icon

Mali by byť dávky podmienené prácou alebo správaním?

12. máj 2025

Čím som starší, tým viac si uvedomujem, aké náročné je nájsť rovnováhu medzi pomocou a zodpovednosťou.

Niektoré veci v našej spoločnosti mi začínajú vŕtať v hlave – napríklad to, ako funguje systém sociálnych dávok. Pomáhame tým, ktorí to naozaj potrebujú? Alebo udržiavame v pohodlí tých, ktorí sa nesnažia nič zmeniť?

Nemám hotový názor, len ma zaujíma, čo si myslíte vy – mali by byť dávky naviazané na snahu, aktivitu, správanie? Alebo má mať pomoc od štátu úplne bezpodmienečný charakter?Má štát právo „kontrolovať“ ako ľudia žijú, keď im pomáha?

Strana
z2
krasneleto
12. máj 2025

idelne by bolo nastavit vsetky davky od pripadu k pripadu, vtedy by boli adresne... a realne by ich dostal kazdy, kto ich potrebuje.. so systemom sa vzdy vypekavalo, robia to ludia aj dodnes a potom ten, co ozaj potebuje , dostane almuznu.. vecna tema

lenkasarka
12. máj 2025

Systém sociálny dávok tu funguje podľa mna veľmi zle. Mohli by to riešiť aspoň cestou : nepracuješ 3 roky dovidenia dávky škrtame a hladaj si prácu.

suzitok
12. máj 2025

Mne tak utkvela v pamäti taká myšlienka, čo som čítala, že vkuse sa rieši ako raz nebude na dôchodky....ale nikto ešte nepovedal, že nebude na sociálne dávky...

marsmykkok
12. máj 2025

V dnešnej dobe ked je 100 000 voľných miest a aj také kde netreba žiadnu kvalifikáciu by sa mala proste hmotná núdza zrušiť, prečo by mal niekto dostávať peniaze ked pracovať nechce? Iné je to v čase keby prišla veľká hospodárska kríza ako v roku 2009 bola že napríklad by bola napríklad nezamestnanosť 15 percent, vtedy by mal štát pomôcť nezamestnaným...

tiezjedna
12. máj 2025

solidárny systém nie je možné nastaviť tak, aby nemal medzery, bohužiaľ... Osobne považujem ten slovenský za neprimerane rozhadzovačný

mandzula
12. máj 2025

Sam si si odpovedal - su ludia, ktori pomoc potrebuju a aj taki, co pomoc zneuzivaju. Pytas sa vsak na fore, kde sa na pockanie rozdavaju rady, ako sa k davkam dostanu ti, co spadaju do tej druhej kategorie.

hiro
12. máj 2025
@suzitok

Mne tak utkvela v pamäti taká myšlienka, čo som čítala, že vkuse sa rieši ako raz nebude na dôchodky....ale nikto ešte nepovedal, že nebude na sociálne dávky...

@suzitok "že vkuse sa rieši ako raz nebude na dôchodky....ale nikto ešte nepovedal, že nebude na sociálne dávky"
No, pretoze su to uplne rozdielne cisla? Ako keby som to prehnal tak ze sa riesi ze nebude na dovolenku v karibiku ale neriesi sa ci bude na 10 rozkov?

nyusika
12. máj 2025

nas socialny system je dobry iba pre darmozarcov, lenivcov, odrbavacov...vsetko by som podmienila odpracovanymi rokmi.
a kto nepracuje, nic nedostane (okrem zaplateneho zakladneho zdravotneho poistenia)

vyrazne viac by mali dostat jednorodicia, ale ze ovela viac...a nielen davky, ale aj skratene uvazky, ulavu od poplatkv v skolkach, skolach...

nyusika
12. máj 2025
@hiro

@suzitok "že vkuse sa rieši ako raz nebude na dôchodky....ale nikto ešte nepovedal, že nebude na sociálne dávky"
No, pretoze su to uplne rozdielne cisla? Ako keby som to prehnal tak ze sa riesi ze nebude na dovolenku v karibiku ale neriesi sa ci bude na 10 rozkov?

