icon

Mali by byť dávky podmienené prácou alebo správaním?

12. máj 2025

Čím som starší, tým viac si uvedomujem, aké náročné je nájsť rovnováhu medzi pomocou a zodpovednosťou.

Niektoré veci v našej spoločnosti mi začínajú vŕtať v hlave – napríklad to, ako funguje systém sociálnych dávok. Pomáhame tým, ktorí to naozaj potrebujú? Alebo udržiavame v pohodlí tých, ktorí sa nesnažia nič zmeniť?

Nemám hotový názor, len ma zaujíma, čo si myslíte vy – mali by byť dávky naviazané na snahu, aktivitu, správanie? Alebo má mať pomoc od štátu úplne bezpodmienečný charakter?Má štát právo „kontrolovať“ ako ľudia žijú, keď im pomáha?

Strana
z2
tiezjedna
12. máj 2025
@nyusika

@tiezjedna niekolko kontrol a je vybavene.
plus nas narod musi byt viac uvedomely - oznamit z\lodejinu nie je udavanie, je to povinnost.

ale kym budeme fungovat :radsej sa do nucoho nestarat", bude tooolko zla v spolocnpsti.

@nyusika represívne kontroly a plnenie "povinnosti", ako si udavačstvo nazvala, prinesú do spoločnosti ešte väčšie zlo. To určite cesta nie je a už vôbec nesúvisí s uvedomelosťou. Tá sa musí deťom vštepovať od malička, takže je to len na nás akú generáciu vychováme. A začať môžeme tým, že deti povedieme k tomu, aby vedeli žiť a svoj život plánovať podľa vlastných schopností a zarobených peňazí👍

nyusika
12. máj 2025
@tiezjedna

@nyusika represívne kontroly a plnenie "povinnosti", ako si udavačstvo nazvala, prinesú do spoločnosti ešte väčšie zlo. To určite cesta nie je a už vôbec nesúvisí s uvedomelosťou. Tá sa musí deťom vštepovať od malička, takže je to len na nás akú generáciu vychováme. A začať môžeme tým, že deti povedieme k tomu, aby vedeli žiť a svoj život plánovať podľa vlastných schopností a zarobených peňazí👍

@tiezjedna ano, s tymo suhlasim.
ale musime si aj uvedomit, ze kto kryje takychto uboziakov, stava sa nim sam.

alenka58
12. máj 2025
@lilope

@lenkasarka už teraz je mnoho jednorodičov (matiek) z vypočítavosti, pričom priateľ žije v spoločnej domácnosti. Ak by to bolo podmienené, že musí žiť sama, tak by sa to zase jednoducho odrbkalo, že by mal priateľ trvalý pobyt u rodičov, inej rodiny, pritom by žil v jednej domácnosti s matkou jednorodičom, aké jednoduché.

@lilope len za jednorodiča by bolo vhodné považovať len takého ktorý stratil partnera - zomrel a nie rozvedených a tých ktorí sa nevzali, to nie sú jednorodičia, deti majú oboch rodičov

danieli
12. máj 2025

Zijem v okrese, kde nas je 1:1 ku spoluobcanom, o systeme davok by som napisala roman na pokracovanie, v tomto su gramotni aj v systeme danovych bonusov su doma, ale zvihnut po sebe papierik nevedia a uprimne neviem ako s nimi nalozit, ale minimalne v osade by mal byt poriadok a nie smeti este 10 km v okoli, to treba vidiet, zazit, ale riesenie? Pri ich mentalite su mnohi ludia uz demotivovani a vyhoreni, ja osobne tiez, nas tu uz poctom valcuju a bude horsie, su slusni aj mili aj lekari a to je ina kategoria, ale nas bezny spoluobcan to je samy slub a skutek utek

gov
Odpoveď bola odstránená
hiro
12. máj 2025
@gov
Odpoveď bola zmazaná

@gov No, píšeš toho veľa, ale vieš že keby si zvýšil minimálnu mzdu na takú úroveň tak jednak by polovica zamestnancov zarábala minimálku, jedno akú náročnú robotu by robila a po druhé keď už nejakému zamestnancovi povedzme dávam 1450 tak mu rovno môžem dať 2000 s nadčasmi a prepustiť upratovačku čo ešte aj ušetrím.

gov
Odpoveď bola odstránená
gov
Odpoveď bola odstránená
hiro
12. máj 2025
@gov
Odpoveď bola zmazaná

@gov "ked zvysis minimalku, musis zvysit pri odbornych"? No to sa mylis. Je to prave naopak. Zvysovanie odbornych vedie k zvyseniu nizkych/minimalnych.
"upratovacku nahradis ako cim? Ci tvoji zamestnanci budu hajzle upratovat?" Budu. Nie je jediny dovod zamestnavat cloveka ktory by stal tolko ako zamestnanci ktori prinasaju firme priamy uzitok - vec z ktorej ma firma obrat/zisk. Tito zvladnu aj svoju pracu aj pracu upratovacky. Naopak to ale ona nezvladne. Takze pri zvyseni minimalnej mzdy na uroven priemernej by tito ludia boli ako prvi prepusteni.

gov
Odpoveď bola odstránená
hiro
14. máj 2025
@gov
Odpoveď bola zmazaná

@gov No vlastne ludia to tak ci tak robit nebudu ;)
https://www.facebook.com/share/v/1C2kYw7fjL/
Tento je sikovny ale v tomto videu neukazuju ako vedia oprat, poskladat a odlozit veci 🙂

eva8
22. máj 2025

Podla mna by sa davky v nezamestnanosti u dlhodobo nezamestnanych mali odnat tym, ktori odmietnu ponukanu pracu, ktoru su schopni vykonavat, kvoli "nizkemu platu".
Nieco sa mi mari, ze podobne nieco odporucal Sulik este davnejsie a teraz to zavadza (?) sucasna vlada. Aktivacne prace su tiez dobrym riesenim

Strana
z2