icon

Koho budú voliť voliči bývalých vládnych strán?

29. jún 2023

Koho (asi) budú voliť voliči exvládnych strán, ktoré sa nejakým spôsobom zdiskreditovali? Zostanú naďalej verní týmto stranám, alebo sa presunú inam - kam? Napíše niekto z týchto voličov, ako sa rozhoduje/rozhodol?

viestta
10. aug 2023

@nikajve predstav si, podobne to bolo na kosickom magistrate a tam PS neziskala primatorske kreslo ani vacsinu v zastupitelstve. A primator si nerobi co chce, o poplatkoch, cenach MHD, daniach za smeti, a vsetkych miestnych daniach rozhoduje zastupitelstvo. Ano, personalne zalezitosti su kapusta primatora, ale zavazne rozhodnutia bud odhlasuje alebo neodhlasuje zastupitelstvo. Demokratcky zvolene zastupitelstvo, ktore vyslo z komunalnych volieb. To iste zastupitelstvo, ktore schvaluje aj rozpocet mesta a to, kolko penazi komu ide.

erikavesela
10. aug 2023

@nikajve presne toto si o ps myslim...dakujem za potvrdenie mojich predstav o ps..oni su normalne toxicki ludia...priznsm sa...ked vidim ten simeckov nechutny ksicht na billbordoch, tak sa mi chce zvracat...

nikajve
11. aug 2023

@viestta nemas pravdu,v BA si Vallo robi co chce,ved v zastupitelstve ma prevahu PS.Ak viete,ako funguje schvalovanie,tak len pri urcitych veciach treba 2/3 vacsinu hlasov za.Staci,ze je zastupitelstvo uznasania schopne - je 40 poslancov,staci,aby bolo 21 za a je to.Za Team BA teda PS je v zastupitelstve minimalne 30 poslancov.Vallo ovlada aj starostov a poslancov v mestskych castiach BA.Napr. Petrzalka z 35 poslancov je 33 z Team BA - PS,Nove Mesto z 25 poslancov je 23 Team BA,Stare Mesto-vsetko TEAM BA.To je ta demokracia?Ja si do smrti zapamatam Vallove slova,ked vyhral v 2018 volby: My sme si zariadili,aby nam ini poslanci nekomplikovali schvalovanie,mame vacsinu v mestskom zastupitelstve.Od r.2022 uz nemaju problem so schvalovanim ani v miestnych zastupitelstvach.O poruseni zakonov samozrejme nie v prospech obcanov by vam vedelo rozpravat kopu obyvatelstva.Ak ste sledovali Vallovu FB stranku,zistili by ste,kolko veci,ktore jeho trollovia oznacili ako hoax bola uplna pravda,vymazavali komentare,blokovali ludi.Klamali a klamat budu.Ak sa dostanu k moci,casom sa ukaze,co su v skutocnosti zac...

viestta
11. aug 2023

@nikajve co ste si zvolili, to mate. Co ti mam na to povedat?

kvetinka75
11. aug 2023

@mima1608 som na tom rovnako

kuki13
11. aug 2023

vela volicskych turistov prebehne od olano k hlasu a republike. tak ako pred tym prebehli na poslednu chvili k olano. tento druh volicov sa riadi emociami nie programom a raciom. a je takych vela zial....poznam zopar takych a rozculuje ma ich lajdacky pristup
.

yanni
11. aug 2023

@mima1608 ja by so aj chcela volit, ale nie je koho. Ved to je ako z blata do kaluze.

nikajve
11. aug 2023

@erikavesela ked prisli,ako kazdy normalny clovek im chcel poradit,pomoct...takto rok ludi klamali a postupne zbierali a pripravovali veci,aby sa zbavili ludi.Podarilo sa.Vallo ma absolutnu moc nad celou BA aj mestskymi castami,zial.Vela ludi neveri,ze volby boli ciste a ani ja.Na magistrate robil clovek zo statistickeho uradu a bol aj na kandidatke Teamu BA.

nikajve
11. aug 2023

@viestta mne nemusis nic hovorit.Ja som ich nevolila🙂

erikavesela
11. aug 2023

@nikajve ja tomu nerozumiem...to su ludia naozaj tak slepi, ze nevidia, co za ps je?...ps je zaciatok konca...a to doslovne...

autor
11. aug 2023

Myslím, že preferencie PS v prieskumoch sú nadhodnotené, ich súčasné preferencie príliš nekorešpondujú s výsledkami komunálnych volieb (aj keď oboje voľby majú odlišné zákonitosti, voličské jadro je totožné).