@hiro roziel je najma v tom, ze na svoj dochodok si zarabam sama (a aj tak ich ide takto banda zlodejska spreneverit)...a na socialne davky sa skladame vsetci.
tolko k slovickareniu

hiro
12. máj 2025
@nyusika

@hiro roziel je najma v tom, ze na svoj dochodok si zarabam sama (a aj tak ich ide takto banda zlodejska spreneverit)...a na socialne davky sa skladame vsetci.
tolko k slovickareniu

@nyusika Aj na dochodky aj na davky sa skladame vsetci. To co je dnes a ako funguje okresany II. pilier sa nerata - a teda vlastne ani neviem co tym myslis ze si nan zarabas - skladame sa na dochodky terajsim dochodcom. Co bude o XY rokov je zase ina zalezitost.

lenkasarka
12. máj 2025
@nyusika

nas socialny system je dobry iba pre darmozarcov, lenivcov, odrbavacov...vsetko by som podmienila odpracovanymi rokmi.
a kto nepracuje, nic nedostane (okrem zaplateneho zakladneho zdravotneho poistenia)

vyrazne viac by mali dostat jednorodicia, ale ze ovela viac...a nielen davky, ale aj skratene uvazky, ulavu od poplatkv v skolkach, skolach...

@nyusika to by si videla koľko by bolo zrazu jednorodicov.

nyusika
12. máj 2025
@lenkasarka

@nyusika to by si videla koľko by bolo zrazu jednorodicov.

@lenkasarka to sa da velmi lahko odselektovat. nie je rpoblem odhalit odrbavacov. treba len zaviest do praxe postihovanie tychto uboziakov

modrahruska
12. máj 2025

Samozrejme. Lebo tento system len podporuje spekulantov a lenivych. Ja by som davky podmienila pracou napr. v mestkych sluzbach/podnikoch a mali by byt v nepenaznej forme ako poukazy na potraviny, drogeriu a pod. Ak chces byt dlhodobo nezamestnany, ok ale staraj sa o seba sam. Ine je ak ma niekto zdravotny problem, ale aj tam ked vidim v okoli kto ma narok na ake davky sa riadne rozhadzuje a tiez by to bolo treba okresat len pre tych, ktori to naozaj potrebuju.

lenkasarka
12. máj 2025
@hiro

@nyusika Aj na dochodky aj na davky sa skladame vsetci. To co je dnes a ako funguje okresany II. pilier sa nerata - a teda vlastne ani neviem co tym myslis ze si nan zarabas - skladame sa na dochodky terajsim dochodcom. Co bude o XY rokov je zase ina zalezitost.

@hiro s tým rozdielom,že človek ktory so odpracuje 40 rokov si dôchodok zaslúži. Človek ktorý je na dávkach 10,15 rokov s možno aj viac si tie dávky zaslúžil čím?
Človek ktorý pracoval prispieval dôchodcom a teraz prispievame my jemu a neskôr by mal prispievať niekto nám. Ale človek na dávkach sa na ničom z toho nepodieľa

xenia65
12. máj 2025

Za socializmu,ak človek nepracoval išiel do basy. Dnes štát za to platí a to niekoľko rokov niektorým. Za mňa ak dávky, tak podmieniť verejno prospešnými prácami. A že by bolo čo robiť

tiezjedna
12. máj 2025
@nyusika

@lenkasarka to sa da velmi lahko odselektovat. nie je rpoblem odhalit odrbavacov. treba len zaviest do praxe postihovanie tychto uboziakov

@nyusika to sa bohužiaľ odselektovať vôbec nedá ľahko. Dnes sú tak vyčúraní, že radšej ani nezapíšu otca do RL dieťaťa, len aby dosiahli na všetky možné dávky a doplatky. Pritom spolu normálne fungujú a žijú...

tiezjedna
12. máj 2025
@xenia65

Za socializmu,ak človek nepracoval išiel do basy. Dnes štát za to platí a to niekoľko rokov niektorým. Za mňa ak dávky, tak podmieniť verejno prospešnými prácami. A že by bolo čo robiť

@xenia65 ...tu ale musíš napísať aj to B. Aby bolo práce dosť, boli vytvárané miesta, ktoré boli absolútne nepotrebné. Hlavne v administratíve. Celý aparát totálne predimenzovaný. Túto "úžasnú" dobu by som do debaty vôbec neťahala🙄

nyusika
12. máj 2025
@tiezjedna

@nyusika to sa bohužiaľ odselektovať vôbec nedá ľahko. Dnes sú tak vyčúraní, že radšej ani nezapíšu otca do RL dieťaťa, len aby dosiahli na všetky možné dávky a doplatky. Pritom spolu normálne fungujú a žijú...

