o mrtvych je plno, napr https://www.unicefusa.org/stories/more-50000-ch...

@puertorico
@julish ya blogerka vysvetlovala, ze bol zly preklad a pochopenie toho, co ten minister povedal. Vraj vyznam je - zabijat len teroristov. Ale akosi, pri takej perfektnej vojenskej technike, zabijaju nie teroristov, mieria na miesta s najvacsou hustotou pri rozdavani stravy atd?

ipsa646
1. sep 2026

Izrael je taký obušok v rukách Američanov. Vyzerá samostatne, lebo tú ruku nie je riadne vidieť. Je to taká nepotopiteľná lietadlová loď na Arabskom poloostrove. Nebol som tam a nepoznám ich poriadne. Dá sa poznať pár ľudí, ale nie národ. Aj o Slovákoch sa hovorí, akí sú srdeční a pohostinní, ale to nesmiete čítať niektoré ich názory. Aj tu na MK. Musíme uznať že tam vzniklo kresťanstvo a preto máme kostoly a nie mešity.

eva8
1. sep 2026
@ipsa646

Izrael je taký obušok v rukách Američanov. Vyzerá samostatne, lebo tú ruku nie je riadne vidieť. Je to taká nepotopiteľná lietadlová loď na Arabskom poloostrove. Nebol som tam a nepoznám ich poriadne. Dá sa poznať pár ľudí, ale nie národ. Aj o Slovákoch sa hovorí, akí sú srdeční a pohostinní, ale to nesmiete čítať niektoré ich názory. Aj tu na MK. Musíme uznať že tam vzniklo kresťanstvo a preto máme kostoly a nie mešity.

@ipsa646 nestava sa Amerika obuskom Izraela? Izrael je bohaty a vyspely

ipsa646
1. sep 2026
@eva8

@ipsa646 nestava sa Amerika obuskom Izraela? Izrael je bohaty a vyspely

@eva8 Zaujímavá otázka, ale veľký ovláda malého. Okrem toho veľa rozumných Židov sa poučilo z WW2 a sú už Američania. Takže nakoniec to môže byť len jeden policajt.

eva8
1. sep 2026
@ipsa646

@eva8 Zaujímavá otázka, ale veľký ovláda malého. Okrem toho veľa rozumných Židov sa poučilo z WW2 a sú už Američania. Takže nakoniec to môže byť len jeden policajt.

@ipsa646 je dolezite, kde ten policajt sedi 🙂

ipsa646
1. sep 2026
@eva8

@ipsa646 je dolezite, kde ten policajt sedi 🙂

@eva8 Keby sedel doma, ako do WW2 je všetko naporiadku. Tí Japonci to pobabrali a teraz ten policajt si myslí, že je svetový! Tak mu dajme modrú prilbu.

anonym_37b6e2
1. sep 2026

Je zaujímavé, že empatia a sympatie z povojnového obdobia voči izraelskému národu sa rokmi u mnohých ľudí /nielen v našom štáte/ preklopili. Výsledky prieskumu omnibusu s otázkou, či si ľudia želajú za suseda osobu s žid. národnosťou /plus aj iné možnosti/ radšej neboli medializované.

ipsa646
1. sep 2026
@anonym_37b6e2

Je zaujímavé, že empatia a sympatie z povojnového obdobia voči izraelskému národu sa rokmi u mnohých ľudí /nielen v našom štáte/ preklopili. Výsledky prieskumu omnibusu s otázkou, či si ľudia želajú za suseda osobu s žid. národnosťou /plus aj iné možnosti/ radšej neboli medializované.

@anonym_37b6e2 Nielen teraz. Je to riadna vlnovka napriek dejinami.

eva8
1. sep 2026
@ipsa646

@eva8 Keby sedel doma, ako do WW2 je všetko naporiadku. Tí Japonci to pobabrali a teraz ten policajt si myslí, že je svetový! Tak mu dajme modrú prilbu.

@ipsa646 Japonci?
Modru prilbu? Komu a preco?

eva8
1. sep 2026
@anonym_37b6e2

@anonym_37b6e2 obavam sa, ze "/nasi", t.j. Slovaci na Slovensku, nechcu mat za suseda nikoho "cudzieho"

ipsa646
1. sep 2026
@eva8

@ipsa646 Japonci?
Modru prilbu? Komu a preco?

@eva8 Ak by Japonci nezaútočili v P. H., asi by sa USA nezapojila do WW2. Len by dodávala zbrane. Dovtedy boli skoro pacifisti. USA sú teraz samozvaný žandár sveta, ktorý by všade rád robil poriadok, preto tá Modrá prilba (vojská OSN). Mal som s AI diskusiu o útoku mimozemšťanov, bola dobrá, len tu ju nemôžem spustiť! Asi sa odtiaľto stiahnem.

eva8
1. sep 2026
@ipsa646

@eva8 Ak by Japonci nezaútočili v P. H., asi by sa USA nezapojila do WW2. Len by dodávala zbrane. Dovtedy boli skoro pacifisti. USA sú teraz samozvaný žandár sveta, ktorý by všade rád robil poriadok, preto tá Modrá prilba (vojská OSN). Mal som s AI diskusiu o útoku mimozemšťanov, bola dobrá, len tu ju nemôžem spustiť! Asi sa odtiaľto stiahnem.

@ipsa646 nemusis sa stiahnut Dakujem za vysvetlenie