Ak si dobre pamätám, po jesenných voľbách v trende zverejnili zisky primátorských/starostovských a poslaneckých kresiel pre jednotlivé strany a PS určite nebola v prvej polovici úspešných strán, myslím, že ich predbehlo dokonca aj KDH či SNS. (Najviac kresiel celkovo získali nezávislí kandidáti, čo zrejme celkovo odráža zhnusenie obyvateľstva politikou, ale v tomto kontexte je to vedľajšie.)

Podpora PS je silná v BA či KE, plus asi zo dve krajské mestá, v menších mestách/na vidieku príliš neboduje.

mima1608
11. aug 2023

Inak, k tým prieskumom, Plus 1 deň má teraz spustenú anketu k voľbám. Som dosť zvedavá na jej výsledky, či sa budú veľmi líšiť od prieskumov agentúr

viestta
11. aug 2023

@mima1608 nuz budu sa lisit, pretoze tam bude hlasovat len ta skupina volicov, ktora plusku cita. Dost pochybujem, ze je to relevantna vzorka volicov

mima1608
11. aug 2023

@viestta to áno, ale zas naposledy toto Pluska robila tuším pred rokom a vyplnilo dotazník cez 30tisic ľudí. Čo je teda neporovnateľne viac ako 1018 čo máva Focus, takže nejakú výpovednú hodnotu to bude mať

viestta
11. aug 2023

@mima1608 lenze fokus kopiruje demograficke zlozenie spolocnosti. Ano, mohli by mat vacsiu vzorku, ale staisticky staci aj taka, ak kopiruje demograficke zlozenie volicov.

mima1608
11. aug 2023

@viestta ale zas demograficky - Plusku určite nečíta len povedzme Košický kraj. Nie je to regionálne spravodajstvo. Každopádne je to jedno. V septembri môže byť všetko úplne naopak ako budeme čakať.

miskaska
11. aug 2023

Chyba nejaka standardna pravicova strana. Budem volit PS. Bude to volba z rozumu, lebo maju najvacisu sancu sa dostat do parlamentu. Tie strany, ktoré maju v prieskumoch pdo 5 % som vypustila.

mima1608
11. aug 2023

@miskaska v prieskumoch mala PS pred voľbami 2020 okolo 10% a napokon sa ani nedostali do parlamentu. Takže prieskumom sa nedá veľmi veriť.

bubuska
11. aug 2023

No možno PS šancu dám, ukázať sa, s kým však spravia vládu je druhá vec.

miskaska
11. aug 2023

@mima1608 nedostali sa veeeelmi tesne a preto, ze kandidovali v koalicii.

mima1608
11. aug 2023

@miskaska však práve tá koalícia im mala nahnať viac voličov. Ale aj keď prejdú do parlamentu tak vzhľadom na ich program vládu nezostavia tak či tak.

autor
11. aug 2023

@mima1608 - máš pravdu, na čitateľské prieskumy v denníkoch sa nedá spoľahnúť, dá sa tam zapojiť opakovane z jednej IP adresy, nie je to reprezentatívna štatistická vzorka. Takýto prieskum mala minulý týždeň aj pravda a má ho aj sme, na otázku Koho by ste volili v parl. voľbách 2023 odpovedalo len niečo málo nad 200 čitateľov, SMER tam mal vyše 80 hlasov a PS 18.

Ináč - asi pred mesiacom som na wiki prebehla voľby, 2020, zaujalo ma to, že ešte na jeseň ag. AKO predikovala cca 18 % pre PS... a celkovo tuším 6 agentúr ešte krátko pred februárovými voľbami tipovalo pre PS viac percent, než napokon získalo., podľa všetkých agentúr by sa vtedy pesko do parlamentu dostalo.