@tiezjedna niekolko kontrol a je vybavene.
plus nas narod musi byt viac uvedomely - oznamit z\lodejinu nie je udavanie, je to povinnost.

ale kym budeme fungovat :radsej sa do nucoho nestarat", bude tooolko zla v spolocnpsti.

slovakboy
12. máj 2025
@xenia65

@xenia65 za socializmu polovica fabriky nepracovala. Poflakovali sa a zašívali presne viem ako to fungovalo. Pár ľudí dreli a ini sa viezli. V kapitalizme je vykorisťovanie človeka človekom. V socializme to bolo presne naopak.

mandzula
12. máj 2025
@xenia65

@xenia65 ludia sice boli zamestnani, no realne mnohi nepracovali, nevytvarali teda hodnoty, stat tu "zamestnanost" umelo dotoval - ako teraz tych na socialnych davkach, akurat sa to volalo vyplata. Bol to dlhodobo neudrzatelny system a je opradeny klasickym spomienkovym optimizmom.

hiro
12. máj 2025
@lenkasarka

@hiro s tým rozdielom,že človek ktory so odpracuje 40 rokov si dôchodok zaslúži. Človek ktorý je na dávkach 10,15 rokov s možno aj viac si tie dávky zaslúžil čím?
Človek ktorý pracoval prispieval dôchodcom a teraz prispievame my jemu a neskôr by mal prispievať niekto nám. Ale človek na dávkach sa na ničom z toho nepodieľa

@lenkasarka "že človek ktory so odpracuje 40 rokov si dôchodok zaslúži. Človek ktorý je na dávkach 10,15 rokov s možno aj viac si tie dávky zaslúžil čím?"
Bude mat o to nizsi dochodok a ak bude na davkach viac rokov tak ziadny nedostane. A ci si niekto taky zasluzi davky... Nuz to je asi na dlho. Inak tu bol napad ze zrusit vsetky davky a dat kazdemu jednu rovnaku ci pracuje ci nie.

lenkasarka
12. máj 2025
@hiro

@lenkasarka "že človek ktory so odpracuje 40 rokov si dôchodok zaslúži. Človek ktorý je na dávkach 10,15 rokov s možno aj viac si tie dávky zaslúžil čím?"
Bude mat o to nizsi dochodok a ak bude na davkach viac rokov tak ziadny nedostane. A ci si niekto taky zasluzi davky... Nuz to je asi na dlho. Inak tu bol napad ze zrusit vsetky davky a dat kazdemu jednu rovnaku ci pracuje ci nie.

@hiro bude ho mat nižší ok,ale čím si ho zaslúži? Neviem aká by mala byt správna cesta,ale ľuďom ktorí dlhodobo nepracujú,nepatria žiadne dávky.

hiro
12. máj 2025
@lenkasarka

@hiro bude ho mat nižší ok,ale čím si ho zaslúži? Neviem aká by mala byt správna cesta,ale ľuďom ktorí dlhodobo nepracujú,nepatria žiadne dávky.

@lenkasarka Dochodok? Vsak ked odpracuje minimalny pocet rokov (teraz plati 15) tak nejaky podla odvodov dostane. Preco by ho nemal dostat (zasluzit)?
A davky no budiz, tak si nezasluzi. Ale rozdavanie roznych typov davok ma vela roznych dovodov. Nie je to len o pocite ze si ich nezaluzi.

lenkasarka
12. máj 2025
@hiro

@lenkasarka Dochodok? Vsak ked odpracuje minimalny pocet rokov (teraz plati 15) tak nejaky podla odvodov dostane. Preco by ho nemal dostat (zasluzit)?
A davky no budiz, tak si nezasluzi. Ale rozdavanie roznych typov davok ma vela roznych dovodov. Nie je to len o pocite ze si ich nezaluzi.