Myslím, že v reále má aj teraz menej percent, než má v posledných prieskumoch..

viestta
11. aug 2023

@mima1608 demograficky znamena, ze vo vzorke ma podiel rovnake percento zien a muzov ako je v celom obyvetestve, rovnake percenta podla vzdelania, podla veku, podla zamestnania, podla bydliska... Tam je tych premennych viac a vzorka by mala kopirovat demograficke udaje

zeldia
11. aug 2023

Ja mám pocit že tieto volby budú senilní starci versus vnuci a vo výsledku uvidíme ktorí sú aktívnejší. Raz jeden veľmi rozumný stary pán rozoberal vo vlaku že ak je človek po 70tke ešte ako tak pri zmysloch tak už nechodi voliť.

viestta
11. aug 2023

@miskaska standardna pravica na Slovensku nie je, kedysi bola Moravcikova Demokraticka strana, niekedy sa Krestanski demokrati priblizovali ku konzervativnej pravici, uz ani ti nie su pravicovi, uz su len konzervativni... Povedzme si pravdu u nas by pravicova strana ani sance nemala, pretoze narod zije v tom, ze stat sa ma postarat a kazdy, ktory by do volieb isiel s tym, ze podporime podnikanie a podnikatelov aby sa zvysilo DPH a tym padom by bolo viac penazi aj na socialne veci, tak ten nema sancu. Vsak uz len PS ked povie, ze terajsi danovy system je neudrzatelny (co je pragmaticky fakt), tak kolko ludi na to reaguje ako byk na cervene platno? Aj medzi volebnou konkurenciou aj medzi volicmi.

lenkakravcova
11. aug 2023

Volila som Oľano a Za ľudí v iných voľbách.
Momentálne neviem, keďže sa tak nejako neudržali, rozpadli ako vidíme.

Smer - mafia, nie.
Boris kollar - to isté, teda nie
KDH sú nemastni neslani a ešte často islamofobni
PS majú homoagendu takže nie
Most hid by bol aj fajn, keby tam nemali Dzurindu, toho nie..
Kotlebovcov a republiku nie, keďže nás neznasaju..

No proste celé zle. Niet si koho vybrať. A nrvybrat si znamená podporiť najväčšie strany.

nikajve
11. aug 2023

@lenkakravcova a to mas odkial,ze ak si nevyberies,podporis najvacsie strany?Budes v % obcanov,ktori nevolili.Videla som tu propagandu refresheru a markizy,v kt. zavadzaju a podprahovo strasia ludi, ze ak nevolis,tvoj hlas ziska najvacsia strana.To je kardinalna blbost.Tvoj hlas neziska nikto.Nikoho tym nepodporis,ale ani neublizis.Aj neist volit je slobodna volba cloveka.

nikajve
11. aug 2023

Agentury sa pri PS v roku 2020 nemylili.Bolo to takto: Najprv dali do kin film Kandidat (2017), vrazda J&M (2018), nastali pochody zdruzenia Za slusne Slovensko (toto zdruzenie bolo nechutne zneuzite - viac si precitate na odboj.eu ak to este nevymazali).V 2018 si v BA zvolili PS primatora Valla,ale aj inych PS primatorov Hattasa, Rybnicka,Hianika) V 2019 sa stala prezidentkou Caputova - podpredsednicka PS.Protesty Za slusne SR mali pokracovat a posledny mal byt pred Prezidentskym palacom v BA.Nebol,organizatori,ktori klamali,ze nechcu ist do politiky protest zastavili.Jednym z nich bol Seliga (Za ludi a teraz Demokrati).Ostatni dostali teple miestecka v komunale,ale aj na uradoch,ministerstvach a aj pekne dotacie.Kedze povodny zamer pochodov PS kari uplne zhanobili,ludia precitli a na poslednu chvilu im vo volbach nedali hlas.Takto to bolo v skutocnosti, nie,ze sa agentury mylili,ale uz vtedy sa PS kari vyfarbili a budu sa aj nadalej.Tiez som sa zucastnovala pochodov,takze pre mna je PS obrovske sklamanie.

zeldia
11. aug 2023

@lenkakravcova jak že neni ved si si už vybrala😉 pozri čo ti chyba vo vymenovanom zozname…

zeldia
11. aug 2023

@ysseba dobry prístup ak dovolíš poprosím ta o copy right budem toto hovoriť keď sa na niekto spýta koho budem volit, rozumná veta.