@hiro počkaj bavíme sa o ľuďom ktorí nepracujú takmer cely život. Nebavíme sa o ľuďoch ktorí ochoreli,alebo stratili prácu napr 7 rokov pred dôchodkom a potom si žiaľ žiadnu prácu nevedeli nájsť.
Aké sú tie dôvody konkrétne u človeka ktorí je 20 rokov na dávkach a popritom robí na čierno?

hiro
12. máj 2025
@lenkasarka

@hiro počkaj bavíme sa o ľuďom ktorí nepracujú takmer cely život. Nebavíme sa o ľuďoch ktorí ochoreli,alebo stratili prácu napr 7 rokov pred dôchodkom a potom si žiaľ žiadnu prácu nevedeli nájsť.
Aké sú tie dôvody konkrétne u človeka ktorí je 20 rokov na dávkach a popritom robí na čierno?

@lenkasarka Vsak taky co nepracoval takmer cely zivot dochodok nedostane. Este tak zena ktora dokaze porodit zo 5 deti. A aj to sa jej zarata ako keby mala cca minimalnu mzdu. Vo vysledku to nebude ziadna slava. Dal som to do kalkulacky:
Váš mesačný dôchodok bude približne 171,50 € mesačne.

lilope
12. máj 2025
@lenkasarka

@lenkasarka už teraz je mnoho jednorodičov (matiek) z vypočítavosti, pričom priateľ žije v spoločnej domácnosti. Ak by to bolo podmienené, že musí žiť sama, tak by sa to zase jednoducho odrbkalo, že by mal priateľ trvalý pobyt u rodičov, inej rodiny, pritom by žil v jednej domácnosti s matkou jednorodičom, aké jednoduché.

lenkasarka
12. máj 2025
@hiro

@lenkasarka Vsak taky co nepracoval takmer cely zivot dochodok nedostane. Este tak zena ktora dokaze porodit zo 5 deti. A aj to sa jej zarata ako keby mala cca minimalnu mzdu. Vo vysledku to nebude ziadna slava. Dal som to do kalkulacky:
Váš mesačný dôchodok bude približne 171,50 € mesačne.

@hiro veď ale ja ti píšem o dávkach a ty si skočil teraz na dochodok.

lenkasarka
12. máj 2025
@lilope

@lenkasarka už teraz je mnoho jednorodičov (matiek) z vypočítavosti, pričom priateľ žije v spoločnej domácnosti. Ak by to bolo podmienené, že musí žiť sama, tak by sa to zase jednoducho odrbkalo, že by mal priateľ trvalý pobyt u rodičov, inej rodiny, pritom by žil v jednej domácnosti s matkou jednorodičom, aké jednoduché.

@lilope veď práve.

hiro
12. máj 2025
@lenkasarka

@hiro veď ale ja ti píšem o dávkach a ty si skočil teraz na dochodok.

@lenkasarka Vies ohladom davok je jedna funkcia aj to ludia mali aspon na zakladne veci (potraviny) a napriklad nekradli. To ze urcita skupina ludi sa naucila z toho vyzit dlhodobo je uz druha vec. Znizili svoje naroky od byvania, hygieny, oblecenia a vsetkeho tak ze im to vystaci. Nebol to ciel tych davok ale stalo sa. Podmienit ich pracou je fajn napad ale konci to zle. Zametanie ulic tak ze z 15 ludi maju metlu traja, ziadny dozor a len sa potulovali. Ak to ma dopadnut znovu (a podla mna dopadne) tak to je nanic.

lenkasarka
12. máj 2025
@hiro

@lenkasarka Vies ohladom davok je jedna funkcia aj to ludia mali aspon na zakladne veci (potraviny) a napriklad nekradli. To ze urcita skupina ludi sa naucila z toho vyzit dlhodobo je uz druha vec. Znizili svoje naroky od byvania, hygieny, oblecenia a vsetkeho tak ze im to vystaci. Nebol to ciel tych davok ale stalo sa. Podmienit ich pracou je fajn napad ale konci to zle. Zametanie ulic tak ze z 15 ludi maju metlu traja, ziadny dozor a len sa potulovali. Ak to ma dopadnut znovu (a podla mna dopadne) tak to je nanic.

@hiro s tým súhlasím aj u nás to presne takto fungovalo. Ostatní postavali a fajčili. Aj tak nevidim dôvod,aby mali rôzne davky zadarmo.urcite si videl aj tu mnoho tém ako vytĺcť čo najviac aj keď nato v skutočnosti nemám nárok,ale nejakou cestičkou sa proste k tomu dostanem a vybijem najviac čo sa dá od tohto štátu. My dvaja sa zhodneme,že sa nedzodneme.

Strana
z2